Страница 1 от 5 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 65

Доволни ли сте от неинверторните си климатици?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на babati
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    1,481
    #1

    Доволни ли сте от неинверторните си климатици?

    Т.к. аз самият съм почитател на он/оф машините, реших да отворя тази тема. Още нямам кой знае какви наблюдения върху своите климатици, затова оставям на вас да кажете как се "държат" вашите Колко харчат, какви помещения отоплявате с тях и успявате ли, какви температури поддържате, характеристика на външните тела - с ЕТРВ ли са или с capilliary tube, с двоен топлообменник или не, тегло, шум, вибрации, трупат ли лед и тн и тн. От колко време ги имате? Имали ли сте някакви проблеми с тях досега? Колко ви е струвал ремонтът? И най-важният въпрос - струва ли си според вас да си купите по-скъп климатик - инвертор, при положение че и конвенционалката върши работа и разликата в сметките е 5-10-15 лева макс на месец, в зависимост от класа на климатиците които сравнявме. Вероятно, ако климатикът се ползва целогодишно, да, избиват се кинтите. Но ако се ползва само за отопление то един скъп климатик се избива с години!
    А относно комфорта. Хора всякакви - на мен лично, поне от досегашните ми впечатления, ми е все едно дали ползвам инвертор или конвенционалка - не чувствам дискомфорт от он/оф работата.
    Идеята ми с тази публикация е да се опровергае твърдението, че он/оф системите не стават за отоплевие. Защото масово има хора с погрешно мнение поради простата причина, че не са ползвали он/оф системи. За BG он/оф системите вършат идеална работа според мен - има си машини с КОП 2-3 и над 3 дори, и при -10. Искам също така да намерим отговор на въпроса дали е "По-добре хубава конвенционалка, отколкото нисък клас инвертор."

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,065
    #2

    Re:Доволни ли сте от конвенционалните си климатици?

    А какво ще кажеш за сравнение на ефина и скъпа конвенционалка - по-долу са Митко 20 и Осачка 33 на работа. Мицуто е ветеран, наближаващ 10 години, но вече не става за нищо. Харчи ток и духа слабо топъл/хладен въздух. Жулнаха ме 60 кинта за пълнене и след като взеха парите казаха от " Младши-то" , че компресора е амортизиран. Ако Т* падне под 0* Митко отказва да тръгне и чакам да стане обед за да му кефне. Миналата зима бях с него и плащах много, от части и заради това, че никога не се изключва сам, понеже не вдига повече от 19* при каквито и да е условия. Вярно е, че е малко недооразмерен. От тази година ползвам Осака-та. Нека да е ефтина( нова 1300, от ръка 900 ми излезе с преместването на 1, 5 години) и да я плюят. За 1 час в това време от 4* външни, вдига вътре от 13 на 22*, в 60 м2 при условие , че е страшен ветрилник, с дограма от 1 пласт стъкло и голям луфт отвсякъде при вратата. Сташна жега бълва отвътре. За сметка още няма да е обективно, тъй като работи по 3 часа на ден все още. Осаката преди да я сложат я бърниках, имам смътен спомен, че беше с двоен топлообменник и външното тяло тежеше 60 кг , но може и да се лъжа. Та за служебни цели по -добро от ефтина конвенционалка няма. Доста хора не са доволни от това хладно духане, при инвертора, когато достигне температурата, та за какъв по-добър конфорт си говорим в този случай... Добре че тогава вадят висок коп.
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  4. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #3

    Re:Доволни ли сте от конвенционалните си климатици?

    Ползвал съм и конвенционален неинверторен и инверторни климатици и съм на мнение, че специлано при тошиба и фуджицу/фуджи/дженерал на зададена температура 23 градуса инвертора създава в пъти по-добър комфорт и няма никаква "температурна камбана" дължаща се на ОН-ОФ режим.При дайкин има такава "камбана" кото е по-малка отколкото при конвенционалните климатици, но е достатъчна да не повторя втори път покупката на дайкин, колкото и да е тих.

    Не съм пробвал саньо и климатиците за японския пазар, но япончетата всички са с ниски минимуми което говори сами за себе си.В момента в който отново ми останат излишни пари които се чудя какво да правя ще сменя подовия, било с японски, било с Нокрия 14-ка ако още ги има...
    Мже да се прежаля и за евроейска тошиба, ако излезне нещо със самопочистващи се филтри.

    Консумацията е отделно, но тя тепърва доколкото зависи от КОП-а ще търпи развитие като имам предвид новата директива и регламент за енергийната ефективност на климатичните системи.


  5. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,065
    #4

    Re:Доволни ли сте от конвенционалните си климатици?

    Не вкарат ли нещо революционно ново едва ли копа ще отиде още много на горе. Има слънце, постоянна +ова земна температура - тези неща трябва да се комбинират вече, за подобрени показатели, а не само въздух.

  6. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Мнения
    478
    #5

    Re:Доволни ли сте от неинверторните си климатици?

    Тенденцията е ON/OFF-ките да отпадат и до няколко години да изчезнат. На тяхно място ще дойдат евтини инвертори. И това ще стане поради една мнооого важна причина - до няколко години ще се смени начина на пресмятане на EER/COP и сегашните ON/OFF няма да могат брандирани с енергиен клас А, което е оргомен проблем. И така ще чакаме новото животно на тяхно място - по-евтин от досегашните инвертори и по-скъп по сегашните конвенционалки модел. Иначе ползвам ON/OFF-ки на морето - там ми вършат много хубава работа. Имам 2 оплути Самсунга.... Имаме и два Панасоника А120 в София и в Бургас при родителите ни - работят вече и аз не зная колко време. Иначе предпочитам хубавите инвертори.

  7. Senior Member Аватара на babati
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    1,481
    #6

    Re:Доволни ли сте от неинверторните си климатици?

    Ееее, kalcheff, говорим за работищи клими - работеща с неработеща няма смисъл да се сравняват Мицубишито сигурно е цепило мрака като е било по-ново

    Justify, каква е тая температурна камбана?


  8.  
     
  9. Moderator Аватара на Mega
    Тук е от
    Oct 2009
    Живее в
    София
    Мнения
    5,688
    #7

    Re:Доволни ли сте от неинверторните си климатици?

    ... Този, които имам в подписа, за парите, които съм дал, съм повече от доволен. До сега се е изплатил в пъти и не е спирал зимата дори в най-големите студове. Като го пенсионирам ще стане на термопомпа.

  10. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2011
    Мнения
    33
    #8

    Re:Доволни ли сте от неинверторните си климатици?

    Със сигурност.Даже и сега ако се хвърлят едни пари,за да се стегне както трябва,съм сигурен,че ще изкара доста повече от въпросната Осака.А и все пак тя работи през деня предполагам,а в Варна,че е студено зимата няма две мнения,но температурата през деня няма как да падне толкова,че да се задъха въпросната Осака но ако трябва да работи нощно време надали ще се справи поне според мен де

  11. Senior Member Аватара на babati
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    1,481
    #9

    Re:Доволни ли сте от неинверторните си климатици?

    Аз си мися, че още е рано да отписваме конвенционалките. Поне още 5-10 години сигурно ще се произвеждат, поне от ТОП производителите. Например Fujitsu-то от подписа ми има COP 3.85 при +7 градуса външна температура и фигурира в списъка с климатици от програмата за енергийна ефективност. Проблемът му обаче е, че губи доста мощност при по-ниски температури. Според мен обаче това е направено умишлено т.к. се следват някакви световни тенденции и планове за бъдещето. Мисля си, че има достатъчно познание и технологии да се направят тези машини, така че да не губят мощност така драстично.
    Например Мицубишито от подписа ми при -10 градуса външна запазва около 70% от мощността си (поне на хартия...). Все още нямам много наблюдения как работи в действителност обаче. За сравнение при високия клас инвертори на MHI, който е в момента на пазара, мощността пада по графика по абсолютно същия начин - запазват се близо 70% при -10. Мишубишито ми е с capilliary tube. Тоест, ето че има как.

    Друг добър пример е Panasonic CS-A73KE/CU-A73KE, който има следните характеристики:

    Heating capacity 2.40 - 2.45
    COP 3.83 - 4.00
    Input Heating 600 - 640W

    Машината е модел на 12 години!

    Просто в един хубав момент се появяват инверторките и на конвенционалките спира да се обръща такова голямо внимание.

    Следователно щом може да се извади сравнително висок COP от конвенционалка (3.85-4.00) и може да се направи такава, която да запазва мощността си при ниски температури, то би следвало да може и да се "извади" и нещо по-добро от тази технология. Не казвам по-добро от инвертор! Просто казвам, че още е рано да отписваме on/off машините. Предполагам, че поне още 5 години ще си се произвеждат. Иначе инверторите доста бързо завземат пазар. Четох нещо, че за последните 15 години делът на инверторите като пазарен дял вече е нараснал до около 30%.

  12. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    5,563
    #10

    Re:Доволни ли сте от неинверторните си климатици?

    От кои ТОП-производители си видял нов модел конвенционален климатик наскоро?

  13. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #11

    Re:Доволни ли сте от неинверторните си климатици?

    Конвенцинални неинверторни модели ще продължат да съществуват, но няма да е на европейския пазар.До 2019 година когато влизат на 100% изискванията на горепосочения регламент и директива за ЕС вече може и да не се внасят.

    От конвенционалните марки и модели(не познавам кой знае колко) ме е впечатлил единствено фуджитсу 18 UB и 24UB.Защото са "джелезни" и духат врял въздух и при минусови температури и нямат повреждане.Инверторите са доста по-кекави от тези двата.

  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на babati
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    1,481
    #12

    Re:Доволни ли сте от неинверторните си климатици?

    deian-e, честно казано не знам. Не съм запознат дали има нови. Но според мен това не значи, че няма да има. Ако имат успешни он/оф модели, вероятно ще се забавят със следващите, т.к. пазарът става все по-инверторен... В момента борбата явно е за инверторния пазар и това е приоритет на лидерите. Пак казвам - не се правя на спец, просто изразявам мнение; не споря; дискутирам, интересувам се. Според мен от време на време ще се вади и по някоя конвенционалка Времето ще покаже.

    justify, да, четох примерно за Китай, че там огромна част от пазара все още он/оф. Става въпрос за Hisense, Gree, Midea и др. водеши китайци. ЕС... Дано да не се разпадне и да се окажеш прав, че иначе повечето от нас не инвертор ами и он/оф ще видим през крив макарон:P

    И все пак... Технологията не ограничава он/оф системите чак толкова много, колкото световните тенденции. Това си мисля аз поне.

    OFF-TOPIC!!:P Нещо в грешна посока отиде темата. Кажете сега как работят on/off машинките ви

  16. Senior Member Аватара на bobovo
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    гр. Петрич
    Мнения
    2,196
    #13

    Re:Доволни ли сте от неинверторните си климатици?

    Аз съм доволен от мидейките.Ето сега като пиша на вън е -1градус и консумацията за 60 мин. на Midea MSG-12HR е 271 вата при настоени 22 градуса реални в стаята 21.6 градуса.За тези пари климатика си е супер.

  17. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол
    Мнения
    8,201
    #14

    Re:Доволни ли сте от неинверторните си климатици?

    Само МЕ извадиха нов модел, но промяната е само във вътрешното тяло, външното си остава старото.

  18. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,065
    #15

    Re:Доволни ли сте от неинверторните си климатици?

    Цитат Първоначално публикувано от babati
    Ееее, kalcheff, говорим за работищи клими - работеща с неработеща няма смисъл да се сравняват Мицубишито сигурно е цепило мрака като е било по-ново
    Ъмм, точно това, че сега или преди да кажем 8 г. като ново, МХИ при Т* под 0* не работи, явно заради остарялата технология, но за сметка на това наистина е цепело, само че джобове. Вмятам го тук, за да покажа, че има изключения от твърденията, че като дадеш повече $$ за марка ще работи вечно и безотказно и т.н.. Ей го - 6 г службица( последните 2 г не ги броя, понеже само гореше ток) и то при мек климат и сбогом. Рест ин пийс МХИ. Моделът, в момента не ми се бърника, за да го разбера. Може би при инверторите е различно, но там поне лично аз намирам разлика само във икономичността, което в наше време съвсем не е малко.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 5 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 36
    Последно: 12-09-11, 00:37
  2. Доволни ли сте от LGC серията на Fujitsu, Fujitsu General и Fuji Electric
    От dgenov във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 12
    Последно: 13-07-09, 18:11
  3. Доволни ли сте от Repotec RP-WR1441A
    От badboy във форум Мрежи
    Отговори: 3
    Последно: 21-10-08, 13:49
  4. От кои производители на фреони сте доволни?
    От Markony във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 9
    Последно: 31-07-08, 08:00
  5. Отговори: 72
    Последно: 20-01-06, 14:02

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе