Страница 1 от 21 12311 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 312

Термопомпа вода-вода и вода-въздух

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. rkk
    rkk е офлайн
    Member
    Тук е от
    Oct 2007
    Мнения
    905
    #1

    Термопомпа вода-вода и вода-въздух

    Поздравления за всички ,които малко или повече допринасят за това този форум да е така интересен и все повече актуален.
    Позволих си да открия нова тема в която да обменяме информация и впечатления от този вид термопомпи ,тъй като във форума не намерих нищо за тях.В интернет има много информация , но както всяко сравнително ново и непознато за масовият потребител нещо изникват множество въпроси който търсят отговор и мисля че с ваша помощ темата ще бъде интересна ...
    Има вече доста разработки и готови ,монтирани термопомпи вода-вода и вода въздух ,но липсват преките впечатления и отзиви на клиентите и проблемите които съпровождат монтажа и експлоатацията им.Разбира се повечето живеят в панелни жилища и този вариант не ги устройва, но за останалите изкушението да се възползваме от неизчерпаемите топлинни ресурси на земята е огромно...Като начало ще дам видео материала на инженер от Монтана ,който е направил нещата да са по лесно разбираеми и достъпни .

    http://thermopump.hit.bg/index_bg.html

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #2

    Re:Термопомпа вода-вода и вода -въздух

    Ето и още един подобен сайт на фирма производител тук в София.Даже цените са по-добри,поне на хартия.
    http://heatpump-geotok.hit.bg/

  4. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,593
    #3

    Re:Термопомпа вода-вода и вода -въздух

    Ако не бях взел вече 2 климатика, минал през 3 котела - 2 на твърдо и един газов и имах малко повече пари веднага се хвърлях на термопомпа вода-вода. Отзад в двора един сондаж и готово. Още един вакуумно-тръбен панел на покрива на пристройката и готово. Мой приятел с нова къща в покрайнините на София има такава система и е доволен.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #4

    Re:Термопомпа вода-вода и вода -въздух

    Не са много повече парите.В сайта на Геоток една машина 10 Квт е 3800 лв без ДДС.Всичко останало е горе-долу пак толкова или малко повече.Тоест за 10на х.лв получаваш пълно комплексно решение на климатизацията,отоплението и БГВ в къща около 100-120 м2..Една газова система + климатици за охлаждане е повече.

  6. rkk
    rkk е офлайн
    Member
    Тук е от
    Oct 2007
    Мнения
    905
    #5

    Re:Термопомпа вода-вода и вода -въздух

    Най хубавото е че имаш една постоянна температура на сондажната вода и COP-a на машината е без промяна дори и навън да е - 20 ,или +45 градуса.Очаквам мнение на някой който има такава термопомпа,или който е монтирал нещо подобно...

  7. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,593
    #6

    Re:Термопомпа вода-вода и вода -въздух

    Ванко, за комплексността и ефикасността на решението си напълно прав. Цената е малко по-относителна. Моето локално парно (включително 3-те котела и газовата система) и климатиците са ми на цена много по-малко от 10К - някъде към 7000в, но на етапи, а не наведнъж. Геоток 10кВт са го дали за 100м2, но на 50гр отопление го дават 8кВт. Малко може да е на ръб. Монтажа то дават до 300-1000лв. Цената на сондажа се движи от 100-200лв./м. Помпа 500-1000лв., други елементи по сондажа още толкова. Топлообменник, Бойлер от 680лв. нагоре. Навсякъде за монтаж са дали по 10% от цената. И това е без ДДС. Така че няма да е евтино и най-вероятно няма да стигнат 10К за вода-вода ако се почне от нулата. Но погледнато в дългосрочен план, за мен лично си заслужава. Все пак цената на енергията, която добиваш е доста ниска. Ставаш независим от въшни цени на горива и ток (относително) и получаваш постоянен комфорт, което пък е безценно. Стига да може човек да си го позволи и да има условия за инсталацията. За хора, които тепърва строят или закупуват новопостроени еднофамилни къщи (по презумция имат финанси) мисля, че няма какво да се колебаят.

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #7

    Re:Термопомпа вода-вода и вода -въздух

    Днес почнах да правя термопомпа въздух-вода на едни познати.Сега е времето да пишете,ако имате идеи или съвети,за да ги обменим.По първоначални сметки за двустаен 50 м2 абсолютно цялата система -външно от климатик 24ка,вътрешен ходробокс,120 л бойлер със серпентини,3 конвектора,1 ал.радиатор и лира,соларен модул вакуумен тип 2 м2 и резервно елнагревател 4 Квт,излиза около 4500-5000 лв с материалите и консумативите.

  10. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,593
    #8

    Re:Термопомпа вода-вода и вода -въздух

    Въздух-вода наистина излиза по-евтино, за сметка на няколко недостатъка на приложения принцип. Зависимост от външна температура, шум, вибрации от външно тяло и т.н. То какви съвети да дадем, като ти си предвидил всичко. Соларен вакуумен модул + резервна система за подгряване, когато външната температура спадне доста и на чилъра му падне мощността. Това ако е съчетано с качествени елементи и автоматика, разбиращи и кадърни майстори и човека се сдобива с пълно решение. Може би трябва да се помисли за отделен кръг на ел.инсталацията, на която да включено всичко това. Само ми е интересно соларния модул къде ще седи ако апартамента е среден етаж. На тераса, на стена...

  11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #9

    Re:Термопомпа вода-вода и вода -въздух

    http://geotok-bg.com/indexFrames.htm
    -разгледай тази страница,най-отгоре има раздел за слънчевите вакуумно-тръбни колектори.Аз съм ги слагал даже отвън на парапета на терасата в панелка.

  12. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,593
    #10

    Re:Термопомпа вода-вода и вода -въздух

    Аз този сайт многократно съм го гледал. Пише все пак, че е препоръчително да е на юг. Иначе имам идея към локалното парно да включа и аз едно колекторче. Дори котелът ми има настройка да се свързва с такъв. Ти, като специалист, кажи дали си заслужава парите и колко стъпва всичко, но не теоретично, защото накрая винаги сметката е по-голяма от предварителната. И ако реша дали ще има кой да ми го монтира в Плевен. Имам стена, която гледа на юг и точно над мазата, в която е котела. Искам да помагам на парното и лятото за топла вода.

  13. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #11

    Re:Термопомпа вода-вода и вода -въздух

    Не мога да кажа ,че съм специалист по соларите,по скоро съм ентусиаст с минимален практически опит.Събрал съм от няколко седмици мнения на хора,ползващи соларни модули и почти всички са положителни.
    Относно сметките-ето в Геоток дават мн.добра цена за модула 1,85 Квт заедно със стойката и термодатчик за 680 лв.Трябва да се добави миникалорифер вода-въздух за изхвърляне на излишната топлина ,когато бойлера не може да я поеме-150 лв.Не знам защо,не споменават за останалите компоненти-помпа за циркулация до бойлера-около 150 до 400 лв,автоматика за защита и управляване-поне 150-200 лв,цената на антифриза-няколко лева на литър,стойността на вложените тръби,изолации,фитинги,самия монтаж на системата-150-200 лв.
    С две приказки-моето мнение е ,че за един модул цената си излиза соленичка,при повече заедно работещи модули цената за получен Квт/ч намалява,понеже миникалорифера,автоматиката,помпата,тръбите до бойлера са едни и същи като вложение.

  14.  
     
  15. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #12

    Re:Термопомпа вода-вода и вода -въздух

    VanDan, това с подпомагане на парното не знам кой го е измислил, но е една голяма заблуда, да не кажа глупост. Значи - ти си монтираш колектор, който да ти загрява бойлер през лятото, като ги съобразяваш по размер. През зимата уловената топлина е многократно по-малко и не е достатъчна за загряване на един бойлер, да не говорим за помощ на отоплението. Ако пък сложиш много колектори, така че зимата да вършат някаква работа, то през лятото няма какво да правиш всичката тази топлина, освен ако нямаш басейн за подгряване. Да не говорим за допълнителното вложение, което трябва да направиш, за да включиш солара към парното. Така, че просто приеми, че със колектора ще топлиш един бойлер и толкоз - не си усложнявай живота с повече .

  16. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,188
    #13

    Re:Термопомпа вода-вода и вода -въздух

    Това със сондажа не е ли някакъв мит - в смисъл, не трябва ли водата да е течаща. А за да я направиш течаща от сондаж, бая електроенергия ще трябва да изхарчиш.
    ПП. Щото ако не е течаща, то колкото и да е голям обема и в сондажа, рано или късно ще я охладиш достатъчно, така че СОР-а да иде на кино, по-точно водата да замръзне.
    ПП2. Доколкото съм чувал, водата (в сондажите) през зимата е около 6-7 градуса, а лятото 9-11 градуса и това са доста добри цифри за термопомпа (спрямо температурата на околния въздух)

  17. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    173
    #14

    Re:Термопомпа вода-вода и вода -въздух

    По икономично,по малка инвестиция и по практично е с термопомпен бойлер.
    Съществен недостатък на колектора е че ако след обяд се изкъпе някой вечерта не е сигорно дали ще има топла вода.

  18. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #15

    Re:Термопомпа вода-вода и вода -въздух

    Правят се два сондажа - от единия се черпи и се вкарва в другия. По такъв начин Рехау топлят цялата сграда на новия с и офис в София. Мисля, че бяха 15 сондажа на 100м дълбочина. В най-скоро време се каня да правя проучване и калкулация (поне груба и предварителна) за моя случай в новата къща. Като имам повече материал, ще пиша. Отсега знам обаче, че вложението си е цифра.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 21 12311 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Термопомпа Въздух-Вода
    От Electric във форум Други начини за отопление
    Отговори: 583
    Последно: 18-09-23, 10:22
  2. Продавам една нова термопомпа въздух вода
    От Tony06 във форум Приключили продажби
    Отговори: 5
    Последно: 16-01-12, 23:26
  3. Преработка на климатик в ТП вода-вода. Въпроси.
    От ivan_v във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 21
    Последно: 06-07-11, 17:42
  4. Термопомпа " въздух - вода"
    От Смехурко във форум Други начини за отопление
    Отговори: 5
    Последно: 29-12-09, 15:26
  5. Преработка на Daikin FTYN60 в термопомпа въздух/вода
    От vanko68 във форум Климатици Daikin
    Отговори: 13
    Последно: 17-06-09, 18:32

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе