Страница 1 от 10 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 143

Разскрежаване при Midea CSU-12HHAA - в търсене на решението

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #1

    Разскрежаване при Midea CSU-12HHAA - в търсене на решението

    Разскрежаване при Midea CSU-12HHAA

    в търсене на решението

    Сервизната документация на модела е много бедна от към всякакъв вид конкретни данни за разлика от другите модели излизащи под марката Midea. Затова преди да насочим вниманието си конкретно към този модел, нека да видим каква е програмата за разскрежаване на Midea MSG-12HR.


    Режим разскрежаване при Midea MSG-12HR.

    Разскрежаването ще започне когато едно от двете условия по-долу е изпълнено. Тези условия са независими едно от друго.

    1. Компресорът работи непрекъснато 40 и повече минути.
    2. Когато разликата в температурите между изпарителя и температурата в стаята е по-малка от посочената в таблицата. Тук се взема в предвид на каква степен е работил вентилатора.



    1a. Ако от времето на последното разскрежаване и започване на нормална работа в режим отопление, външният вентилатор се е наложило да бъде изключван от програмата при работещ компресор, поради достигане на високо налягане на изпарителя, към времето за преминаване в разскрежаване се добавят 90 минути.

    Време на разскрежаване
    Ако условие (2) бъде достигнато преди условие (1) това се счита за силно замръзване и времето за разскрежаване е 10 минути. Ако условие (2) бъде изпълнено след условие (1) времето на разскрежаване е 6 минути.
    При събитие 1а времето на разскрежаване е 10 минути.

    При три последователни разскрежавания с продължителност 6 минути, четвъртото ще бъде с продължителност 10 минути.

    Прекратяване на разскрежаването
    Ако някое от двете условия по-долу са изпълнени разскрежаването се прекратява и климатикът се връща в режим отопление. Двете условия са независими едно от друго.

    1. Времето за разскрежаване от 6 или 10 минути е изтекло.
    2. Токът на компресора при разскрежаване е достигнал зададената в програмата стойност, която при този модел е 5,5 A. Токът при всички видове компресори на Midea e различен.


    Знаейки вече програмата която се ползва при почти всички климатици от тази марка да се върнем към Midea CSU-12HHAA.

    Както съм споменавал повечето техници мислят че климатикът излиза фабрично недозареден и с доливане на фреон нещата се оправят. Последните наблюдения от практиката показват че дори и на климатика да е добавен допълнително фреон той продължава да замръзва.

    Знаейки вече програмата на MSG можем да поразсъждаваме защо се получава така. За момента последната версия която ще се опитам да защитя е че климатикът не е с по-малко фреон а с повече от колкото трябва.

    Моделът CSU-12HHAA, за разлика от другите модели на Midea по спецификация е даден че е зареден с фреон за 7 метра тръбен път, при другите модели е за 5 метра.

    Как влияе повечето фреон в случая при тази програма на разскрежаване.

    Включване на разскрежаване:
    - При повече фреон климатикът никога няма да може да изпълни условие 2 за започване на разскрежаване при което времето за разскрежаване е 10 минути. Тъй като фреонът е повече, температурата на вътрешната пита винаги ще е голяма, защото компресорът ще вдига по-високо налягане а от там и температура и няма да може да бъде изпълнено условието за малка температурна разлика между температурата на изпарителя и стайната температура. Тук имаме допълнително утежняващо обстоятелство и то е малкият размер на вътрешният топлообменник, най малкият от всички 12-ки на Midea.
    - Климатикът винаги ще включва на разскрежаване при условие 1 което беше по точно определено време. Разскрежаването при това условие е 6 минути.

    Спиране на разскрежаването:
    - Тъй като фреонът е повече компресорът след започване на разскрежаването бързо вдига налягането във външният топлообменник от там и температурата. Тъй като налягането започва бързо да се увеличава компресорът започва да се натоварва и програмата изключва разскрежаването поради достигане на тока на компресора който се следи. Възможно е да са минали само 2 минути от включването на разскрежаване а програмата да го е прекъснала заради достигане на едно от условията за спиране и това е токът на компресора.

    Това прекъсване на цикъла може да се наблюдава само при леко заскрежен климатик, при първите разскрежавания след като е изчистен от всякаква натрупана скреж. При следващите разскрежавания с натрупана скреж налягането е ниско и времето за разскрежаване което вече е 6 или 10 минути е недостатъчно. Веднъж натрупа ли много скреж, разскрежаването не върши никаква работа.

    Ето така се получава един цикъл от работа на климатика, 40 минути в режим отопление който се редува с разскрежаване към 2 минути (при леко заскрежена пита и само в началото). Затова и някой техници твърдят и най вероятно е така, че проблемът е изчезнал когато са заредили климатика с електронен кантар по табелката на външното тяло. Те си мислят че фреонът е по-малко и затова заледява. Но причината си е обяснена в сервизната документация, в програмата на разскрежаване. Трябва само да се прочете и поразсъждава.

    Условие 2 за старт на разскрежаването е много важно за да не натрупва климатика лед. То би осигурило включване на разскрежаване на по-малко от 40 минути, като при това времето ще е с продължителност 10 минути. Но за да не се прекъсне процесът по достигнат ток на компресора, фреонът трябва да е малко по-малко от написаният на климатика.

    За да се разбере дали случаят е такъв при всеки конкретен климатик, трябва да се засече по часовник работата на машината на отопление и продължителността на разскрежаване. Ако не спира за разскрежаване на по-малко от 40 минути а пък външната пита е цялата в лед, значи не може да изпълни условие 2. Ако разскрежаването продължава по-малко от 6 или 10 минути (при леко заскрежена пита), значи цикълът се прекъсва по ток на компресора.

    Ако например климатика има пропуск и фреонът му е по-малко от колкото трябва разскрежаването ще става по условие 2 на по-малко от 40 минути с продължителност 10 минути.

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    637
    #2

    Re: Разкрежаване при Midea CSU-12HHAA, в търсене на решението.

    Благодаря за полезната статия! Интересна е.

    П.С. Чудно ми е , защо само Самсунг, от досега срещаните от мен климатици, са си пригодили повечето модели, да може да се променя дължината на дефроста. Също така е полезна екстра,при климите с по-лоша размразителна система, да има изведена на дистанционното, функция за "ръчен дефрост", та при нужда, клиента да го задейства и да не тормози техниците след всяка мъгла....
    Това мисля че го имаше само при един по-дърт модел на Делонги

  4. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    5,563
    #3

    Re: Разкрежаване при Midea CSU-12HHAA, в търсене на решението.

    То всеки климатик има ръчен дефрост - казва се режим "Охлаждане"
    Дано не се налага да се ползва през зимата.

  5. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    Pleven, Bulgaria, Bulgaria
    Мнения
    4,991
    #4

    Re: Разкрежаване при Midea CSU-12HHAA, в търсене на решението.

    Виж добре си написал това но истината е че лятото имах една партида от този модел а тогава само тои беше в наличност и в началото на есента при първите пускания на топло се обадиха няколко клиента при първия с два броя беше. Помислих че в жегата и бързането а и там имаше строеж и камиони минаваха а аз на стълбата съм направил зле конусите. Е да ама и двата бяха еднакво празни заредих ги с везната и до сега но проблем след тях имаше още поне 6 бр. Срещал съм такъв модел монтирван от конкуренцията ходих да го правя и беше същата клима ама по етикет с 1200гр фреон а сегшните са 850грама май.

  6. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    637
    #5

    Re: Разкрежаване при Midea CSU-12HHAA, в търсене на решението.

    VeleV.Klima , не знам дали знаеш , но има еднакви модели Мидея с различни компресори, може от там да е разликата
    Щом го пише на табелата , го правиш така,нали?

  7. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    Pleven, Bulgaria, Bulgaria
    Мнения
    4,991
    #6

    Re: Разкрежаване при Midea CSU-12HHAA, в търсене на решението.

    Е те тая табела за кво са я сложили за украса ли?

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Oct 2003
    Мнения
    226
    #7

    Re: Разкрежаване при Midea CSU-12HHAA, в търсене на решението.

    Твърдя ,че има бройки Midea CSU-12HHAA с по-малко фреон,а не повече.
    Имал съм случаи с такива машинки и се оправят само след дозареждане.
    Един пример
    Климата работеше на налягане 17BAR при външ.Т 5гр и вътрш.18 и прогресивно си заскрежаваше.Доиде дефроста и за целият цикъл стопи има няма 30%от питата.
    Машинката си изпълняваше цялата програма правилно,ама като има по-малко фреон как да вдигне нормално налягане, респективно да стопи леда когато трябва.
    След дозареждане налягане ON FAN - 24BAR/ OFF FAN 17BAR
    Един презареден климатик няма да работи по добре от този който иска дозареждане.

  10. isl
    isl е офлайн
    Novice
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    2
    #8

    Re: Разкрежаване при Midea CSU-12HHAA, в търсене на решението.

    Имам същата Мидея.Купих я септември месец.Реших да спестя някой лев и я монтира един младеж които работи във фирма за мотажи на климатици.При монтажа не замери на какво налягане работи системата.След монтажа на другия ден забелязах че вентилатора на вътрешното тяло не спира напълно а само намалява оборотите на минимум.Обадих му се и му обясних проблема а той ми каза че всичко е наред.Тоя модел бил така.Ама ядец!Оттам започна историята.Взех да му следя работата на климатика.При включване на копресора започва да духа и вътрешното тяло.След спиране на компресора оборотите на вентилатора намаляват на минимум и след 2 минути се чува едно цъкване във вътрешното тяло при което ако е зададена 20 гр на отопление вентилатора спира.А ако е повече продължава да духа много леко но се усеща неприятна циркулеция на студен въздух.Доидоха студовете и външното тяло започна да се обледява.Извиках младежа и той го дозареди с фреон.Замери го на студено и каза че е 2 бара и е малко.Направи го на 2,8 на охлааждане а на топло показа че е 19-20бара.Навън температурата бе 3 градуса.
    Та въпроса ми е това дозареждане нормално ли е и на тоя модел климатик вентилатора вътре спира ли защото ако релето цъка точно на 2 минути след спиране на компресора и на 20гр.вент. спира а на повече не и като изключим неприятното духана на студен въздух то студената струя не залъгва ли датчека да включи компресора по-рано и от това неприятна сметка за ток.

  11. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #9

    Re: Разкрежаване при Midea CSU-12HHAA, в търсене на решението.

    Днес бях на адрес с монтирани 2 броя Midea CSU-12HHAA, климатиците се купени в един и същи ден от един и същ магазин, монтирани от една и съща монтажна група.

    Първият е монтиран в стая към 22 квадрата, тръбният му път е към 3,5 метра. Този климатик работеше без никакви проблеми, разкрежаваше се цялата пита, в стаята беше топло.

    Вторият е монтиран в стая към 15 квадрата, тръбният му път е към 1,5 метра. Този климатик имаше по 4 сантиметра скреж от вътрешната и външната страна на цялата пита. След като стопихме целият скреж, на режим отопление климатикът започна да топли много добре. На режим охлаждане налягането беше 3 Bar, при 16 градуса в стаята и -1 външна температура. За нас това е високо налягане при тези температури, но трябват повече наблюдения за работата на модела.

    isl: Допълнителното зареждане с фреон сега, според другите техници при ниски температури на режим отопление, ще помогне за по-добрата работата на климатика. Но когато температурите се повишът до към +10, +15 градуса навън налягането което ще почне да вдига компресора ще го натоварва повече и може да изгори или да се съкрати много живота му. Това важи още повече когато дойде време за режим охлаждане, тогава натоварването ще е още по-голямо.

    Единственият начин да се открие проблема се преките впечатления и наблюдения на тези които ползват климатика. Интересува ме началната работа на климатика след като питата е разтопена напълно от натрупан скреж, време на работа, време на разкрежаване, за колко време замръзва, температура в стаята, температура на издухване.

  12. Member
    Тук е от
    May 2007
    Мнения
    219
    #10

    Re: Разкрежаване при Midea CSU-12HHAA, в търсене на решението.

    Valen1 Може и да излезе нещо вярно в твоята теория за машини презаредени с фреон,направи ми впечатление,че точно този модел по-спецификация си идва с доста по голямо количество от колкото сходните му модели,ето и извадка от сервизното описание
    [img width=462 height=600]http://i.data.bg/08/01/12/754923_orig.jpg[/img]

  13. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    18
    #11

    Re: Разкрежаване при Midea CSU-12HHAA, в търсене на решението.

    Midea-CSU09HHAA,зададени 22 гр.вентилатора на мах,разкрежава на около 2 часа,за по 6-7 минути,като от време на време изключва за по няколко минути,кухня,вътрешнаа изолация,ПВЦ-дограма,9 кв.м.проблема ми е че външното тяло е нетърпимо шумно,преди да сложа фана на мах почти не включваше дефроста и яко поливане с топла вода.

  14.  
     
  15. Novice
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    5
    #12

    Re: Разкрежаване при Midea CSU-12HHAA, в търсене на решението.

    vALEN1: Здравейте! Много се радвам, че темата за Midea-CSU12HHAA намери такъв отзвук! Аз също не сядях със скръстени ръце и имам някои новини. Вчера /неделя/ при мъгла и външна температура около -5 гр. , климата за първи път проработи нормално, с включване на дефрост. Как се стигна до това:
    1. Преди два - три дни, при поредното обледеняване напитата, в работен режим на отопление, извадих тръбния датчик от мястото му и го потопих в чаша с ледена вода. След 3-4 минути се чу някакъв звук от превключване на контакти и при първото спиране на компресора, спря и вътрешния вентилатор,. без обаче да се превключи четирипътния вентил, т.е. тръбичките на вътрешното тяло си останаха топли. Тази ситуация продължи около 5-6 минути, след което компресорът и вътрешният вентилатор се включиха отново и продължи на режим отопление.
    2. Така стигнах до извода, че датчика все пак дава някакъв сигнал и при монтирането му обратно го оставих полуизваден от тръбичката му. След това изключих климата от дистанционното и после от контакта.
    3. На другия ден размразих с топла вода и включих на 24гр.
    Тогава именно, след около час се включи дефрост и питата се размрази. Понеже ми се стори, че много начесто компресора се включва и изключва, реших да го "натоваря ", като му зададох 28гр и вентилатор на max. От този момент нататък климата заработи перфектно, като на около 40-50 мин се включваше дефрост за около 7-8 мин и питата се изчистваше и изсушаваше идеално. Това продължи около дванадесет часа /до късно през нощтта/.
    И дотук бяха добрите новини. След като преди лягане го намалих на 26, на сутринта пак беше замръзнал.После през деня /според съседите/ се евключвал на дефрост няколко пъти но явно не много успешно ,тъй като връщайки се от работа го намирам работещ, но обледен и въпреки че го "усилих" на 28 гр., вече почти два часа няма дефрост.
    Пиша всичко толкова подробно, за да има база за разсъждения.
    Решил съм също да пробвам да извадя датчика почти нацяло от мястото му или да го "привържа" с нещо към тръбичката му, като се надявам по този начин да го "излъжа" в разликите между температурата на въздуха в стаята и тази на питата.
    Пропуснах да отбележа, че климатика е в стая около 15 кв. м., северно изложение, със стара дограма. Дали пък е възможно натоварването да не му стига?


  16. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #13

    Re: Разкрежаване при Midea CSU-12HHAA, в търсене на решението.

    krassiko: Подробните обяснения са много важни за откриване на проблема. Тръбният датчик на вътрешното тяло управлява почти цялата работа на този модел и съвета ми към теб е да не го пипаш. Той дава иформация за температурата на питата и ако компресора се претоварва и вдига голямо налягане съответно и температура при топло време или при режим охлаждане, който е по-тежък режим от отопление може да изгори компресора. По принцип може да се излъже тръбният датчик за температурата без да го вадиш, като последователно му се закачи съпротивление (1 кило-ом = 2,5 градуса, за този модел), но не е желателно.

    Имаме наблюдение от вчера на един такъв модел. Климатика е бил размразен напълно, един ден преди това е бил добавен повече фреон, но той не включва на разкрежаване и продължава да натрупва скреж, след изваждане на тръбният датчик от гнездото му веднага е включил и започнал да разкрежава. За експеримент на тръбният датчик последователно е добавено съпротивление 1,2 кило-ома (към 3 градуса по-ниска отчитана), за да може да отчете по-малка разлика в температурите на топлообменника и стайната температура. Ще се следи дали реално разкрежава, не е променян за сега фреона след като е добавен допълнителен.

    Не добавяйте съпротивление защото е опасно за компресора, ще наблюдаваме работата на климатика няколко дена. Предполагам накрая ще изпуснем целият му фреон и ще го заредим с електронен кантар 150 грама по-малко от този на табелката му. За сега всички опити навеждат на мисълта за повече фреон.

    Всеки който има наблюдения за работата на този модел може да ги сподели за да се открие по-бързо причината.

  17. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2007
    Мнения
    102
    #14

    Re: Разкрежаване при Midea CSU-12HHAA, в търсене на решението.

    Здравейте,и аз имам такъв климатик и имам няколко въпроса както и някой наблюдения за споделяне.Значи преди около седмица дозаредиха с фреон понеже ми казаха че бил с по-малко фабрично заредено,до тогава не бях доволен от работата му размразяваше почти само ръчно много рядко сам,струята му беше доста хладна и не спираше да работи с часове,вънка обледяваше здраво и изобщо беше ужас.Замериха го при външна температура около -5 направи 24 бара на отопление и 4.5 бара на охлаждане(това след зареждането) и казаха че е ок,найстина от тогава струята му вътре е по-топла,малко по-безшумен е и се размразява когато му е нужно(според мен доста рядко) но не се задържа лед освен в долната част.Сутрин жена ми го "къпе" да му падне леда след като му е пусанала вътре режим на охлаждане да се доразмрази както трябва.След това през деня си работи добре.До около 27 градуса компресора се включва и изключва перидично когато му се зададат 28,29 не спира да работи докато не си включи дефрост,което става след около час може би два не съм засичал точно.Въпросът ми е следният този режим на постоянна работа до достигане на дефрост въобще икономичен ли е според мен не.На функцията обезвлъжняване не могат да се регулират градусите някой знае ли как става номера найстина ли тази функция обезвлажнява много ще съм благодарен на мнения.Стаята ми е 17.5 квадрата дървена дограма калкан 5 метра източен без изолация,тръбен път може би 2м максимум.

  18. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #15

    Re: Разкрежаване при Midea CSU-12HHAA, в търсене на решението.

    Може ли всички да направите този експеримент: Да зададете градуси които климатика не може да достигне, за да се види дали ще включи на разкрежаване, защото оставям с впечатление от описанията Ви че когато си достига зададената температура не включва да разкрежава.

    p.petkov: След като казваш че техниците уж са оправили нещата защо се налага пак принудително да се облива с гореща вода и да се пуска на охлаждане за да се разкрежи. Значи те не са отстранили проблема. Наляганията които си посочил според мен са големи, особенно това в режим охлаждане, съвета ми към теб е да си правиш профилактиките за удължаване на гаранцията. Ако фреонът е повече от колкото трябва през лятото може да ти изгори компресора, защото ще вдига по-високи налягания.

    Режимът Dry (капчица) е за намаляне на влагата на въздуха който е вътре в помещението, това реално е режим охлаждане, при него няма показани градуси защото целта на този режим е не да охлажда а само чрез конденз и на най-ниска степен на вътрешният вентилатор да намали влажноста в помещението. Това не е режим за разкрежаване, такъв (който потребителят да може да включва) не съществува при нито един климатик.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 10 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Продавам климатик Midea 12HHAA
    От midea12HHAA във форум Продава
    Отговори: 0
    Последно: 28-01-13, 01:57
  2. Midea CSU-12HHAA - пукане от външното тяло
    От p.petkov във форум Климатици Midea
    Отговори: 2
    Последно: 13-02-10, 00:18
  3. Отговори: 27
    Последно: 16-12-07, 23:12
  4. Midea CSU-12HHAA - проблем с вибрации
    От hagan във форум Климатици Midea
    Отговори: 15
    Последно: 10-11-07, 21:04
  5. Midea CSU-12HHAA - не се разскрежава добре
    От mimi във форум Климатици Midea
    Отговори: 0
    Последно: 03-12-06, 22:31

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе