Страница 1 от 81 1231151 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 1204
Like Tree285Одобрявам

Новите инверторни модели на Midea

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #1

    Новите инверторни модели на Midea

    Midea MSG-12HRDN1, MSC-12HRDN1, MSH-12HRDN1 и MSV1-12HRDN1

    Напоследък в форума започнаха да се изказват положителни мнения за новите инвертори на Midea, особено за модела MSG-12HRDN1, затова реших че е време да се събере малко информация за да видим дали наистина е така. Първото, което установих е, че инвертор с такова означение на Midea официално не съществува. За него няма информация нито в каталозите на Midea нито в интернет с изключение на Българските магазини, които го продават. Извода до който стигнах разучавайки въпроса е че външното тяло на този модел е на DC инвертора на Midea а вътрешното тяло е взето от конвенционалния модел MSG-12HR. И така се е родил модела MSG-12HRDN1, съществуващ само в България.

    Нашите търговци са решили да заложат на вече наложилия се и познат на пазара модел под името MSG-12HR, ползвайки вътрешното му тяло. Този модел през годините е успял да си направи пътека, затова и търговците са решили да не си губят времето да отъпкват нова.

    Това е вътрешното тяло на MSG-12HRDN1, взето от MSG-12HR.


    Такива комбинации на различни тела се правят и при други марки климатици, като при тях официално е посочено кое тяло с кое може да се комбинира. При Midea няма информация да се позволява различно комбиниране. Тази направена комбинация на вътрешни и външни тела не е необичайна или притеснителна при климатиците, стига да не се влошават параметрите на работа.

    Никъде в Българските сайтове, където се предлага модела не се среща подробна информация като: отдавана мощност (минимална-номинална-максимална), консумирана мощност (минимална-номинална-максимална), данни за шум, дебит на въздуха или каквото и да е. Ако някъде този модел го има монтиран, снимайте табелката с информация на външното тяло, за да видим показателите.

    Причината да липсва конкретна информация за модела е много проста. За този модел не могат да се дадат никакви данни, а дори и да има някакви то те няма да отговарят на реалните, защото този модел официално не съществува и съответно никой не е правил замервания или изследвания върху работата на несъществуващ модел.

    Интерес представлява да разберем начина на работа при другите три инвертора, които реално съществуват и за тях има проведени тестове при ниски температури и икономичност, също е даден начина им на изпълнение в хладилната си част. Външното тяло на MSG-12HRDN1 е същото.

    Първото нещо което ще направим е да проверим в каталога на Midea, вътрешното тяло на MSG-12HR, като размери дали не е по-малко от телата на другите три официално съществуващи инвертора.
    Вътрешно тяло на MSG-12HR (WxHxD) – 750x250x188
    Вътрешно тяло на MSC-12HRDN1 (WxHxD) – 790x265x195
    Вътрешно тяло на MSH-12HRDN1 (WxHxD) – 815x280x215
    Вътрешно тяло на MSV1-12HRDN1 (WxHxD) – 845x286x165
    Колкото един топлообменник е по-голям, толкова е по-голямо количеството на отдавана и приемана топлина и съответно по-икономична системата. В случая тялото е по-малко това означава, че написаните от търговците: отдавана мощност, консумирана мощност и икономичност няма да са верни. Съответно консумацията ще е по-голяма, а отдаваната мощност и икономичността по-малки.

    Гледайки търговския каталог на Midea, данните които показват в таблиците за отдавана мощност и консумация при трите модела MSC-12HRDN1, MSH-12HRDN1 и MSV1-12HRDN1 се различават несъществено. Гледайки обаче сервизната документация на моделите MSC-12HRDN1 и MSH-12HRDN1, отдаваните и консумирани мощности са 100% еднакви. Това означава, че е използвано едно и също външно тяло и компресор. От друга страна, не може да имаме различни по размери вътрешни тела, което означава различни по площ топлообменници, а да няма промяна в данните от замерванията.

    Най-вероятно са правени замервания само при един от тези модели и в сервизната документация данните са ги дали еднакви за всички. В каталога може да са дали теоретичната разлика, без реално да са замервали.

    Започва вече да се очертава констатацията, че външните тела на трите DC инвертора на Midea: MSC-12HRDN1, MSH-12HRDN1 и MSV1-12HRDN1, представляват само един, единствен модел. Схемата е такава: Взема се единственото външно тяло на DC инвертор, който Midea имат и се комбинира с някое от вътрешните тела на конвенционалните им модели. Имайте предвид и друго, това са евтини климатици, ако има различни производствени линии за различните модели, това оскъпява производството.

    Данните за модела MSG-12HRDN1 ще са близки но малко по-слаби от тези на другите три модела.

    Първото нещо, което проверявам при един инверторен климатик е това дали има ЕТРВ /електро-термо-регулиращ-вентил/. Той регулира температурата на изпарение независимо на какви обороти работи компресора. При всички качествени климатици се ползва. Позволява на климатика да регулира температурата в помещението прецизно и да е ефективен при ниски външни температури. Той е една от причините за голямата икономичност при скъпите и качествени климатици.

    И при двата модела инвертори на Midea MSH-12HRDN1 и MSC-12HRDN1 той липсва. Изпълнени са с капилярни тръбички, както е при конвенционалните климатици. Другия инвертор на Midea MSG-12HRI, с променливо токов мотор е изпълнен по същия начин и по официална информация от производителя, климатика работи до -7 градуса Целзий. Затова и останах много учуден че въпреки същото изпълнение тези модели вече ги дават официално да работят при външни температури до -15 градуса.




    По този начин изглежда хладилната част при скъпите и качествени климатици.


    Друго, което ми направи силно впечатление е консумираната мощност при промяна на външната температура. Тестовите изпитания при климатиците на режим отопление се правят при +7 градуса външна температура и 20 градуса вътрешна, резултатите се посочват в съответните каталози на различните марки. За разлика от всички други марки климатици, независимо дали са конвенционални или инверторни, консумацията намалява със спадането на външната температура, а при тези модели е на обратно.

    Обърнете внимание на пулсирането при консумираната мощност. Такова нещо до сега не бях виждал. Обикновено при повишаване на външните температури, независимо дали един климатик работи на режим отопление или охлаждане консумацията плавно се повишава, а при спадане на температурите спада, отново плавно. Причината в случая е, че за регулиране изпарението на фреона се ползват оборотите на компресора, а не ЕТРВ.


    При инвертора Midea MSG-12HRI, консумацията спада плавно заедно с външната температура. Очевидно при разглежданите модели са ползвали различен подход при създаването на опростен модел инвертор, работещ при външни температури до -15 градуса.


    Как е възможно евтин климатик без ЕТРВ, например MSC-12HRDN1, да е клас А и при -15 градуса да губи само 30% от отдаваната си мощност, че това дори и при най-скъпите климатици го няма. За пример мога да кажа че Toshiba RAS-B13SKVP-E – около 1100 EUR, при -15 градуса Целзий, губи 60% от отдаваната си мощност.

    Тези забелязани от мен на пръв поглед странни неща, ме накараха за момент да се усъмня в знанията си по хладилна и климатична техника.

    Анализирайки показателите мисля, че съм разбрал причината климатика да работи по този начин. Ако няма ЕТРВ, което да регулира изпарението на фреона другия начин, чрез който може да се постигне това е чрез инверторен компресор с по-голям дебит от необходимия за съответния размер климатик. Консумацията на тези модели при промяна на външната температура показва, че инженерите на Midea в случая са подходили точно по този начин.

    Ползвания в моделите начин за регулиране на изпарението, чрез промяна скоростта /дебита/ на компресора е много груб, водещ до колебания в температурата на изпарение, съответно до колебание температурата на издухвания въздух от вътрешното тяло.

    Най-вероятно компресорите, които ползват са роторни, но са правени изследвания върху работата на Scroll компресори, които показват, че ако работят на 20% от максималните си обороти са по-икономични с около 30%. Замерванията при режим отопление, за отдавана мощност, консумация и икономичност се извършват при температура +7 градуса Целзий. При нея компресора имащ по-голям дебит, работи на ниски обороти, топлообменниците отдават необходимата за съответния размер мощност при малка консумация от компресора, по този начин и икономичността на моделите става клас А.


    При спадане на външните температури до -15 градуса, компресора на MSC-12HRDN1 се форсира, консумацията му се покачва /от 1,11 kW при +7 градуса/ до 1,92 kW при отдавана мощност 3,11 kW и COP - 1,62. Климатика все още е по-икономичен от друг вид отопление.

    Каква е тогава разликата в работата на тези евтини модели и скъпите такива?
    Скъпите и качествени климатици с ЕТРВ и големи топлообменници са с по-голям коефициент на икономичност. Високо качество на изработка, качествени материали, надеждни елементи в електрониката, прецизност при поддържане на зададената температура и много др. При тях има и допълнителни функции несвързани пряко с темперирането на помещението а с комфорта на ползване.

    Ако взема някой от тези модели, ще ме топли ли при ниски външни температури?
    Да, направените замервания от производителя показват, че показателите на моделите са добри, мощността спада само с 30%. Въпреки ниската икономичност при ниски обороти на компресора и известен дискомфорт от променящата се температура на издухвания въздух, ще е финансово по-изгоден вариант за отопление от всеки друг вид.

    Ако ще си купувате някой от тези модели, разликата е само във вътрешното тяло, затова е препоръчително да изберете модела с по-голямо като размер вътрешно тяло. Гледайки търговския каталог, моделът с малко по-добри показатели сравнен с другите е MSH-12HRDN1.
    Ventsislav Negentsov одобрява това.

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Jan 2006
    Мнения
    408
    #2

    Re: Новите инверторни модели на Midea


    Велик си!

  4. Member
    Тук е от
    Mar 2008
    Мнения
    263
    #3

    Re: Новите инверторни модели на Midea


    Това е образец за издържан постинг!
    ВЪЗХИТЕН СЪМ!!!

  5. Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    662
    #4

    Re: Новите инверторни модели на Midea

    Точното обозначение на масово предлагания в България нов инверторен модел на Мидеа е MIDEA MSG 09/12/18 HRDN1 QC2 B като буквените означения са следните
    M - MIDEA
    S - split wall mounted
    G - product series - Glory
    09/12/18 - Btu
    H - cooling/heating
    R - remote control
    D - DC Inverter
    N1 - refrigerant R 410 A
    Q - power code 220-240V 50Hz 1Phase
    C2(B) - factory design code
    за този модел в официалния каталог на Мидеа действително няма нищо но се надявам в най-скоро време да имам точните технически данни.Другия модел който ще се предлага на нашия пазар е MIDEA MSV1-09/12/18 HRDN1 с огледален панел и за него има техническа спецификация

  6. Member
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    447
    #5

    Re: Новите инверторни модели на Midea

    Тук пише че е конвенционален http://www.namerimi.com/products/Mid...HRDN1%2019918/
    Видях монтирана MSV1-09.... с много компактно външно тяло, но никой не ги коментира във форума.
    Когато пусна в Google MIDEA MSV1-09/12/18 HRDN1 излизат само български и унгарски сайтове, като че ли са правени за тук.

  7. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007
    Мнения
    3,750
    #6

    Re: Новите инверторни модели на Midea

    Ако говорим за новите инвертори на Мидея би трябвало да споменем MSP-09HRDN1-QD5, все пак е от преди година и е флагмана на китайската марка (СОР 4,55)?

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Nov 2007
    Мнения
    152
    #7

    Re: Новите инверторни модели на Midea

    защо не го намирам в чичо Гугъл?

  10. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    2,042
    #8

    Re: Новите инверторни модели на Midea

    Още 1 боклук на пазара. Омръзна ми зимата да поливам великия климатик Мидеа на родителите ми . От модела без прорези на капака на вътрешното тяло. И това ще е такъв боклук. Просто им нямам вяра - икономията е майка на мизерията .

  11. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007
    Мнения
    3,750
    #9

    Re: Новите инверторни модели на Midea

    Цитат Първоначално публикувано от ipsilan
    защо не го намирам в чичо Гугъл?
    Не, че харесвам "демо версиите" на климатична техника които предлагат фирми като Мидея, но ми става мъчно като виждам, че даже и от тяхната фирма най-доброто не идва в България. http://www.thermodcomfort.hu/product..._lakossagi.pdf

  12. Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    662
    #10

    Re: Новите инверторни модели на Midea

    Цитат Първоначално публикувано от kris11
    Още 1 боклук на пазара. Омръзна ми зимата да поливам великия климатик Мидеа на родителите ми . От модела без прорези на капака на вътрешното тяло. И това ще е такъв боклук. Просто им нямам вяра - икономията е майка на мизерията .
    За да замръзва климатика на родителите ти най-вероятно е по малък от необходимото, имаме монтирани стотици Мидеи и няма замръзнал(дори и конвенционален),но не това е темата тук, по нея искам да вметна че 20% от акциите на Мидеа от 1999 година се държат от консорциума Кериър-Тошиба а процента от тази(2008) година е вече 40%.

  13. Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    599
    #11

    Re: Новите инверторни модели на Midea

    Всичко хубаво за тези клими, ама на един познат (поради причини, които няма да коментирам) му думна компресора. При опит за закупуване на нов компресор отговорът от сервиз беше "....ъъъъ....такова...то сега няма налични и не се знае дали след 3-4 месеца ще има...ъъъъъ....и цената е някъде около 400-500 лв.....ъъъъъ....без ДДС.

    ЧЕСТИТО!!!!

    Изхвърлихме Мидеята и сложихме друга бракма......белкем от тамошния сервиз се справят по-добре.

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    662
    #12

    Re: Новите инверторни модели на Midea

    Цитат Първоначално публикувано от TazmaniaK
    Всичко хубаво за тези клими, ама на един познат (поради причини, които няма да коментирам) му думна компресора. При опит за закупуване на нов компресор отговорът от сервиз беше "....ъъъъ....такова...то сега няма налични и не се знае дали след 3-4 месеца ще има...ъъъъъ....и цената е някъде около 400-500 лв.....ъъъъъ....без ДДС.

    ЧЕСТИТО!!!!

    Изхвърлихме Мидеята и сложихме друга бракма......белкем от тамошния сервиз се справят по-добре.
    Поредната глупост написана във връзка с Мидеите!!!За ГАРАНЦИОННА Мидеа няма "няма" при вносителя и това го гарантирам (поне досега), друг е въпроса ако климатика е извънгаранционен и от сервиза който го е монтирал са ви дали пазарна цена КОЕТО Е СЪВСЕМ НОРМАЛНО.

  16. Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    599
    #13

    Re: Новите инверторни модели на Midea

    Цената и срока за доставка ми ги казаха от Магнум-Д, понеже от фирмата, която беше монтирала климатика ми казаха: "Сори пич, ама не ми се занимава със сервиза на Магнум. Ако ти можеш - оправяй се с тях" И аз взех та звъннах........Ако искаш, утре като си проверя записките ще ти пратя името на човека, който ми се обади. А ти ако знаеш по-ниска цена и по-добър срок на доставка - пиши тука за да съживим Мидейката и да я шитнем някъде другаде.

  17. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    Pleven, Bulgaria, Bulgaria
    Мнения
    4,991
    #14

    Re: Новите инверторни модели на Midea

    Цитат Първоначално публикувано от lavsho
    Поредната глупост написана във връзка с Мидеите!!!За ГАРАНЦИОННА Мидеа няма "няма" при вносителя и това го гарантирам (поне досега), друг е въпроса ако климатика е извънгаранционен и от сервиза който го е монтирал са ви дали пазарна цена КОЕТО Е СЪВСЕМ НОРМАЛНО.
    И аз подкрепям написаното защото рядко ми се е налагало да поръчвам части но няма никога несъм чул като одговор от Магнум.

  18. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    2,042
    #15

    Re: Новите инверторни модели на Midea

    Цитат Първоначално публикувано от lavsho
    За да замръзва климатика на родителите ти най-вероятно е по малък от необходимото, имаме монтирани стотици Мидеи и няма замръзнал(дори и конвенционален),но не това е темата тук, по нея искам да вметна че 20% от акциите на Мидеа от 1999 година се държат от консорциума Кериър-Тошиба а процента от тази(2008) година е вече 40%.
    Я по добре прочети писанията на Valen за тази вече невероятно скапана марка. И какво купува се климатик и ше го ползвам с отворен капак ли .
    Не се обдухвал датчика - ами боклукчива серия а и вече марка е Мидеа- та

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 81 1231151 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Какво се случва с СОР при новите модели на Панасоник?
    От nako-bako във форум Климатици Panasonic, National
    Отговори: 54
    Последно: 03-02-14, 16:50
  2. Новите модели на мидея!
    От TIMBERLAKE във форум Климатици Midea
    Отговори: 7
    Последно: 25-04-12, 16:26
  3. Новите конвенционални модели на МЕ
    От edi1 във форум Климатици Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy
    Отговори: 8
    Последно: 16-01-11, 19:58
  4. Нови по-евтини инверторни модели на Sharp
    От bigmouth във форум Климатици Sharp, Sanyo
    Отговори: 19
    Последно: 03-06-10, 18:45
  5. С какви матрици са новите модели
    От sbalbb във форум Телевизори
    Отговори: 3
    Последно: 11-06-09, 12:44

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе