Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 54
Like Tree24Одобрявам

Подкерпяте ли идеята, държавата принудително да задължава да се четат книги?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София
    Мнения
    9,247
    #1

    Подкерпяте ли идеята, държавата принудително да задължава да се четат книги?

    Дали Китай ще въведе закон, задължаващ жителите му да четат книги?

    Източник:
    http://www.setcombg.com/default.asp?...ment&NID=15116

    Дали Китай ще въведе закон, задължаващ гражданите му да четат книги? На пръв поглед изглежда странно, но да си припомним, че в страната е приет закон, повеляващ всеки да посещава и обръща внимание на старите си родители. Така че, защо не?
    Според изследване на китайските институции, в момента жителите на страната на възраст между 18 и 70 години четат средно 6.7 книги на година. За сравнение, жителите на САЩ четат 15 книги годишно, а българите... знам ли, няма официално изследване, но като прибавим непрекъснато увеличаващото се ромско население може да се окаже, че я четем по една книга годишно, я не...
    Разнообразието на заглавия в Поднебесната империя е огромно - само през 2012 година на пазара са се появили 400 000 нови заглавия, но интересът към четенето не се увеличава. Затова, на дневен ред е обсъждането на проектозакон, който да задължи китайците да четат определен брой книги годишно
    Не ми е ясно как би се следило за спазването на подобно изискване, може би с читателски дневник, който в края на годината се изпраща за проверка на отговорни институции, може би с ежегодни изпити. Интересна идея, би ми се искало и в страната ни някой да задължи масите да четат и да се образоват, но... демокрацията (мамичката й) забранява.

  2.  
     
  3. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,300
    #2

    Отговор: Подкерпяте ли идеята, държавата принудително да задължава да се четат книги?

    Аз съм против всякакви безмислени закони, особено когато предвиждат създаването на тъпа администация за издръжка на гърба на данъкоплатеца.

    Когато живота стане поносим хората ще четат книги за забавление.Аз и сега имам познати за които книгите са едва ли не табу и в и живота си заедно с "пионерските поръчения" за лятната ваканция не са порочели повече от 5 книги досега.Нямат и намерение да четат повече, но имат претенции да са "началници" на държавна работа със заплата не по малка от 2000 лв месечно ...

    Хора всякакви, но "хубост насила не става" е казал народът...
    С четенето на книги е същото.

  4. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #3

    Отговор: Подкерпяте ли идеята, държавата принудително да задължава да се четат книги?

    аз съм страстен читател, с огромна лична библиотека

    и аз познавам хора, които я четат една книга годишно, я не, но категорично не мога да обвържа този "навик" с образованието, интелекта, поста и т.н.

    да, изумен съм от факта, че хора с висше образование, много сериозни доходи, печелени в сферата на интелектуалния труд, намират купуването на книга за пари на вятъра, но .... хора разни, разни идеали

    P.S. не съм им светил на американците, докато четат въпросните 15 книги годишно, но ха на бас, че поне 2 от тях са "Хари Потър"

  5. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #4

    Отговор: Подкерпяте ли идеята, държавата принудително да задължава да се четат книги?

    Китайците да не ги влече към нова "културна революция"?

  6. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София
    Мнения
    9,247
    #5

    Отговор: Подкерпяте ли идеята, държавата принудително да задължава да се четат книги?

    Цитат Първоначално публикувано от FearMe Виж публикацията
    P.S. не съм им светил на американците, докато четат въпросните 15 книги годишно, но ха на бас, че поне 2 от тях са "Хари Потър"
    Еее, човек, какво против Хари Потър??? Едно от най-значимите произведения в последно време с огромен принос в трудната задача да накара децата да четат.
    Върхът е - спомням си, че като го четох гълтах по книжка на ден.

  7. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #6

    Отговор: Подкерпяте ли идеята, държавата принудително да задължава да се четат книги?

    С риск да ме анатемосате - четенето на книги е остарял (и най-вече бавен) метод за получаване на информация. А също и за образование.
    Аз самия доста чета специализирана литература, но усещам, че не е това начина, тъй като една 20-минутна дискусия "очи в очи" със съответния специалист ми спестява седмица четене. Даже не е и нужно да е класическото "очи в очи" - последната такава дискусия/консултация беше миналия петък в чата на Скайп с човек с който съм говорил 10-тина пъти по телефона и никога не сме се виждали на живо.
    А що се отнася до четене в детска възраст - и там е същото, в смисъл е "неефективно".
    Сайтове като този, http://www.lumosity.com/app/v4/dashboard (дори в безплатната си орязана част) могат много повече да развият мозъка на един малчуган, отколкото шкаф с книги. Сайта го давам само за нагледен пример, за нещо което е съвременно и актуално.
    Ако обаче човек е свикнал да си чете за кеф (съотнетната кефеща литература), то това си е негово право, един вид право на хоби, както например други ходят на риба ... въпрос на налично свободно време, налични джобни и наличен интерес.
    ------------
    Та в тоя смисъл, такъв закон е напълно остарял и излишен.
    Но от друга страна, ако такъв закон се приложи у нас и презумпцията е да накара ромите да четат, да съгласен съм. Защото те така или иначе сами няма да посегнат към нещо алтернативно, за да се образоват сами. А сегашното схващане (и аз съм вече в кюпа), че интеграцията на ромите минава през тяхното образование. Вероятно и китайската власт търси същия ефект с някоя конкретна и голяма прослойка в тамошното общество, със сходни навици на нашите роми.
    ------------
    Ако някой любител на четенето почне сега да ми обяснява, "колко е важно четенето и как всички трябва да четат" - ще го упрекна в агресивно натрапване, сходно с натрапването което правят гейовете на гей-парадите. А пък ако някой ми се скара "как може да сравняваш четящи и гейове" ... значи самия той не може да чете, защото сравнявам сходното натрапване, а не различните множества от хора.
    Този пост е редактиран от MitkoS; 13-08-13 в 13:15.

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #7

    Отговор: Подкерпяте ли идеята, държавата принудително да задължава да се четат книги?

    Четенето на книги далеч не е само начин за набиране на информация. То е средство за обогатяване на общата култура на един човек (отново не като обем факти). Чрез книгите се придобива стил на изразяване, на формиране на мисли и тези, на креативност на идеи. Придобива се богатство на езика, култура на писане. Всеки писател има стил и възприемайки неговия стил, човек обогатява и своя. Четенето на книги подобрява и граматическото усвояване на един език. Да, Интернет измести книгите и списанията като средство за придобиване на актуална научна информация. Но не и на фундаменталната! Там книгите и научните студии си остават незаменими.
    Нека не се чудим, че съвременните деца знаят много факти, но трудно ги съчетават в смислена, логически построена и обоснована теза. Това е умение, което се постига с четене на книги и писане. Интернет не предразполага към нито едно от двете.
    В къщи също имаме много богата библиотека - предимно на български и руски. Няма да твърдя, че всичко съм прочел, тъй като и жена ми купува много книги, които на мен не ми допадат. Както и тя не отваря моите фантастики и военна история.
    Така че да! За четенето съм, но това не става със закон. Държавата с глоби може да те накара да спазваш правилата за движение, но не и да те направи културен човек. А четенето на художествена литература е един от елементите на човешката култура.
    ppbgbg, blue1, Shmi и 1 други харесват това.

  10. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,300
    #8

    Отговор: Подкерпяте ли идеята, държавата принудително да задължава да се четат книги?

    Е с горния пост не мога да се съглася.Не става въпрос за професионална литература, а за четене поради самото четене и в някои случаи заради удоволствието от четенето.Четенето развива мозъка, фантазията и мисленето, анализа и т.н. Когато получиш нещо наготово няма да правиш нито анализ, нито фантазията ще ти се развива.

    Изобщо четенето на книги няма нищо общо с консулатации очи в очи, интернет и т.н., освен когато интернета се използва за по-лесен достъп до книги.

    Едва ли ползата за мисленето и развитието на мисленето, интелекта и културата на човека от 3 часа "ровене" в интернет е същата като 3 часа четене на книга.Просто са несравними.
    Интернет е просто средство за достъп до информация, книги средство за комуникация, докато книгите повече са средство за развитие на интелекта, мисленето, културата на човека.
    Имам преки впечатления от хора които като ученици са прочели 5-15 книги(без учебниците те не са "книги") за цялото време докато са учили и такива които всяка година са прочитали по няколко десетки книги.Разликата е от земята до небето.Като за начало ще посоча, че първите нямат дори най-елементарна езикова култура и допускат груби и сериозни граматични грешки, докато при вторите в най-лошият случай грешките са пунктоационни и то рядко в пропуснати запетаи при подчинено изречение, или в точка и запетая( ; ) .

    За съжаление една част от неграмотните от първия пример сега правораздават в качеството си на прокурори и съдии, някои от тях едва завършили с 3-ки селскостопански техникуми или сградостроителни техникуми.Та не се чудете че правораздаването ни е на това ниво.Каквото си е поръчал народа това ще получи(допуснал е правилата да са такива, че 3-каджии завършили "Селското" и "Сградото" да станат съдии и прокурори) ...

    Ето така стоят нещата и тази каша Народът ще сърба още дълго време и ще протестира, ама полза дали ще има ...???
    Този пост е редактиран от justify; 13-08-13 в 14:33.
    blue1 одобрява това.

  11. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #9

    Отговор: Подкерпяте ли идеята, държавата принудително да задължава да се четат книги?

    С риск за втори път да ме анатемосате - нещата не опират до четенето на книги, а до личностното развитие. Четенето на художествена литература е само един от аспектите на личностното развитие и поне според мен то той не е най-важния.
    Някой от вас чел ли е например нехудожествената книга "Изкуството да бъдеш егоист"? Заглавието подвежда разбира се, но уроците от тази книга и съответно личностностното развитие са в много голям обем. Или пък "Седемте навика на ефективните хора"?
    Като художествена стойност тия две заглавия са пълна нула и по никакъв начин не се стига до "обогатяване на общата култура", не "се придобива стил на изразяване", нито "придобива се богатство на езика, култура на писане" - все неща типични за зубрашкото начало.
    Но пък сметка на това в тези две книги има много от "формиране на мисли и тези, на креативност на идеи" и други неща свързани със собственото осъзнаване, идентифициране и поведение.
    (ПП. Такива книги се четат задължително с презумпцията че автора не е непременно прав. и по тоя случай се стига до един огромен размисъл по време на четенето)

  12. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #10

    Отговор: Подкерпяте ли идеята, държавата принудително да задължава да се четат книги?

    Ле-леее...., като гледам май съм сбъркал форума, тука бъка от филолози

  13. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #11

    Отговор: Подкерпяте ли идеята, държавата принудително да задължава да се четат книги?

    и такива книги се четат СЛЕД като вече си изчел един тон други книги, СЛЕД като си вече интелектуално над средното ниво, СЛЕД като си се научил да мислиш

    а далеч преди това, когато си на 6-7-8 години, четеш книжки, които те учат не как да се усъвършенстваш, а как да си Homo Sapiens

    защото Червената шапчица може да изглежда така:

    475243_Little-Red-Riding-Hood.jpg

    а може да изглежда и така:

    red-riding-hood-oddball-art-co-by-lizzy-love.jpg

    но може да изглежда и така:

    red-riding-hood.jpg

    как изглежда ТВОЯТА Червена шапчица?

    това зависи от това какво ЧЕТЕШ, а не какво филмче гледаш, набивайки си в ума ЧУЖДАТА фантазия
    XIIID, ppbgbg, blue1 и 1 други харесват това.

  14.  
     
  15. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,300
    #12

    Отговор: Подкерпяте ли идеята, държавата принудително да задължава да се четат книги?

    Като сме започнали да "препоръчваме" книги да продължа с автори: Като за начало е добре да се прочетат книгите на един човек на когото в САЩ са издигнати паметници, кръстени са сгради и зали, има фондации и се провеждат културни събития под неговото име: Дейл Карнеги .
    Едва ли някой в САЩ би се сетили името на автора на книгите от по-горния пост, но попитайте за Дейл Карнеги да видим какъв ще е резултата.След като на някой автор са кръстени преди повече от 50 години и съществуват и до днес сгради, улици, зали и т.н. това сами по себе си говори за автора...

    На тези книги(от по-горния пост) никой няма да се досети името на автора сега, камо ли след 50 години, тъй като те нищо ново не предлагат, а отделно, че са писани специално за печелене на пари.

    Мое лично и доказано от живота виждане е, че колкото и голям професионалист да си, без обща култура и комуникативност няма какда успееш.В най-добрият случай ще достигнеш до определено равнище на развитие и там ще си останеш до пенсия ...

    Отделно не мога да си представя "професионалист" от сферата на интелектуалните професии без да има висока обща култура.Когато нямаш основата, каквото и да изградиш върху рехавата/липсваща основа, то ще нестабилно и непрофесионално ...

    Ако си знаятчия или с професия с преобладаващ физически труд, тогава нито култура нито нещо друго освен мускули ти трябват ...
    Дори в занаятите обаче се изисква да "хванеш/знаеш" чалъма...

    Винаги има хора които освен професионализъм на съответното равнище "ще предложат" допълнително висока обща култура и комуникативност допълнени с непрофесионален интелект, при която конкуренция изборът е ясен ...

    Когато се четат книги е добре да се четат оригиналите и да се черпи "от извора", а не както често се случва да се отдава значение на имитатори (пре)писали с единствената цел да продадат повече книги, за да спечелят пари...
    Този пост е редактиран от justify; 13-08-13 в 17:29.

  16. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #13

    Отговор: Подкерпяте ли идеята, държавата принудително да задължава да се четат книги?

    Абсолютно безсмислено е да караш някой който не иска, да чете каквото и да е, още по-малко пък художествена литература. Мога да прочета механично една книга и в момента в който я затворя да не знам за какво се разказва даже в нея....

    А що се отнася до фантазиите.... ами не вярвам някой от вас ако прочете "на книга" "Star Wars" да изкара по-добра фантазия и да направи по-добър филм . Така че предпочитам да се доверя на "професионалните четци".

  17. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #14

    Отговор: Подкерпяте ли идеята, държавата принудително да задължава да се четат книги?

    @FearMe,
    Разкри ме от къде съм си откраднал аватара с вълка!
    И някой да оправи заглавието на темата!:rolleyes:

  18. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София
    Мнения
    9,247
    #15

    Отговор: Подкерпяте ли идеята, държавата принудително да задължава да се четат книги?

    Цитат Първоначално публикувано от Pat Виж публикацията
    Абсолютно безсмислено е да караш някой който не иска, да чете каквото и да е, още по-малко пък художествена литература. Мога да прочета механично една книга и в момента в който я затворя да не знам за какво се разказва даже в нея....
    Въпрос на контрол. На годишната проверка като не знаеш за какво се разказва - електрошок. На следващата пак не знаеш - лоботомия

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 84
    Последно: 22-12-21, 19:32
  2. Четат ли x265 телевизорите до момента?
    От detronik във форум Телевизори
    Отговори: 4
    Последно: 03-07-17, 20:59
  3. Има ли начин за принудително размразяване на климатика?
    От alfalon във форум Климатици Toshiba, Carrier
    Отговори: 5
    Последно: 21-02-11, 18:16
  4. Нов сайт, или какво ще кажете за идеята........
    От backinblack във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 0
    Последно: 12-09-06, 00:09
  5. DVD дискове които вече не се четат...
    От Popkaro във форум Общ - софтуер
    Отговори: 12
    Последно: 26-05-05, 09:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе