Вижте резултатите от анкетата: Каква марка плот за вграждане ползвате ?

Гласували
59. Не можете да гласувате в тази анкета
  • AEG

    8 13.56%
  • Amica

    0 0%
  • Beko

    3 5.08%
  • Bosch

    11 18.64%
  • Candy

    0 0%
  • Electrolux

    11 18.64%
  • Gorenje

    15 25.42%
  • Indesit

    1 1.69%
  • Neo

    1 1.69%
  • Samsung

    1 1.69%
  • Sang

    0 0%
  • Siemens

    5 8.47%
  • Whirpool

    3 5.08%
  • Zanussi

    0 0%
Страница 1 от 13 12311 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 188
Like Tree22Одобрявам

Индукционни и керамични котлони: FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #1

    Индукционни и керамични котлони: FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

    http://en.wikipedia.org/wiki/Induction_cooker

    http://www.messenger.com.au/#TheInductionCooktop

    https://www.youtube.com/watch?v=R2Vurgaaza8#

    Принцип на работа
    Индукционните котлони, за разлика от останалите котлони загряват директно съда за приготвяне на храната, без да имат нагряващ елемент. Това се получава чрез силен високочестотен електромагнит, който създава електромагнитно поле и чрез индукция загрява съда. Директно казано, когато магнитен материал се постави в това електромагнитно поле в него се индуцира енергия и той се загрява.
    1. Захранва се бобина, която създава високочестотно електромагнитно поле.
    2. Полето прониква в метала на съда за готвене и индуцира токове създавайки топлина.
    3. Топлината генерирана в съда се предава на съдържанието му.
    4. Нищо извън съда не е засегнато от магнитното поле – в момента, в който съдът се свали от котлона или той бъде изключен, нагряването спира.
    Тъй като топлината при тези котлони се получава в съда за готвене от магнитно поле, много е важно съдът да е от феритен материал – например желязо. Материали като алуминий, мед, стъкло са неизползваеми с индукционни котлони. Това означава, че за готвене с тези котлони са необходими железни или стоманени тенджери и тигани.

    Предимства
    * Енергийна ефективност – Индукционните котлони са значително по-икономични от другите електрически котлони. Енергията, която изразходват е малко по-малко от нормалните плочи, но освен това тя се изразходва до два пъти по-ефикасно. Това се дължи на факта, че се загрява директно съда, а не загряващ елемент, който чрез топлообмен (при който има загуби) да предава топлина на съда. Като цяло индукционните котлони са около два пъти по-икономични от останалите електрически котлони.
    * Контрол – Загряването става веднага след включване на котлона и поставяне на съда – подобно на газовите котлони не се налага да се изчаква загряване на загряващ елемент. Също така промените в силата стават веднага след като завъртите копчето.
    * Безопасност – Самият котлон е студен и дори на най-голяма мощност не се затопля. Това означава, че вие (а и малчуганите около вас) няма как да се изгорите на котлона. Внимание – съдът може да бъде топъл!
    * Комфорт – Тъй като не се губи енергия за самото затопляне на съда, вашата кухня като цяло ще бъде по-хладна отколкото със стандартните електрически или газови котлони.
    * Чистота – Тъй като самият котлон не се загрява, няма как нещо да капне, да загори и мирише и след това да се налага дълго търкане докато се изчисти.
    * Бързина – 500мл. кипва за 1 мин.

    Недостатъци
    * Специални съдове – Нуждата от използване на специални съдове е най-основният недостатък на индукционните котлони. Както казахме вече съдовете трябва да са от феритен материал (които реагират на магнит) като желязо или стомана и съдове от алуминий, мед и стъкло не са използваеми. Друго изискване е дъното да бъде абсолютно плоско – ако има дори малки извивки няма да се получава равномерно загряване. Тъй като контролирането на температурата често се извършва с поредици включване и изключване на магнитното поле е възможно в много тънък съд храната да прегори. Най-добре е при покупка на съдове е да се проверява в спецификациите им дали са подходящи за индукционни котлони. Някои фирми предлагат специализирани продуктови линии.
    * Внимание при готвенето – Важно е съдовете върху котлона да съдържат течност или храна, да не са празни за да може топлината да се абсорбира. В противен случай, може да се стигне до прегряване и повреди на съда поради рязкото увеличаване на температурата.
    * Нова технология – Ограничен избор от продукти – както за плотове, така и за съдове. Също така и цените са по-високи от тези на конвенционалните варианти.

    Заключение
    Дали индукцуонните котлони са най-добрият избор за вас можете да прецените сами, но едно е сигурно - те ще продължават да набират популярност, тъй като имат възможности далеч над тези на конкурентните утвърдени технологии.

    http://www.nvb-bg.com/index.php?see=...&catid=272&p=0
    http://www.gorenje.bg/hobs

    __________________________________________________________________________________________________

    Стъклокерамичните готварски плотове

    Печката е основният кухненски уред, а котлоните върху нейния плот – най-използваната част. Най-честият въпрос при избор на готварската печка е дали да е на газ или ток, с обикновени чугунени електрически котлони или стъклокерамичен плот?

    Рано или късно всяка домакиня се разделя с вярната стара печка и трябва да си избере нова. Влизайки в магазина, погледът веднага се спира върху лъскавите модерни готварски плотове. Наистина ли са толкова хубави, икономични и удобни за почистване? Не е ли по-добре да вземе комбинирана печка на газ? Дали да не отложите за следващия живот скъпата стъклокерамична печка и да вземете по-евтиния вариант със старите чугунени котлони – сега изглеждат толкова тънки и модерни?!

    Газ или ток?
    Готварските плотове са електрически, газови или от смесен тип. Основното предимство на газовите котлони е икономичността, защото газта е по-евтина от тока. Другото предимство е мигновената бързина на нагряване. Повече предимства нямат, освен ако не сте любител на китайската кухня. Дори в *****, където газовите печки са с десетилетни традиции – в новите домове се вграждат електрически печки (в допълнение там и токът е с ниска цена). Основен недостатък на газовите котлони е безопасността и консумацията на кислород от кухненското помещение.

    Винаги същетвува, макар и малък риск от изтичане на газ.
    Желателно е газовата печка да е в проветриво помещение – например остъклен балкон. Допълнителен недостатък е почистването. Компромисен и често срещан напоследък вариант е смесеният плот в съотношение 2:2 или 3:1 газови и електрически котлони. Дали си заслужава да дадем още 200-300 лева заради модерния дизайн за печка със стъклокерамичен плот?
    При обикновените котлони нагревателят загрява кварцов пясък, след това чугунената плоча и чак след това съда. Затова, когато тези котлони загряват и изстиват бавно, по този начин се губи топлинна енергия. Има бързодействащи чугунени котлони (маркирани с червено кръгче по средата), но те загряват по-бързо за сметка на консумираната енергия.

    Стъклокерамиката е много по-функционална. Котлоните загряват бързо. Някои типове като халогенните и индукционните се използват само в стъклокерамичните плотове, оборудвани с по-съвършени органи за управление, които позволяват по-точно регулиране на нагряването. В плотовете се вграждат таймери, индикатори, сензорни бутони, блокировки. Почистването на гладката и плоска скъклокерамика е по-лесно и просто в сравнение с чугунените плочи. В крайна сметка допълнителната цена, платена за модерната технология, бързо се изплаща с икономията на ток, време и удобство при почистването.

    Основата на всеки готварски плот са работните зони, под които са скрити нагревателните елементи. Главно достойнство на стъклокерамиката е нейната способност леко да пропуска топлината от долу на горе (от нагревателя към дъното на тенджерата) и много трудно да предава топлината в ширина по повърхността.

    Под стъклокерамичната повърхност се монтират няколко типа нагревателни елементи. Те са не само с различна конструкция и размер, но и използват различни физични принципи на нагряване. Най-масово вгражданите нагреватели са от типа HiLight. В тях има лентов нагревателен елемент, поставен на азбестова основа. Халогенните нагреватели са с подобна конструкция, но в тях допълнително е вградена мощна халогенна лампа. При нейното включване тя започва веднага да излъчва повече топлина на пълна мощност. След като основният нагревателен елемент влезе в режим – лампата се изключва. Най-модерни са индукционните нагреватели. Те генерират мощни електромагнитни вълни, които директно нагряват дъното на готварските съдове. От друга страна, стъклокерамичният плот не се нагрява, а само се затопля обратно от горещото дъно на съдовете. За този тип котлони е нужен специален комплект готварски съдове с дъно от феромагнитна стомана.

    Плотовете не са само черни. Има бели, а дори и със специални рисунки и орнаменти. Продават се монтирани на готварската печка или отделно за вграждане в работния плот на долните кухненски шкафове. Обикновено са в пълен размер с 4 котлона (60 x 60 см) или в половин размер (тип “домино”) с 2 котлона.

    Стъклокерамичните плотове за вграждане имат собствени панели за управление от механичен (с “врътки”) или сензорен тип. Сензорните панели са под стъклото на плота, абсолютни гладки и се почистват лесно. Те заемат по-малко място от механичните и затова освобождават повече работна площ на плота. Разбира се, сензорните панели са по-скъпи. И двата вида панели имат индикатори за остатъчна топлина, указващи коя работна повърхност (котлон) е все още гореща.
    На пръв поглед стъклокерамиката изглежда чуплива и крехка, но само на пръв поглед. Разбира се, не трябва да я удряме с чук, но по данни на производителите повърхността издържа удар на двукилограмова тенджера от височина 50 см. Стъклокерамиката е почти с нулев коефициент на разширяване при нагряване. Тоест тя не се бои от рязко загряване и охлаждане, както обикновеното стъкло. Ако се разсипе вода върху нагорещената плоча – няма проблем.

    Единственият враг е захарта и твърдите насипни вещества. Захарта е вредна във всякакъв вид – на кристали, сироп или сладко. Тя се спича с повърхността и изменя нейната физична структура, като се получават неизтриваеми петна. Така че при попадане на захар върху работната повърхност веднага я избършете с мокра кърпа или гъба. Горещият плот няма да се спука, бъдете спокойни! Само се пазете да не се изгорите.

    Насипните твърди вещества също драскат повърността, когато поставите върху тях дъното на тенджерата или тиган. Производителите не препоръчват директното печене на продукти върху работната повърхност – примерно филийки или чушки. Все пак може да опитате – има домакини, които го правят, но на своя отговорност.

    Ако забележите наличието на пукнатина в резултат на удар или прегряване – използването на плота е много опасно. Задължително трябва да се извика сервизен техник, а преди това плотът веднага се изключва.

    Почистването е сравнително лесно
    При много леки замърсявания е достатъчно забърсването с кърпа. За леко замърсени повърхности се използва гъба, натопена в миещ препарат (само да не съдържа абразивни частици). При по-сериозни замърсявания и нагар трябва гъба с по-твърд слой от пластмасови влакна и специален препарат за почистване на стъклокерамика. Ако и това не помага – има стъргалки за стъклокерамика, с които се изстъргват нагарът и запечената мръсотия. Те имат острие от метал, който не драска повърхността. След почистване плотът може да се натрие със специален поддържащ препарат, който създава защитен силиконов слой на повърхността срещу замърсяване и надраскване.

    Накратко, въпреки особеностите на тяхната поддръжка стъклокерамичните плотове са красиви, икономични, функционални и лесни за почистване.

    ImageВ момена стъклокерамични плотове произвеждат само две фирми - Schott (Германия) с търговската марка Ceran и EuroKera (Франция) – собственост на американския концерн Corning и френския Saint Gobain. Независимо каква печка купувате – Bosch, Indesit, Gorenje, Mastercook, Crown или Beko – на плота е логото Ceran или EuroKera. Тоест разлика в качеството няма. Физическите свойства на стъклокерамиката са еднакви. Разликата е в системата на управление, типа на нагревателните елементи и дизайна.

    За да се използва ефективно топлината от котлоните и да не се повреди плотът, трябва правилно да се подбере готварската посуда. Не се препоръчва използването на съдове с алумиево или медно дъно. С времето те оставят върху стъклото тънък слой метал, който практически не се почиства.

    Диаметърът на дъното и на нагревателната зона трябва да съвпадат. Съдовете трябва да са с равно дъно – дебело 2-3 мм за емайлираните и 4-6 мм за тези с многослойно дъно от неръждаема стомана. Когато купувате тенджери и тигани, обърнете внимание на маркировката, указваща на какъв тип котлони може да се използват. Почиствайте редовно дъната на съдовете – така овъглените остатъци от храна няма да драскат плота.

    http://www.vsekidom.com/index.php?op...=158&Itemid=43

    Производители
    http://www.aeg.de/
    http://www.bosch.com/
    http://www.fissler.com/
    http://www.miele.com/international/enint/home.htm
    http://www.siemens.com/
    http://www.fagor.com/
    http://www.smeg.com/
    http://www.electrolux.com/
    http://www.teka.com/pages/home_international
    http://www.leksgroup.com/l_bg/?s=2&i=12

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    May 2006
    Мнения
    92
    #2

    Re:Индукционни и керамични котлони: FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

    купих за мойте родители индукционен котлон от Метро (в момента на невероятна промоция) 130 лева + подарък комплект от 4 тенджери който не са лоши и са за котлона . Котлона е марката Alaska която в Германия не е безизвестна и не е лоша като цяло ! 1,250 литра вода кипват за точно 3 минути ,но ако сложиш по-малко е друга работата котлона е невероятен и го препоръчвам горещо ! има много изисквания за работа ,но всичко е добре обяснено ! Например не трябва да се пипа съда с мокри ръце .. и подобни неща за да няма бау.. както и херметична тенджера с месо вътре е потенциялна бомба и е забранено Повечето съдове за този тип котлони имат просто дебело дъно което го лови магнита ,но отстрани са най-обикновенни нераждаеми сплави което е + понеже само дъното грее!

    Въпросния котлон е 2 киловата като може да се регулира това доъплнително (има си информационен дисплей) може да се контролира и топлината ! до 240 градуса със стъпка 20 градуса + таймер за изключване !

  4. Member
    Тук е от
    Mar 2010
    Мнения
    170
    #3

    Re:Индукционни и керамични котлони: FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

    Не може да се използва тенджера под налягане? Защо така?

  5. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #4

    Re:Индукционни и керамични котлони: FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

    Може. Даже се продават тенджери с дъно от феромагнитна стомана( без никел)

  6. Junior Member
    Тук е от
    May 2006
    Мнения
    92
    #5

    Re:Индукционни и керамични котлони: FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

    защото капака също го лови магнита и ще нагрява и него и ще стане като бомба за това пише ,че не е и препоръчително да се затваря тенджерата.. все пак тук реално "нагряване" нямаме и.. всичко що го лови магнита в близост почва да отделя енергия

    п.с те тенджерите който са в комплекта са именно точно такива !

  7. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #6

    Re:Индукционни и керамични котлони: FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

    Тенджерите ги правят с магнитно дъно, а иначе е изработена от хромникелова стомана, която е немагнитна, но и цялата тенджера да е от феромагнитна стомана пак няма да има проблем и няма да гръмне. Освен това магнитната индукция е обратнопропорционална на разтоянието.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Mar 2010
    Мнения
    170
    #7

    Re:Индукционни и керамични котлони: FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

    Сигурен ли си че не бъркаш магнитен с феромагнитен?
    http://bg.wikipedia.org/wiki/Феромагнетизъм

  10. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #8

    Re:Индукционни и керамични котлони: FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

    Не бъркам ама да не мислиш, че всеки знае какво е феромагнитен. Нарочно не съм ползвал думата феромагнитен.

  11. Member
    Тук е от
    Mar 2010
    Мнения
    170
    #9

    Re:Индукционни и керамични котлони: FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

    Ползваш и двете думи и затова се чудих...

  12. Novice
    Тук е от
    Dec 2010
    Мнения
    1
    #10

    Re:Индукционни и керамични котлони: FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

    Здравейте,
    Рядкост на пазара у нас са двойките индукциони котлони и обикновено са на цената на четворките. Ето защо малко ме притеснява да няма нещо гнило около този: http://www.technocenterbg.com/produc...oducts_id=3530. (http://www.whirlpool.bg/app.php?mode...&id=1&p=p&gr=3) Съмненията ми се засилват още повече от факта, че един консуктант измънка нещо че МАЙ бил стар модел. Друго. което ме тревожи е, че в характеристиките му присъства "индикатор за остатъчна топлина", а при индукционните котлони не би трябвало да има никаква остатъчна топлина.
    Въпросът ми е - някой разбира ли от тези неща и дали се опасявам с основание. Дали някъде в нета би могло да се намери от коя година е модела. Аз не успях да намеря.
    Благодаря предварителноо!

  13. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2007
    Мнения
    82
    #11

    Re:Индукционни и керамични котлони: FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

    И при индукциона има известна остатъчна топлина , но само в диапазона,в който е бил съда. Не може да се сравнява със стъклокерамиката,затова ми изглежда на пресилена екстра..
    Отворих и ръководстовот-всичко си изглежда наред..
    П.П. Аз имам единичен индукцион и е страхотен !

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    162
    #12

    Re:Индукционни и керамични котлони: FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

    Някой ползвал ли е този котлон http://www.kupi-sega.bg/product/STI22/ на Sonashi Сайта надежден ли е за поръчка on-line.

  16. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #13

    Re:Индукционни и керамични котлони: FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

    Купи си го от метро. Там е Аляска и е подобен. Мисля, че небеше по скъп.

  17. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2006
    Мнения
    22
    #14

    Re:Индукционни и керамични котлони: FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

    Изгоря ми вътрешния "реотан" на по-големия котлон от керамичен плот. Отворих го, нищо особено - прекъснал на едно място. Материалът е нагънат плосък "реотан" вкопан в керамика, която е много нежна на докосване. Опитах да съединя двете части с подобен плосък материал (от устройство за печене на филийки, но работи няколко минути. В магазина ми предлагат резервна плоча, но на цена, за която е по-добре да си купя нов керамичен плот. (Моят е с два котлона). Дайте някакви идеи за ремонт.

  18. Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    162
    #15

    Re:Индукционни и керамични котлони: FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

    Отказвам се от индукцията докато производителя на тези ментаци не ми покаже сертификат за електромагнитна съвместимост 2kW индуктор си е бая излъчване, как ли ще се отрази на задкотлонното устройство

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 13 12311 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Прахосмукачки / FAQ - избор, обсъждане, мнения
    От eye_contact във форум Малки домакински уреди
    Отговори: 978
    Последно: 04-12-23, 18:49
  2. Печка с индукционни котлони
    От go6o78 във форум Бяла техника
    Отговори: 54
    Последно: 18-03-19, 17:54
  3. Отговори: 13
    Последно: 03-08-13, 12:54
  4. Керамични котлони За или Против
    От glarus във форум Бяла техника
    Отговори: 11
    Последно: 31-05-08, 21:47
  5. Проблем с нови керамични котлони
    От Rus_Fot във форум Ремонт и сервиз - Бяла техника
    Отговори: 3
    Последно: 10-05-07, 09:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе