Страница 4 от 19 ПърваПърва ... 2345614 ... ПоследноПоследно
Резултати от 46 до 60 от общо 284
Like Tree65Одобрявам

High COP ... Low COP

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    5,563
    #46

    Re:High COP....Low COP?

    Цитирам дословно човека. Иначе аз това, което разбрах, е че те не проверяват изобщо минимума и максимума на даден модел.
    Бях го питал също за Нокрия, дали е възможно на практика даденото в документацията:
    - минимално отдаване 900 W
    - минимална консумация 90 W
    и дали са обвързани.
    Отговорът е: "Should be."
    Изравява предположение и сигурност, че е така, или че поне би трябвало, да е така. Но те не го тестват.

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    May 2003
    Мнения
    881
    #47

    Re:High COP....Low COP?

    Мдааа, отдавна е видно но не е ставало на въпрос да се дискутира че и мнооого други марки/модели имат "неизпълними" може би на практика дадени стойности. Аз съм смятал за 7 и 9 на фужитсу пък те как при мин. 250вата консумация ще изкарат само 500вата топло а 12ката 900вата при еднакви чаркове - излиза че са пълна скръб по отношение на ефективност около минимала ако са свързани двете стойности де. С две думи, чуденки много не се знае на кое "написано" да се вярва.

    П.С. уж си купуваш 9ка с КОП 4+ и си слагаш яка изолация и пускаш машината: хоооп тя почва да харчи около минимала 300вата с КОП 2 голяма далавера няма що - аз силата в един инверторен климатик я разбирам да се използва големия коефициент на трансформация, а той до колкото съм информирам е при номинал - от там нататък е мътна работата и яка набутка. Така че КОПа ми се струва че е добре да е хубаво разписан кога-какъв е още преди да си купи човек машината, ама що ли го крият толкова?

  4. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    5,563
    #48

    Re:High COP....Low COP?

    Именно. Трябва да има COP при различни обороти на компресора - при минимални, при 50% от номинала, при номинала и при максимални. Уви, това съм го виждал само в няколко марки - Daikin, Panasonic и то отделни сервизни. И действително смятаха минималния COP като разделят минималното отдаване на минималната консумация по данни.
    APF ще е хубав показател, който пак не дава пълна картина, но е много по-добре 5 стойности, отколкото 2. Затова в Япония климатици с еднакъв COP имат доста разлики в APF.
    А честно казано в БГ болшинството инвертори работят около минимума си. Живеем в малки стаи, слагаме мощни климатици, за да стоплят и при -15 ако ги пуснеш на студена стая. А и реално по-малки няма. 7-ца и 9-ка обикновено имат равни минимални мощности, така че е все едно. Аз за моя съм установил, че няколко дни в годината само харчи над 400 W и то ако му сложа високи градуси. Всичко останало е между 200 и 350 W консумация.

  5. Member
    Тук е от
    May 2003
    Мнения
    881
    #49

    Re:High COP....Low COP?

    deian на твоята машина конкретно, имаш ли виждане КОПа какъв е в различните ситуации и кога му е най-висок? Може ли за да не му пада много при минимала, нарочно да са го дигнали? Файдата предполагам че ако се сметне за цялата година и средно дъра-бъра кое ще е по-на далавера: висок минимал с висок КОП или нисък минимал с нисък КОП? Тука някъде е зависимоста заложена от японците като са го произвеждали - по-скоро макро погледнато целта е климатика да е ефективен - а кога е такъв: при работа на минимал или номинал? Причините за начина на работа трябва да се търсят за каква експлоатация е предназначена машината и е сметнато че тогава ще е най ефективна, а не при каква ние в БГ я ползваме

    П.С> разбира се има и такъв момент: бачкаш си го на 300вата консумация той си цъка КОП2 и ти пуска 600вата - тебе те устрийва и се кефиш. Лошото е че за такива ситуации трябва по-малки машини: консумира пак 300вата ама това му е номинал и при КОП5 отива на 1500вата отдадена, а твоята нужда е 600 значи хоп - машината сваля консумацията на 150вата и работата заспива

  6. Member
    Тук е от
    Jun 2005
    Мнения
    421
    #50

    Re:High COP....Low COP?

    Цитат Първоначално публикувано от dgenov
    ... консумира пак 300вата ама това му е номинал и при КОП5 отива на 1500вата отдадена, а твоята нужда е 600 значи хоп - машината сваля консумацията на 150вата и работата заспива
    По някое време става -15*C и хоп пускаш кюмбето

  7. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол
    Мнения
    8,201
    #51

    Re:High COP....Low COP?

    Единствено за ТОШИБА съм виждал данни за работата при различна мощност на компресора - javascript:window.open('http://www.refteh.ee/popFile.php?id=...0,left=10');nothing(); .Ето я таблицата и данните мисля, че са коректни.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    May 2003
    Мнения
    881
    #52

    Re:High COP....Low COP?

    Цитат Първоначално публикувано от freelander
    По някое време става -15*C и хоп пускаш кюмбето
    На един при -15° се налага кюбме, на друг пък на +5° му изключвал много - няма угодия

  10. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    5,563
    #53

    Re:High COP....Low COP?

    Така е. Понеже зимата температурите се движат в много големи граници, угодия няма. Затова се запасяваме и за -15°.
    По принцип под номинал теоретично трябва да е по-ефективен. Имам данни за моя 25ZGX как при 50% от номинала дадено като 1750 W отдадени консумира 290 W и COP = 6,03. За по-надолу не знам какво става. Според мен до една точка COP расте под номинал, след което консумацията става толкова малка, че вентилаторите и електрониката от общо 50-60 W се оказват сериозна част от консумацията и е логично тогава цялостния COP леко да спадне.
    При охлаждане работата е много по-лесна. Там няма такива спадове на мощността с по 50% като при отопление. Най-големия спад на мощността при охлаждане е от 100% при 35° до към 87% при 45° или само 13°.

  11. Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Мнения
    385
    #54

    Re:High COP....Low COP?

    Цитат Първоначално публикувано от geozap
    Аз лично имам много негативно отношение към COP и EER. Но засега ще се въздържа от коментари, само ако някой може да даде формулата за изчисляване на тези величини (не че не я знам,ама не искам аз да хвърлям бомбата), където фигурират само едни температури и се вижда от какво зависят те(COP и EER)... .
    Да се върнем на темата за High COP....Low COP.
    Дойде време и за бомбата. Тези които са учили хладилна и климатична техника да си припомнят T,s диаграмата .

    EER=To(s1-s4)/(T-To)(s1-s4)= To/T-To

    COP=Tk(s1-s4)/(Tk-To)9\(s1-s4)=Tk/Tk-To

    Та въпроса е от какво зависят EER и COP ?
    В един от учебниците на Дичев има и графика, ама има закон за интелектуалната собственост и ако графиката е негова ще трябва разрешение за публикуване .Затова ще дам най важното от нея.Колкото е по ниска Тк температурата на кондензация / в графиката има стойности м/у 20 С и 60 С /и колкото разликата м/у Тк и То температура на изпарение е по малка толкова COP е с по висока стойнаст.Най висока е стойността при Тк=20 С и (Тк-То) = 10 С. Ако някой реши да смята по формулите да знае че температурата е в Келвини.

  12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #55

    Re:High COP....Low COP?

    Мерси,беше много полезен,тук всички вече знаем за бомбата.И за сефте разбрахме,че от учебник не може да се цитира някаква графика.
    По тези формули може и да открием топлата вода преди японците.

  13. Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Мнения
    385
    #56

    Re:High COP....Low COP?

    За теб знам че имаш свое виждане за формулите. Чакам с интерес твоята подобрена версия.По интересно ми е какво мислиш по въпроса от какво зависи COP?
    "Възпроизвеждането на информация от сайта се разрешава,
    само след изричното разрешение от екипа на Dvigateli.Info
    За контакти: info@dvigateli.info"
    Това е цитат от твой пост.А дали е приложим и за друго?

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    481
    #57

    Re:High COP....Low COP?

    geozap, тук сме се събрали най различни хора. Аз съм инженер(и не ти разбирам формулите) и не само аз вероятно. Какво е Тк и какво е То. Напиши го с думи прости... Защото аз не разбирам. 20:10= 2! И това е максималния СОР ? Или ти пишеш глупости или аз, не те разбирам. Не съм уж глупав, но човек затъпява с времето..

  16. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #58

    Re:High COP....Low COP?

    Лошото при geozap е,че сляпо се е уловил в нек'ви букви и си вярва.Добре знаем,че написаното в учебниците ( а още повече в българските за климатизация) няма особена връзка с действителните факти или данни.
    Но поне изглежда авторитетен и знаещ.А като почне да меши понятия от различни области и да си прави генерални изводи и заключения,направо става забавен.

  17. Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Мнения
    385
    #59

    Re:High COP....Low COP?

    Цитат Първоначално публикувано от geozap
    Затова ще дам най важното от нея.Колкото е по ниска Тк температурата на кондензация / в графиката има стойности м/у 20 С и 60 С /и колкото разликата м/у Тк и То температура на изпарение е по малка толкова COP е с по висока стойнаст.Най висока е стойността при Тк=20 С и (Тк-То) = 10 С. Ако някой реши да смята по формулите да знае че температурата е в Келвини.
    Нали не очакваш да се чувствам виновен за това че не знаеш нещо.Все пак това е форум за климатична техника, давате разни съвети как да си изберем климатик,колко да е мощен, казвате че сте компетентни .А ви мързи даже да четете написаното: Ако някой реши да смята по формулите да знае че температурата е в Келвини. Формулите не са мои .На чичко Карно са, ама вие май сте малки и не го помните.

  18. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #60

    Re:High COP....Low COP?

    И в коя държава на тоя свят хората си избират климатик,изчислявайки по формулките ти в Келвин? Колко ли клими щяха изобщо да се продадат? Само на знаещите ли?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 4 от 19 ПърваПърва ... 2345614 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. MHL (Mobile High-Definition Link)
    От hristoslav2 във форум Смартфони, телефони
    Отговори: 8
    Последно: 10-09-15, 10:45
  2. High-definition камина и аквариум
    От KillingTime във форум Телевизори
    Отговори: 1
    Последно: 22-03-09, 23:45
  3. High Contrast #1
    От Борис във форум Windows
    Отговори: 7
    Последно: 24-06-04, 18:17
  4. SuSE 9.0 and high CPU usage
    От alexandro във форум Linux
    Отговори: 9
    Последно: 30-10-03, 11:01
  5. High Volume Recording
    От hipo във форум Windows
    Отговори: 2
    Последно: 03-02-02, 23:52

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе