Резултати от 1 до 6 от общо 6

ПОМОЩ за избор на ГОРЕЛКА на ПЕЛЕТИ

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Mar 2013
    Мнения
    1
    #1

    ПОМОЩ за избор на ГОРЕЛКА на ПЕЛЕТИ

    Здравейте,
    Имам следната дилема... имам котел DAKON FB42 на твърдо гориво и искам да му пригодя горелка за пелети ... котела фабрично има опция за поставяне на горелка на нафта/газ ...
    МОЛЯ РАЗБИРАЩИТЕ да ми препоръчат ДОБРА горелка за пелети до 3000 лв.... която да може да работи с всякакви пелети... и добри и лоши ...
    Много Благодаря предварително !

  2.  
     
  3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,258
    #2

    Отговор: ПОМОЩ за избор на ГОРЕЛКА на ПЕЛЕТИ

    Не знам какво разбираш под "лоши пелети" - лоши дървесни или агропелети - от слама, слънчогледова люспа, отпадъци от различни производства? Ако искаш да гориш агропелети, които са евтини може да се ориентираш към горелка Грейко, която е с 2 шнека и е проектирана основно за гадни пелети. Трябва да знаеш обаче, че поради всеядността си тя се нуждае от много ръчни настройки, които са продължителни във времето и от тебе се иска да си в час с тези настройки и възможности. Не че е трудно, но не е за всеки. Има хора, които искат изобщо да не стъпват в котелното ако може. За тях е горелката на Ерато 4-та генерация. При нея нямаш право на никакви настройки - само можеш да променяш мощността, всичко друго е зададено от производителя и менюто е заключено и горелката си работи безпроблемно, управлявана от стаен термостат. Е, не е всеядна като първата, но не е и толкова капризна, ако ползваш дървесни пелети с долу-горе сносно качество. И двете горелки са от порядъка на 2000лв.

  4. Novice
    Тук е от
    Mar 2013
    Мнения
    2
    #3

    Отговор: ПОМОЩ за избор на ГОРЕЛКА на ПЕЛЕТИ

    Здравей,

    Нямаш проблем да минеш на пелети. Препоръчвам ти горелката на Фероли, вносител е фирма Кливенто. Ползвам горелката вече 4 години без никакви ядове. Правил съм си експерименти с най-различни видове пелети от слънчоглед, иглолистна и широколистна дървесина. Само със слама не съм пробвал, защото не ми са попадали подобни пелети. Горелката се монтира на Дакон много лесно. От фирмата предлагат долна врата със съответните присъединителни размери. Сваляш си твоята врата и слагаш тяхната. Горелката с максимална мощност 35 кВт е под 1600 лева с ДДС, а вратата беше 140 лева.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2012
    Мнения
    10
    #4

    Отговор: ПОМОЩ за избор на ГОРЕЛКА на ПЕЛЕТИ

    А,какъв разход дава Фероли?Знам,че е много относителен този въпрос,но примерно колко чувала гори на месец, колко квадрата се отоплява с тях и каква температура поддържате?

  6. Novice
    Тук е от
    Mar 2013
    Мнения
    2
    #5

    Отговор: ПОМОЩ за избор на ГОРЕЛКА на ПЕЛЕТИ

    Цитирам малко наизуст- 2.5 до 5 килограма на час. Става въпрос за пелети от иглолистна дървесина, т.е. от най-калоричните. Производителят им дава над 5000 килокалории. За чували на месец при мен не става въпрос, а за тонове. Топля около 150 кв.м. в Ракитово, намира се до Велинград. Климатът тук е доста хладен. Мога без да пресилвам да кажа, че отоплителният сезон тук е 7-8 месеца. За тази зима съм изгорил под 4 тона. Средно за изминалите години разходът ми е 5 тона за година. Това е парно и топла вода. Температурата през деня е 18-20С, а вечер когато сме вкъщи 23-25С. Преди да си легнем я намалявам, защото иначе не може да се спи. Ти щом си с Дакон можеш да работиш на смесен режим. т.е. да слагаш по малко дърва или въглища. Така ще намалиш разхода на пелети, т.е. цената за отоплителния сезон. При това няма значение дали дървата ще са сухи или мокри. Горелката първо ги овъглява, а после изгарят бавно, защото в котела няма излишен кислород. Така се вдига мощността на котела без да увеличаваш количеството на подаваните пелети. А и за твоя изненада пелелта ще е съвсем малко, защото изгарянето на дървата е на 100% и можеш да чистиш 1-2 пъти седмично.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2008
    Мнения
    134
    #6

    Отговор: ПОМОЩ за избор на ГОРЕЛКА на ПЕЛЕТИ

    Нещо актуално ротационно и за дървесни и за слънчогледови пелети за Вуадрус У22 23кв намира ли се?

  8.  
     
Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. пелетна горелка
    От warm във форум Отопление
    Отговори: 64
    Последно: 24-09-19, 12:47
  2. Пелети
    От AlexEnchev във форум Отопление
    Отговори: 50
    Последно: 27-10-15, 18:13
  3. Котел и горелка TORCH
    От Nedelcho D. Nedelchev във форум Отопление
    Отговори: 0
    Последно: 10-12-14, 22:08
  4. Разход на пелети ?
    От MAKAPOB във форум Отопление
    Отговори: 16
    Последно: 11-02-13, 01:46
  5. Избор на горелка за пилети
    От bozan във форум Отопление
    Отговори: 6
    Последно: 11-07-12, 09:25

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе