Резултати от 1 до 3 от общо 3

Как се чете хистограма?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2005
    Мнения
    74
    #1

    Как се чете хистограма?

    Моля, споделете как се разчита хистограма.

  2.  
     
  3. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001
    Мнения
    3,566
    #2

    Re: Как се чете хистограма?

    Хистограмата представя в графичен вид разперделението на пикселите в снимката в зависимост от тяхната яркост. По принцип тя показва дали добре е балансирана осветеността на кадъра, а когато не търсим баланс - дали правилно сме експонирали. Ето едно кратко четиво с картинки и на български

    http://photo-forum.net/ebook/page3-5.htm

    В една книга намерих съвет, че дори ако искаме да правим тъмни или преосветени кадри, най-добре е да заснемем оригиналната снимка добре балансирано и ефекта да се постигне черз обработка след това. Може би е прав човека

    Лесно се намира инфо по темата в Google :coolsmiley:

  4. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2005
    Мнения
    17
    #3

    Re: Как се чете хистограма?

    Бих ти препоръчал и това:
    http://www.luminous-landscape.com/tu...stograms.shtml

    Също от този сайт има много добри препоръки как да се наглася експозицията на снимката като се гледа хистограмата и има едно правило как да се постигне по-добро качество при по-малко шум при снимане в RAW формат:
    http://www.luminous-landscape.com/tu...se-right.shtml

    Това, което аз разбрах за хистограмата, е че тя ти показва, както Ско е обяснил, разпределението на пикселите в снимката. Хистограмата на изображение (а и не само изображения) е статистическа функция. При нея с линия (хоризонтална/вертикална) се показва дадена статистическа стойност, в случая - повторения на точки с дадения цвят/яркост/т.н. Друго, което разбрах е, че няма лоша хистограма на снимка - снимката може да ти е прекрасна с преекспонация на даден цвят (т.е. получава се отрязване на графиката), но може и да е ужасна, дори и с перфектно изглеждаща хистограма.

    Преди време си написах една проста програма за показване на хистограмата на произволен JPEG файл и видях реално някои особености, за които не знаех преди това. Важното е да пробваш как различните ефекти във Photoshop или Gimp ти променят хистограмата, за да знаеш до къде можеш да спреш преди да се скапе (вместо подобри) качеството.

    А ако те интересува математиката при обработка на изображения (в частност обяснение за хистограмите), може да разгледаш това:
    http://www.ph.tn.tudelft.nl/Courses/...es/fip--7.html

    --
    Като кратка информация за самият алгоритъм за вземане на данните за хистограмата:
    - нулираш си един (или няколко, ако ще взимаш хистограма за отделните цветове) масив с размер от 0 до 255 (броя възможни единични цветове при 8-битов цвят
    - въртиш два цикъла по X и Y (един в друг) за обхождане на всички точки от изображението
    - взимаш цвета на дадената точка (R/G/B или усреднената яркост) и в съответния масив увеличаваш числото в съответния (спрямо цвета) индекс. Като пример: R=35, G=248, B=223 - във масивите за отделните цветове (червен, зелен, син) на индекс дадения цвят увеличаваш с едно - ColorsR[35], ColorsG[248], ColorsB[223] или пък усреднената стойност за осветеност на пиксела (формулата е Y =* 0.299 * R + 0.587 * G + 0.114 * B = 181) ColorsY[181]
    - след като събереш инфо за броя повторения на даден цвят/осветеност трябва да си покажеш хистограмата, като врътнеш цикъл от 0 до 255, което ще ти координатата X, а за Y използваш стойностите на съответния масив. Трябва да се направи и съответното мащабиране, ако има дадени цветове, които се повтарят прекалено често (т.нар. clipping при overesposure).

    Това е от мене*

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. DVD-RW - чете само сд ...
    От connect във форум Общ - хардуер
    Отговори: 4
    Последно: 23-01-10, 00:10
  2. Чете ли Playstation3 бг субтитри?
    От carcass във форум Друга битова техника
    Отговори: 0
    Последно: 10-01-09, 14:29
  3. rar. от руски-не всичко се чете
    От ilko във форум Общ - софтуер
    Отговори: 6
    Последно: 04-03-08, 13:28
  4. CD 850 MB се чете като 702 МВ
    От telefonist във форум Общ - хардуер
    Отговори: 1
    Последно: 18-11-05, 12:17
  5. Чете в Word?
    От meduna във форум Windows
    Отговори: 2
    Последно: 07-01-04, 18:22

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе