@klamer е прав - e-mail-а че не е документ, не е. До скоро и факса не се приемаше за такъв.
Колкото до устните договорености - не съм категоричен, но: съгласно Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) писмената форма се смята за задължителна само в определени случаи, които са посочени. Единият случай е чл.16:
16. (Ал. 1, изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Когато предложението включва общи условия, приемането е действително, ако съдържа писмено потвърждение на общите условия.
...каквото и да значи това "общи условия".
Другият случай е чл.19:
19. Предварителният договор за сключване на определен окончателен договор, за който се изисква нотариална или нотариално заверена форма, трябва да се сключи в писмена форма.Със сигурност при договори за поръчка или изработка не се изисква нотариално заверена форма, така че...
Абе не съм юрист, не ме слушайте какви ги говоря... но определено съм чувал от юристи, че устното изявление (ако се докаже по неоспорим начин, че е имало такова), ангажира страната, която го е направила. Писмената форма само опростява процедурата по доказването. Ако греша... ами, ще си посипя главата с пепел