... Като се изясните какво се търси и как се намира ще помоля за подробно обяснение...
Нека аз, нека аз,
Но първо, добре дошъл отново.
Той празника "Прошка" мина, ама все пак прощавай ако в миналото съм те засегнал с някоя непремерена закачка ... за малко да напиша "пак ще го направя", ... хм, що пък не, догодина пак ще го има тоя празник.
А сега по самата задача:
Нека броя на моите подаръци е N. (По условие имаме N>0, но както ще се види, това не ни трябва)
Да наредим всички в редичка според броя подаръци, като аз ще съм на първо място в редицата. Имаме:
N,0,1,2,3,4,5,6 - аз и останалите гости с техния различен брой донесени подаръци
Да разгледаме този който е донесъл 6 на брой - той не може да подари на половинката си, а също така не може да подари и на този който е донесъл 0, защото този с 0 не може да му върне подарък
==> този с 6 е подарил и получил от N, 1, 2, 3, 4, 5 - точно шест на брой и няма друга възможност. (Оттук следва също, че N>0)
==> половинката на този с 6 на брой е този с 0
Т.е. редичката можем да я пренаредим така:
N, 1, 2, 3, 4, 5, (0, 6)
Нека да махнем двойката (6,0) от редичката - техните размени на подаръци ги разгледахме вече изцяло.
Какво е положението с останалите човеци и техните останали подаръци ?
Нека да наредим останалите в нова редичка, като от всички да махнем подаръка който са дали на този с 6.
Имаме:
N-1, 0, 1, 2, 3, 4
Сега да разгледаме 4 (в тази втора редичка 4 е оригиналния 5, но сме махнали подаръка, който е дал на 6)
той не може да подари на половинката си, а също така не може да подари и на 0, защото 0 не може да му върне подарък.
==> 4 е подарил и получил от N-1, 1, 2, 3 - точно четири на брой и няма друга възможност. (Оттук следва също, че N>1)
==> половинката на 4 на 0, т.е. в оригиналната номерация, половинката на 5 е 1
Първоначалната редичка вече можем да я пренаредим така:
N, 2, 3, 4, (1,5), (0, 6)
На 5 и 1 също разгледахме изцяло подаръците и затова и тях махнем от следващата редичка
N-2,0,1,2 - тук от всчки сме махнали двата подаръка които са дали 5 и на 6
Сега разглеждаме 2 и както с разсъжденията по-горе
==> тукашното 2 е двойка с тукашната 0, съответно оригиналното 4 е двойка с оригиналното 2
==> N-2 е двойка с тукашното 1, (а също N>2) ==> оригиналното N е двойка с оригиналното 3
и понеже не трябва да ми остават подаръци
и след последната размяна трябва да съм оставал с 0 подаръци
==> N=3
Т.е., дотук установяваме, (вече си използваме само оригиналната номерация) следното:
1. Разпределение на двойките е - (3-аз, 3-половинка), (2, 4), (1, 5), (0, 6)
2. Аз съм подарил на 4, 5 и 6 - от тях единия е Пешо.Не съм подарил на половинката на Пешо - тя е или 0, или 1, или 2
3. половинката ми също е подарила на 6,5 и 4 и не е подарявала на техните половинки, съответно не е подарила на половинката на Пешо
ПП.
Ясене,
(3,3) не противоречи на условието
ти питаш и получаваш 7 различни отговора. Най-вероятно броят на твоите подаръци се повтаря с някой от другите отговори.