SetCombG.com Forum
22.05.2012, 15:36 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

НОВИНИ МАГАЗИН   Начало   Помощ Търси Календар Галерия Вход Регистрация  

Страници: 1 [2]  Всички   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Party time  (Прочетена 1620 пъти)
0 Участници и 3 Гости преглежда(т) тази тема.
MitkoS
Фен
Пристрастен
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 1770

« Отговор #14 -: 11.03.2011, 00:50 »

... Като се изясните какво се търси и как се намира ще помоля за подробно обяснение...
Нека аз, нека аз,

Но първо, добре дошъл отново.
Той празника "Прошка" мина, ама все пак прощавай ако в миналото съм те засегнал с някоя непремерена закачка ... за малко да напиша "пак ще го направя", ... хм, що пък не, догодина пак ще го има тоя празник.

А сега по самата задача:
Нека броя на моите подаръци е N. (По условие имаме N>0, но както ще се види, това не ни трябва)

Да наредим всички в редичка според броя подаръци, като аз ще съм на първо място в редицата. Имаме:
N,0,1,2,3,4,5,6  - аз и останалите гости с техния различен брой донесени подаръци
Да разгледаме този който е донесъл 6 на брой - той не може да подари на половинката си, а също така не може да подари и на този който е донесъл 0, защото този с 0 не може да му върне подарък
==> този с 6 е подарил и получил от N, 1, 2, 3, 4, 5 - точно шест на брой и няма друга възможност. (Оттук следва също, че N>0)
==> половинката на този с 6 на брой е този с 0
Т.е. редичката можем да я пренаредим така:
N, 1, 2, 3, 4, 5, (0, 6)

Нека да махнем двойката (6,0) от редичката - техните размени на подаръци ги разгледахме вече изцяло.
Какво е положението с останалите човеци и техните останали подаръци ?

Нека да наредим останалите в нова редичка, като от всички да махнем подаръка който са дали на този с 6.
Имаме:
N-1, 0, 1, 2, 3, 4
Сега да разгледаме 4 (в тази втора редичка 4 е оригиналния 5, но сме махнали подаръка, който е дал на 6)
той не може да подари на половинката си, а също така не може да подари и на 0, защото 0 не може да му върне подарък.
==> 4 е подарил и получил от N-1, 1, 2, 3 - точно четири на брой и няма друга възможност. (Оттук следва също, че N>1)
==> половинката на 4 на 0, т.е. в оригиналната номерация, половинката на 5 е 1

Първоначалната редичка вече можем да я пренаредим така:
N, 2, 3, 4, (1,5),  (0, 6)
На 5 и 1 също разгледахме изцяло подаръците и затова и тях махнем от следващата редичка

N-2,0,1,2 - тук от всчки сме махнали двата подаръка които са дали 5 и на 6
Сега разглеждаме 2 и както с разсъжденията по-горе
==> тукашното 2 е двойка с тукашната 0, съответно оригиналното 4 е двойка с оригиналното 2
==> N-2 е двойка с тукашното 1, (а също N>2) ==> оригиналното N е двойка с оригиналното 3
и понеже не трябва да ми остават подаръци
и след последната размяна трябва да съм оставал с 0 подаръци
==> N=3

Т.е., дотук установяваме, (вече си използваме само оригиналната номерация) следното:
1. Разпределение на двойките е - (3-аз, 3-половинка), (2, 4), (1, 5), (0, 6)
2. Аз съм подарил на 4, 5 и 6 - от тях единия е Пешо.Не съм подарил на половинката на Пешо - тя е или 0, или 1, или 2
3. половинката ми също е подарила на 6,5 и 4 и не е подарявала на техните половинки, съответно не е подарила на половинката на Пешо

ПП.
Ясене,
(3,3) не противоречи на условието
ти питаш и получаваш 7 различни отговора. Най-вероятно броят на твоите подаръци се повтаря с някой от другите отговори.

« Последна редакция: 11.03.2011, 01:14 от MitkoS »
Активен
SetCombG.com
« Отговор #14 -: 11.03.2011, 00:50 »

Активен
Yasen6275
Ентусиаст
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 310

-=Шемет=-

33910621 yasen6275
« Отговор #15 -: 11.03.2011, 01:43 »

Здрасти Митко.
И да е имало какво да се прощава, одавна е простено.

Уф разбрах къде ми е проблема. Не обичам да има изклчения от правилото. :default

На мен, така обяснена, задачата ми излежда ок. Лудия какво мисли по въпрода?

« Последна редакция: 11.03.2011, 02:04 от Yasen6275 »
Активен

He who asks is a fool for five minutes, but he
who does not ask remains a fool forever.
Old Chinese saying
Edin_Lud
Оптимист
Фен
Пристрастен
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 1200

Win-юзър

110448884
Ел. поща
« Отговор #16 -: 11.03.2011, 08:56 »

Мисли, че е така, както МиткоС е обяснил :default
Умишлено пропуснах момента с размяната на подаръци в началото, за да ви накарам малко да се изпотите и да има коментари кой докъде е стигнал и какво му липсва, за да довърши. Оказа се, че не е добра идея.
Активен

Win-юзърите са като Win-модемите и Win-принтерите...
Те са като другите юзъри, но са по-прости и нямат собствени мозък и памет
Bibi
Форум-маниак
Фен
Пристрастен
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 1765

заплес

284435418
« Отговор #17 -: 11.03.2011, 10:03 »

Аз пък забелязах, че условието да получа подарък от всеки, на когото съм подарила, е излишно.
Дори в моя вариант на задачата, резултатът излиза същия.

Ще дам пример с този, който е подарил 6 подаръка. Половинката му единствена е пропусната, значи тя е човекът, получил, а също така и дал 0.
Този с 6-те е получил "от някого" 6 подаръка и понеже няма алтернативи - получил ги е от всеки по един.
(Важното тук е, че е получил и от мен, и от половинката ми по един.)
Активен

SetCombG.com
« Отговор #17 -: 11.03.2011, 10:03 »

Активен
MitkoS
Фен
Пристрастен
*
Неактивен Неактивен

« Отговор #18 -: 11.03.2011, 11:46 »

Аз пък забелязах, че условието да получа подарък от всеки, на когото съм подарила, е излишно.
Дори в моя вариант на задачата, резултатът излиза същия.
Какъв точно е тоя твой вариант ? Кое условие се променя и как точно ? Питам, щото ми стана интересно.

Аз също гледах доста варианти - най-вначалото, допусках и самотници на партито (лаконичното оригинално условие не изключва такава възможност)
Активен
Bibi
Форум-маниак
Фен
Пристрастен
*
Неактивен Неактивен

заплес

284435418
« Отговор #19 -: 11.03.2011, 13:50 »

Решавах я като счетох, че "за всеки подарен подарък е получен подарък" означава "аз подарявам на теб а някой (може и да не си ти) подарява на мен". Оказа се, че това е достатъчно.
Активен

MitkoS
Фен
Пристрастен
*
Неактивен Неактивен

« Отговор #20 -: 11.03.2011, 14:01 »

Ако правилно съм те разбрал, не е нужно да имаме аксиома "Аз съм ти дал само когато и ти си ми дал", защото същото "Аз съм ти дал само когато и ти си ми дал" излиза като следствие от другите аксиоми в условието и най-вече от аксиомата за "различен брой".
(?)
Активен
Bibi
Форум-маниак
Фен
Пристрастен
*
Неактивен Неактивен

заплес

284435418
« Отговор #21 -: 11.03.2011, 16:52 »

Точно това казвам :default
Активен

SetCombG.com
« Отговор #21 -: 11.03.2011, 16:52 »

Активен
Страници: 1 [2]  Всички   Нагоре
  Изпечатай  

Сподели тази тема в DiggСподели тази тема в FacebookСподели тази тема в MySpaceСподели тази тема в TechnoratiСподели тази тема в Twitter

Отиди на:  

Валиден XHTML 1.0! Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2009, Simple Machines  | Задвижван от PersyPersy serverсървър

VzemiPC | Sitemap | Sharp BG
Валиден CSS!
Страницата е създадена за 0.053 секунди с 38 запитвания.