22.05.2012, 16:57
Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгуби ли
регистрационния е-мейл?
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
НОВИНИ
МАГАЗИН
Начало
Помощ
Търси
Календар
Галерия
Вход
>
SetCombG.com
>
Дъра-Бъра
> Тема:
Бивши пушачи - кой, как е успял да стане такъв, от колко вре и как се предпазва.
Follow @SetCombG
Страници:
1
2
3
4
...
8
[
Всички
]
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Бивши пушачи - кой, как е успял да стане такъв, от колко вре и как се предпазва. (Прочетена 6298 пъти)
0 Участници и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
kalcheff1
СЕТКОМерсиализиран :shocked:
Ентусиаст
Неактивен
Публикации: 542
Бивши пушачи - кой, как е успял да стане такъв, от колко вре и как се предпазва.
«
-:
14.09.2011, 15:40 »
Срещал съм доста бивши пушачи. При едни е станало лесно, за други мисълта за мириса и вдишваенто на тютюневия дим си остава таен копнеж до края на живота им, макар от давна да не са припалвали.
Всеки избавил се от тази напаст е герой, както и тези които правят отчаяни опити да се освободят от нея.
Надявам се тази тема да улесни хората заели се с тази трудна за налагане и постигане, но невероятно полезна главно за здравето задача.
Защо да го правим изобщо след като
- имаме резервен бял дроб, както и кръвоносни съдове
- жълтите зъби са винаги на мода
- миризмата на фасофе и дрезгавия глас у дамите са неустоимо възбуждащи за мъжете
-имаме излишни $, особено ако 1 кутийка/ден не ни стига до никъде, а ефтините цигари не са ни по вкуса.
-тютюневата кашлица сутрин е нещо нормално за човека, също както прозявката и протягането
Това са само част от нещата, които от 10-ина годинки ме накараха да започна битка с тютюна , но главно заради пагубните последствия за здравето и желанието ми да съм свободен - ако останех без фасове, по-добре да няма никой около мен.
Нещата, които проработиха за мен бяха спорт, храна и психическо втълпяване колко по-добре ще ми бъде без тютюнев дим.
Спортът
и главно бягането, много нагледно ме убеди колко назад бях дръпнал от към физическа форма и белодробно здраве, въпреки липсата на излишно тегло. Който не ми вярва да се пробва да побяга за малко..., а за спринт не съветвам въобще, ако му е мил животът.
Храната
облегчаваше никотиновата ми абстиненция. За мен нещата стоята така : или злоупотреба с храна ( преяждане, чревоугодничество ) или цигарки по 1,5 кутии / ден средно.
Бавно но сигурно започвах да имам
скруполи
, когато след пауза нещо ме караше да започна да пуша пак и рано или късно пак спирах отново, до следващият път.
Вече от половин година не съм припалвал без прекъсване, за сметка на тъпченето ми с храна. Спорт - веднъж на седмица, за да не пукна от сърдечен удар поради затлъстяване.
Вече тотално съм си наложил, че за мен няма оправдание , за връщане към този порок.
Успех на всички начинаещи или вече борещи се от давна, като мен.
Активен
Вкъщи, от изхвърлените:орязано Мици 28-ца'06,орязанТошо28-ца'09.Осака, инв. 12 ца '08 Раб: Осаки 12,колона 33 '09
SetCombG.com
«
-:
14.09.2011, 15:40 »
Активен
Mr.TECHNO
Фен
Пристрастен
Активен
Публикации: 5742
Re:Бивши пушачи - кой, как е успял да стане такъв, от колко вре и как се предпазва.
«
Отговор #1 -:
14.09.2011, 17:33 »
спирал съм ги няколко пъти за по 2-3 години досега.
Последния път е вече постоянен.
Спрях ги от раз преди месец и нямам никакво намерение да ги почвам отново.
Единствения ефективен начин е инат.
Нито табекс , нито ел.цигара , нито по-малко да пушиш и тн.
Казваш и ги спираш.
Както е казал Хемингуей - "Няма нищо по-лесно от спирането на цигарите - правил съм го хиляди пъти "
Активен
Jackas
Модератор
Пристрастен
Неактивен
Публикации: 1088
Re:Бивши пушачи - кой, как е успял да стане такъв, от колко вре и как се предпазва.
«
Отговор #2 -:
14.09.2011, 18:49 »
Цитат на: Mr.TECHNO в 14.09.2011, 17:33
Единствения ефективен начин е инат.
Нито табекс , нито ел.цигара , нито по-малко да пушиш и тн.
Казваш и ги спираш.
Аз съм ги спирал по този начин, но си е мазохизъм
Активен
Kasap
Терминатор
Фен
Пристрастен
Неактивен
Публикации: 2832
«
Отговор #3 -:
14.09.2011, 18:55 »
Аз ги спрях по принуда, а сега ме мързи да ги почвам.
Активен
Sanyo DS-22T
Sanyo DK-22T
Sanyo EX-28R
Sanyo SX-22R
SetCombG.com
«
Отговор #3 -:
14.09.2011, 18:55 »
Активен
kalcheff1
Ентусиаст
Неактивен
«
Отговор #4 -:
14.09.2011, 19:16 »
За мен в началото на всяко спиране е ключово да имам неограничен достъп до храна. Има ли какво да ручам, мога да остискам първия месец -2 без проблеми, след това вече става по-лесно и рискът да се започнат отново намалява. Също и да няма силен спонтанен стрес. Даже вече и стреса не приемам като предпоставка или извинение към нов цикъл на цигарена употреба - постигнал съм градация
Активен
Вкъщи, от изхвърлените:орязано Мици 28-ца'06,орязанТошо28-ца'09.Осака, инв. 12 ца '08 Раб: Осаки 12,колона 33 '09
VeleV.Klima
Фен
Пристрастен
Неактивен
Публикации: 2317
«
Отговор #5 -:
14.09.2011, 20:03 »
Поне от 10-12 години не пуша и дори не понасям пушека им даже. Отказах ги от веднъж пушех давидов тогава казах че няма да пуша повече и изхвърлих почти пълна кутия цигари със запалката и повече не ги пипнах.
Активен
Обичам си работата и тя мен.
КрИс
::LB::
Пристрастен
Неактивен
Публикации: 4090
«
Отговор #6 -:
14.09.2011, 21:06 »
kalcheff1... не знам как да коментирам начина ти на спиране освен с - от трън та на глог. Без да съм лекар и да имам необходимата обосновка съм убеден, че безразборното поглъщане на храна е значително по-вредно от пушенето и ще те вкара в гроба много по-бързо...
Така че... един съвет - почвай да пушиш, докато е време ако това е единствения начин да прекъснеш угояването. напълно сериозно го казвам - не се поддавай дотолкова на яростни кампании, убеждаващи те колко е вредно дадено нещо. Че е вредно, вредно е, но колко е въпроса.
Активен
Магазин за компютри, лаптопи, таблети, електронни книги и аксесоари
Очаквайте откриване скоро
Kasap
Терминатор
Фен
Пристрастен
Неактивен
Re:Бивши пушачи - кой, как е успял да стане такъ
«
Отговор #7 -:
14.09.2011, 21:14 »
Стресът при оказване на цигарите е в пъти по-вреден от всякакво там угояване и освинване.
Активен
Sanyo DS-22T
Sanyo DK-22T
Sanyo EX-28R
Sanyo SX-22R
SetCombG.com
«
Отговор #7 -:
14.09.2011, 21:14 »
Активен
Jackas
Модератор
Пристрастен
Неактивен
Публикации: 1088
«
Отговор #8 -:
14.09.2011, 21:30 »
2 години не пуших и метнах почти 20 кг. Пропуших отново, но килограмите се свалят бавно, а кое е по-вредно не знам
Активен
Mr.TECHNO
Фен
Пристрастен
Активен
«
Отговор #9 -:
14.09.2011, 23:01 »
И преди и сега съм си 100 кила
Това с храната е меко казано оправдание или по-скоро как да премахнем вреден навик и няма да давам 5лв на ден за цигари , но ще давам 25лв за храна .
«
Последна редакция: 14.09.2011, 23:07 от Mr.TECHNO
»
Активен
stenly
Администратор
Пристрастен
Активен
Публикации: 3142
«
Отговор #10 -:
14.09.2011, 23:12 »
От де ги изкара тея 100 кила бе братчед ? И ти кат мен си самоходна тояга
Активен
Kasap
Терминатор
Фен
Пристрастен
Неактивен
«
Отговор #11 -:
14.09.2011, 23:14 »
Цитат на: stenly в 14.09.2011, 23:12
От де ги изкара тея 100 кила бе братчед ? И ти кат мен си самоходна тояга
Аз щях да кажа "тапициран скелет", ма викам - да не спамя темата...
Активен
Sanyo DS-22T
Sanyo DK-22T
Sanyo EX-28R
Sanyo SX-22R
MitkoS
Фен
Пристрастен
Неактивен
Публикации: 1771
«
Отговор #12 -:
14.09.2011, 23:47 »
Пък аз щях да ви отговоря
"Не се шегувам бре, 95 кг съм, без таш@к ",
ама да не оспамя темата ще си затрая
Активен
Kasap
Терминатор
Фен
Пристрастен
Неактивен
«
Отговор #13 -:
14.09.2011, 23:56 »
Цитат на: MitkoS в 14.09.2011, 23:47
ама да не оспамя темата ще си затрая
Правилно, таш@ка - настрана...
Активен
Sanyo DS-22T
Sanyo DK-22T
Sanyo EX-28R
Sanyo SX-22R
Mr.TECHNO
Фен
Пристрастен
Активен
«
Отговор #14 -:
15.09.2011, 11:01 »
тапицирания скелет си тежи 100 кила с та@ак и само 198см.височина. Който не вярва ще дойда да го настъпя
Активен
kalcheff1
Ентусиаст
Неактивен
«
Отговор #15 -:
15.09.2011, 16:31 »
Цитат на: КрИс в 14.09.2011, 21:06
Така че... един съвет - почвай да пушиш, докато е време ако това е единствения начин да прекъснеш угояването. напълно сериозно го казвам - не се поддавай дотолкова на яростни кампании, убеждаващи те колко е вредно дадено нещо. Че е вредно, вредно е, но колко е въпроса.
Направо ме утрепа. Е на такъв "съвет", някои слабохарактерни хорица се надяват. ЦИГАРИТЕ УБИВАТ ! - добре че ги задължават да го пише по кутиите, ама явно на хората им е все тази.
Първоначално
е голямото плюскане, да се стабилизира човек, така да се каже, иначе малко да си гладен и - хоп фаса в устата без да се усети човек. В един момент човек достига и запазва една постояна маса, от която сезонно се наблюдават малко отклонения, но не сме станали още като американците да тлъстеем неограничено. Движението е решението .Аз специално се отървах от мотори и коли( и по финансови причини, разбира се ), преместих се да живея на 20 мин път пеша от работата ми и всеки ден си правя едно мини аеробно упражнение. Моята малко се инатеше отначало да ходи пеша, но се свиква, така държи и големината на пърдялника си под контрол.
А и както споделих, щом мога да потичквам веднъж в седмицата по 40 ина минути спокойно, без да пукясам от задух( благодарение на това, че спрях да поя дробчето с катрани ) или сърцето да откаже смятам количеството храна не е проблем. Като пушех бях 75-80, сега -110 килца. На 1,80 m не е чак толкова много
Ако доктора каже да олекна - постижимо е, дори оперативно, ако е толкова наложително, но белия дроб от един момент нататък се уврежда и запушва необратимо, а откаже ли той - отиваш при бай Петър. Като видя във филтъра на една цигара колко мизерия се наслоява... след това този филтър се изхвърля... Белият дроб на колко време го подменяме ?
Виждал съм 60 годишни пушачи от махлата как кашлят и храчат и не могат да си поемат дъх по 10 мнути и съм се чудел това туберкулоза ли е или дробчето е сдало багажа от ардата Оказва се второто и след годинка - 2 вече си отиват.
Щеше ми се и за алкохола да обелим дума в някоя тема. Няма да се учудя ако се окаже полезен...
«
Последна редакция: 15.09.2011, 16:43 от kalcheff1
»
Активен
КрИс
Пристрастен
Неактивен
«
Отговор #16 -:
15.09.2011, 16:40 »
Цитат на: kalcheff1 в 15.09.2011, 16:31
ЦИГАРИТЕ УБИВАТ ! - добре че ги задължават да го пише по кутиите
Пресилено твърдение. Вредни са, но да убиват... е много анти казано.
Също така, автомобилите убиват - мисля, че от автомобилни катастрофи умират повече хора, отколкото от цигари. Ама... не са опаковани в кутия с гаден черен надпис.
Сладкото също убива ама и на Кока Колата не съм видял подобни надписи.
Алкохола също - и по него не съм виждал.
Мога да продължа много дълго с изброяването.
Активен
Mr.TECHNO
Фен
Пристрастен
Активен
«
Отговор #17 -:
15.09.2011, 16:47 »
Но не и с такава скорост като цигарите Крис .
а и е доказано че от катрана ( при запалването на тютюна се образува газ никотин и алкалоид катран ) се образува Рак.
Активен
Usera
Ентусиаст
Неактивен
Публикации: 445
сеткомец
«
Отговор #18 -:
15.09.2011, 16:49 »
Аз успях на майтап - на 1-и април предиии 13 години
Първоначално само ги намалих до две-три на ден и постепенно започна да ми става гадно и спрях напълно. Но жена ми си пафкаше и аз си дръпвах от нейните, първо по цигара две, после си опъна някой път и така докато ги спрях напълно. Наскоро за малко да ги пропуша пак , но с електронни вече сме модерни
. Купих на жена ми една китайска за 12 лева, уж да ги намали или поне разхода да падне, но тя естествено я заряза на третия ден. И аз реших да опитам. Не ми дразнят като нормалните цигари и постепенно усетих, че започвам да си ги търся
Добре че се развали пущината, изкара има няма един месец
Активен
"Най-същественото е невидимо за очите..." Екзюпери
www.pushka.eu
КрИс
Пристрастен
Неактивен
«
Отговор #19 -:
15.09.2011, 16:58 »
Цитат на: Mr.TECHNO в 15.09.2011, 16:47
Но не и с такава скорост като цигарите Крис .
а и е доказано че от катрана ( при запалването на тютюна се образува газ никотин и алкалоид катран ) се образува Рак.
Сериозно???
А как се вързва със скоростта и с така наречениете доказателства дядовците на преклонна възраст, пушили като комини цял живот.
Промиването на мозъци е голяма работа. Само за няколко десетки години успяха да превърнат един приятен порок с най-вероятно неблагоприятно въздействие на здравето в едва ли не един от топ здравословните проблеми...
Активен
Mr.TECHNO
Фен
Пристрастен
Активен
«
Отговор #20 -:
15.09.2011, 17:07 »
Какво говори статистиката?
Разпространение на тютюнопушенето в света.
По данни на Световната здравна организация (СЗО) за 1997 г. общият брой на пушачите в света е около 1100 милиона, от тях 250 млн. са лицата до 18 години. Относителният дял на пушачите сред мъжете е 47 % (42% в развитите страни и 48% в развиващите се страни), а сред жените - 12% (24% в развитите страни и 7% в развиващите се страни). Очаква се до средата на 21-и век броят на тютюнопушачите да достигне 1650 млн.
По данни на Организация по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) от 1990 г. в периода след 1984 г. употребата на тютюневите изделия в развиващите се страни и в страните от Източна Европа и бившия СССР се увеличава със средногодишен темп на растеж от 3,4%. В същото време тя намалява в развитите страни - САЩ, Канада, Австралия, страните от Западна Европа, Япония, Нова Зеландия и др.
Ежегодно в света умират по 4 млн. от заболявания, причинени от консумирането на тютюневи изделия. Общият брой на смъртните случаи през 20-ти век по тази причина е 100 млн., което е много повече отколкото загубите от войните. Очаква се този брой да достигне 1 млрд. през 21 век., ако не се предприемат мерки.
В следващите 20 години цигарите може да се превърнат в най-голямата причина за сериозни заболявания или преждевременна смърт.
Статистиката показва, че смъртността в следствие на заболявания, свързани с тютютнопушенето няма да може да бъде намалена през следващите 30-50 години, ако пушачите не бъдат стимулирани да се откажат.
По данни на СЗО причината за смъртта при 1 от всеки 10 случая са цигарите. Очаква се през 2030 г. това да е всеки 6 случай, или 10 милиона смъртни случая причинени от тютюнопушенето всяка година - повече от всяка друга причина и повече от случаите, в резултат от пневмония, туберкулоза и усложнения при раждането, взети заедно. Ако се запази сегашната тенденция, има вероятност около 500 млн. души да починат в резултат на цигарите, като половината от тях в активна възраст, губейки 20-25 години от живота си.
Борбата с тютюнопушенето и терапията на тютюневата зависимост могат да доведат до незабавни резултати. Инициативите за предпазване на децата от тютюнопушенето, заедно с програмите за отказване от цигарите сред възрастните, биха могли да доведат до намаляване на смъртнността със 180 млн. души към 2020 г.
Разпространение на тютюнопушенето в Република България.
Статистическите данни и данните от проведени епидемиологични проучвания показват изключително неблагоприятни тенденции в разпространението на тютюнопушенето и честотата на свързаните с него заболявания и смъртност.
По данни на Националния статистически институт (НСИ) употребата на цигари от глава на населението е нараснала от 1020 броя цигари през 1948 г. на 2574 през 1997 г. Този показател за нашата страна заема челни позиции сред Европейските страни .
Проучване на ФАО, проведено през 1996 г. върху употребата на тютюн в кг. сухо тегло на глава от населението се установява, че средната годишна употреба в България е 3,94 кг. Това е 2,1 пъти повече от средното количество за света. Според направената тогава прогноза в 2000 г. употребата на тютюн в страната ще нарасне до 4,3 кг., с което тя ще се нареди на първо място, изпреварвайки Унгария и Полша.
Данните на НСИ/1996 г. сочат, че разпространението на тютюнопушенето в нашата страна се характеризира с:
* висок относителен дял - 35,6% на редовните пушачи във възрастовата група над 15 години със съответно 49, 2% при мъжете и 23,8% при жените;
* много висок относителен дял - 64.9% на мъжете - пушачи във възрастовата група от 20 до 45 г., т.е. двама от всеки трима мъже в тази активна възраст са пушачи;
* нарастване на относителния дял на жените пушачки от 16.7% през 1986 г. на 23.8% през 1996 г.
Проучвания на Министерство на здравеопазването и Националния център по обществено здраве показват още по-високи стойности на разпространение на тютюнопушенето - 42,9% за населението и съответно 56,5% за мъжете и 31,2% за жените.
Тревожна е и тенденцията на разпространение на тютюнопушенето сред учениците в страната. Резултатите от репрезентативно проучване на СЗО и Националния център по обществено здраве (НЦОЗ), проведено през 1999 г. сред 15-16 годишни ученици показват :
* широко разпространение на тютюнопушенето - 49,8% с преобладаване при момичетата;
* снижаване на долната възрастова граница на започване на пушенето. Тридесет и девет% от учениците - пушачи започват да пушат на възраст 13 години.
В заключение могат да се направят следните най-общи изводи за основните характеристики на тютюнопушенето в страната:
1. Тютюнопушенето в страната е с много широко разпространение.
2. Съществува слаба динамика на разпространение при мъжете и изразено нарастване при жените.
3. Снижава се долната възрастова граница на започване на тютюнопушенето.
ПП ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Медицински експерти от много страни по света предупреждават за опостушителния ефект на цигарите върху здравето. Негативното въздействие от тютюнопушенето е доказано в различни проучвания. То засяга всички възрастови групи – развиващия се ембрион, бебетата, подрастващите деца, тиинейджърите и юношите, бременните и младите майки, лицата на средна и зряла възраст.
Най-често в резултат от този навик се появяват онкологичните, сърдечно-съдовите и белодробни заболявания. Според данни на СЗО все още липсва добра информираност в много страни относно рисковете свързани с тютюнопушенето. Така например е било доказано, че само 37% от пушачите в Китай са наясно, че употребата на цигари води до сърдечно-съдови заболявания. Само 17% са ги свързали с появата на инсулт.
Около 58% от учениците в Индия са били запознати, че смесването на тютюн с арека е причина за рак на устата. Било е установено, че 50% от младежите в Израел смятат, че пушенето на наргиле е по-малко вредно от пушенето на цигари. Вдействителност те са еднакво опасни. Употребата на цигари в Китай, Индия и Русия e изключително голяма като Китай води класацията. 33% от 350 милионното население на страната са пушачи.
Това означава, че 30% от всички пушачи по света са китайци, следвани от индийци, индонезийци, руснаци и американци. След тях се нареждат пушачите от Япония, Бразилия, Бангладеш, Германия и Турция. За Балканския регион Гърция и България са страните, които са с най-тревожна статистика. Според Министерството на здравеопазването в Хърватска цигарите са причина за смъртта на 10 000 души годишно като отделно 3000 са жертва на пасивното пушене. Около 400 000 руснаци годишно умират от болести свързани с употребата на цигари. Това е значително по-голям брой в сравнение с пътните произшествия, които са 100 000 за страната.
В контраст на общоприетите очаквания американското правителство не е въвело федерална забрана за тютюнопушене на обществените места. Това са направили само 25 щата на местно ниво. Отделно в страни като Камерун, ЧАД и Централноафриканската република се пуши навсякъде. Кралство Бутан, Южна Азия е единственото място, където от 2005 година вносът на цигари и тютюнопушенето са напълно забранени. Световната здравна организация предупреждава, че прогнозата е най-малко 5 милиона души по света през 2009 година да умрат от болести свързани с пушенето, като тенденцията е до 2020 година броят им да достигне до 8-10 милиона. Шокираща е статистиката, според която към този момент пушачите по света са над 1.1 милиона души.
Всяка минута приблизително 10 милиона цигари се продават по света. Бензинът и тютюневият дим са признати фактори, водещи до остра миелоидна левкемия. Един на всеки пети тиинейджър започва да пуши преди 13 годишна възраст. На всеки 8 секунди някой умира по света от болест свързана с тютюневия дим. Това се изчислява приблизително на пет милиона смъртни случаи годишно. Пасивното пушене е причина за 50% от раковите заболявания.
През последните години все повече хора се опитват да спрат цигарите, използвайки различни медикаменти и средства. Особено успешен в това отношение е методът IQS –"Аз отказах цигарите". В България е въведен от 2007 година. Базиран върху рефлексотерапията той е естествен и високо ефективен. Все повече компании се насочват към него с цел ограничаване на тютюнопушенето на работното място и постигане на здравословна работна среда.
Отделни лица споделят, че след процедурата се чувстват отпочинали и ведри, с повишен тонус и подобрена сетивност, дишането им е леко, а кожата свежа. Известен факт е, че 20 минути след спирането на цигарите кръвното налягане и пулсът се връщат в нормалните граници. 8 часа по-късно нивата на никотин и въглероден оксид спадат. След 2 дена белите дробове започват да се изчистват. Подобряват се вкусовите и обонятелните рецептори. 3 дена по-късно дишането се нормализира. Увеличава се енергията. Между 2-та и 12-та седмица циркулацията на кръвта се нормализира. Респираторните проблеми, кашлянето, хъркането намаляват. Анкетирани лица разделили се с тютюнопушенето казват, че се чувстват по-щастливи, по-енергични и по-богати.
Активен
Kasap
Терминатор
Фен
Пристрастен
Неактивен
«
Отговор #21 -:
15.09.2011, 17:08 »
Цитат на: kalcheff1 в 15.09.2011, 16:31
ЦИГАРИТЕ УБИВАТ ! - добре че ги задължават да го пише по кутиите, ама явно на хората им е все тази.
Първоначално
е голямото плюскане, да се стабилизира човек, така да се каже,
И баничките убиват. Наднорменото тегло е значително по-вредно от тютюна.
Активен
Sanyo DS-22T
Sanyo DK-22T
Sanyo EX-28R
Sanyo SX-22R
kalcheff1
Ентусиаст
Неактивен
«
Отговор #22 -:
15.09.2011, 17:18 »
Абе понякога като пуши някой покрай мен, ме обзема една лъжовна носталгия за нещо което повече никога няма да изпитам, като секса с бивша любовница, но се оказва, че и двете неща са ОТРОВНИ и НЕ СИ ЗАСЛУЖАВАТ. В момента в който запалиш чувстваш ( поне аз чувствам ) едно разочарование, че удоволсвието не е толкова голямо, колкото от спомена ми, както и наред със събирането с бивши се завръщат и старите проблеми и главоболия
«
Последна редакция: 15.09.2011, 17:22 от kalcheff1
»
Активен
Usera
Ентусиаст
Неактивен
сеткомец
«
Отговор #23 -:
15.09.2011, 17:28 »
Разочарование да, но чак пък отровни ... любовницата имам предвид
Активен
www.pushka.eu
kalcheff1
Ентусиаст
Неактивен
«
Отговор #24 -:
15.09.2011, 17:28 »
Цитат на: Kasap в 15.09.2011, 17:08
И баничките убиват. Наднорменото тегло е значително по-вредно от тютюна.
Е хайде, хайде. По кутийка- две на ден си е нещо нормално и установено за българина и си увеличава шансовете за сериозни здравословни проблеми в бъдеще както и да го погледнем. А за наднорменото тегло си е нещо индивидуално. 10 кила в повече от здравно установените норми ще ме убият ли ? За 50 кг отгоре , съчетано със сериозно обездвижване може и да представя някакви здравни рискове.
«
Последна редакция: 15.09.2011, 19:49 от kalcheff1
»
Активен
MitkoS
Фен
Пристрастен
Неактивен
«
Отговор #25 -:
15.09.2011, 19:18 »
Добре че те е изпреварил, иначе щяхме на теб да се смеем:
Цитат на: Mr.TECHNO в 15.09.2011, 16:47
... По данни на СЗО причината за смъртта при 1 от всеки 10 случая са цигарите. ...
Сещам се за оня лаф:
"Тия които пушат умират от рак на белия дроб,
Тия които пият умират от рак на черния дроб,
А тия които нито пият нито пушат, умират от рак"
«
Последна редакция: 15.09.2011, 19:23 от MitkoS
»
Активен
kalcheff1
Ентусиаст
Неактивен
«
Отговор #26 -:
15.09.2011, 20:10 »
Ясно е, че никой не е защитен от болести, но горните 2 порока рязко повишават рисковете от смъртоносни заболявания. И в този смисъл - защо трябва да изпитваме колко дълго организмът ни може да се справя със системното волево самоотравяне на бял, чер дроб, мозък, кръвоносни съдове ( дааа , алкохолът трепе мозъчни клетки и запушва кръвоносни съдове). И дали тези 2 удоволствия са по-силни от радостта от един пълноценен трезв и без тютюнев дим живот, където индивидът доживява да стане пра-дядо/баба съвсем със всичкия си ( от злоупотребата с алкохол яко се изкофява ) .
С 1-2 бири или ено малко повечето хора могат да минат и теоретично има никаква до нищожна вреда, ама с 1-2 цигари на ден не става ( по мое виждане ) и дори и един фас си е неосъзнато, доброволно обгазяване. Отделно много хора се черпят " социално " , само в компания, по празници. С цигарите можем ли да правим така - днес ше пуша, утре - не ? От тук си вадя извода, че към фаските зависимостта си е баш както към наркотиците. Даже познавах бивши наркомани, които са чисти, но продължават да пушат.
Активен
Mr.TECHNO
Фен
Пристрастен
Активен
«
Отговор #27 -:
15.09.2011, 20:15 »
Бивши ченгета , бивши проститутки и бивши наркомани - няма !!!
Активен
BLUE1
абсолютно начинаещ
Фен
Пристрастен
Неактивен
Публикации: 1978
«
Отговор #28 -:
15.09.2011, 21:31 »
Зависимостта към никотина е от хероинов тип, но по-силна. Обаче кефа цена няма така, че всеки сам избира как да живее и да умре.
Активен
Toshiba RAS-285LDR, Toshiba RAS-285PDR, National CS-AG22K, National CS-AG22M.
kalcheff1
Ентусиаст
Неактивен
«
Отговор #29 -:
16.09.2011, 10:14 »
Ми там е работата, че плащаш със здраве и $$ , а кеф - йок, просто някаква полу- празна зависимост, нещо като дишането - не е кой знае какво удоволствие да поемаш и изпускаш въздух, но опиташ ли се да задържиш дъха си за по дълго става кофти. По- оправдана по отношение на удоволствие към здравни щети за мен е употребата на тревата - поне ще си кажеш " Ех вчера к'во яко се напуших(ме ), беше много смешно/забавно " , а не " Днес опънах 2 кутии цигари марка ХХХ и много хубаво ми стана. " Не че повечето трево-пушачи в БГ не опъват и тютюн, но примерно в USA, по лични наблюдения огромен брой хора са избрали марихуаната промерно веднъж на ден - два, пред ежечасовото тютюнопушене.
Активен
Mr.TECHNO
Фен
Пристрастен
Активен
«
Отговор #30 -:
17.09.2011, 09:34 »
- Ако не си купуваш цигари, за 5 години ще събереш пари за един Мерцедес.
- А ти като не пушиш, къде ти е Мерцедеса ?
Активен
Mean
Ентусиаст
Неактивен
Публикации: 121
Size matters!
«
Отговор #31 -:
17.09.2011, 09:52 »
Спрях цигарите март месец. Пуша само пури, когато има повод
Удоволствието от пурата е друго, не е като цигарата. Цигарата си е чиста наркомания.
Активен
PANASONIX TX-P50G30E + SAMSUNG HOME THEATER 5.1 + Playstation 3 + WD TV Live (2011)
iPad 2 16GB Wi-Fi
Mr.TECHNO
Фен
Пристрастен
Активен
«
Отговор #32 -:
17.09.2011, 09:56 »
стига да не глътнеш по навик дима
Активен
Mean
Ентусиаст
Неактивен
Публикации: 121
Size matters!
«
Отговор #33 -:
17.09.2011, 11:53 »
Е, да
научаваш се...то си има етикет как се пуши пура, но това е друга тема на разговор. Според мен за да откажеш цигарите, първо трябва да е рязко и категорично и второ трябва да си намериш нещо което да ти отвлича мисълта от цигарите. По принцип според някои мнения един бивш пушач му трябва мин. 4-5 години за да се избави от желанието да пуши. Табекс, никотинови лепенки и тн. са пълни глупости...както и варианта отказах ги, ама чакай само по една на ден, също не става. Такива "отказващи" много съм ги виждал, два дена не пуши, на третия една цигара, на петия две и така докато си стигне до кутията отново
Някои хора правят сметки за парите спестени от цигари, мен това не ме блазни. Най-ме е дразнило в пушенето зависимостта. Нищо друго, нито вредата, нито мириса, нищо освен факта, че съм зависим и това ме кара да се мразя и да се чувствам слаб.
Успех на всички отказващи
«
Последна редакция: 17.09.2011, 11:56 от Mean
»
Активен
PANASONIX TX-P50G30E + SAMSUNG HOME THEATER 5.1 + Playstation 3 + WD TV Live (2011)
iPad 2 16GB Wi-Fi
Usera
Ентусиаст
Неактивен
сеткомец
«
Отговор #34 -:
20.09.2011, 10:39 »
Е аз съм от тези, които ги отказаха постепенно, а не наведнъж и вече 13 години без тях
Преди това окончателно /надявам се/ отказване съм го правил два-три пъти рязко, но повече от година не бях изтрайвал. А, и някой ще каже сигурно си пушил по половин кутия, за да ги откажеш така лесно. Не. По две кутии на ден заминаваха, а понякога и повече
Активен
www.pushka.eu
kalcheff1
Ентусиаст
Неактивен
«
Отговор #35 -:
20.09.2011, 16:28 »
Някои хора правят сметки за парите спестени от цигари, мен това не ме блазни. Най-ме е дразнило в пушенето зависимостта. Нищо друго, нито вредата, нито мириса, нищо освен факта, че съм зависим и това ме кара да се мразя и да се чувствам слаб.
Успех на всички отказващи
[/quote]
Е що бе, за мен това за $$ -те си е доста добра мотивация и то при условие, че аз и моята общо изпушвахме по 1,5-2 кутийки дневно или 240 - 320 кинта /мес. , а който опъва по 2 самостоятелно направо ще се чуди каде да внася спестените левове
Понякога, в момент на тютюнева слабост само си помислям, че ще олеквам всеки месец с 300 кинта и моментално ставам щастлив, че не пуша. Човек трябва да си налива в главата колкото се може повече причини да не пуши, така вероятността да успее е по-голяма. Здравето да не е малка причина ? Ами чудния дъх от цигарите, в комбинация с кафето, особено като не си измия зъбите сутринта
«
Последна редакция: 20.09.2011, 16:59 от kalcheff1
»
Активен
digunan
Участник
Активен
Публикации: 58
«
Отговор #36 -:
26.09.2011, 13:23 »
Ето и моята история с отказването. Пушех цигари сериозно от 1994 година, като през различните години в различни количества, но никога не съм падал под 1 кутия на ден. 2008 беше първия ми сериозен опит да ги спра - от раз - за 8 месеца. 2009 - имах пак кратък опит от 3 месеца. От 01.01.2010 до сега съм непушач - вече почти на 99 % мога да кажа за постоянно ( никога не се знае ). Както каза някой - цигарите се отказват от раз - няма намаляне, лепенки алабала.
Все още понякога имам желание, когато сме на сладки приказки с приятели да запаля, но го считам като някакъв остатъчен рефлекс.
п.с. Удоволствието да се събудиш със свеж дъх в устата, в първите дни след отказването на цигарите е неописуемо
Активен
kalcheff1
Ентусиаст
Неактивен
«
Отговор #37 -:
14.11.2011, 17:45 »
Хм, трябва да създадем някаква съпорт- група, за бившите, слабохарактерни пушачи.
Сутринта един познат беше с фас и си разменихме няколко думи през отворената врата. Като замина забелязах че в помещението има лек мирис на бяло MarlBoro. Направо изпаднах в депресия и умопомрачение. Обикалях напред- назад и вдишвах вманиачено аромата. Стори ми се че изтървам толкова много, като не пуша, може би вече от година. Кафето е пумия без фас, сексът отегчителен, ако накрая пак не пламне човек цигарка... Да преядях ли, що ли за да прогоня натрапчивите мисли да отскоча за една кутийка...
Ако мина покрай някоя пиянка и ме лъхне смрад на някакви други цигари, чак ме отвращава, но бялото Малборо ми е слабостта. До сега успявам да се преборя с изкушението, но си е предизвикателство, признавам. Знам, че представата ми за това удоволствие е силно преувеличена и може би най-големия кеф е само в началото( едно много яко замайване и усещане как димът прониква отново в дробчетата, както го е правил едно време), както с всичко останало. След като се превърне в рутина, човек не усеща толкова удоволствие, колкото задоволяване не потребност.
Активен
p0ckata
Ентусиаст
Активен
Публикации: 219
«
Отговор #38 -:
14.11.2011, 18:09 »
Абе хора миите си зъбите преди лягане бе никаква хигиена баси аз си лягам с свеж и се будя с свеж дъх и съм пушач аре моля ви се.
Активен
Panasonic 42-UT30E
Denon pma510ae + 2 броя Tannoy mercury F4
Sharp AY/AE Xp 12GHR - 17кв.м
Midea MSG 12HR - 10 кв.м
CTID. MCFC.
kalcheff1
Ентусиаст
Неактивен
«
Отговор #39 -:
14.11.2011, 18:24 »
А да бе, аз сутрин не ги мия, още по-малко преди лягане
, сега ше почнем и за честото бръснене и де ше му излезе края не се знае
Стига лъгааа
, сутрин устата на всеки си понасмърдява, няма как. За 7-9 часа на влажно и топличко са се навъдили милиарди бактерии, които, все ще намерят да се хранят с нещо. Дори и с измити зъбки, в устната кухина пак има изобилие от храна за микроорганизмите - храна между зъбите, дори и да използваш конец, мъртви клетки от лигавицата на устата...
Обаче през деня определено дъхът е по-добър без цигари
Активен
MitkoS
Фен
Пристрастен
Неактивен
«
Отговор #40 -:
14.11.2011, 20:48 »
Ти първо пробвай, пък тогава пиши.
Измивай си зъбите вечер преди лягане десет дена поред, на единадесетия пропусни и после пак напиши тук, че няма разлика на сутринта.
... А ако се напънеш да го правиш 20 дена подред, на 21 първия няма да можеш да заспиш докато не си измиеш зъбите.
Активен
kalcheff1
Ентусиаст
Неактивен
«
Отговор #41 -:
15.11.2011, 14:44 »
Цитат на: MitkoS в 14.11.2011, 20:48
Ти първо пробвай, пък тогава пиши.
Измивай си зъбите вечер преди лягане десет дена поред, на единадесетия пропусни и после пак напиши тук, че няма разлика на сутринта.
... А ако се напънеш да го правиш 20 дена подред, на 21 първия няма да можеш да заспиш докато не си измиеш зъбите.
Я като станеш първо дъхни на някой друг да ти каже как ухае утринния дъх, пък тогава пиши ... А по принцип всичко опира до навици.
«
Последна редакция: 15.11.2011, 14:47 от kalcheff1
»
Активен
aimilios
Ентусиаст
Неактивен
Публикации: 176
«
Отговор #42 -:
22.11.2011, 22:58 »
спират се лесно - спираш да мислиш за тях и край , това е моята рецепта пушех от 3-ти клас ( беше мода тогава) сега съм на 40 и от 7 год . не пуша ама е много лошо да ти дими някой на главата . За жалост всичките ми познати димят като комини . За да спреш да мислиш за нещо трябва първо да разбереш, че това е безсмислено ..
Активен
mitaka7717
Участник
Неактивен
Публикации: 31
«
Отговор #43 -:
22.11.2011, 23:10 »
аз ако трябва да съм честен ги спрях щото ме е яд да давам 5 кинта за цигари на ден,че понякога и 10.сега пуша от време на време в смисъл 1 цигара на седмица.не мога да ги оставя нацяло,но като запаля ми става много кофти и това ми помага да не ги започна отново
«
Последна редакция: 23.11.2011, 00:01 от mitaka7717
»
Активен
kalcheff1
Ентусиаст
Неактивен
«
Отговор #44 -:
23.11.2011, 16:13 »
А с остатъка от кутията какво правиш? Щото аз преди кризата същата простотия правех - изпушвам една цигарка и другите на парчета и в кенефа, щото иначе, без да се усетя, бъркам в коша и си ги вземам обратно. Ама като се сговниха нещата икономически си я доизпушвах цялата кутийка, ей така, да не се похабява, че грях, на туй нямане
ПП И това с кофтито само първите няколко дръпвания трае, след това димът си влиза в дробчета, като у дома си и нежно погалва сетивата и гърленцето. Това важи за качествените цигарки.
«
Последна редакция: 23.11.2011, 17:55 от kalcheff1
»
Активен
mitaka7717
Участник
Неактивен
Публикации: 31
«
Отговор #45 -:
23.11.2011, 16:54 »
Ами да ти кажа честно аз като нямам цигари вкъщи повече ми се пуши,а като имам една кутия въобще не се сещам да запаля.
Сега имам един стек тука при мене,купих го на баща ми ами не ме блазни бе човек,даже той като си е вкъщи и като запали и ми пречи цигарения дим даже се дразня и се чудя как така не му пречат и на него
Абе луда работа
аз за тази година до момента да съм изпушил не повече от два стека
Активен
joro_bul
Ентусиаст
Неактивен
Публикации: 427
«
Отговор #46 -:
23.11.2011, 16:59 »
Първо минах на ел. цигара а след 6/7месеца забравих и за нея. От близо година не съм палил.
Активен
Toshiba RAS-402PDR/Toshiba RAS-225GDR/Fujitsu AS-J22T/LG C12AWV
kalcheff1
Ентусиаст
Неактивен
«
Отговор #47 -:
8.01.2012, 19:33 »
Малко преди НГ ми се наложи да бъда в Пловдив по работа за 2 дена и от простотия или защото пристигнах посред нощите и нямаше какво да правя, докато започне деня, палнах нетърпеливо любимото ми бяло боро след едногодишна пауза. От самото начало си знаех, че сам се залъгвам с уговорката със себе си, след като свърши кутията да престана. Денят свърши, кутията също, на другия ден нова кутия... . Прибрах се обратно във Вн, а ми се пушииии. Взех да излизам от къщи само и само да запаля някой фас скришум от моята, че напипа ли ме, че дърпам отново, само това чака да ги започне и тя. Който ме видеше в махлата, го предупреждавах да не се изтърве, че ме е виждал с фас. След три дена криене, все едно изневерявам, а не пуша, успях да спра внезапно също така, както ги започнах. За пореден път се убеждавам колко коварна е тютюневата зависимост, също както и колко съм прост, да повтарям за сетен път нещо, за което са ми известни последствията.
«
Последна редакция: 8.01.2012, 19:59 от kalcheff1
»
Активен
ivodivo
Ентусиаст
Неактивен
Публикации: 529
«
Отговор #48 -:
8.01.2012, 20:52 »
Аз пуших 13 години по кутия дневно, че и по-повече покрай пийване но през 2005 реших, че ми пречат и ги спрях от раз. Беше ми много трудно първите седмици - само на работа и в нас... Всъщност трябва първо да си вярваш да си втълпиш колко са вредни ако щеш да ги намразиш и така се получи при мен за да устоя до сега. Сега когато някой пуши ми харесва аромата, не ми пречи но не изпитвам желание да пуша... Познавам хора които пушат по 1-2 цигари на ден ту ги спират ту почват - трудно ми е да ги разбера.
Активен
Samsung LE46B650, Samsung UE40D5500, Fantec P3700 Web, Denon AVR-1611, JAMO S-608 HCS 3, Msat + CAM модул
Dell Inspiron 1564 с Win7 Home Premium, Dell Inspiron mini 1012 с Win7 Starter
Sony HDR-CX11
kalcheff1
Ентусиаст
Неактивен
«
Отговор #49 -:
9.01.2012, 11:54 »
Не всеки е достатъчно твърд за да ги спре. Важното е всеки да открие тактиката, кято действа в неговия случай. Явно начините за отказваен варират, както и нивото на пристрастеност при различните хора.
Аз пък познавам много хора, които пушат като кумини и самоуверено ми твъдят, че могат да откажат цигарите, обаче не искат. Най ме е яд за хора, които са направили пауза от няколко години и внезапно, непланирано за започнали да пушат отново. Един вид готова свършена работа отива на вятъра.
Активен
Bibi
Форум-маниак
Фен
Пристрастен
Неактивен
Публикации: 1765
заплес
Re:Бивши пушачи
«
Отговор #50 -:
9.01.2012, 21:30 »
Трябва да попрочетете какво има тук:
http://nicofree.bg/
Вероятно е достатъчно да се прегледа табчето "Спиране от раз for Dummies!!!"
Коренно различен подход с очаквано различни резултати.
И е за без пари.
Но, според мен, е по-ефективно за хора, които нямат проблеми с мисленето...
«
Последна редакция: 9.01.2012, 21:33 от Bibi
»
Активен
http://spirov.com/oldsite/niki/cyril.html
КрИс
Пристрастен
Неактивен
«
Отговор #51 -:
9.01.2012, 23:10 »
Цитат на: Bibi в 9.01.2012, 21:30
Трябва да попрочетете какво има тук:
http://nicofree.bg/
Вероятно е достатъчно да се прегледа табчето "Спиране от раз for Dummies!!!"
Коренно различен подход с очаквано различни резултати.
И е за без пари.
Но, според мен, е по-ефективно за хора, които нямат проблеми с мисленето...
Ти... сериозно ли?
Поредният балалайник, тип Алън Кар, който печели някой друг лев от слабоумни като повтаря всеизвестни факти със заповеден тон и се вживява в гуру роля. Безполезно загубени 15 минути ми коства линка ти.
Активен
Bibi
Форум-маниак
Фен
Пристрастен
Неактивен
заплес
«
Отговор #52 -:
10.01.2012, 09:01 »
Работата не е да спорим, а да споделяме методи.
За мен звучи нормално, щом голямата част от проблема опира до психика, решаването му да включва говорене, подобно на неговото. Не вярвам мислите да могат да се лекуват с хапче.
А човекът, когото споменаваш, не го знам.
Активен
kalcheff1
Ентусиаст
Неактивен
«
Отговор #53 -:
10.01.2012, 14:46 »
Цитат на: КрИс в 9.01.2012, 23:10
Ти... сериозно ли?
Поредният балалайник, тип Алън Кар, който печели някой друг лев от слабоумни като повтаря всеизвестни факти със заповеден тон и се вживява в гуру роля. Безполезно загубени 15 минути ми коства линка ти.
Ха-хах и аз не изтърпях да стигна до края. И все пак, виж, че мацките се връзват. За различните хора действат различни начини. Не действа ли по този начин и религията ? Когато нищо друго не върши работа, хората стават и набожни и какви ли не, само и само да получат някаква надежда.
Цитат на: Bibi в 10.01.2012, 09:01
Работата не е да спорим, а да споделяме методи.
За мен звучи нормално, щом голямата част от проблема опира до психика, решаването му да включва говорене, подобно на неговото. Не вярвам мислите да могат да се лекуват с хапче.
А човекът, когото споменаваш, не го знам.
Абсолютно съм съгласен, че начинът на мислене му е майката, но без инат не става.
Оуу, да ! Мислите се лекуват с хапчета. Малко банален пример, но ако цикло- или шизофреник не си пийне хапчетата в началото на деня, представяш си какво става. Срещал съм такива и бих казъл че в поговорката " От пияния и лудия бяга. " редът на думите е обърнат.
И забележи това : мозъкът е невероятно сложна биохимична система в която е ключов химичният баланс( хормоните намиращи и отделящи се в него са си химични вещества, безспорно ) . И какво става, в зависимост от конкретната ситуация, в която се намира човек, химикалите в мозъка (и понякога в тялото ) променят количеството си - при авто- катастрофа, сбиване или други първични или съвременни ситуации, съпътствани с опастност за живота, количеството на адреналина и други стресови хормони скача до небето. По време на секс, в един момент това се отнася за хормоните на удоволствието. И така, такива ефекти можем да постигнем и по изкуствен начин - алкохоли, цигари, анфетамини, опиати и др
колкото щеш - от най - меко изкуствено повлияване на химическия баланс - до неговото обръщане с краката нагоре. Та накратко, искаш да ти е хубаво, прави секс, а не се натряскавай на мотика. Искаш да ти се замая главата малко, не дърпай тревата, а направи един крос за час-два - пак ще се отдели нещо си в главата, което те кара да се чувстваш леко и приятно замаян, разбира се в пъти по-слабо усещане, от изкуствено създаденото такова. НАчин на мислене и светоглед му е майката, дори само с мислене можем да променяме химическата ситуация в мозъка и от там да контролираме своето психическо и физическо състояние. Затова и изразът " Аз съм това , което мисля " е самата истина. И на мен ми се струваха празни дрънканици приказки за позитивно мислене, потискане на лошите мисли, ама се оказва, че си точно така - хрумне ти кофти мисъл- отдля се кофти хормон. Помислиш си за нещо хубаво, разтоварващо, радостно и хоп, хормонът на щастието се излива върху мозъчните рецептори и ти става убаво. Има един американски психолог William Glasser, драснал е няколко книги, които тиотално променят разбиранията на човек.
«
Последна редакция: 13.01.2012, 12:54 от kalcheff1
»
Активен
MitkoS
Фен
Пристрастен
Неактивен
«
Отговор #54 -:
1.02.2012, 12:31 »
Не пуша от 20-Ноември-2011.
Активен
КрИс
Пристрастен
Неактивен
«
Отговор #55 -:
1.02.2012, 12:55 »
Браво!
Миналата година, през летните месеци не пуших 2 месеца. Но... после пак почнах :(
Активен
Wise
Фен
Пристрастен
Активен
Публикации: 1991
Wise is wise
«
Отговор #56 -:
1.02.2012, 14:38 »
Цитат на: MitkoS в 1.02.2012, 12:31
Не пуша от 20-Ноември-2011.
Когато забравиш от коя дата си спрял да пушиш - тогава се похвали!
Аз датата още я помня, но годината взех да обърквам....и понякога ми се допушва!
Но мисля още някоя година да не паля, пък после - може...
Активен
stenly
Администратор
Пристрастен
Активен
Публикации: 3142
«
Отговор #57 -:
1.02.2012, 14:40 »
Уххх, аз още смуча електронна , но пък имам напредък ....преди няколко дена я забравих в къщи и цял ден не палнах "аналогова"
Активен
aimilios
Ентусиаст
Неактивен
«
Отговор #58 -:
1.02.2012, 15:26 »
спирайте ги тези цигари и не мислете за тях повече , това е истината...
Активен
КрИс
Пристрастен
Неактивен
«
Отговор #59 -:
1.02.2012, 16:43 »
Цитат на: aimilios в 1.02.2012, 15:26
спирайте ги тези цигари и не мислете за тях повече , това е истината...
Щото си казал и е това да знаеш...
За мен пък истината може да е да изляза ей сега и да припаля едно черно Събрание плочка!!!
Активен
MitkoS
Фен
Пристрастен
Неактивен
«
Отговор #60 -:
1.02.2012, 17:57 »
През тия 70 дена непушене, на няколко пъти имах сериозни съмнения къде е истината.
Моята (сегашна) истина си е моя и не искам да я натрапвам на никого, но пък някак си имам голямо желание да я разкажа публично:
1. Това което основно ме спря да не запаля отново през тия дни, бяха разговори за пушенето с приятели непушачи - като ги гледах и слушах, проумявах някак си, че може да се живее без цигари. Виждах, че в тяхното мислене и бит не присъстват цигари. Осъзнах, че тяхната истина и парадигма са други и отсъствието на цигари и дим в техния живот по никакъв начин не ги прави нещастни. Това много ми помогна да намеря отговор на въпроса "Ама как така без цигари оттук нататък ?"
2. Всяка седмица, поне веднъж сънувам че пуша. Но вместо да се кефя, изпитвам (пак в съня си) разочарование и угризение, че съм се провалил с пушенето. И като се събудя, изпитвам облекчение, че не съм пропушил наистина и всичко е било само насън.
3. Напоследък се замислям дали бих пропушил отново, ако знам, че ми остава месец на тоя свят (например така са ми казали докторите). Определено бих пропушил отново в такава ситуация. Което пък би трябвало да означава, че все още съм няасно, че пушенето доставя удоволствие (на пушачите).
И накрая да спомена, че спирането на цигарите води и до неочакван приятен икономически ефект върху джоба.
«
Последна редакция: 1.02.2012, 18:01 от MitkoS
»
Активен
КрИс
Пристрастен
Неактивен
«
Отговор #61 -:
1.02.2012, 18:00 »
Цитат на: MitkoS в 1.02.2012, 17:57
Моята (сегашна) истина си е моя и не искам да я натрапвам на никого, но пък някак си имам голямо желание да я разкажа публично:
Определено бих пропушил отново
Като отсеем плявата от истината ти, изкуствено насажданото от обществото отвращение от пушачите и подобни остава това
Активен
MitkoS
Фен
Пристрастен
Неактивен
«
Отговор #62 -:
1.02.2012, 18:20 »
Е аз това го написах преди всичко заради Wise и неговия предишен пост.
От друга страна, не съм забравил, че само допреди два-три месеца се възмущавах не по-малко от теб от войнсвено-насилствения начин по които една част от обществото се опитва да "отърве" цялото общество от цигарите. Още се ядосвам на това, как разни кретени с лекота могат да си присвояват правото да считат че те единствено са прави.
В момента обаче това с цигарите не ме вълнува особено, тъй като не пуша, а и знам точно при какви обстоятелства бих пропушил отново. По ме вълнува кретенията АСТА
Активен
ivodivo
Ентусиаст
Неактивен
«
Отговор #63 -:
1.02.2012, 18:24 »
Отказването може и да е лесно когато опре ножа на кокала и избора е цигари или здраве! В повечето случаи са несъвместими... Не пуша вече близо 7 години и не помня дати от кога но помня точно как се случи, как взех решението и каква борба беше в главата ми първите дни и месец без цигари. Не пих и кафе близо 2 години - не можех твърдо си го свързвах с цигарите. Но сега и кафе си пия без цигари, което се оказа възможно
Сега дори не се сещам за цигара
Всъщност не ми е неприятно когато някой пуши покрай мен но не изпитвам никакво желание да пуша и аз!
УСПЕХ на кандидат въздържателите от мен
Активен
Samsung LE46B650, Samsung UE40D5500, Fantec P3700 Web, Denon AVR-1611, JAMO S-608 HCS 3, Msat + CAM модул
Sony HDR-CX11
kalcheff1
Ентусиаст
Неактивен
«
Отговор #64 -:
1.02.2012, 20:46 »
Цитат на: MitkoS в 1.02.2012, 17:57
През тия 70 дена непушене, на няколко пъти имах сериозни съмнения къде е истината...
1. ... приятели непушачи - като ги гледах и слушах, проумявах някак си, че може да се живее без цигари. Виждах, че в тяхното мислене и бит не присъстват цигари. Осъзнах, че тяхната истина и парадигма са други и отсъствието на цигари и дим в техния живот по никакъв начин не ги прави нещастни....
2. Всяка седмица, поне веднъж сънувам че пуша. Но вместо да се кефя, изпитвам (пак в съня си) разочарование и угризение, че съм се провалил с пушенето. ...
3. Напоследък се замислям дали бих пропушил отново, ако знам, че ми остава месец на тоя свят (например така са ми казали докторите). Определено бих пропушил отново в такава ситуация. Което пък би трябвало да означава, че все още съм няасно, че пушенето доставя удоволствие (на пушачите).
4.И накрая да спомена, че спирането на цигарите води и до неочакван приятен икономически ефект върху джоба.
Най - вече, поздравления, че си на път, да устискаш, кажи ги, скоро 3 месеца в лишение. Уж те били най - трудни...
1. Би ли споделил малко от философията за живота на тези твои приятели, защото при мен, не знам дали е съвпадение, но подозирам, че не е, откакто спрях да пия и пуша се чувствам като л@йно. - Наред с липсата на самото алкохолно опиянение ( на моменти -насвинване) и честия ритуал по никотинизирането ми, спрях да излизам,от което ми се намалиха социалните контакти, тъпея пред ТВ-то вечерите. ..Ааааа, чакай , чакай, ако по рождение не са пушили, нямат място в тази тема. Такива съм ги виждал много. То и на повечето от нас не ни е ясно защо е толкова кофти ако не се боцнеш или смръкнеш по същата причина - как да ти липсва удоволствието от нещо, когато никога не си го изпитвал. В този смисъл съм противник на сентенцията, че "човек трябва да опита от всичко в този живот".
2. Дано да си остане само сън, понеже при мен това става реалност в продължение на няколко дни, веднъж на няколко месеца - до година.
3. Ако ми оставаше ограничено време живот, да кажем под година, единствено не бих пил сярна киселина и не бих пушил изсушена конска тор
4. И не ми е ясно защо толкова много хора омаловажават това. Може пък по-голямата част от българите да сме богаташи.И моята кифла ( и нея много я мъчи липсата на цигарен дим) ме яде, че разбирам ли, хем не пушим-хем не сме се видяли с повече пари от тогава. Та следващия път, когато пак се пробва с този аргумент, ще я накарам всяка сутрин, на път за работа да оставя в банката по 10 лв - 5 за нейната кутийка, пет за моята. На три-четири дни, обаче, ще трябва да оставя по 15-20лв, както и през почивните дни обичайната сума. Накрая на месеца може да ги изтегли и да им удари клечката, тъй като така и така тези пари не сме ги били виждали.
Активен
Bibi
Форум-маниак
Фен
Пристрастен
Неактивен
заплес
«
Отговор #65 -:
1.02.2012, 22:02 »
@
MitkoS
, @
kalcheff1
,
В състояние ли сте да опишете с конкретни думи удоволствието от запалената цигара?
Или по-добре някой, който в момента още е пушещ - да запали една и на място, докато я пуши, да внимава какво усеща, да си го записва и после да го постне тук.
"Усещам еди-какво-си-хубаво-нещо в гърлото, пък ей-това в носа, иде ми да скачам и да се смея..."
Примерно.
Понеже аз след около 30 години опит с пушенето не мога изобщо.
Активен
kalcheff1
Ентусиаст
Неактивен
«
Отговор #66 -:
1.02.2012, 23:04 »
Хм, айде бе, чак изобщо да не можеш. Сигурно с повече усилие и книжле може да се напише за усещанията, тъй както това вече е правено и за алкохола и за отделните видове наркотици и кой знае за какво ли още не.
Винаги усещането от първата запалена цигара след пауза от месеци е невероятно за мен. Получава се точно това, което ти пожела да се опише, УДОВОЛСТВИЕ секунда -по секунда, толкова ясно и силно изразено - от мириса на още непогълнатия дим,през проникването в трахеята и бронхите, до замайването. И при следващите цигари всичко отшумява, мозъкът ми свиква и не отразява всяка цигара индивидуално, както първата, а като "една от многото", като нещо дадено и тривиално, това което и ме кара да се върна много бързо към непушачеството отново- липсата на достатъчно удоволствие, че да продължа да се тровя и хвърлям пари на вятъра.
Виж, интересно ми е да разбера, дали хората, знам че има и такива, които изпитват нужда да пушат само по 2-3-4 цигари на ден, не изпитват доста по-голямо удоволствие при употребата на всяка една от тях. Всъщност, убеден съм, че е така и може би само в такъв вариант не бих възразил срещу този навик. - къде са 2 кутии, къде 2-3 цигарки/ден, неминуемо ще забележим и редуцирания вреден ефект върху здравето и джоба. Може и смрадта от дрехите да намалее
«
Последна редакция: 1.02.2012, 23:08 от kalcheff1
»
Активен
КрИс
Пристрастен
Неактивен
«
Отговор #67 -:
9.02.2012, 07:25 »
Цитат на: Bibi в 1.02.2012, 22:02
@
MitkoS
, @
kalcheff1
,
В състояние ли сте да опишете с конкретни думи удоволствието от запалената цигара?
Или по-добре някой, който в момента още е пушещ - да запали една и на място, докато я пуши, да внимава какво усеща, да си го записва и после да го постне тук.
"Усещам еди-какво-си-хубаво-нещо в гърлото, пък ей-това в носа, иде ми да скачам и да се смея..."
Примерно.
Понеже аз след около 30 години опит с пушенето не мога изобщо.
Разбира се. Ще го опиша в прав текст, без увъртане.
Удоволствието от запалената цигара е като удоволствието на всеки наркоман да задоволи това, от което най-силно се нуждае в момента. Няма по-важно нещо от задоволяването на потребностите на един индивид. За един пушач, потребността от цигара е едно от най-значимите ежеднени нещица, които изграждат живота му.
Давам си сметка, че не звучи добре, но...
Активен
abclima
Участник
Неактивен
Публикации: 43
«
Отговор #68 -:
9.02.2012, 12:06 »
Бях пушач от 15 години,бих казал страстен, пушех по над кутия на ден.Сутрин преди да се захвана с каквото и да било отделях по 40 минути за кафе и цигари, през деня също отделях специално време и подобаващо внимание на цигарите, изпадах в истерия че мога да остана без тях- бях зависим....
Молил съм се като просяк за цигара в моменти когато съм нямал, и съм нямал достъп да си взема.
Отървах се... От 3 години не съм си дърпал нито веднъж. Това не стана от първия опит, правил съм 4-5 опита да ги откажа уви неуспешни, но се оказаха полезни за да си направя някой изводи и стратегии за да стигна до последния успешен опит.Печелившата стратегия се оказа спиране от раз,никакво намаляване и ясна равносметка, ако запаля дори и една цигара или си дръпна поне един път,всичко е било напразно, отново съм в кюпа . Така до ден днешен с тази разлика че вече цигарите вече не ми липсват и даже дима не ми понася, но правилото още си важи, ако си дръпна поне веднъж....Колкото повече време не пушех толкова повече имах какво да губя ако запаля, в един момент си давах сметка че е глупаво да си пожертвам успеха и усилията за една цигара, казвах си например, цял месец не съм пушил какъв успех, не си струва да паля и да си хвърля усилията на вятъра.После месеците станаха 2,3,4... година а на мене още по мил успеха за да го проваля с лека ръка.
ОТКАЗВАЙТЕ ГИ НЕ ГИ БАВЕТЕ!!!
Активен
КрИс
Пристрастен
Неактивен
«
Отговор #69 -:
9.02.2012, 14:35 »
Цитат на: abclima в 9.02.2012, 12:06
ОТКАЗВАЙТЕ ГИ НЕ ГИ БАВЕТЕ!!!
Извинявай, целият ти пост е за усилията, които полагаш години наред да не пушиш. И колко се гордееш с това, че имаш силна воля и можеш да се ограничаваш. Твърдиш, че вече не ти се и пуши, но не смееш да дръпнеш веднъж за да не пропушиш.
И като финал ми казваш - "ОТКАЗВАЙТЕ ГИ НЕ ГИ БАВЕТЕ!!!"
И защо бе вуйчо - точно подобни писания ме разколебават да го направя. Не видях с какво е станал по-приятен живота ти, освен, че имаш повод да се "гордееш", че се въздържаш от нещо, което явно искаш.
Ми... спри и бирата, хляба, месото например - ето ще имаш още 3 подобни причини за "гордост", които да осветяват живота ти и да го правят приятен.
Активен
kalcheff1
Ентусиаст
Неактивен
«
Отговор #70 -:
9.02.2012, 15:54 »
От седмица ги метнах скришум пак, само на работа. Животът ми с нищо не стана по-приятен като ми се разсмърдя устата ( особено с кафето, става отвратително), дрехите. Вече взех и да понакашлям ( не е от студа ), цакам си всеки ден пари, които иначе ми стигаха за храна през целия ден. Един вид сега храня двама човека, а съм един. Излизам на вън постоянно, мръзна като псе, не мога да си свърша работата... Веднага отговарям на въпроса " за какъв ... съм ги започнал " - Потънат ли ти гемиите, последното нещо, за което мисли човек е здравето си. Отделно, трябваше да избирам между цигарите и алкохола, просто да има нещо да ме разсейва...
Много правилни ми се струват разсъжденията на колегата и главно това, че знае какво ще стане само ако си опъне веднъж. Т.е. познава се и взема превантивни мерки. И това не е основание за гордост ? Не смятам така. Именно затова и е стабилен непушач, за разлика от мен, който преминавам ту в единия лагер, ту в другия.
«
Последна редакция: 9.02.2012, 15:59 от kalcheff1
»
Активен
abclima
Участник
Неактивен
«
Отговор #71 -:
9.02.2012, 20:16 »
Цитат на: КрИс в 9.02.2012, 14:35
Извинявай, целият ти пост е за усилията, които полагаш години наред да не пушиш. И колко се гордееш с това, че имаш силна воля и можеш да се ограничаваш. Твърдиш, че вече не ти се и пуши, но не смееш да дръпнеш веднъж за да не пропушиш.
И като финал ми казваш - "ОТКАЗВАЙТЕ ГИ НЕ ГИ БАВЕТЕ!!!"
И защо бе вуйчо - точно подобни писания ме разколебават да го направя. Не видях с какво е станал по-приятен живота ти, освен, че имаш повод да се "гордееш", че се въздържаш от нещо, което явно искаш.
Ми... спри и бирата, хляба, месото например - ето ще имаш още 3 подобни причини за "гордост", които да осветяват живота ти и да го правят приятен.
1. Не съм зависим, свободен съм.
2. Дишам... трудно се задъхвам при физически натоварвания.
3. Крвното ми се нормализира,не получавам сърцебиене .
4. Спестявам около 250 - 300 лв за цигари не пия безалкохолни с литри който също са вредни, пия 1- 2 кафета дневно а не 10
5.Мога да свърша много повече работа без да си правя пауза от 7 мин за цигарка през 10 мин
6.Имам дете, правя го и заради него...
Никъде не съм писал че съм горд или се гордея или пък че имам силна воля , но и съм спестил някой факти които не смятах да споделям...Как посещавах в болница мои близък роднина, а там хора със отрязани из късо крака болни от артериално запушване предизвикано от цигарите...Как се кълца парче по парче жива плът...Този мой роднина също беше зависим от една друга дрога, алкохолът които до голяма степен го беше довел до това положение.Как искаш да помогнеш на деца, внуци.. не можеш, ти сам имаш нужда от помощ.Истината е че този човек ме избави от цигарите но не можа да избави себе си. Алкохол, цигари, дрога какво значение има.
Така по добре ли е бе ''Вуйчовото''?
Още ли ти се пуши?
«
Последна редакция: 9.02.2012, 20:58 от abclima
»
Активен
КрИс
Пристрастен
Неактивен
«
Отговор #72 -:
10.02.2012, 08:07 »
Цитат на: abclima в 9.02.2012, 20:16
Още ли ти се пуши?
Ти... как мислиш? Поредна лекция за страхотиите, причинени от тютюна и ми се отпушва ли?
В скоро време очаквам бивши е-пушачи с подобни патетични излияния за посещения в болниците, които са препълнени с жертви на електронните цигари.
А дали болежките им са свързани конкретно с ецигарите... хайде сега, защо да задълбаваме в подробности, неудобни за обществото
При бившите пушачи, най-досадната черта е, че докато се радват на "свободата" си изгарят от желание да обясняват на останалите пушачи колко непросветено племе са и как трябва да последват светлия им пример. Аз лично оттдавам това на недоказана медицински мозъчна травма, получена при спирането на цигарите.
Препоръчвам следваща крачка - погледни няколко документални филма и посети няколко болници за да се запознаеш с изключително вредната, силно увеличена слънчева радиация през последните години. Огледай неколцина с рак на кожата и обмисли тази идиотия - ходенето на море. Едно, че можеш да се удавиш, второ... рак на кожата си е гадничко. А и ще спестиш още един куп пари, няма да си губиш времето с глупости и ще можеш да работиш повечко.
«
Последна редакция: 10.02.2012, 08:15 от КрИс
»
Активен
Bibi
Форум-маниак
Фен
Пристрастен
Неактивен
заплес
«
Отговор #73 -:
10.02.2012, 10:54 »
@
КрИс
,
Мисля, че причините за спирането не са много важни.
Примерно за здравето е ясно, че ако питаме тялото, то ще каже, че предпочита да не му даваме отрови, дори да успява да се справи с тях. И то не може да ти гарантира до кога ще успява.
Никой тук не е "непросветено племе". И никой няма да научи от тази тема нов факт, който да не е знаел и който да направи с него някакво чудо.
Така че това не са причини за спирането. Това са само примери за разликата.
Важно ми се вижда обратното - пушенето е ненужно.
Ако спре да ти се пуши, ще продължаваш ли да палиш насила? Предполагам, че не. Няма защо да го правиш. Става ненужно за теб.
Това е.
Може да се постигне и няма смисъл от големи разсъждения повече.
Активен
abclima
Участник
Неактивен
«
Отговор #74 -:
10.02.2012, 11:28 »
''Препоръчвам следваща крачка - погледни няколко документални филма и посети няколко болници за да се запознаеш с изключително вредната, силно увеличена слънчева радиация през последните години. Огледай неколцина с рак на кожата и обмисли тази идиотия - ходенето на море. Едно, че можеш да се удавиш, второ... рак на кожата си е гадничко. А и ще спестиш още един куп пари, няма да си губиш времето с глупости и ще можеш да работиш повечко''
Да, и да не се разхождаме по улиците за да не ни блъсне кола :D
Ковтито е че като пушиш имаш някой неприятни последствия и преди тотално да гризнеш дървото.
Като гледам как яростно защитаваш пушенето и охотно оспорваш всеки пост, реших да не спорим а да ти дам едно предложение за лека корекция във аватара
Активен
MitkoS
Фен
Пристрастен
Неактивен
«
Отговор #75 -:
10.02.2012, 12:08 »
Цитат на: Bibi в 10.02.2012, 10:54
...
Ако спре да ти се пуши, ще продължаваш ли да палиш насила?
Ако спре да ми се пуши, ще си пална една цигарка с кеф на момента.
Парадоксално звучи, ама е точно така (за мен).
Горе-долу на мен ми прилича като да изядеш парче торта - без да ми се яде торта непременно, ще ми достави кеф ако взема да изям парчето.
Аз не искам да пуша поради една единствена причина - зависимост.
Ако нямаше зависимост и можех да пуша по три-пет цигари дневно (или пък днес една кутия и повече, а после цяла седмица без цигари), то въобще не бих придавал смисъл на понятието "отказване".
За мен това е проблема с цигарите - зависимост.
При тортата няма зависимост - ядеш лакомо едно парче, после второ, евентуално трето, пък ти омръзне и то за цяла седмица.
Това което не съм казвал публично е, че спрях цигарите при престой в болница в края на Ноември. Обаче още преди самия престой обмислях да спра цигарите и се чудех дали да чакам Новата Година или да опитам на момента. Неочакваното посещение на болницата само улесни нещата с отказването, а не ги предизвика. Улеснението дойде от смяната на режима на живот по време на престоя там ... А пък ако не бях отишъл в болницата, скоро щях да умра от заболяване, което не се дължи на цигарите.
«
Последна редакция: 10.02.2012, 12:46 от MitkoS
»
Активен
Sad Reader
Ентусиаст
Неактивен
Публикации: 139
1
«
Отговор #76 -:
10.02.2012, 13:11 »
Цитат на: MitkoS в 10.02.2012, 12:08
Горе-долу на мен ми прилича като да изядеш парче торта - без да ми се яде торта непременно, ще ми достави кеф ако взема да изям парчето.
Аз не искам да пуша поради една единствена причина - зависимост.
Това е много индивидуално.
Да споделя и моя опит, навремето бях пушач, да съм пушил около 4-5 години, в началото пуших по малко, но накрая стигнах до 2-3 кутии на ден, хем пари давах, хем усещах че не е добре работата, задъхвах се, миришех на цигари, което дори и на мен не ми беше приятно. И така един ден реших и ги спрях, хич не ми липсваха, липсваше ми само навика да си запълвам времето с цигара ...
Вече 7-8г. не пуша, в смисъл не пуша постоянно, но от време на време запалвам по някоя цигара, например като отида на почивка, на излет в планината и при други подходящи случаи, кажи речи 3-4 пъти в годината, и то по 5-6 цигари, абе кутия на година. Просто не ми се пуши повече от това, не се ограничавам, но когато човек не пуши всеки ден трудно изпушва повече от 2 цигари на случай. Затова и се чудя на хората които твърдо държат да не изпушат и 1 цигара вече, няма нужда, когато навикът си е заминал, с 2-3 цигари определено не можеш да върнеш навика.
Активен
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
The Road to Hell is Paved With Good Intentions
joro_bul
Ентусиаст
Неактивен
Публикации: 427
«
Отговор #77 -:
10.02.2012, 14:37 »
Цитат на: MitkoS в 10.02.2012, 12:08
При мен не е така. Първо ги спрях за няколко месеца и първата ми цигара беше отвратителна - дръпнах 2 пъти и я хвърлих а беше Боро с модерния капак
а спирането им беше провокирано от 3 кутии за 1 ден и тотално запушване и кашляне 15мин - имаше още 5 цигати в кутията но я изхвърлих през прозореца на колата. За малко да пукна от задух и тогава осъзнах, как се чувства астматик.Та започването се състоя толкова бързо, колкото и спирането,
нали съм си купил цяла кутия и пак се почна с 3 месечно прекъсване. Втората цигара си беше ОК а третата вече влезна с Мухито на плажа.
След няколко месеца се почна с електронна и близо година екологочно пушене се стигна до пълен отказ. Една вечер осъзнах, че не съм пушил с катализатора
от обяд и тръгнах да я търся но се върнах на дивана и си разцъках една онлайн игричка. Вече година нямам нужда и не мисля, че ще изпитам удоволствия ако се пробвам сега. Малко натежах на жената
- казват, че след 3тата година организма си възвръща нужните кг. без диети и лишения
но поне не ме боли главата след 1-2 чаши вино или 200 ракия. Миризмата на разложена плът в устата я няма.
Крис, недей така, знаеш много добре за какво иде реч, просто не икаш да си рефрешнеш харда и да изтриеш програмката за пушене.
Активен
Toshiba RAS-402PDR/Toshiba RAS-225GDR/Fujitsu AS-J22T/LG C12AWV
КрИс
Пристрастен
Неактивен
«
Отговор #78 -:
10.02.2012, 18:10 »
Цитат на: abclima в 10.02.2012, 11:28
Като гледам как яростно защитаваш пушенето и охотно оспорваш всеки пост, реших да не спорим а да ти дам едно предложение за лека корекция във аватара
Тук е основната ти грешка.
Оспорвам, защото смятам, че като цяло, възгледите на бивши пушачи са изкривени и неверни.
Това, че ги оспорвам, не означава, че пуша много. Според мен съм близо да потигна това, което съм искал винаги.
Сега си гледам кутията - купил съм я в понеделник и в момента имам 9 цигари в нея - тоест, изпушил съм по около 2 цигари на ден. Консултирай се с лекар - такова количество е с нулево влияние върху организма на човек, живеещ в голям град и дишащ отрови ежечасно.
Така че, не приравнявай отхвърлянето на доводите ти с наркоманизирано пушене.
В момента, това ми е ниивото - цигара, две, три на ден. Кутия, две при всяко сериозно посещение на кръчма - направо идилия. Единствения проблем е докога ще го устискам
Цитат на: joro_bul в 10.02.2012, 14:37
но поне не ме боли главата след 1-2 чаши вино или 200 ракия.
Пробвай с хубав малц - пак не боли, въпреки съпровождащите го цигари...
«
Последна редакция: 10.02.2012, 18:13 от КрИс
»
Активен
julian7981
Начинаещ
Неактивен
Публикации: 15
«
Отговор #79 -:
11.02.2012, 17:32 »
Пушех от ученик сега съм на 39г преди месец и нещо ги отказах с помоща на два блистера табекс.
Бах страстен пушач по 3 кутий на ден през лятото и сега зимата у дома по една и половина.
Винаги съм смятал, че никога няма да мога да ги спра защото ги харесвах много и никога до сега не съм преставал да пуша
«
Последна редакция: 11.02.2012, 17:41 от julian7981
»
Активен
kalcheff1
Ентусиаст
Неактивен
«
Отговор #80 -:
22.03.2012, 17:01 »
Как сте бе хора, има ли някой поддал ?
Поне едно ми харесва на кризата - олеснява ме от към цигарено въздържание. Единствено за тях нямам нищо против да са лукс, който да не мога да си позволя
«
Последна редакция: 22.03.2012, 17:07 от kalcheff1
»
Активен
Mr.TECHNO
Фен
Пристрастен
Активен
«
Отговор #81 -:
22.03.2012, 17:13 »
7-ми месец без даже да си помисля да запаля и без да имам нужда. Даже и времето сега сметнах на 30.08.2011 ги спрях тотално.
Активен
Wise
Фен
Пристрастен
Активен
Публикации: 1991
Wise is wise
«
Отговор #82 -:
26.03.2012, 18:25 »
Цитат на: Mr.TECHNO в 22.03.2012, 17:13
7-ми месец без даже да си помисля да запаля и без да имам нужда. Даже и времето сега сметнах на 30.08.2011 ги спрях тотално.
Това е похвално!! ...но....
Изчакай до седмата година - тогава ще се гордееш заслужено!!!
Активен
kalcheff1
Ентусиаст
Неактивен
«
Отговор #83 -:
26.03.2012, 18:39 »
Хм, аз пък само за това си мисля. Скоро отиваме в една пицария с приятел да се черпим. Преди да влезем в помещението за пушачи, той ме гледа изпитателно, защото знае каква люта борба водя с цигарите. То пък вътре имаше направо димна завеса, така че с такъв кеф си подишах дим 2-ра ръка за няколко часа. След това отнесох тютюневата миризма в къщи с якето и дрехите на себе си.
Оказа се, че можело хем " вълкът да бъде сит, хем агнето да е цяло "
Сигурно ако бях запалил навън 6-8 фаса, по-малко дим щях да нагълтам ....
«
Последна редакция: 26.03.2012, 18:44 от kalcheff1
»
Активен
aimilios
Ентусиаст
Неактивен
«
Отговор #84 -:
26.03.2012, 20:17 »
Аз вече 7-ма година не пуша , ама се улавям във последно време да си мисля за ТЯХ... Един колега си ги свива сам ,пуши ДРАМ тютюн и определено аромата му ме изкушава , ама...
Активен
ivodivo
Ентусиаст
Неактивен
«
Отговор #85 -:
27.03.2012, 09:33 »
То и аз 7 годинки вече от как не пуша но пък имат хубав аромат но до там! Не ме изкушават вече...за мое щастие дано така продължи! За тези които се двоумят дали си заслужава усилието да се откажеш и да заживееш без този навик - ДА с двете ръце заслужава си и още как!
Активен
Sony HDR-CX11
kalcheff1
Ентусиаст
Неактивен
«
Отговор #86 -:
27.03.2012, 17:28 »
Сещам се преди 10-ина години имаше едни цигари "ШИПКА", дъртия ги пушеше. Малии, като запалеше една, се чудех тази смрад от цигарата ли или от чорапите му иде, страшно смърдяха тези цигари. Не знам какво растение е имало вътре, ГМТютюн ли ?!
Активен
realuser
Начинаещ
Неактивен
Публикации: 16
«
Отговор #87 -:
30.03.2012, 09:55 »
Аз спрях цигарите отведнаж, преди повече от 10 години и не си помислям даже. Пушех по 25 - 30 на ден, все се опитвах "поне да ги намаля", но разбрах, че без една мога - само с една не...
За отказване на цигарите преди всичко си трябва желание, повчето хора които казват "че не могат" всъщност не изкат.
Активен
КрИс
Пристрастен
Неактивен
«
Отговор #88 -:
30.03.2012, 10:35 »
Цитат на: realuser в 30.03.2012, 09:55
За отказване на цигарите преди всичко си трябва желание, повчето хора които казват "че не могат" всъщност не изкат.
Напълно съгласен.
Активен
Momchil
Модератор
Ентусиаст
Неактивен
Публикации: 664
«
Отговор #89 -:
30.03.2012, 17:27 »
Днес съм изпушил две цигари. Мога и с една, мога и седмици да не пуша. Всичко е до желание, да. Знам със сигурност, че отдавна не съм зависим от тях.
Активен
boiski
милиционер
Участник
Неактивен
Публикации: 91
«
Отговор #90 -:
24.04.2012, 12:41 »
Здравейте бивши и настоящи пушльовци,
Аз ги пушех от 13 годишен-(7 клас) и след 14 години пушене аз вече не си спомнях какво е да си непушач. Много пъти съм се чувствал безсилен и пристрастен и отчаяно исках да го променя.
И така на една нова година реших да спра както почти 50% от приятелите ми. Но не ми се получи веднага а февруари на 14 излязохме с приятелката ми и решихме да си купим една кутия за вечерта "ММ" купихме тогава и така, имах един месец психическа нагласа за да ги игнорирам от съзнанието си и толкова си бях повярвал че съм непушач, че два месеца изобщо не ги потърсих, а преди щях да пребия човек.
Всичко беше добре ама след точно 2 години бях на един курс и имах "малко" неприятности и по-една по-две по-пет пак пропуших защото си мислех че съм в безопасност и че ще ги спра когато си поискам но уви пак бях пристрастен и ги почнах както преди. Така една година всяка кутия си мислех че ще е за последно, упорита борба със себе си, много трудно ми беше да ги спра и нямах вече воля и сила да го направя докато не се роди дъщеря ми. След като ги изписаха пак отказах л@YnаТ@.
Сега вече 2 год. По късно си позволявам по цигара две като съм с весела компания и като вкарам 2 салати, или в краен случай ако побеснея и ми падне пердето. Средно 2-3 цигари на месец. Мечтая да мога да запазя това положение защото аз обичам да пуша но неискам да съм зависим и да прекалявам.
Самоконтрол - колко дълбоко звучи
«
Последна редакция: 24.04.2012, 12:44 от boiski
»
Активен
KTT
Ентусиаст
Неактивен
Публикации: 478
«
Отговор #91 -:
25.04.2012, 09:44 »
boiski,
Аз съм близо на 50 г. и ги пуша от 15 годишен. За мен дума самоконтрол няма. Или пушиш или не. Една цигара е равносилна на пропушване отново. Имам богат опит в отказването и не препоръчвам на никого 2-3 цигари на месец + самоконтрол.
Успех.
Активен
Niakoi
Ентусиаст
Неактивен
Публикации: 255
неадекватен
«
Отговор #92 -:
25.04.2012, 13:53 »
Гледам я тая тема от много време, ама като знам, че ги отказах по най-често срещания успешен начин, бях решил да не пиша в нея. Пуших цигари 22 години. Една хубава пролетна вечер преди 6 години в едно кафене, ми свършиха цигарите! Тогава казах, че повече няма да пуша. И от тогава не съм пушил.
Досега, всеки който съм чувал да казва, че ще ги намали (като бройка на ден) и после ще ги спре, е излъгал. Иска се воля, не разни "чалъми".
Активен
Никога не казвай "никога"...
boiski
милиционер
Участник
Неактивен
Публикации: 91
«
Отговор #93 -:
25.04.2012, 22:12 »
Прави сте съгласен съм. Има обаче един тип хора който не са пушачи в този смисъл в който коментираме.
Познавам пушачи които пушат само вечер, през светлата част никога не съм ги виждал. (нощни пушачи)
Имам също познати които пушат много рядко само по повод 1 - 5 фаски, но той си е не пушач в очите на тези които пафкат по кутия и нещо защото следващата може да е и след 2 месеца.
И това е воля и контрол, както се спират така се и ограничават, мой познат ми каза не пуша от около 30 години но лапна ли една и ги почвам
и му вярвам.
Аз искам да мога да регулирам тези процеси, един човек който е спрял цигарите има достатъчно силен дух. Аз съм спирал и кафето за половин година и сладкото + кокаколата, солта, колкото си поставя за цел, напоследните пости великденските постих 20 дни.... имам нормално телосложение но ям като змей и всички се бъзикаха че ще пукнаако постя, но останах много доволен и ще го правя пак.
Когато усетиш самоконтрола върху себе си и не ти тежи да започваш и спираш каквото и да е се чувстваш страхотно.
Активен
KTT
Ентусиаст
Неактивен
Публикации: 478
«
Отговор #94 -:
26.04.2012, 15:44 »
Ами по-скоро тези дето пушат по 1-2 цигари на месец или от купон на купон или кафене не следва да се наричат пушачи. М.б. от 10-на цигари и нагоре на ден.
Активен
Sad Reader
Ентусиаст
Неактивен
Публикации: 139
1
«
Отговор #95 -:
26.04.2012, 15:54 »
Аз не виждам нищо лошо човек да запали 3-4 цигари на купон или на кафене при повод. Когато вече си спрял цигарите, няма проблем да запалваш от време на време по някоя, за разнообразие. То повече и да искаш не можеш да изпушиш, ако не си пушил редовно дълго време. Нормално е, и определено няма нищо лошо в това.
Разбира се, ако караш няколко дена подред с по 4-5 цигари, тогава вече става различно положението. Минат ли 2 седмици, всеки ден с по 4-5 цигари, тогава работата е заминала. Е ако си на почивка, море или планина, тогава може, защото не е като да пушиш в ежедневието си. Един вид почивката ще свърши и пак няма да пушиш.
Активен
The Road to Hell is Paved With Good Intentions
kalcheff1
Ентусиаст
Неактивен
«
Отговор #96 -:
26.04.2012, 18:44 »
Лично за мен, инцидентното запалване на някой и друг фас е ходене по тънък лед. Случвало се е, пушене, което трябва да трае замо за деня, понеже е бил стресов, да продължи два месеца, през които съм се борел докато спра на ново. За мен, тези няколко "случайни" цигари не си заслужават. Отделно, удоволствието от тях, винаги е по-малко от това, което съм очаквал, преди да ги запаля. Всъщност, защо човек да си припомня някакво удоволствие, което така или иначе не му е позволено и не може да трае дълго. Обичам да използвам пример, включващ бивша приятелка. Така или иначе тя вреди ( на джоба и здравето ) и връзката не може да продължава, тогава защо да си пропомням, колко хубаво ми е било с нея, само за да трябва да я забравям наново след това.
Нещо подобно се получава и с алкохола.
Изобщо, май, който не може да се контролира, по - добре да забрави за алкохол и цигари, защото не се знае това до какво ще доведе. Човек потъва без да се усети. Имам една позната, с проблем с пиенето ( литър концентрат поне през ден) и да кажем, и с цигарите( по 1,5-2 кутийки дневно), и странно, изкарва другите с проблемите. ТЕ излизат като някакви дисбалансирани хора, който не знаят как да се веселят, а тя като човек живеещ в хармония със себе си, макар и без работа и семейство ?!?!? На моменти се усещам как започвам да й вярвам.
Активен
ivodivo
Ентусиаст
Неактивен
«
Отговор #97 -:
2.05.2012, 10:52 »
boiski
тези твои мисли звучат доста мазохистично! Защо ще си причиняваш постоянен психо-физиологически тормоз? След като си се напънал да ги спреш и постепенно си изтърпял това мъчение та си се преборил с навика и хоп пак да посягаш да се измъчваш... Аз не бих палнал след 7 години - дори не допускам такава мисъл... Вярно, че има моменти- емоционални в положителна и отрицателна посока в които може да изпиташ силна нужда да палнеш но те са твърде кратки и трябва да ги пребориш мислено и си заслужава!
Активен
Sony HDR-CX11
Usera
Ентусиаст
Неактивен
сеткомец
«
Отговор #98 -:
7.05.2012, 23:25 »
Цитат на: Niakoi в 25.04.2012, 13:53
Гледам я тая тема от много време, ама като знам, че ги отказах по най-често срещания успешен начин, бях решил да не пиша в нея. Пуших цигари 22 години. Една хубава пролетна вечер преди 6 години в едно кафене, ми свършиха цигарите! Тогава казах, че повече няма да пуша. И от тогава не съм пушил.
Досега, всеки който съм чувал да казва, че ще ги намали (като бройка на ден) и после ще ги спре, е излъгал. Иска се воля, не разни "чалъми".
Спирал съм ги няколко пъти за по няколко месеца все така отведнъж. Последното /окончателно надявам се/ спиране беше преди 14 години и стана постепенно. Жена ми пушеше и аз палвах по една две от нейните на ден, после започнах да изпушвам по половин цигара от нейните и така докато станаха по няколко дръпвания и в един момент спрях нацяло, защото ми ставаше гадно. А даже и не исках да ги спирам, а само да ги намаля до прилични количества, че пушех по две кутии. При тези условия да има от кой да взимаш по-малко цигара може да се получи постепенното намаляване, но ако си сам и мислиш, че ще си купиш кутия и ще изпушиш само една, две от нея ... няма да стане.
Активен
www.pushka.eu
SetCombG.com Forum
Активен
Страници:
1
2
3
4
...
8
[
Всички
]
Нагоре
Изпечатай
SetCombG.com Forum
>
SetCombG.com
>
Дъра-Бъра
> Тема:
Follow @SetCombG
« назад
напред »
Отиди на:
Моля, избери:
-----------------------------
Звук и Визия
-----------------------------
=> Телевизори и проектори
===> Проектори /DLP, 3LCD.../ и екрани
===> DLNA, калибрация и аксесоари
=> Системи за домашно кино, плеъри и HTPC