SetCombG.com Forum
23.05.2012, 18:49 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

НОВИНИ МАГАЗИН   Начало   Помощ Търси Календар Галерия Вход Регистрация  

Страници: 1 2 [3] 4  Всички   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: 3000лв на домакинство - субсидия за газификация?!?  (Прочетена 4481 пъти)
0 Участници и 5 Гости преглежда(т) тази тема.
climamarket
Фен
Ентусиаст
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 667

WWW Ел. поща
« Отговор #28 -: 5.02.2012, 18:57 »

VanDan никой не оспорва преимуществата на битовата газ, но докато към България няма алтернативна тръба доставките и цените не могат да бъдат гарантирани.
Ако пред нас на улицита имеше тръба не бих се колебал да се възползвам, но и не бих оставил това да е единствен топлоизточник. Но тръба няма и вероятно няма да има...
А по отношение на мантрите искам да ти припомня колко инвеститопи "изгоряха" при първоналачната превъзбуда с чиларите на газ и колко такива съоръжения гният по покривите като паметник на българския инвестиционен манталитет и култура.
Винаги съм казвал, че ако умеехме да управляваме и малкото пари, които имаме като нация отдавна може би щяхме да имаме и пътища и болници и т.н. Но нямаме. И не се задава за имаме.
Активен
SetCombG.com
« Отговор #28 -: 5.02.2012, 18:57 »

Активен
Lazar
Модератор
Пристрастен
*
Активен Активен

Публикации: 2576

сеткомец

295659582
Ел. поща
« Отговор #29 -: 5.02.2012, 19:27 »

Може и да е върховна глупост, но рискът от това отопление е доста голям за мен. Газ ползвам единствено в колите си, но там рискът е доста минимален, защото зависи от това, как си поддържам системите. Т.е. зависи от мен. При газифицирането на жилищен блок, все си мисля, че не всичко ще зависи само от мен. А евентуалните проблеми са доста потресаващи. Поне така изглежда от това, което съм гледал по новините. Може и да се заблуждавам, но така си мисля. На този етап не виждам смисъл от преминаване на газ. Когато се промени обстановката, тогава ще го мисля.
Още един куп заблуди:
- рискът при ползване на природен газ е най-малък, неизмеримо по-малък от риска при ползване на ел. бойлер
- в България няма "негазифициран блок", дори в много малък процент от жилищата липсва някаква газова бутилка на пропан-бутан - полски, чешки, руски, български, турски повечето са над 20-30 годишни. Газовите котлони и те са на тази възраст и не отговарят на никакви стандарти за безопасност, не се водят на никакъв отчет. Точно тези бутилки и уреди трябва да ни притесняват, а не тези, новите, които ще бъдат монтирани и които подлежат на ежегоден технически преглед. Защото ще кажа още веднъж за хората, които са по-далече от тази сфера - уредите на пропан-бутан, както и бутилките не подлежат на никакъв отчет и преглед, докато газовите инсталации на природен газ (метан) се изграждат с проект, разрешение за строеж, приемат се от технически надзор и подлежат на ежегоден технически преглед. Същото се отнася и за газовите уреди на метан - котли, газови печки и др.. Така че който се страхува от газ, трябва да е най-голям привърженик на газификацията - съседите му да сменят старите опасни пропанови бутилки и уреди с нови и безопасни на природен газ, отговарящи на всички съвременни норми, със съответните защити. Докато не дойде истинската газификация в блока, никой не може съседът ви да си изхвърли старите пършинги-бомби. Налягането в бутилките е 8-16 бара, докато в тръбата, която ще дойде е 0.02 бара. Всеки може сам да си прецени кое е по-безопасно!
- за автомобилите пък изобщо няма какво да коментираме, че зависи само от собственика - да не чува  evil

« Последна редакция: 5.02.2012, 19:36 от Lazar »
Активен
dimkaraganchev
Ентусиаст
*
Активен Активен

Публикации: 220

« Отговор #30 -: 5.02.2012, 19:31 »

Засега предпочитам да съм от заблудените. Както казах, когато се промени ситуацията, тогава ще го мисля.
П.П. Като знам, какъв е техническият надзор в БГ...по-добре настрана. И още нещо, аз съм от малцината, дето въобще не ползват газ в къщи.

« Последна редакция: 5.02.2012, 19:46 от dimkaraganchev »
Активен
lazarus18
LAZARUS
Фен
Пристрастен
*
Активен Активен

Публикации: 7014

« Отговор #31 -: 5.02.2012, 23:27 »

Убеден съм, че повече хора са пострадали от електричеството отколкото от газ.
Направо не мога да повярвам, че в един технически насочен форум има толкова нерационални хора.
Има куп напълно обосновани причини човек да не се газифицира. Неясния пазар и ценова политика е едната.
Да присъединяваш вече построено и обитаемо жилище наистина е травмиращо и с много други съпътващи разходи. Това също.
Но да те е страх, че нещо ще гръмне, ще се задушиш и тн. е несериозно.
Активен
SetCombG.com
« Отговор #31 -: 5.02.2012, 23:27 »

Активен
dimkaraganchev
Ентусиаст
*
Активен Активен

« Отговор #32 -: 6.02.2012, 01:21 »

Е, аз съм ограничен човек. При положение, че не виждам никаква файда, защо трябва да увеличавам рисковете и да правя глупави инвестиции.
П.П. Аз не съм убеден, "че повече хора са пострадали от електричеството отколкото от газ". Напротив. Може би не в БГ, но тя още е в началото на газификацията си.

« Последна редакция: 6.02.2012, 01:23 от dimkaraganchev »
Активен
VanDan
д-р Blood
Ентусиаст
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 750

Ел. поща
« Отговор #33 -: 6.02.2012, 11:27 »

climamarket, под търговци и мантри имах предвид общо повтаряне от време  на време на една и съща определена информация. Това е напълно в реда на нещата и няма нищо лошо. Нямам нищо против коректните търговци. Дори разбирам и некоректните. Все пак бизнес е, криза е. Всеки иска да оцелее или да просперира. Между другото сте един от най-коректните "пишещи търговци" в този форум. Иначе - да, зависими сме от всички изкопаеми енергийни източници. Главно от Русия. Не се вижда скоро решение на проблема. Не рекламирам газификацията по никакъв начин. Не първоначалната инвестиция, не заради някаква опасност, а заради месечните сметки. Скъпо е, почти непосилно за повечето хора. Ще става още по-скъпо. За по-голямата част от жилищата (сравнително малки апартаменти) в България няма друга цивилизована алтернатива освен клими (твърдото гориво не е "цивилизовано"). Лошото е, че и за тях повечето хора са бедни и е пълно с некачествена техника. Хората седят в 1-2 стаи яко навлечени. Или "намазват" от комшии, които биват ощетени (особено тези на парно).
Заради тези проблеми съм намразил яко зимата. Да свършва дано проклетията и да си грейне слънчице - къси гащи и чехли.  God yahoo Ole С разходите, които правя зимата за отопление бих могъл да си купя нова кола или още ремонти на къщата.
При всякакъв вариант на енергия има някаква хипотетчина опасност. Всичко е свързано с пари. Дали ще има проблем с ел.инсталацията, дали с метана, дали с пропан-бутан, всичко е до контрол, поддръжка и спазване на правила. А това означава пари. При бедни хора няма да се влагат качествени части, да се прави редовна подмяна, правилна профилактика и т.н. Ще се палят пожари от ел.инсталации и печки на твърдо гориво, ще гърмят бойлери и бутилки на пропан-бутан и т.н. Това е положението в България.

« Последна редакция: 6.02.2012, 11:40 от VanDan »
Активен

GamePC Asrock Z68 Extreme3 Gen3 I5-2500K @4.5G 2x2GB GSkill WD640 AMD 6950@70 Corsair 650 HAF 212+
HTPC  E-mini 2007 ASUS AT3IONT-I WD 1TB Green 2x2GB LOGITECH X-530 Тошиба 40XV733G
NB ASUS X50GL
climamarket
Фен
Ентусиаст
*
Неактивен Неактивен

WWW Ел. поща
« Отговор #34 -: 9.02.2012, 22:56 »

и все пак заради независимостта бих заложил на пелетите - имаш количество - гориш, нямаш - не гориш
а при газта - има доставки - седиш на топло - няма - зъзнеш...
напоследък се наблюдава повишено внимание на сащ към българската енергийна зависимост, защото виждат че въпреки нато си оставаме васално зависими от руските енергийни доставки...
явно това посещение на г-жа клинтън и последвалите експерти имат за цел да предотвратят зараждането на талибански движения в българия поради крайната беднотия, енергийна нестабилност и т.н.
защото видяхме вече колко струва като си отгледаш истински талибани да ги изчистиш от лицето на земята...
Активен
Lazar
Модератор
Пристрастен
*
Активен Активен

сеткомец

295659582
Ел. поща
« Отговор #35 -: 10.02.2012, 20:57 »

и все пак заради независимостта бих заложил на пелетите - имаш количество - гориш, нямаш - не гориш
а при газта - има доставки - седиш на топло - няма - зъзнеш...

А каква е разликата? Залагането на дърва въглища и пелети изисква да складираш необходимите количества за цялата зима, защото при сегашните студове дървата и пелетите изчезнаха, защото не може да се влезе в гората, въглищата станаха златни - 400лв тона. Газът постоянно върви нагоре, но поне го има. Сега пак искат повишение "поради поскъпване на алтернативните горива 016". С тока положението е отново на ръба - днес сме спрели за втори път износа за по-малко от месец време, за да задоволим вътрешния пазар.
http://www.btv.bg/news/bulgaria/story/1255523585-Iznosat_na_tok_spira.html
Е, да де ама кой има желание да купува от ненадежден доставчик, който спира доставките по свое усмотрение? Ама тя зимата е още напред. Ами като/ако излезем от кризата и започнем да харчим истински?
Истината  е, че трябва да има алтернативи и да сме гъвкави, защото залагането само на един енергоизточник може да ни скрои лоша шега.
Активен
SetCombG.com
« Отговор #35 -: 10.02.2012, 20:57 »

Активен
FearMe
Администратор
Пристрастен
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 9201

119374100
Ел. поща
« Отговор #36 -: 10.02.2012, 21:10 »

и не виждате ли очевидните изводи!?

1. разбиииира се, че не ни трябва Белене! за какво ни е?! нали шеврон ще дойде и безвъзмездно ще ни освободи от васалната ни руска зависимост! уж не ни трябва допълнително ток, пък сега се размрънкахте как можело така да трябва да спираме износа

2. искането, оповестено тази вечер в новините, е за ~27% увеличение на цената на газа. на ви едни безплатни 3 000 за газифициране. безплатно е само сиренцето в капана...

3. може да звучи еретично, но аз съм категоричен, че отоплението с ток е най-сигурно, защото съвременната цивилизация е базирана на електричеството, и докато тръба за газ може и да няма до всяка къща, ток ще има. може да нямаш сайвантче за дърва или бункер за въглища, но кабел за ток ще имаш. изолирай се, планирай си разходите, не се прави на голям тарикат, дето иска 3 етажа къща на 30 градуса, и всичко ще ти е наред.

climamarket, "талибани"?! ти наред ли сииии? laugh
Активен

Oderint dum metuant

Vae victus!
justify
Фен
Пристрастен
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 2545

мощните коли и мощните климатици са моята страст

« Отговор #37 -: 11.02.2012, 17:41 »

Колкото и да си чешем езиците/клавиатурите тука бъдещето е във възобновяемите енергийни източници и тази тенденция се забелява във всички индустрии.

Прогонозите за количествата газ в находищата по света са за 30 години напред, максимум 45 години.Аз мисля, че с тези темпове на развитие след 30 години газа ще е изчерпан и тръбите за газ ще останат само една антика, докато възобновяемата енергия ще я има винаги.
Активен

daikin FVXS 50F -29 м2-  76м3, хол; general ASHB 12LD-спалня 14м2, 37м3;  Fuji electric 12LDC-офис 17 м2, 43.35m3
Lazar
Модератор
Пристрастен
*
Активен Активен

сеткомец

295659582
Ел. поща
« Отговор #38 -: 11.02.2012, 17:55 »

justify, сигурно суи прав за тенденциите, за числата - едва ли, даного има този форум след 30 години, че пак да споделяме 016. Но дотогава трябва да се топлим :default
Активен
dimkaraganchev
Ентусиаст
*
Активен Активен

« Отговор #39 -: 11.02.2012, 17:57 »

Бъдещето е и на ядрената енергетика.
Активен
climamarket
Фен
Ентусиаст
*
Неактивен Неактивен

WWW Ел. поща
« Отговор #40 -: 12.02.2012, 23:24 »

И на пелетите, които се произвеждат от инче изгниващите дървесни и растителни отпадъци...И все пак ако складираш пелети своевременно си купуваш топлина и спокойствие.
Активен
Lazar
Модератор
Пристрастен
*
Активен Активен

сеткомец

295659582
Ел. поща
« Отговор #41 -: 12.02.2012, 23:30 »

Откъде ги събират тези загниващи  отпадъци - един цех произвежда средно няколко тона на час, всичко си е редовна дървесина, прясна сеч. Сега не работят, защото доставчиците не могат да влязат в гората да секат :default
Активен
SetCombG.com Forum

Активен
Страници: 1 2 [3] 4  Всички   Нагоре
  Изпечатай  

Сподели тази тема в DiggСподели тази тема в FacebookСподели тази тема в MySpaceСподели тази тема в TechnoratiСподели тази тема в Twitter

Отиди на:  

Валиден XHTML 1.0! Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2009, Simple Machines  | Задвижван от PersyPersy serverсървър

VzemiPC | Sitemap | Sharp BG
Валиден CSS!
Страницата е създадена за 0.074 секунди с 46 запитвания.