SetCombG.com Forum
3.09.2010, 10:39 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  

Страници: [1] 2  Всички   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Съвет за фотоапарат  (Прочетена 3317 пъти)
0 Участници и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
FearMe
Администратор
SetCom Member
*
Активен Активен

Публикации: 7748

« -: 3.12.2007, 15:40 »

по-запознатите с пазара на фотоапарати могат ли да ми отговорят кое отговаря на следните ми изисквания:

min 5 MPix
min x4 optical
video 640*480@30fps, със звук, ограничение само свободното място
SD карта (да поддържа 4GB)
не-вградена батерия
цена без карта ~350лв (за да може с картата да ми стъпи на около 400)

до момента ми препоръчват canon powershot a560 и sanyo vpc-7
ixus серията идват скъпи, макар че и някой по-стар модел ще е по-добър от горните два (дали!?)
Активен

Oderint dum metuant

Vae victus!
SetCombG.com Forum
« -: 3.12.2007, 15:40 »

Активен
Svetlio70
Setcom novice
Неактивен Неактивен

Публикации: 199

сеткомец

« Отговор #1 -: 3.12.2007, 18:41 »

Цитат
до момента ми препоръчват canon powershot a560

Аз също ти го препоръчвам стига да не те притеснява факта че е малко големичък и че доста бързо му се изтощават батериите но с още 1 комплект в джоба немисля че ще имаш проблем.Имам го от 3 месеца и съм доволен.
Виж снимките и клипчетата за да добиеш представа как снима http://forum.setcom.bg/index.php/topic,34130.0.html
« Последна редакция: 3.12.2007, 18:47 от Svetlio70 » Активен
FearMe
Администратор
SetCom Member
*
Активен Активен

« Отговор #2 -: 3.12.2007, 18:56 »

преди време бях забелязал тази тема, но тогава още не бяхме изгубили верния pentax :default

иначе определено ми харесва качеството на снимките и клипчетата, макар че по-добре би било да видя клипче от твоя, а не от някое "обективно" ревю

за батериите - аз съм привърженик на 2700mAh, които надали ще заминат след 10 снимки ;)

P.S. определено не съм фотоманиак и една добра сапунерка ще ме направи щастлив. нямам мераци, нито претенции за професионални снимки, така че благодаря за инфото

някой друг да предложи нещо друго?
Активен

Oderint dum metuant

Vae victus!
Svetlio70
Setcom novice
Неактивен Неактивен

Публикации: 199

сеткомец

« Отговор #3 -: 3.12.2007, 19:07 »

Сега ще изровя някой клип и ще го кача някъде

Ето ги 2 броя (цък на Безплатен трафик)>>> http://4storing.com/aj2n9/a3cfd603b4a906cae1b86ba09a4dcbd8.html
« Последна редакция: 4.12.2007, 20:20 от Svetlio70 » Активен
izwerga
нямам общо с ника си
SetCom Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 675

« Отговор #4 -: 3.12.2007, 19:45 »

Кофти е ,че си от Варна , иначе ние сме дилър на Canon и съответно мога да попитам за цени без "нашето отгоре"  angel , за да се ориентираш.
 Иначе аз имам един Ixus 60 и съм доволен . Не отговаря само на 4х оптика от твоите изисквания (поне така мисля) прави перфектни снимки , много добри клипчета и батерията му вече 1.5 г. не е мръднала + много компактен и удобен за носене точно толкова колкото телефон.
 Добавено - PowerShot 570 е на 385 лв. С ДДС и е с по-новия процесор за обработка + имидж стабилизатор. Това е при нас или поне така ми каза търговеца. Виж как са цените на другите и дерзай.
« Последна редакция: 3.12.2007, 19:52 от izwerga » Активен

No money ,no job , no girls - no problems !!!
Не проклинай съдбата си - тя е предначертана.
pitagor
Setcom novice
Неактивен Неактивен

Публикации: 121

« Отговор #5 -: 4.12.2007, 11:53 »

Ако нямаш ясно осъзнати някакви специални изисквания (приложения), канончетата са добре балансирани любителски апарати. Що се отнася до акумулаторите (защото батериите са с доста високо вътрешно съпротивление и не са подходящи за фотоапарати) вземи си Sanyo Eneloop. Те са по нова технология и имат саморазряд уникалните 5% на година.
Активен
goiko
Setcom novice
Неактивен Неактивен

Публикации: 10

« Отговор #6 -: 4.12.2007, 19:05 »

Кофти е ,че си от Варна , иначе ние сме дилър на Canon и съответно мога да попитам за цени без "нашето отгоре"  angel , за да се ориентираш.
 Иначе аз имам един Ixus 60 и съм доволен . Не отговаря само на 4х оптика от твоите изисквания (поне така мисля) прави перфектни снимки , много добри клипчета и батерията му вече 1.5 г. не е мръднала + много компактен и удобен за носене точно толкова колкото телефон.
 Добавено - PowerShot 570 е на 385 лв. С ДДС и е с по-новия процесор за обработка + имидж стабилизатор. Това е при нас или поне така ми каза търговеца. Виж как са цените на другите и дерзай.
извиняваи че се намесвам в темата,но ако не те затруднявам би ли попитал за цената на PowerShot S3 IS и S5 IS много ще съм ти благодарен!!!
Активен
boishin
EU-пеец
Setcom novice
Неактивен Неактивен

Публикации: 362

« Отговор #7 -: 4.12.2007, 22:35 »

FearMe: определено препоръчвам Panasonic.
Не казвам нищо против Canon-a, просто виждам някои предимства в панасоника/ По-добра (според мен) оптика, по-голям оптичен зуум, наличие на оптичен стабилизатор, който само панасоник има в ниския клас.
Не давам линк, местата за закупуване са ясни, макар че преди няколко месеца в магазина на Мултирама видях модели на панасоник, които бяха на много добра цена, но в момента ги няма. Освен това на тах пишеше, че са произведени в Япония... :default И с упътване само на йероглифи.... Както и да е... с една дума - в тоя клас препоръчвам ти Панасоник!

Що се отнася до акумулаторите (защото батериите са с доста високо вътрешно съпротивление и не са подходящи за фотоапарати) вземи си Sanyo Eneloop. Те са по нова технология и имат саморазряд уникалните 5% на година.

Не съм съгласен! Подвеждайки се по подобна реклама на този модел батерии в един магазин, си купих да ги пробвам... пълна трагедия!!!!! Изобщо не е вярно, че нямат саморазряд, падат само след седмица до десетина дни. Може да съм уцелил кофти чифт, кой знае.... макар че не ми се вярва.
В същото време стария ми комлект Varta Accu ultra  1700 mAh (които не виждам вече по магазините) изкарват мнооого повече от новото Sanyo и не се саморазреждат повече от месец.
Активен

Я мом да изтрезнеам, ма ти по-умна нема да станеш!
pitagor
Setcom novice
Неактивен Неактивен

« Отговор #8 -: 5.12.2007, 00:11 »

boishin, съжалявам че си имал лош късмет. Не е до ракламата. Аз говоря само от позицията на личен опит. При мен работят чудесно. Имам и познати, които също ги ползват и са доволни. Би трябвало да ги върнеш. Може би не ти се занимава, а и магазините у нас са отвратителни за рекламации...
Активен
snoopdoggystyle
Setcom novice
Неактивен Неактивен

Публикации: 498

сеткомец

« Отговор #9 -: 5.12.2007, 00:46 »

Fujifilm FinePix F40 fd + подарък 1GB SD карта 399.00 лв. с ДДС
Активен

Аsus P5B | C2D E2160 | GALAXY 9800GT 512mb | DDR2 800Mhz SuperT 2X2 GB| Seagate 320GB |Auzentech Auzen X-Plosion 7.1 DTS Connect
CrossBlade
Нанко
SetCom Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 1826

Homo Faber

« Отговор #10 -: 5.12.2007, 00:54 »

Като стана въпрос за зарядни, наскоро взех едно за светкавицата ми на Panasonic

4x2100, зареждат се за 4 часа - 24 лева ако не се лъжа.

Абсурдно е че повечето зарядни са по-бавни от това ...

След бърза "справка" в двата техно-шопа и Метро, последния магазин бие МНОГО в цените.

П.П.

не се сещам за Панасоник който да покрива изискванията за Зум и за Видео, в тази цена  Google
« Последна редакция: 5.12.2007, 00:57 от CrossBlade » Активен

Tommorow
SetCom Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 649

кучето от крайния квартал

« Отговор #11 -: 5.12.2007, 03:37 »

Става и това http://www.samsungcamera.com/ru/product/pro_view.asp?prol_uid=3867&cat_uid=11 - 300лв в германос.

Съвет: вземи си някакво SD и отиди в който и да е голям магазин като технолукс например. Там всички апарати са достъпни за проба. Направи по 20-30 или колкото искаш еднотипни снимки в различните режими на апаратите които те интересуват. После се прибери и ги разгледай на компютър. Тогава очите ти ще ти покажат кое да купиш. Останалото е бла бла :default
« Последна редакция: 5.12.2007, 09:46 от Tommorow » Активен

...но и двамата знаем какво носи споменът - пепел и ръжда... http://www.youtube.com/watch?v=mIC7KQPDuDc
boishin
EU-пеец
Setcom novice
Неактивен Неактивен

« Отговор #12 -: 5.12.2007, 09:13 »

не се сещам за Панасоник който да покрива изискванията за Зум и за Видео, в тази цена  Google

http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=2&product=1411&show=additional#slides-pane-0   ето това, например...

а що се отнася до оптика, Сони, Панасоник и Канон имат истинска оптика, примери от рода на самсунг, фуджи и прочее, будят усмивки...  :default
Активен

pitagor
Setcom novice
Неактивен Неактивен

« Отговор #13 -: 5.12.2007, 10:13 »

а що се отнася до оптика, Сони, Панасоник и Канон имат истинска оптика, примери от рода на самсунг, фуджи и прочее, будят усмивки...  :default

Буди усмивка само твоето твърдение. Фуджинон оптиката не отстъпва на Канон. За разлика от безкомпромисното качество на панасонишката Лайка, Сони злоупотребява с марката Цайс. Единствените апаратчета на Сони с добра оптика са 707, 717 и 828 и R1, разбира се. Всичко друго е мазало.

Лайката в панасоника действително е най-острата оптика в отбора на сапунерките и е съвсем малко по-добра от тези на Канон и Фуджи. Обаче видеоклепчетата на панасониците са с отвратително качество. Не е достатъчно да е VGA. Прекалено голяма компресия и измити цветове. Ако видеоклипчето ти е един от важните приоритети, най-доброто е Фуджи. Непосредствено следва Канон.
Активен
LUDIA
Модератор
SetCom Member
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 1088

Луд умора няма!!! Само много се поти!

« Отговор #14 -: 5.12.2007, 11:01 »

Fujifilm, лично за мен им стават само скупите серии с голяма отприка, но пак си остава проблема със скипите и бавни карти XD, при това а намери си 2 или 4 ГБ XD, и колко пари ще им искат не е истина. Амперел применро от месеци намят доиставки на оригилни Олимпус карти, а се продават като топъл хляб. Вярно, че нвоите модели са и XD и SD съвместими, но за ограничение не съм гледал, но не повече от 2 Гб. Имам на работа ще видя. Определно съм много разочарован от 820 модела и 700, както и 900 май , ако се не лъжа. Ужасни менюта, ужасни екрани, бавни и големи тукмаци. Лично аз бих си взел 570 Is.
 Относно батериите ENELOOP, ами само добри отзиви от клиенти и са много доволни. Голямото им предимство, е че не само се разреждат бавно, ами и с постоянен темп, а на както повече други нормални Ni-Mh са скоци. Освен това е избегнат при тях ефекта на паметта, т.е. можеш да си зареждаш когато ти кефне. Освен Санио, Uni Ross, VARTA и другите марка си копуват лиценза на Санио за тея батерии, и те продават такива.
Активен

Всички малко или много сме луди по своемУ!!!
FearMe
Администратор
SetCom Member
*
Активен Активен

« Отговор #15 -: 5.12.2007, 11:11 »

boishin, жив и здрав да си за пуснатия линк
варненският магазин ми е на 150м и ще взема да отскоча да ги видя тия герои какво предлагат и на място ще видим дали ще се разколебая относно канона...
Активен

Oderint dum metuant

Vae victus!
pitagor
Setcom novice
Неактивен Неактивен

« Отговор #16 -: 5.12.2007, 11:11 »

Главното в избора на апарат е човек да може ясно да си дефинира в какви ситуации ще го ползва и кои качества са му най-важни. Чак след това може да се задълбочим в сериозна дискусия. Няма универсално добър апарат, който да е приемлив за всички. Още по-малко фирма.
Активен
boishin
EU-пеец
Setcom novice
Неактивен Неактивен

« Отговор #17 -: 5.12.2007, 11:19 »

pitagor, развесели ме...  :default

рече и отсече...

най-доброто е Фуджи. Непосредствено следва Канон.

Не знам по какво и как сравни оптиките на Фуджи, Канон и Панасоник, но ако попрочетеш, ще видиш кой каква оптика използва... и май само Фуджи използва noname такава.

Ако се позагледаш в спесификациите, ще забележиш и нещо друго. Всички производители се надскачат и рекламират с мегапиксели, но никой не споменава за размера на матрицата, което всъщност е най-важното.
 За сравнение: В един и същ клас (т. нар. "сапунерки") матрицата на

Панасоник е 1/2.5"
Канон е 1/2.5" даже има модели с 1/3"
Фуджи - 1/1.6"

Не знам как по-малката матрица ще даде по-добри цветове и детайлност, ама....  laugh

Друг параметър - оптичния зуум

Панасоник - х6
Канон       - х4
Фуджи      -х3

Интересно ми е да изложиш своите аргументи в подкрепа на твърдението си.
Активен

pitagor
Setcom novice
Неактивен Неактивен

« Отговор #18 -: 5.12.2007, 13:34 »

Ок. Ще бъда по-подробен.

Ето списъка апарати, които съм ползвал за по няколко месеца и имам детайлни впечатления:
Canon: Pro90is, S200, A75, A400.
Panasonic: FZ3, FZ5, LX1
Fujifilm: F700, F20, S6500fd

В момента снимам с LX1 и S6500fd.

Внимателно чета подробните ревюта в dpreview и наблягам на еднакво дефинираните тестове, за да си правя сам изводите, без да се влияя от разсъжденията на тестващия.

Фуджи използва своя оптика. Марката и е Фуджинон. Изобщо не си прав за оптиката на Фуджи. Признавам, че не обръщам внимание на най-евтините им апаратчета и нямам директни впечатления от тях. Но никога не бих купил апарат, който няма подробно ревю в dpreview.

Не одобрявам гонитбата в мегапикселите, но тя е последица от неразбирането на купувачите. 5-6 МРх са достатъчни за любител, който няма намерение да вади снимки по-големи от 20х30см.

Големината на матрицата е много важна. Производителите винаги дават тази информация. Търговците и купувачите я пренебрегват. По-голяма матрица е по-добре. Шумът в снимката е по-малък. Влияе и на цветопредаването. Детайлността обаче зависи предимно от оптиката, мегапикселите и от качеството на шумоподтискащият алгоритъм. Точно последното трудно се дефинира с параметри и само обективни тестове и личен и споделен опит могат да бъдат критерии.

Всички посочени от теб фирми имат сапунерки и с малки и с големи матрици. Най-масови са малките матрици - 1/2.5". Даже Канон имат серия апаратчета (не лоши в сравнение с всички куче марки...) със супермалката матричка 1/3". По-големите матрици 1/1.6" и 1/1.7" се слагат на по-скъпите сапунерки и винаги са за предпочитане. Даже има и още по-големи матрици 2/3", но май вече не се правят апарати с нея.
В челната тройка (четворка) бих добавил и Никон (не за да направят каре за карти...) :default .

Оптичният зум е един от много важните параметри. Всички гледат кратността на зума, но малко хора си дават сметка за обхвата на обектива, което е не по-малко важно. Например, ако за вас са важни снимки с архитектура (екскурзии в чужбина и пр.) снимане в помещения и други подобни, търсете широкоъгълен обектив. Добре е да започва от 28мм. Масово обикновените обективи започват от 37мм. Ако искате да снимате отдалечени обекти, търсете по-голямото число в далечния край. Например 300-400-500мм. За дълъг зум е силно желателно да има оптичен стабилизатор.

Чувствителност (ISO). Много важен параметър. Масовият потребител не го разбира и не се интересува. За съжаление при този параметър срещаме най-големите спекулации и дори откровени измами при производителите. По- високото ISO позволява снимане при по-слабо осветление и е важно при снимане на движещи се обекти (дечица, животинки, спортни събития)

Сега от личен опит някои предимства и недостатъци на тройката:

Канон: Най-голям избор. Много добър баланс в потребителските качества. Но са малко по-скъпи.
Панасоник: Най-остра оптика. Най-ефективен оптичен стабилизатор. Но са малко по-шумни. Видеоклипчето им е твърде калпаво.
Фуджи: Най-добър видеоклип. Най-добро цветопредаване (това обаче е субективно). Имат серия апаратчета (F10-F50, S6500) с реално високо ISO. Липса на оптичен стабилизатор (напоследък взеха да правят, но е по-неефективен от тези на  панасоник). Нямат добър джобен модел с широкоъгълен обектив.

Темата е твърде обширна. Бих предпочел да говорим за конкретни приложения...
Активен
boishin
EU-пеец
Setcom novice
Неактивен Неактивен

« Отговор #19 -: 5.12.2007, 14:28 »

Темата е твърде обширна. Бих предпочел да говорим за конкретни приложения...

Не само обширна, но и в немалка степен субективна  :default

То е като при автомобилите... има за всеки вкус и джоб! Важното е да има избор!  Drinks
Активен

SetCombG.com Forum

Активен
Страници: [1] 2  Всички   Нагоре
  Изпечатай  
Сподели тази тема в DiggСподели тази тема в FacebookСподели тази тема в MySpaceСподели тази тема в TwitterСподели тази тема в Google buzz

Отиди на: