Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 17

Проблем с LD650

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2015
    Мнения
    13
    #1

    Проблем с LD650

    Имам странен проблем с моя LG 32LD650 (модел от 2010 год.). При пускане светва диодчето и започва бавно да мига, но телевизора не тръгва. При повторно и следващо натискане телевизора не спира. Налага се многократно натискане за да се появи началната картина с емблемата и часовника. След това (при следващо натискане на бутона за включване) картината изчезва. След 2-3 такива превключвания на картината телевизора тръгва. В началото тази процедура отнемаше 2-3 минути, но вече са повече, като достигат да 30. През това време на интервал от около 5 секунди трябва да се натиска бутона за пускане. Ако телевизора се остави без да се натиска бутона, то той няма да тръгне и цял ден (пробвано). Времето за тръгване на телевизора намалява с намаляването на времето изминало от предходното пускане. Ако току що е бил изгасен - телевизорът тръгва веднага.

    Скоро купих от ОЛХ един развален 32LD750 за части и смених главната платка (еднакви са). В началото тръгваше добре, после почна пак да се влачи.

    Прегледах захранващата платка. Не видях някой от кондензаторите да се е скапал. Смених я с другата от другия телевизор - и с нея работи по същия начин.

    Предвид ефекта от по-бързото тръгване когато е работил скоро, предполагам че проблема е хардуерен.

    Някой има ли идея на какво може да се дължи и съответно как да го оправя?

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #2

    Отговор: Проблем с LD650

    Какъв сигнал ползваш?

  4. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2015
    Мнения
    13
    #3

    Отговор: Проблем с LD650

    Ами кабелен. Но не мисля че е от това. Връзката е през HDMI и независимо дали е свързано устройството на оператора, телевизора на тръгва нормално. Същевременно на друг телевизор (имам 24" монитор с тунер, който е по-нов модел) си работи без проблем.

  5. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #4

    Отговор: Проблем с LD650

    Пробвай като върнеш оригиналният Main Board (главната платка). Вероятно проблема е в платката от 750.
    Защо не свързваш телевизора с кабелната директно?

  6. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2015
    Мнения
    13
    #5

    Отговор: Проблем с LD650

    Оригиналната не работи - затова взех другия развален телевизор - човека имаше някакъв проблем с матрицата или лампите. Кабелната не мога да я вържа направо защото не става - пробвах. Мисля че са на сателитните честоти, а моя телевизор не ги поддържа. Имам някакво устройство Екском. Като гледам новите телевизори поддържат и "сателитните" честоти, ама ще мине време докато взема такъв - на принципа "Нема пари - има нерви!".

    Оригиналната платка взе да дава някакви прескачания на картината. Зарових се из форумите и видях, че има едно V-Com (Common Voltage), което беше на 420. Забелязах, че като влезна в тази настройка картината спира да трепти. Бутнах я нагоре - не се промени, бутнах я още нагоре - влоши се. Бутнах я надолу - спря да показва каквото и да било. После прочетох в сервизното ръководство, че била за коригиране на такова трептене, ако се налагало. Всъщност платката вероятно си работи, само че бидейки сляп не знам как да върна настройката. Вероятно заради неправилното отношение към основното напрежение, и серийната комуникация не работи - плюе някакви странни символи, които не мога да разграфя и не ми помага особено да разбера какъв е проблема.

    Има някакви съмнения, че по някакъв начин е свързано с единствената част, която не съм сменил - лампите и матрицата, ама все ми се струва абсурдно. В края на краищата явно става дума за някаква форма на загряване на нещо си, щото като тръгне си работи без проблем. И при скорошно стартиране отново работи без проблем. Надявам се някой да се е сблъсквал с подобен проблем и да има решение.
    Този пост е редактиран от BatRamboZPM; 03-07-15 в 15:54.

  7. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #6

    Отговор: Проблем с LD650

    Нещо бъркаш с кабелната..на кой оператор си?

    LD750 е 100Hz, не помня дали не беше със сканираща подсветка, с точно определени настройки за интерполиране на кадри - предполагам различни от тези на 650.

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2015
    Мнения
    13
    #7

    Отговор: Проблем с LD650

    LD650 също е на 100Hz. Главната платка наистина е еднаква. Има разлика в броя на лампите и съответно на захранващата платка заради тях. Доставчика е TCV (Интербилд) - регионален варненски.

    При откачен кабел също не тръгва бързо. Също и на външна антена за ефирната телевизия. Въпреки че, мога да твърдя, че проблема се появи малко след като си пуснахме кабелна. Но не съм забелязал да се подобрява положението с изключването й. Наистина е странен проблем. Всъщност ние много рядко пускаме телевизията - гледаме свалени филмчета, ако остане време.

    Освен това, "новата" платка от LD750 е доста малко ползвана: общо около 380 часа по спомен. Направо е нова. Явно вследствие на токов удар е изгоряло нещо, включително RS232 порта и един от HDMI портовете. Но самата платка си работеше добре първите няколко дни. Ако някаква "лоша синхронизация" с устройството Екском създава проблема, то е странен ефекта на натрупване, т.е. отложеното въздействие, както и изчезването му, ако телевизора е бил включен скоро. Въпреки, че не е невъзможно като ефект.

  10. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #8

    Отговор: Проблем с LD650

    Цитат Първоначално публикувано от BatRamboZPM Виж публикацията
    Явно вследствие на токов удар е изгоряло нещо, включително RS232 порта и един от HDMI портовете. Но самата платка си работеше добре първите няколко дни. Ако някаква "лоша синхронизация" с устройството Екском създава проблема, то е странен ефекта на натрупване, т.е. отложеното въздействие, както и изчезването му, ако телевизора е бил включен скоро. Въпреки, че не е невъзможно като ефект.
    С това трябваше да започнеш. Най-вероятно освен изгарянето на контролери има и увреждане на паметта или софтуера.
    Има модели при които един чип отговаря за два HDMI порта. Изобщо Main board - а трябва да се провери.

  11. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2015
    Мнения
    13
    #9

    Отговор: Проблем с LD650

    Не ми се вярва да е софтуерен проблем. Ако беше такъв проблема щеше да е постоянен с постоянна продължителност, независимо дали телевизора е работил или не.

    Проблем с паметта е възможен - флаш памет - разваля се. Ама това нещо не е ползвано. 380 часа и при мен да е направило още 20 преди да се появи проблема. И това в най-лошия случай. Ние гледаме по една серийка от някой сериал като си легнем - зя дълги филми няма време. Старата може и да е видяла повече тормоз - но пък 4 години си работеше съвсем добре. Като го взехме нямахме терористи из къщи и можехме да изгледаме всичките матрици една след друга.

    От друга страна моята платка не е получавала токови удари и всички портове си работят. Обаче и тя прояви същите симптоми. Някак за кратко време се влоши (започна да тръгва бавно) и после картината почна да трепти. Не съм очаквал да видя такова нещо на LCD телевизор. И после аз се намесих "грамотно" и работата се скапа.

    Лошото е че диагностиката изисква време. Телевизора трябва да "почине" за да почне да си показва магариите. Също така, като го разглобих последния път за да се правя на майстор като въртя платките от единия на другия и обратно, след това за ден-два времето намаля. В началото си помислих, че е от настройките които бутнах: Instant Startup (което включих) и V-Com (което от 421 направих 420), ама не би - след два-три дни почна да се мотка и ей го на - пак се ослушва по 10-20 мин. И като гледаш по една серийка от 30 мин. и чакаш 30 за да тръгне...

    Даже си мислех да оправя оригиналната платка, като запомня последователността от копчета за връщане на това V-Com. Ама са доста, и на сляпо има голяма вероятност да се обърка нещо и да не разбера постигнал ли съм някакъв резултат или не. Почти съм сигурен че е свързано с него, защото като трепкаше, влизането в екрана за настройката му веднага разкарваше трептенията.

    В началото реших че някой кондензатор се скапва и не работи добре. Отворих го - всичките си изглеждаха съвсем наред. Реших че ще го натоваря и той ще се доскапе и ще го видя - ама не би. Размяната на платките само потвърждава ситуацията - наред са си.

    Между другото, устройството на доставчика стои изключено в 99% от времето - ползваме го по-скоро за часовник.

    Онзи, от когото взех резервния телевизор (32LD750) каза, че в сервизите му обяснявали, че телевизора следи загряването на лампите, а те нещо не палели и той отказвал да тръгне. Беше прекалено овъртяно и абсурдно. Даже се притеснявах, че може главната му платка да не е наред, ама си тръгна гадинката. И после се докара до същото състояние...

    Интересното е, че моята (от LD650) сравнително бързо се освестява на неговия телевизор. Не че светва екрана, но няма това продължително бавно премигване в червено на индикатора - веднага си светва в синьо. Индикатора премигва докато телевизора се инициализира ("загрява"). Това обикновено отнема 10-тина секунди, че и по-малко. Не както е сега 10-тина мин., че и повече.

    Нямам идея. Като ми дойде настроението пак ще разглобявам и ще се чопля.

    Мерси за мненията, Христослав. Проверката на основната платка трябва да се направи от специалист с подходящото оборудване (явно е над моите възможности), на който ще трябва заслужено да оставя един куп пари. По-скоро съм склонен да изхарча още малко и да взема нов. С нови екстри и пр. Ама и това няма как да стане сега - нема парички. Аз доста се двоумях и за този втория дето го взех за 100 лв. Дали да го взема или да продам моя за толкова и да ползвам временно 24" монитор за телевизор, докато съберем парички за нов.
    Този пост е редактиран от BatRamboZPM; 05-07-15 в 10:09.

  12. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #10

    Отговор: Проблем с LD650

    Написаното ме насочва в друга посока - захранващият блок. Възможно е проблем в него да влияе на мейн борда.

    Размени захранващите блокове!

  13. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2015
    Мнения
    13
    #11

    Отговор: Проблем с LD650

    Това беше и моето предположение по начало. Обаче ги разменях - същата боза. Единственото, дето не съм сменял са лампите и матрицата. Обаче на другия май това му е дето не работи. А според мен вероятността и двата да проявяват еднакви симптоми при различни проблеми е миниатюрна. Има и още едно устройство, което е общо - това дето натиска копчетата на дистанционното, ама някак си не ми се вижда да е от него. А за лампите или матрицата - не мога да си го обясня. Имам един приятел, дето твърдеше че си свети с лампа зад монитора, защото неговата не работела и се виждало. Така че не виждам какво в лампите може да го мъчи. Вероятно е нещо в захранващия блок, ама има и друго явно, което го разваля. А по него не се виждат никакви следи от прегрявани или проблеми с кондензатори. Мистерия някаква.

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2015
    Мнения
    13
    #12

    Отговор: Проблем с LD650

    Малко наблюдения:

    Когато се натисне бутона за включване (за пореден път), се забелязва леко премигване на лампичките на мрежовия интерфейс, както и на изхода за оптичен звук. Същевременно яркостта на светодиода за състоянието (на предния панел, който показва дали телевизора е включен) намалява рязко, а не плавно. Това ме навежда на мисълта, че телевизора си прави някакви тестове и решава, че не му се тръгва точно сега. Чува се и един съвсем тих звук, сякаш нещо се разрежда - намаляваща сила и честота на звука. Това за секунда или част от нея. Обикновено след поредното рязко падане на яркостта на предния светодиод следва светване на екрана. Няма точна бройка на включванията и изключванията. Взех да си мисля, че може платчицата, която обработва бутоните, дистанционното и този светодиод да не е поизгоряла. При смяната й с другата проблема остава, т.е. приема, че не е от нея.

    Звукът не идва от говорителчетата, а от главната платка.

  16. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #13

    Отговор: Проблем с LD650

    Всички съвременни телевизори, при старт първо си правят самодиагностика и едва тогава започва работа. В случай на открит проблем - той се показва чрез точно определен брой мигания на светодиода(фронтално на рамката) - в сервизите разполагат с таблица за тяхното разчитане.

    Сигурен ли си, че шума не идва от захранващият блок ?

  17. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2015
    Мнения
    13
    #14

    Отговор: Проблем с LD650

    Сигурен съм. Много внимателно го преслушах. Миганията не предния светодиод не са синхронни - не мисля че е някакъв сигнал. Обаче RS232 се оказа че си работи. Днес спретнах програмка за пускане на телевизора, която на 5 сек. ще му праща по RS232 команда да се пусне. Оказа се че консумацията му при изключен екран и звук е около 25W (от около 70 нормално). Това значи, че можем да го държим включен без екран и звук за около 3-4 лв. на месец, което май не е толкова зле.

    Открих и още нещо интересно, дистанционното от монитора има PIP, което при телевизора изкарва точно V-Com - настройката, с която бях развалил моята главна платка. Така лесно й върнах оригиналната стойност от 420 на сляпо. Или поне предполагам че съм го направил. Резултата е, че все още не работи, така че не мога да го потвърдя.

    От RS232 разбрах, че проблема идва от някакво разкомпресиране на нещо си, което било с различна дължина от оригиналната. Интересното е, че всеки път си измисля различни дължини. Ще пратя копие, като проблема "изстине" и може да се наблюдава отново.

    - - - - - - - - - -

    Ето и проблема:

    compressed data violation - ret=0, total=1572864, new_len=262138, dst_len=262144

    За съжаление единственото по темата из Интернет, беше да си сменя платката. Чудя се на мен защо не ми хрумват такива "гениални" идеи.

    Това, което си мисля за проблема, е че това не е той. Това е някакво последствие, което нищо не ми говори.
    Този пост е редактиран от BatRamboZPM; 12-07-15 в 19:21.

  18. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #15

    Отговор: Проблем с LD650

    Попита ли тук?
    openlgtv.org.ru • Index page
    Wiki index - Openlgtv

    Не мога да кажа какъв е точно проблема - мога само да предполагам(а както знаем предположенията 99% са погрешни), че нещо товари основната платка и това се отразява на паметта в която е работният софтуер.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе