Вижте резултатите от анкетата: Каква марка е хладилника ви ?

Гласували
202. Не можете да гласувате в тази анкета
  • AEG

    13 6.44%
  • Bosch

    14 6.93%
  • Beko

    13 6.44%
  • Candy

    2 0.99%
  • Daewoo

    8 3.96%
  • Edesa

    1 0.50%
  • Electrolux

    21 10.40%
  • Fagor

    1 0.50%
  • General Electric

    0 0%
  • Gorenje

    18 8.91%
  • Hotpoint-Ariston

    10 4.95%
  • Hisense

    0 0%
  • Indesit

    6 2.97%
  • Liebherr

    33 16.34%
  • LG

    14 6.93%
  • Miele

    4 1.98%
  • Neo

    1 0.50%
  • Privileg

    0 0%
  • Samsung

    17 8.42%
  • Sharp

    1 0.50%
  • Siemens

    1 0.50%
  • Siltal

    6 2.97%
  • Smeg

    0 0%
  • Snige

    5 2.48%
  • Whirpool

    10 4.95%
  • Zanussi

    3 1.49%
Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 51

Хладилници / FAQ - избор, обсъждане, мнения

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,374
    #1

    Хладилници / FAQ - избор, обсъждане, мнения

    стара тема за хладилници
    https://forum.setcombg.com/index.php...;topic=20650.0


    Искате нов хладилник? Автор инж Доситеев

    Всяка нова покупка изисква известни познания.
    Дали ще е телевизор, хладилник или тостер, преди да отидете в магазина, трябва да сте си отговорили на няколко основни въпроса – какво точно ви трябва, имате ли претенции за марката, за класа на електроуреда, за това какви функции и екстри може да ви предложат различните модели и марки. И, разбира се, не на последно място,с каква сума пари разполагате, за да направите покупката. Или пък дали не сте готови да вземете харесания от вас уред на лизинг.
    Ето например решили сте да смените стария хладилник с нов.
    При търсене за България на около 200 000 хладилника годишно нищо чудно да не изостава и съответното предлагане. На пазара се продават десетки марки и стотици модели. Вие искате новият да е хубав и да работи добре. А знаете ли, че нисък ценови клас не означава ниско качество? Хладилници ментета няма. Цената се определя от екстрите, марката, дизайна, търговската политика, рекламата… Важно е също дали искате уредът да е енергиен клас А или В. Разликата в цената е минимална, но пък уредите от енергиен клас А консумират по-малко електроенергия, т.е. дадените сега 20 или 30 лева повече ще ви се изплатят във времето като спестени от сметките за ток. От значение е дали хладилникът е със специално антибактериално покритие, дали се саморазмразява. Не на последно място стои въпросът с поддръжката.
    И с дизайна, за който в общи линии последната дума е на домакинята.
    Има го във всеки дом – от стар „Мраз” или „ЗИЛ” до съвременен „Електролукс” или „Бош”. В някои къщи има дори по два-три. Добрата домакиня винаги знае как да го напълни. Няма много големи хладилници – има малки кухни. При търсене за България на около 200 000 уреда годишно нищо чудно да не изостава и съответното предлага-
    не. На пазара се продават десетки марки и стотици модели. Всеки софийски дом купува нов хладилник средно на 6-7 години.

    Изборът е лесен!
    Започваме с обема.
    Най-продаваните модели са с горна камера (с отделна врата), с обем 240 - 250 л и височина 140-150 см. Следват ги по-скъпите и големи комбинирани хладилници с обем 310 - 320 л и височина около 170 см. При тях фризерът е отдолу и има 3 чекмеджета. Правилото е минимален обем от 60 л на член от семейството, в зависимост от начина на живот и честотата на пазаруването. Друго потвърдено от практиката правило е теглото на семейството в килограми да съответства на обема на хладилника в литри.
    Новите големи хипермаркети за хранителни стоки и навлизащият стил на седмично пазаруване оказват влияние към избор на по-големи хладилници. Горната граница на размерите е все пак условието хладилникът да може да влезе през вратата и на мястото си в кухнята.
    Продължаваме с цената. За добро или лошо от 1 септември тази година хладилниците се оскъпяват средно с 10% заради новите екотакси за събиране и рециклирането им. Таксата е на килограм тегло, което оскъпява относително повече евтините модели. Според вносителите на българския пазар предлагането може да се раздели на три основни ценови класа: нисък, среден и висок.
    Ниският ценови клас е до 350 лв. В него модели има от марките Crown, Neo, Bess, Midea, Prolux, Ayco, Sogo, Voltel, Venus, Sang.
    Средният ценови клас е от 400 до 600 лв. Повечето модели са на Liebherr, Snaige, Gorenje, Indezit, Whirpool, Samsung, Crown и Midea.
    Във високия клас над 600 лв. моделите са на Electrolux, Bosch, Siemens, Gorenje, LG, Whirpool, Liebherr, Ariston, Candy, Amsung, Daewoo, Zanussi.
    Има и лукозен клас за по-претенциозни клиенти, готови да платят над 1000 лв., като от тях са широките тип “Side by Side” (хладилната част и камерата са една до друга, като двукрилен гардероб) или специални дизайнерски модели. Основната част във всеки хладилник е компресорът. Той нагнетява и кара да циркулира хладилния агент (фреона), който “изсмуква” топлината от вътрешността на хладилника и я пренася навън в кухнята. Компресорите определят в голяма степен надеждността и икономичността (енергийния клас) на хладилника.
    Това е по-важното, когато правите избор. По-старите и евтини модели са от енергиен клас B (също се води икономичен клас), с “обикновени” електромотори и по-стария, но също екологичен фреон R134. По-модерни са компресорите с инверторни електромотори и фреон R600a (изобутан). Инверторните компресори са с променливи обороти, не тръгват и спират рязко, което ги прави безшумни. Работят постоянно на по-ниски или по-високи обороти, в зависимост от температурата в хладилника и околната среда. Те са по-икономични - клас А или А+. Моделите с фреон R600a работят и с по-ниско налягане, което ги прави още по-безшумни.
    Доскоро бяха модерни хладилниците с по два компресора. Това позволява хладилната част и фризерът да са с отделни по-малки компресори, които не зависимо един от друг могат да бъдат спирани и пускани. Новото технологично решение е един голям компресор, но със система от електромагнитни клапани. Тя е въведена първо от Electrolux, след това от Snaige и от останалите водещи марки. Тези клапани регулират потоците фреон към отделенията на хладилника. Може хладилникът и фризерът да работят едновременно, поотделно, или едновременно и хладилникът, и фризерът като хладилно отделение.
    На българския пазар хладилниците основно са с компресори на “Данфос”, “Електролукс”, “Аспера”, “Текумзе” (американска марка) и “Ембрахо”. Турските, китайските и източноазиатските компресори са по-малко. В тези региони, както и в източноевропейските страни се произвеждат все повече хладилници, в което няма нищо лошо. Световна тенденция е производствата да се изнасят в нови модерни и големи заводи, но с евтина работна ръка.

    Енергиен клас A или B?
    Хладилниците с енергиен клас А консумират средно с около 100 kW по-малко и икономисвате 10-20 лева годишно. Тоест, ако доплатите трийсетина лева за модел с енергиен клас А, разликата през втората година се е изплатила. По време на дългогодишната експлоатация на хладилника и повишаващите се цени на тока спестявате и по-голямата част от парите, които сте дали за самия хладилник. Ако пък сменяте стар хладилник от времето на социализма – новият накрая ще ви излезе съвсем безплатно. Не забравяйте да осигурите поне 10 см място между стената и гърба на хладилника за по-добро охлаждане. Лошата циркулация на въздуха отзад автоматично “сваля” енергийния клас на уреда.

    Антибактериалното покритие
    е екстра от особено значение. Първо е въведено от Bosch, а след това от Snaige, Gorenje и останалите големи производители. В пластмасата на вътрешния корпус има импрегниран 20 нанометра сребърен слой. Сребърните йони са врагове на микроорганизмите и запазват свежестта на продуктите по-дълго. Решаването на проблема с размразяването и предотвратяването на скреж по стените на хладилника и фризера е също важно. При всяко отваряне на хладилника в него постъпва топъл въз-
    дух, но това е малък проблем. В новите модели е организирана система за циркулация на въздуха, дори и с вентилатори при по-скъпите модели. По-лошото е, че навлизащият въздух е влажен. Влагата кондензира по студените части и се превръща в лед. Предварителното охлаждане и изсушаване на въздуха се използва в NoFrost-системите за фризерната част или за т.нар. air-системи на хладилната част. Те обаче изискват да съхранявате продуктите в затворени съдове и пликчета, защото иначе ще изсъхнат бързо. Решение на проблема със заскрежаването само на хладилната част е системата със “сълзяща” повърхност. Върху нея се образува скреж, но когато компресорът периодично спира, ледът се разтопява и водата се стича през улеи и тръбички в специален външен съд. Така практически хладиникът се саморазмразява.
    Разбира се, в хладилника според цената и вашите предпочитения може да има още много екстри, като електронно управление и дисплей, звукова аларма, ледогенератор, диспенсер за студени напитки, рафтове от специално стъкло, полица за бутилки или специално отделение за 0 градуса - една много добра екстра. Продуктите не се замразяват, но остават свежи много подълго. Ако вашата кухненска фея е с по-нежни ръце, можете да я зарадвате със система за улеснено отваряне на вратата. Добрите хладилници са отлично херметизирани. Преодоляването на вакуума и магнитното прилепяне на уплътненията при отварянето им също коства усилия. Има хитроумни решения, помагащи, когато дръпнете вратата.

    Поддръжката на хладилника изисква размразяване поне веднъж годишно и периодично почистване по начин, указан в ръководството за експлоатация на хладилника. Желателно е да прочете цялото ръководство, защото така ще можете най-пълноценно да използвате всички възможности на уреда. След толкова подробна информация относно избора на хладилник оставаме на вас да откриете в хипермаркетите и магазините най-подходящия модел.

    http://www.vsekidom.com/index.php?op...d=13&Itemid=43


    _________________________________________________
    С два компресора е многократно по-добре - наличието на два компресора по ред причини безусловно следва да бъде първия и най-солиден критерий при избор на хладилник. При изгорял компресор на фризера, хладилника може да работи. При двукомпресорните именно той дефектира по често.
    При два компресора изпарителите са отделни, което при почти всички случаи позволява или ремонт на изпарителя или поставянето на друг при пробив на вградения в шкафа изпарител. При еднокомпресорните такъв пропуск обикновено означава хвърляне на уреда.


    Климатичен клас SN-T това гарантира нормална работа при околна температура в интервала +10 до +43 Целзий.

    Като видите, че на дадена стока има щемпел за РСТ http://www.rospromtest.ru/content.php?id=24 повече не гледайте ни страна производител, ни нищо! Това е достатъчна гаранция за качеството на продукта.


    Хладилника е No frost но поддържа температура ~11 - 12 *. Завъртях термостата почти на Max, градусите паднаха само до 9-10*.
    Може да е обледил изпарителя и затова да не охлажда. Изключете го с отворени врати за 48 часа.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,374
    #2

    Re:Хладилници / FAQ - избор, обсъждане, мнения

    На корпуса на хладилника има звездички-какво означават?
    Една звезда е - 6 градуса, две звезди -12 градуса.....

    NO FROST или обикновен ?
    No Frost - Не се размразява и не ви се налага да гадаете продуктите в фризера какви са преди да се размразят - продуктите леко изсъхват, вероятно заради обмена на въздух. Затова поставяйте продуктите в плътно затворени кутии.

    Избягвайте режима супер бързо замразяване!
    При този режим термостата е шунтиран и компресора работи нон-стоп. Изгарянето на компресор в този режим лишава клиента от гаранция, тъй като в инструкциите за употреба изрично е упоменато ,че този режим следва да се използва максимум 72 часа.

    Може ли да се обърне отварянето и да стане ляво, поради разположението на хладилника в кухнята?
    Почти всички модели предлагат тази възможност. Това става като на "десен" хладилник му се демонтират пантите и се монтират отляво. Описано в упътването на уреда, което ще получите при покупката на уреда, как точно става обръщането на вратата, за да може клиента сам да я обърне ако е наложително, като това по никакъв начин не влияе върху гаранцията на уреда.

    При транспорт не се препоръчва хладилника да се накланя повече от 30градуса и т.н. Обаче в повечето случаи се доставя в хоризонтално положение, полегнал на едната си страна. Има ли значение на коя? Тази, до която е по-близо дехидратора или обратната? Какъв е рискът от повреда при такъв начин на транспортиране?
    В повечето случаи тръбите от компресора излизат от едната страна (дясната погледнат отзад). Маслото се намира в картера на компресора, така че го бутате да легне на лявата страна и си ОК. Маслото е около 200-300гр, така че няма как да прелее.

    Има ли опасност от повреда, ако се транспортира легнал на дясната страна?
    Има макар и минимална. А и далеч не на всички тръбите са от едната страна. В този случай хладилника трябва да легне от страната на тръбата водеща към кондензатора. Тръбата на изпарителя да е нагоре, това е най-важното. Там може да се изтече маслото от компресора, ако тази тръба е надолу. За всеки случай включването да е след 1/2 час за отичане обратно на маслото.


    Когато хладилника се презареди с фреон, температурата, до която охлажда се повишава, а не се понижава. Такъв хладилник не изключва именно затова, че не охлажда до необходимата температура.


    Производители на хладилници
    http://www.liebherr.bg/HG/bg-BG/default_bg-hg.wfw
    http://www.mcm.bg/
    http://www.ariston.com/
    http://www.beko.com/ http://www.beko.ru/
    http://bosch.expo2000.bg/
    http://www.candy.bg/
    http://www.edesa.com/colecciones.php
    http://www.electrolux.bg/
    http://www.fagor.bg/ http://www.fagor-bg.com/
    http://www.gorenje.bg/
    http://www.geappliances.com/
    http://www.hotpoint.bg/ha/entryPoint.do
    http://www.whirlpool.bg/app.php http://www.whirlpool.com/
    http://www.lg.com/bg/elektrodomakins...ured/index.jsp
    http://www.siltal.it/
    http://siemens.expo2000.bg/
    http://www.samsung.com/bg/consumer/h...etype=type_p2&
    http://www.privileg.de/
    http://www.zanussi.co.uk/
    http://www.snaige.lt/
    http://www.mzdh-zil.ru/

  4. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,374
    #3

    Re:Хладилници / FAQ - избор, обсъждане, мнения

    http://www.refrigeratorinfo.com/

    Ревюта на хладилници за сега са само 10 модела
    http://www.refrigeratorinfo.com/Late...s-and-News.htm

  5. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    36
    #4

    Re:Хладилници / FAQ - избор, обсъждане, мнения

    Здравейте!
    Чудя се дали не е възможно да се направи едно обобщение към днешна дата, където специалисти да опишат плюсовете и минусите на продаваните марки /би било добре ако може и на конкретни модели/. Така ще е доста лесно да се направи избор от кандидат-купувач и предполагам ще се избегнат доста постове.

  6. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,374
    #5

    Re:Хладилници / FAQ - избор, обсъждане, мнения

    dyulgeroff
    Това могат да го напишат само сервизните техници.



    2011г класация на хладилници
    http://www.refrigeratorinfo.com/News...ect-Awards.htm

  7. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,374
    #6

    Re:Хладилници / FAQ - избор, обсъждане, мнения


  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Мнения
    114
    #7

    Re:Хладилници / FAQ - избор, обсъждане, мнения

    Информация за моделите на Liebherr - "Модел, страна производител, енергиен клас, потребление на електроенергия, обем на хладилно отделение, обем на фризер, ниво на шума.

    http://dox.bg/files/dw?a=21f5fc3e56

  10. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,374
    #8

    Отговор: Хладилници / FAQ - избор, обсъждане, мнения


  11. Novice
    Тук е от
    Oct 2013
    Мнения
    3
    #9

    Отговор: Хладилници / FAQ - избор, обсъждане, мнения

    Прощавайте, някой знае ли нещо за хладилници Venus ...? Какво производство са? Някакви мнения по този въпрос...? Ако трябва да ги сравнявам с NEO ?

    Ето този хладилник искам да си купя http://densi.bg/hlad...k-venus-rm-140a Ако трябва да ги сравнявам с NEO ?

    Благодаря Ви Предварително!

  12. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2013
    Мнения
    26
    #10

    Отговор: Хладилници / FAQ - избор, обсъждане, мнения

    Хладилник с фризер отдолу (А+++) неръждаема стомана (врата) KGE39AI40 Взех си този Бош Някой ако знае повече да пише . Утре ще го включвам

  13. Member Аватара на batalski
    Тук е от
    Nov 2007
    Живее в
    София
    Мнения
    348
    #11

    Отговор: Хладилници / FAQ - избор, обсъждане, мнения

    Добър избор

  14.  
     
  15. Novice
    Тук е от
    Jun 2013
    Мнения
    5
    #12

    Отговор: Хладилници / FAQ - избор, обсъждане, мнения

    http://www.technopolis.bg/b2c/detail...-LG-GTB362SHCL
    Здравейте, бива ли го това LG?
    Благодаря прдварително.

  16. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2007
    Живее в
    Pleven
    Мнения
    100
    #13

    Отговор: Хладилници / FAQ - избор, обсъждане, мнения

    здравейте колеги.на приятел му замина хладилника и ще се купува нов.след дълго разглеждане в техно веригите нищо не ми хареса.или аз не разбирам или вече правят боклуци.по принцип търсех нещо 2компресорно.аз съм с такъв електролукс който вече 6г не ме е предал.така че помагайте в избора тавана е около 750лв-хладилник с долен фризер.не видях вече никъде 2компресорни с ембраско или дамфус.благодаря.

  17. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,204
    #14

    Отговор: Хладилници / FAQ - избор, обсъждане, мнения

    За тази цена е абсурд да намериш с два компресора! Ако все още някой прави такива, разбира се.
    Марките на компресорите е Embraco и Danfoss. Последните вече са с името SECOP.
    Търси поне уред с два охлаждащи кръга с отделно регулиране на температурата. Но не съм сигурен, че ще се включиш в бюджета...

  18. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2011
    Мнения
    1,778
    #15

    Отговор: Хладилници / FAQ - избор, обсъждане, мнения

    Двата компресора вече са отживелица.Двете отделения се командват/спират/ поотделно с електроклапан.Вече бог знае какви АСС-та се слагат в евтините серии така че по-дългата гаранция му е майката.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Прахосмукачки / FAQ - избор, обсъждане, мнения
    От eye_contact във форум Малки домакински уреди
    Отговори: 978
    Последно: 04-12-23, 19:49
  2. Smartwatch - избор, мнения, обсъждане
    От hristoslav2 във форум Хай-Тек джаджи
    Отговори: 166
    Последно: 28-11-23, 20:28
  3. Влагоабсорбатор (dehumidifier)/ FAQ - избор, обсъждане, мнения
    От eliemi във форум Малки домакински уреди
    Отговори: 116
    Последно: 30-01-22, 19:09
  4. Епилатори / FAQ - избор, мнения, обсъждане
    От Zornitsa_S във форум Друга битова техника
    Отговори: 8
    Последно: 06-09-15, 18:20
  5. Хладилници: мнения, въпроси, обсъждане, избор
    От hristoslav2 във форум Хладилна техника
    Отговори: 0
    Последно: 05-01-10, 21:25

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе