Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 44

Баня Стил

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Мнения
    531
    #16

    Re:Баня Стил

    Цитат Първоначално публикувано от КрИс
    На тази тема не й е мястото в Черен списък, не виждам фирмата да е постъпила некоректно в какъвто и да е аспект, така, че ще бъде преместена в Дъра Бъра.
    Да не се окаже за Белия списък

  2.  
     
  3. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София
    Мнения
    9,244
    #17

    Re:Баня Стил

    Причини за Бял списък... толкова, колкото и за Черен.
    Нормална форма, коректна в рамките на разумното с клиентите си.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    59
    #18

    Re:Баня Стил

    Искренно ме забавлявате! Доставчика на тези плочки е само един за България. Няма начин първо на вас да ви е казал, че декорните плочки ги няма, а 10 минути по-късно в другия магазин да са им казали, че са изчерпени. Дори още преди да провери, продавачката в другия магазин, каза че мисли, че декорните плочки са изчерпани, защото преди няколко дни клиенти са искали точно тези декорни плочки. Все пак, дадохте леко назад и признахте, че е възможно колежката от склада да ви е подвела. По интересно ми е друго, как така става, че хем програмата ви е професионална и много скъпа, единственна сред всичките магазини за бани в София, хем не може да прави корекции по проекти, това ми се струва абсолютно невъзможно. Все пак и ние имаме приятели, които правят интериорен дизайн, които също се удивиха, от разказа ми за вашата фанастична програма, но ще бъде интересно и на мен и на колегите от форума, да напишете името на тази програма, която е неповторима и отнема няколко часа да смени 2 реда с плочки. В липсата си на доводи и отговор, хвърлихте ме на "вълците" и ме представихте, като проблемния клиент, които как може да си помисли да търси 15% отстъпки, като оставим настрана, че няма нищо общо с темата отново изопачихте истината. Попитах ви дали имате практика при цялостно обзавеждане за баня да предлагате остъпки по подобие на техно веригите и след това ви казах, каква отстъпка ми предлагат. Не желая да ми връщате 50 лева за проект, нека те да бъдат първоначална вноска за нова професионална програма, която да позволява кореции по проектите . За разлика от вас, професионалистите от Алба баня ми направиха безплатен проект и ми дадоха остъпка от 20% за цялостното обзавеждане за бяна. Относно колегата granity, нека да не бъде сигурен, че няма как да се вземат подобни отстъпки от веригите, като с радост бих го запознал с управителя на магазина, който ми продаде телевизор, който струва 3200 лева за 2400 лева, както и да му покажа банята ми за 6000 лева.

  5. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София
    Мнения
    9,244
    #19

    Re:Баня Стил

    Има много фирми, които си заслужават да бъдат оплюти, но има в пъти повече клиенти, които заслужават същото
    Без да се обиждаш, в конкретната описана ситуация, по никакъв начин не успя да ме убедиш да не ползвам услугите на коментираната фирма.
    Не че очаквам в скоро време да имам необходимост от подобни услуги, просто ми звучат несъстоятелно претенциите ти.

  6. Novice
    Тук е от
    Apr 2012
    Мнения
    1
    #20

    Re:Баня Стил

    Подобни рекламни постове, написани с висш пилотаж в неграмотността - не тук...
    kod

  7. Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Мнения
    531
    #21

    Re:Баня Стил

    Аз и не вярвам да си даде зор отново да споделя нас

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    59
    #22

    Re:Баня Стил

    Цитат Първоначално публикувано от ops5
    Аз и не вярвам да си даде зор отново да споделя нас
    Добре, че са служителите и приятелите на Баня стил, за да се регистрират специално във форума, за да ни споделят какви добри професионалисти са

  10. Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Мнения
    531
    #23

    Re:Баня Стил

    Цитат Първоначално публикувано от bobyjuvefan
    Добре, че са служителите и приятелите на Баня стил, за да се регистрират специално във форума, за да ни споделят какви добри професионалисти са
    Явно никой не проявява интерес към темата вече.

    Може би е по-добре да не пишеш и да я изкарваш напред, защото така им правиш един вид реклама.

  11. Member
    Тук е от
    Mar 2010
    Мнения
    296
    #24

    Re:Баня Стил

    Добре де, вярно ли никой друг не вижда измамната схема? Значи първо ти предлагат проект, който се заплаща, независимо от гаранция за наличности и тн. След което ти дават проекта след определено време 1-2 дни, защото щом една малка корекция от разместване на 1 ред, според въпросната консултантка се изготвя за няколко часа и имат и доста други, които чакат, то за колко би следвало да се изготвя един проект. След като е готов след известно време, вие вече сте си го платил и ако тогава Ви кажат, че няма наличност, вие какво можете да направите ? Реално вие сте заплатили за дадена услуга, тя е извършена, за това време в което се изготвя проекта съвсем спокойно наличностите може да свършат и тогава за да докажете, че сте били измамени или не, трябва да отидете до въпросният вносител, да изискате от него информация за наличностите и как са се свършили и тн. От друга страна, като не Ви кажат, че дадено нещо не е налично, те ще Ви задържат в магазина, ще си платите при тях проекта и после като Ви кажат, че това го няма ВЕЧЕ, ще имат свободата да Ви кажат примерно, извинявайте че така се е получило, но ако искате ще Ви направим "напълно безплатно" друг проект с плочки, които ги имаме в наличност и ще Ви приспаднем 30-те лв, ако ги поръчате и така се разчита, че вече така и така сте дали 50лв и си казвате, по-добре да не ги загубя. За мен в случая се касае за измама и то чиста проба измама, просто са прибрали 50-те лв.
    Относно отстъпката в Техно-веригите, само ще ви кажа, че купувам някои неща от офиц вносители за БГ, а точно тези неща се продават и по веригите и надценките са доста над 15%, та съвсем спокойно която и да е от тези вериги за някои стоки (не знам дали и за другите, отстъпките са съизмерими) може да предложи на специални, лоялни и тн клиенти отстъпка от 15%, ако продукта не е в промоция. За да си представите нагледно за какво става дума, ще ви дам пример с един продукт, който струва 99лв по тези вериги, ако се вземе на едро от вносителя за бройки до 12, цената е 68лв/бр, а за бройки над 12 е 58лв/бр, като за изкл големи търговци като големите вериги, цените може и да са малко по-ниски или поне отложено плащане да е със сигурност над 1 месец.

  12. Member
    Тук е от
    Jun 2011
    Мнения
    338
    #25

    Re:Баня Стил

    Прочитайки всичко, изписано до момента, относно така създалото се положение, съм на мнение, че служителите във въпросния магазин (без да имам предвид именно служителката Аделина) са подвели автора на тази тема, взимайки му пари за услуга, която неизменно е направена с цел скорошна бъдеща покупка и чието изпълнение от същият този магазин е било невъзможно в обещаните срокове. Понеже съм бил и от двете страни на "оградата", т.е. и изпълнител, и поръчител, определено зная от личен опит верността на всеизвестната фраза "Клиентът е винаги прав". Естествено, всяко правило си има и изключения, но гореизложеният случай не е сред изключенията, а за съжаление потвърждава правилото, действащо по нашенските географски ширини: действа се на парче - каквото може да се изстиска за мига, с цел зарибявка и бързо взимане на пари, а не се мисли за бъдещите последствия (положителни или отрицателни), до които този начин на действие може да доведе.

    Аз самият се прецаках меко казано лошо преди 3 години, само от желание да изпълня дадената от мен дума към тогавашен клиент, макар че тогава обстоятелствата по всеки параграф бяха против мен (повечето материали поскъпнаха с над 50%, покачиха ми наема с 25% в момент на поевтиняване на наемите навсякъде другаде, два месеца бях без ток покрай близък строеж и така изгорях за нищо с хилядарка, превозите с камион поскъпнаха с 10%, и т.н.) и в крайна сметка проектът ми излезе двойно на това, което трябваше да бъде, оставяйки ме не само без печалба, а дори и в положение да взимам 6 "бонбона" заем, за да завърша поръчката. И нито за миг не съм се двоумял, дали да загърбя съвестта си и да прецакам клиента си с по-евтини от обещаното материали и претупана набързо работа, за сметка на личната изгода... Не само от страх да не загубя доброто си име за пред клиентите за в бъдеще, а и защото така съм устроен като човек. Да, но пък фалирах, което никак не е повод за гордост.

    Относно изчислението (погрешно наричано от незапознатите с несъществуващата дума-мелез "rende-не") на фотодостоверни изображения, два+ часа е доста дълго време и това говори за наличието на един от следните фактори:

    - машината, на която се изчислява изображението, е доста стара и вероятно с едноядрен чип.

    - използват се погрешни настройки на изобразяващата програма (може би 3DS Max и V-Ray).

    - споменатата "професионална програма" (чието име и аз съм любопитен да науча, понеже работя и в тази област) явно не може да се справи професионално със задачата, за която е създадена.

    И когато става дума за промяна на триизмерен проект, действително два реда преоразмерени плочки се заменят за максимум 2-3 минути, дори и промените да се извършват на ръка (а ако програмата е наистина специализирана, трябва да съдържа библиотека с готови триизмерни обекти по каталог и процесът да е в пъти по-ускорен). Специализираните програми още от 5-6 години насам са в състояние да изобразяват достатъчно добре обектите и в настояще време с добра кадрова честота, подобно на видео игрите, без нуждата от часове чакане за изчисления. Дори само споменаването на въпросните два часа време говори достатъчно нагледно за "професионалността" на използваната програма или за остарелостта на използваната за изчисленията машина. Вече не сме 2005-та година, когато подобни изображения (с качество, като на тези в интернет страницата им, които разгледах преди малко) отнемаха два часа, поради 20 пъти по-бавно изчисляващите машини по онова време.

    Държа да отбележа, че по никакъв начин не съм свързан с автора на темата и нямам нищо против обсъжданата фирма! Излагам тук безпристрастното си мнение като обикновен потребител на форума.

    п.п.: И поздрави на Аделина, която доста умело владее спокойната учтивост, примесена със щипка умерена лаконичност, но не до степен на нахалство! Това е изкуството да убедиш с мили думи дори и краставичаря да си купи краставици от теб, а то е изключително рядко срещано.

  13. Novice
    Тук е от
    Feb 2013
    Мнения
    1
    #26

    Отговор: Re:Баня Стил

    Цитат Първоначално публикувано от bobyjuvefan Виж публикацията
    Искренно ме забавлявате! Доставчика на тези плочки е само един за България. Няма начин първо на вас да ви е казал, че декорните плочки ги няма, а 10 минути по-късно в другия магазин да са им казали, че са изчерпени. Дори още преди да провери, продавачката в другия магазин, каза че мисли, че декорните плочки са изчерпани, защото преди няколко дни клиенти са искали точно тези декорни плочки. Все пак, дадохте леко назад и признахте, че е възможно колежката от склада да ви е подвела. По интересно ми е друго, как така става, че хем програмата ви е професионална и много скъпа, единственна сред всичките магазини за бани в София, хем не може да прави корекции по проекти, това ми се струва абсолютно невъзможно. Все пак и ние имаме приятели, които правят интериорен дизайн, които също се удивиха, от разказа ми за вашата фанастична програма, но ще бъде интересно и на мен и на колегите от форума, да напишете името на тази програма, която е неповторима и отнема няколко часа да смени 2 реда с плочки. В липсата си на доводи и отговор, хвърлихте ме на "вълците" и ме представихте, като проблемния клиент, които как може да си помисли да търси 15% отстъпки, като оставим настрана, че няма нищо общо с темата отново изопачихте истината. Попитах ви дали имате практика при цялостно обзавеждане за баня да предлагате остъпки по подобие на техно веригите и след това ви казах, каква отстъпка ми предлагат. Не желая да ми връщате 50 лева за проект, нека те да бъдат първоначална вноска за нова професионална програма, която да позволява кореции по проектите . За разлика от вас, професионалистите от Алба баня ми направиха безплатен проект и ми дадоха остъпка от 20% за цялостното обзавеждане за бяна. Относно колегата granity, нека да не бъде сигурен, че няма как да се вземат подобни отстъпки от веригите, като с радост бих го запознал с управителя на магазина, който ми продаде телевизор, който струва 3200 лева за 2400 лева, както и да му покажа банята ми за 6000 лева.
    Здравейте!
    Не пиша по форуми, но след като попаднах на тази тема не мога да не се включа за да подкрепя клиента който са ИЗЛЪГАЛИ. Продавачките на фирмата са добре обучени как деликатно да излизат от темата, но е факт че са подвели клиента си. Смея да твърда че това е умишлено. Много добре знаят , че нямат плочките , но за дане загубят клиента искат капаро и така клиента е вързан. В последствие казват че част от плочките ги няма и клиента трябва да изчака. И повечето хора чакат.
    За да не съм голословна, аз също съм техен пострадал клиент. Извъртяха ме със същия номер. Към края на миналата година си поръчах от тях плочки за баня - Испански , съответно ми взеха и капаро. Продавачката им която все се оправдава във форума и излиза деликатно от ситуация и която даже някои аплодират ще се сети предолагам. Клиентака от Борово. Дойде ред да си получа плочките и изведнъж и то чак след като са ми взели парите ме уведомяват пост фактум че мога да взема само стенните плочки и декорите - ПОДОВИТЕ ГИ НЯМА И ТРЯБВА ДА ЧАКАМ. Сами се сещате колко неприятно, майстора ми работи, плащам му , а за капак аз и майстора трябва да чакаме, Е ЧАКАХМЕ И ТО ДОСТА и то не по моя вина,

    ЗАТОВА съдейки по случката с човекът започнал темата и по моя случай оставам с впечатлението че това е политика на фирмата и то некоректна спрямо клиентите. Много е непрофесионално и некоректно клиентите да се ЛЪЖА умишлено дори когато знаят че нямат плочките и да вземат капаро и да оформят поръчки и то само и само да не изгубят клиентите, а после умело изопачават думите на започналия форум и подвеждат и другите участници във форума, Предполага и моя случай ще бъде замазан и ще заблудят другите участници,

    Само за сведение и за потвърждение , че лъжат - не работят с професионална програма която за плочки и НЕ плащат лиценз за нея, а работят на програма на която работят всички други фирми в тази област, И това може да се провери защото няма как да покажат лиценза и така ще се установи че лъжат, Това все пак си е работа на фирмата с каква програма и как ще работят с нея, но не е коректно продавачката да казва че програмата име е много скъпа, че плащали много за нея, че работели професионалисти, НЕ Е редно клиентите да се подвеждат

    МОЛЯ ако има и други които са били излъгани по този начин че плочките ги има , а после изведнъж се е оказало че ги няма да пишат и да споделят горчивия си опит пък администраторите след това да преценят къде е мястото на тази тема- за бели списъци , за черни списъци и ли за общи приказки, Предполагач целта на тези форуми е да се предпазвават клиените от недобросъвестни търговци които добре владеят ораторските техники и други похвати за зарибяване на клиенти,

    - - - Обновено - - -

    Без да коментирам повече въпросната фирма, моля да прочетете мнението ми по темата и да прецените какво да е отношението Ви към клиенти които са пострадали и най-лошото излъгани, а после се твърди , че не са извъгани, че това е случайност и накрая ние пострадалите излизаме виновни и оплюти. Много ще се радвам ако иамаме подкрепа и от други четци на този форум, които са били подвенени по същия начин и дано да се решат да пишат и да споделят опита си и тогава се надявам Вие и другите участници да ни влезнат в положение и да ни разберат. Според мен не е толко важно в коя тема и кой списък ще е темата, а хората да бъдат предпазени от подобни случки

  14.  
     
  15. Novice
    Тук е от
    Apr 2013
    Мнения
    1
    #27

    Отговор: Re:Баня Стил

    Аз честно да Ви кажа вие в Баня Стил колкото и да се оправдавате не сте прави!
    КЛИЕНТА ВИНАГИ ИМА ПРАВО!!!
    6000лв за баня са много пари особено за материали.Има хора и с бани за по 50хил лв. но това е България и масово хората нямат пари за хляб.
    Най-интересното което прочетох е,че ако на клиента майстора е добър може да остави два реда 4-ти и 7-ми без фризове .Въпроса ми е ами на тяхно място наелон ли да сложи евентуално за да може да си ползва банята?
    И още нещо не само Вие купувате програмите си с които работите.
    ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Ако рендерите стават за 2-3 часа, човека Ви е оставил 50лв купете си по мощен компютър и рендерите ще стават за много по-малко време.
    А и между другото - всички програми които се използват за рендериране ги има в торентите така че колкото и пари да сте дали си е ваша работа.

  16. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    59
    #28

    Отговор: Баня Стил

    Виждам, че и друга клиентка е била излъгана, като мен от Баня стил. В наша подкрепа се изказаха и неутрални клеги от форума, някои от които специалисти в продажбата на обзавеждане на баня. С оглед на новата информация, не смятате ли, че мястото на темата е в черен списък?

  17. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2010
    Живее в
    София
    Мнения
    70
    #29

    Отговор: Re:Баня Стил

    6000лв за баня са много пари особено за материали.Има хора и с бани за по 50хил лв. но това е България и масово хората нямат пари за хляб.

    Не знам,бял-черен списък, ама вносители и търговци яко се еба..т с нас клиентите.Преди две седмици, мой колега ме пита за плочки за баня.Изпратих го при приятел,който е вносител на теракота и всичко за баня.Всичко е ок, обаче моя човек му дава 15%Т.О.той намира ф-ма , която за същите плочки му дават 30%, а сега да се замислим, колко ще е печалбата, ако си магазин.
    Мой приятел, който е доктор казва- пазарна икономика.
    Другият основен проблем ,ако нямаш майстор и се довериш на този ,който ти продава плочките;Къртене фаянс + теракота - 120 лв. Сваляне на боклук - 50 лв.
    Изхвърляне на строителен отпадък - 110 лв.
    Направа на канализация + 1 рогов сифон под - 150 лв.
    Направа на водопровод - 5 точки - 185 лв
    Частична мазилка стени - 180 лв Частична замазка под - 90 лв.
    Цялостна замазка под - 150 лв.
    Хидроизолация под + обиколка на стени до 1 м. - 150 лв.
    Шпакловка стени и таван 6,77 м/2 - 121,80 лв
    Лепене фаянс 13,40 м/2 - 562,80 лв.
    Лепене на теракота под 3,42 м/2 - 177,84 лв
    Оформяне на отвор врата - 85 лв.
    Монтаж врата стъклена - 35 лв
    Монтаж на параван - 50 лв
    Монтаж на корито - 65 лв.
    Монтаж на мивка и батерия - 30 лв.
    Монтаж на душ - 25 лв.
    Монтаж на моноблок - 35 лв.
    Това е на друг приятел оферта,която беше изпълнена.
    Та, колко излиза един квадрат плочки с монтаж?
    Другия път,като правя ремонт ще търся немска фирма.
    Лека вечер

  18. Novice
    Тук е от
    Dec 2015
    Мнения
    1
    #30

    Отговор: Баня Стил

    Здравейте,
    В подкрепа на предложението, магазин „Баня стил“ да заеме челни позиции в черен списък ще опиша и премеждията, които се наложи да преживеем
    с тях.

    В съществуващия им сайт за онлайн продажби открихме с жена ми желания от нас смесител за кухня. Добра цена за добър бранд (Производител ТЕКА). Направихме своята поръчка и останахме в период на изчакване и естествено „екип“ на въпросния магазин се свърза с нас за да уточним и потвърдим поръчката, като ни бе казано че ще се наложи да поизчакаме два три дни за да ни извършат доставка, в случая за събота (съгласихме се). В този ден с голямо очакване (голямо, защото с това слагахме точка на ремонта) получихме своето първо разочарование, тъй като куриер не ни потърси, а ние естествено чакаме. На публикуван номер в сайта на „Баня-стил“ направихме опит за контакт, но неуспешен(оказа се, че те в събота не работят). В понеделник отново опит при това успешен, направихме контакт с „екип“ на магазина. Отсреща културно момиче пое ангажимент да проучи защо спедиторската фирма не е извършила доставка и в по късен час на деня ще ни информира. Това обаче с напредване на деня не се случи и трябваше да се обадим при което ни бе обяснено, че куриера на спедиторска фирма Д и Д Експресне бил сметнал за необходимо да извърши доставката в този ден (шах и мат). От този отговор започнаха съмненията в коректността на този Търговец. Два дни след проведения ни разговор си получихме артикула (оглед, усмивки, доволни, но не съвсем) с липсваща гаранционна карта и напукано хромно покритие на един от елементите. Отново телефон, разговор, отговор от същата служителка, че ще ни свържи с екип по рекламациите (който очакваме все още да се свържи с нас). Този екип така и не ни се обади в деня и отново ние се наложи да потърсим тези коректни служители от „Баня стил“. Благодарни на съдбата отново имахме успешен контакт и ни бе обяснено, че е направен опит за контакт от тяхна страна с представителство на „Тека“, но не са имали успех. Обяснено ни бе и, че ако до края на деня няма отговор щели да ни заменят въпросната част. До тук всичко ок, но така продължи една седмица на обяснения и обещания от културното девойче, но екип от отдела им за рекламации не(то май такъв не съществува). Нашето търпение се изчерпа и сменихме тона при което тя ни даде директен контакт с „Тека“ (странно защо, сигурно защото няма да можем да се свържем с тях ли). Учудващо но с първото позвъняване отсреща отговори човек и с две думи се уговорихме да върнем елемента с гаранционна карта, а те ще ни пратят здрав, но ние такава карта нямаме. Човекът от „Тека“ се съгласи и на все пак валидна за целта касова бележка, а гаранционна карта да си я потърсим от милите „Баня стил“. Пратихме чарка и се обадихме на милото момиче от „Баня стил“. Момичето вече не беше мило (явно вече сме и дотегнали) и си позволи дори на затвори телефона по средата на изречението ми. Както и да е, Господата от „Тека“ ни увериха, че ние въпросната част така или иначе ще си я получим.
    Изводът: „Баня стил“ и други с този стил на работа търговци, могат да опънат нервите на лоялния клиент, но и да подринат реномето на големи производители, в нашия случай „Тека“. Лошата реклама от мнение на клиент не е полезна за търговец, но и за производител гонещ качество, който разчита на посредничество с такива като „Баня стил“.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Вентилатор за баня?
    От dat във форум Бяла техника
    Отговори: 11
    Последно: 31-01-15, 23:54
  2. ПРЕМЕСТЕНО: Баня Стил
    От kod във форум Черен списък
    Отговори: 0
    Последно: 23-03-12, 07:48
  3. Музика за баня
    От rkk във форум Аудиотехника
    Отговори: 12
    Последно: 24-03-11, 20:46
  4. Теч в баня
    От leno във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 10
    Последно: 15-12-09, 10:30
  5. Какъв стил филм предпочитате
    От MIDNIGHT във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 19
    Последно: 03-02-06, 23:13

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе