Резултати от 1 до 9 от общо 9

Хладилник извън режим

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Mar 2013
    Мнения
    5
    #1

    Хладилник извън режим

    Здравейте.
    Днес за втори път наблюдавах едно явление което се случва с моя хладилник. Първият път беше с друг хладилник също работещ на времето в къщи.
    Искам да питам това нещо има ли си име,познато ли е като явление.
    Аз го наричам "излизане от работен режим".
    Състои се в следното:
    Хладилника работи непрекъснато, а температурата съвсем леко се покачва вътре,компресора е горещ,радиатора отзад е топъл.
    Как се получава:
    Общо взето се случва ако хладилника стои в топло помещение, доста близо допрян до стената,вътре рафтовете са пълни или е имало чести отваряния на вратата. Естествено значение има и зададената температура от терморегулатора.
    В тоя случай идва един момент в който компресора надвишава една определена температура и прекрачва отвъд границата на възстановяването и. Получава се така, че компресора не може да се охлади и минаващия през него фреон започва да излиза доста по-загрят от колкото е нормално. В резултат на това в камерата не постъпва достатъчно студен фреон и температурата в камерата започва да спада с много по-бавни темпове от обикновено. Компресора продължава да работи много повече от необходимото защото в хладилника не настъпва нужната температура за да може датчика да изключи. Компресора загрява още повече .В този момент състоянието е необратимо. Без промяна на околните фактори това състояние може да продължи неопределено време. И преди някой да си каже - компресора не може да загрява до безкрай ще побързам да уточня-в един момент се стига до равновесна точка в която околният въздух все пак не позволява на компресора да загрее повече. Но неговата температура е повече от нормалната за работа и фреона вече въобще не вкарва студ вътре в хладилника.
    Температурата вътре в хладилника е 15 градуса и бавно расте.
    Хладилника е извън работен режим.

    Методи за справяне в тази ситуация
    -изключване на хладилника за около час. При включването му ,компресора вече е охладен почти до стайна температура,вратата на хладилника не е отваряна и вътре няма топли обекти. След стартиране ,хладилника лесно достига желаната температура и спира за почивка. Компресора се охлажда до нормална температура позволяваща му при следващата си работа да има аванс за затопляне.
    -обдухване на задната серпентина и компресора.

    Ако някой знае нещо за такъв ефект,виждал е ,съществува като такъв или пък ако някъде нещо съм сбъркал с логиката... коментирайте.
    Просто го виждам че се получава,и с предния ми хладилник съм го виждал- работят си най-нормално и изведнъж се усещам че не спират с часове,а вътре става все по-топло и топло.
    Спирам го за час два и после всичко е наред.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004
    Мнения
    2,746
    #2

    Отговор: Хладилник извън режим

    Логиката ти куца.
    Методи за справяне в тази ситуация
    -изключване на хладилника за около час. При включването му ,компресора вече е охладен почти до стайна температура,вратата на хладилника не е отваряна и вътре няма топли обекти. След стартиране ,хладилника лесно достига желаната температура и спира за почивка. Компресора се охлажда до нормална температура позволяваща му при следващата си работа да има аванс за затопляне.
    След като при този вариант хладилника ти влиза в режим и той започва да работи на цикъл оn/оff, то кое го кара да излезе от този цикъл.
    При летните температури компресорите на хладилниците греят, при това солидно греят.За 20мин през които е изключен той далеч, ама далеч не се охлажда.
    Изхода е да се осигури нормалната вентилация, около кондензатора, над хладилника да има достатъчно празно пространство.В такива условия един вентилатор, подобен на тези от захранванията на компютър, само че работещ на 220в и закрепен на кодензатора и работещ постоянно, е добро решение

  4. Novice
    Тук е от
    Mar 2013
    Мнения
    5
    #3

    Отговор: Хладилник извън режим

    Кара го да излезе примерно висока околна температура. Имам тераса остъклена,която се напича яко от слънцето и ако няма грам вятър през деня става парник. Оставям вратата на кухнята отворена и вътре става същото.

    Тези 20 мин през които е изключен са времето в което хладилника спира понеже е достигнал зададената температура нали?
    Та ако е така, то : ясно че 20 мин не стигат за пълно охлаждане на компресора, но принципно това и не е целта му. Колкото изстинал,изстинал. То това си е във рамките на режима му. Охлажда се малко и пак следва работа.
    Явно си има някакви рамки в които цикъла си работи нормално. Обаче като се нагрее много и спира да охлажда, а като не охлажда времето за изключване не настъпва.

    Аз тогава го изключих за час и после го пуснах . Даже му врътнах регулатора да засили студа. Ами успя- камерата стана -20 , а горе стигна до 3 градуса. След което се изключи и после пак и пак...ритъма си тръгна.
    А пък вчера работи,работи и като погледна под 15 градуса горе не може да смъкне.

  5. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004
    Мнения
    2,746
    #4

    Отговор: Хладилник извън режим

    Ето защо казвам, че постановката ти е грешна.Ако околната температура надвиши максимума за класа на хладилника ще се получи непрекъсната работа на компресора, но очевидно изключването за 1 час не може да е решение, защото не е отстранена причината за проблема.Посочих ти и добро решение - вентилатор на кондезатора, който значително ще подобри топлообмена при кондензацията на фреоновите пари.Тук е заровено кучето.

  6. Senior Member Аватара на glarus
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    1,846
    #5

    Отговор: Хладилник извън режим

    Съжалявам, че ще задам за някой доста глупав въпрос, но кондензатора кое е? Тази металната решетка на гърба на хладилника или нещо друго. Питам защото подобен проблем има и аз и е добре да имам някакво решение като се стигне пак до греене на целия хладилник.

  7. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004
    Мнения
    2,746
    #6

    Отговор: Хладилник извън режим

    Да, точно черната метална серпентина оформена като решетка е мястото, където кондензират(втечняват се) фреоновите пари и затова се нарича кондензатор.
    Част от тази серпентина обикновено се монтира в стените на уреда, затова на места хладилника силно се нагрява при по-високи температури.

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2005
    Живее в
    София
    Мнения
    42
    #7

    Отговор: Хладилник извън режим

    Здравейте, и аз имам подобен проблем, но не зная дали се дължи на същото. Хладилника е вече на 6 години и някъде от половин година прави подобни номера, особено се усеща сега през лятото, въпреки, че не е толкова горещо. Температурата в камерата се повишава постоянно, като първоначално не замръзваше само сладоледа, но в последните дни леда е вече полутечен, т.е температурата е около 0 градуса. Но пък останалата част от хладилника охлажда прилично добре, въпреки, че и там ми се струва по-слаб. В предните години камерата е била все на една степен над минумума и всичко беше на камък вътре, а сега на макс е зле. Хладилната част също - предни лета при 30 градуса в стаята е била на средно усилване, сега е почти на макс... Не съм го изключвал, но днес преместих нещата от камерата в друг хладилник(на работа :Д ). Дали говорим за същия проблем или има нужда от сервиз ? Моля за помощ, защото не мога да изнеса всичко на работа Благодаря.

    Забравих да спомена, че хладилника е No Frost, предполагам е от значение.
    Този пост е редактиран от ozone; 01-08-14 в 10:46.

  10. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004
    Мнения
    2,746
    #8

    Отговор: Хладилник извън режим

    При Но фрост нещата не са същите.Възможно е да се е повредило разскрежаването.
    Извади продуктите от хладилника и го остави да се размрази.Поне 2ч с отворени врати и ако изтече повече от 300-350мл. вода, тогава проблема наистина е в разскрежаването.
    Ако е така след размразяването ще работи добре за седмица,докато натрупа отново скреж.

  11. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2005
    Живее в
    София
    Мнения
    42
    #9

    Отговор: Хладилник извън режим

    Обаче няма никакъв скреж, даже конденз няма вътре - нито в камерата , нито в хладилната част.

    Сега се замислих, че може би от същия период , в момента в който се включва хладилника има едно бръмчене за окол 30 сек като от допир на тръби при вибрация и после си работи нормално. Ако това изобщо може да се свърже с другия проблем.
    Този пост е редактиран от ozone; 01-08-14 в 15:56.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Достъп до РС от друго РС извън LAN-a?
    От funkyfresh във форум Мрежи
    Отговори: 4
    Последно: 10-06-05, 01:10
  2. Монитор /извън строя/
    От Profita във форум Общ - хардуер
    Отговори: 10
    Последно: 17-09-04, 16:05
  3. Търсят се добри FTP-та извън Бг
    От trastikata във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 1
    Последно: 21-01-04, 01:00
  4. hit.bg и dir.bg виждат ли се от извън България?
    От Cko във форум Уебдизайн и 3D
    Отговори: 11
    Последно: 13-01-04, 19:03
  5. Игри извън БГ
    От BrainClot във форум ИГРИ
    Отговори: 3
    Последно: 12-05-03, 14:10

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе