Резултати от 1 до 10 от общо 10

DIPLOMAT MCH 8013 - принцип на действие - охлаждане с вода

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2011
    Мнения
    56
    #1

    DIPLOMAT MCH 8013 - принцип на действие - охлаждане с вода

    Здравейте,

    интересувам се на какъв принцип работи този уред, когато охлажда с вода, повишава ли се влажността в помещението, понятието EER двуцифрено ли е ?

    Благодаря Ви предварително!

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG
    Мнения
    2,341
    #2

    Отговор: DIPLOMAT MCH 8013 - принцип на действие - охлаждане с вода

    Това е духалка с дюзи, които пръскат вода през преминаващия през уреда въздух. Процесът на практика е изпаряване на вода, което води до намаляване на температурата на въздуха и увеличаване на неговата влажност. За да работи процесът с висока ефективност е нужно да се подава сух въздух, тъй като "мощността" зависи директно от разликата между сухата и мократа температура на подавания въздух. Енталпията на изпарението (dHevap) при водата е доста сериозна и затова такива охладители могат да бъдат доста полезни в някои случаи. За битови потреби не мисля, че има смисъл, особено на такава цена. EER зависи от горните фактори и трудно може да бъде изчислен или предсказан.

  4. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,065
    #3

    Отговор: DIPLOMAT MCH 8013 - принцип на действие - охлаждане с вода

    Защо вече никой не признава добрите стари вентилатори за стая Екологично, енергоефективно охлаждане, ниска себестойност на уреда, какво повече се иска. Само дето са несъвместими с женския пол.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2011
    Мнения
    56
    #4

    Отговор: DIPLOMAT MCH 8013 - принцип на действие - охлаждане с вода

    не че не признавам добрите стари вентилатори - просто се интересувам от принципа на работа. Имам проблем с друга машина - по-конкретно искам да понижа температурата на водовъздушен топлообменник чрез пръскане с вода. В момента е с градинска пръскачка, но поради лошото разпръскване се образува водна "пелена"която спира притока на въздух, претоварва вентилаторите (4бр по ф500мм 600Вт/бр 1400об/мин) На пазара се намират дюзи к-т 10броя за "мъгла" но не е ясно 16л/мин за една или за 10те... имам съмнение че и образуваната мъгла ще премине бързо покрай ламелите и няма да свърши работа а теорията къде и кога след дюзата за мъгла водата преминава от течност в газ и отнема топлина от въздуха.....та попаднах на този уред обявена е 2000W ефективна мощност разход около литър на час и ми трябва някаква теоретична постановка...и подготовка относно възможностите за изпарение в моя случай , но неизвестните ми са много....не че ще използвам тази духалка на Дипломат...А за Тази духалка с дюзи ако влагата от въздуха кондензира по стените няма ли да се отдели обратно топлина в помещението ако не се осигури подаването на сух въздух и въобще системата може ли да работи така че да се ползва без проветряване в смисъл ще стане ли някаква некомфортна среда с висока влажност?

  6. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG
    Мнения
    2,341
    #5

    Отговор: DIPLOMAT MCH 8013 - принцип на действие - охлаждане с вода

    Всъщност каква е целта на занятието при теб? Да охлаждаш въздух или флуида в топлообменника? Дай и дебитите на двата флуида (в топлообменника и на въздуха) и желаните мощности, които искаш да отдадеш, за да видим как можем да ти помогнем. (преди професорите съфорумци да започнат да обиждат, в света на науката всички вечества, предмет на изследване, независимо дали са в течно или газообразно състояние се наричат флуид)

    И без да разглеждам комплекта от 10 дюзи, веднага ще ти кажа, че става дума за 1.6л/мин на дюза, защото 10м3/ч за 16 дюзи звучи меко казано нереално.

    Невъзможно е да отдадеш 2000W мощност с 1л/ч. Виж по-подробно параметрите на уреда.

    Ако влагата кондензира по стените, то те ще се затоплят, това е вярно. Но, за да кондензира влагата по тях е нужно температурата на стената да е под точката на оросяване на въздуха.

    Ако ти е интересно какви процеси протичат мога да си поиграя да ти ги надраскам на една психрометрична таблица.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2011
    Мнения
    56
    #6

    Отговор: DIPLOMAT MCH 8013 - принцип на действие - охлаждане с вода

    Целта на занятието е да охладя околния въздух, понеже на изхода на водовъздушния топлообменник водата е с приблизително околната температура. За дюзите съм допуснал лека грешка на етикета на комплекта с 10 дюзи пише 16 литра/час, та затова се чудя колко топлина (J) ще се пoгълне от изпарението на 1kg вода при правилно използване (насочване на мъглата) - виждам на някои пръскалки скициран конус на разпръскване, на други се ползва допълнително помпа за 40-70бара. В моя случай ще се захранва с 4-5бара, но ме притеснява големия дебит на вентилаторите - че ще премине влажния въздух покрай топлообменника..За този топлообменник Lu-Ve двуредов с 4 вентилатора * 610Вт и водна помпа lowara CEA 370 сега не са ми под ръка точните модели...характерното е че водата се подава и отвежда по 2' тръба и сегашната скорост е малко под 3м/сек, ако се повиши тази скорост сигурно ще се вдигне мощността на топлообменника сега Твх вода е 50гр Т изх вода 32 гр при околна Т въздух около 28-30(там нямам термометър) надявам се като се вдигне скоростта на флуида вода Твх вода да се намали ? Това така ли е и вярно ли е че скоростта на вода в тръба не трябва да е над 2м/сек? (сега водната помпа създава налягане 2.5 бара и е нерегулируема ) Благодаря за отговорите

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG
    Мнения
    2,341
    #7

    Отговор: DIPLOMAT MCH 8013 - принцип на действие - охлаждане с вода

    Пак те питам каква е крайната цел на занятието - да охладиш въздуха или флуида във топлообменника?

    Цитат Първоначално публикувано от rosen1212 Виж публикацията
    Целта на занятието е да охладя околния въздух, понеже на изхода на водовъздушния топлообменник водата е с приблизително околната температура.

    на топлообменника сега Твх вода е 50гр Т изх вода 32 гр при околна Т въздух около 28-30
    Четох поста три пъти и всеки път стигам до извода, че искаш да охладиш въздуха, за да свалиш температурата на флуида в топлообменника, но не мога да разбера докрай какви температури и отдавани мощности гониш?

    Ясно е, че каквото и да правиш и струваш температурата на изхода на топлообменника никога няма да е по-ниска или равна на тази на околния въздух, а винаги ще е поне 1-2 градуса по-висока приемайки, че топлообменника работи коректно.

    С дебита можеш да си поиграеш, но няма да предсказвам какво ще се случи, защото не съм видял за какво иде реч.

    Кажи какъв е целия процес, който се случва, за да можем да ти помогнем адекватно. Кажи откъде идва горещата вода, до каква температура трябва да се охлади и каква мощност трябва да се отдаде, защото не е важно само какъв е топлообменникът и колко градуса е околния въздух. Системата за управление на цялата тази постановка е най-важната в случая. Дай някакви снимки на системата. Колкото по-подробно опишеш всичко, толкова по-лесно ще се реши проблема.

  10. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2011
    Мнения
    56
    #8

    Отговор: DIPLOMAT MCH 8013 - принцип на действие - охлаждане с вода

    Да точно това е целта да намаля температурата на околния въздух при входа на въздушния охладител....и по-конкретно колко J топлина се поглъща при изпарението на 1kg вода (при условие че всичко друго е идеално и се отдаде изцяло на въздушната струя преди да попадне в топлообменника)

    Иначе машината е компресор за природен газ -бутален 4 степенен със задвижващ електродвигател 90КW, приемам че КПД не е над 60%. Маслото на компресора се охлажда във водомаслен топлообенен апарат Твода вход е малко над околната температура (под 5гр) - по което съдя че въздушния охладител работи добре Т вода изход водомаслен охладител е също ниска - там няма термометър (така усещам при пипане с ръка) - особеното за водомасления охладител е че Тмасло изход не трябва да достига 60гр, понеже софтуера на компресора е така зададен че при достигане спира машината. Известно е също така че тази серия компресори имат проблем с охлаждането на маслото. Изхода според мен е 1. да се постави още един топлообменник водомаслен със същите размери паралелно 2. да се постави циркулационна помпа при водомасления охладител за да се увеличи неговата мощност . И двата метода са силно съмнителни като се вземат предвид следните температури когато се проявява проблема :
    1.Т околен въздух (на открито) =30гр
    2. Т вода вход въздушен топлообменник (за охлаждане на водата) = 50гр
    3. Т вода изход въздушен топлообменник (за охлаждане на водата) = 32гр
    4. Твода вход водомаслен топлообменник (температурата на маслото е проблема ) = 32гр
    5.Твода изход водомаслен топлообменник (температурата на маслото е проблема ) = 50гр измерени в много отдалечена част на общ колектор - при пипане с ръка на щуцера е съизмерима с тази на входа или 35гр

    Струва ми се че и двата охладителя са оразмерени добре - например този на въздуха от 50гр вход вода прави почти колкото на околния въздух а за водомасления ако приемем че Твода изход(охладител) е на 50 нормално е Т масло (охлаждан флуид) изход да е 60гр

    Ако предприемем решението с циркулац помпа на водомасления охладител за повишаване скоростта на водата има риск да се влоши охлаждането на компресора, понеже ще се изпраша охладител от студения общ колектор към топлия - там въпроса ми е може ли да дроселирам циркулационната помпа за вода с кран на изхода Освен това охлажда се и сгъстеният газ между степените на компресора във въздушно водни топлообменници) но там проблеми няма (няма електронни термометри които да изпращат сигнал до контролера)
    Ако предприемем добавянето паралелно на водомаслен охладител е по безобидно решение но е съмнително понеже и сега температурната разлика на флуидите охлаждан охлаждащ на изходите е около 10гр...

    Все си мисля че е неразумно да понижавам температурата на околния въздух и се чудя с какви пръскалки за мъгла може да се постигне, понеже с вода не става удачно - образува се пелена по питата на възд охладител....и да успея мисля че няма да е с поне 10гр, понеже горещите дни тепърва престоят... Снимки и данни ще Ви изпратя на лични , за да не занимаваме аудиторията с този неустановен случай с много неизвестни...
    Този пост е редактиран от rosen1212; 25-05-15 в 19:45. Причина: пропуск уточнение

  11. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен
    Мнения
    9,123
    #9

    Отговор: DIPLOMAT MCH 8013 - принцип на действие - охлаждане с вода

    колега понеже поддържам такива системи за метан ,охлаждането е решено с термопомпа ,при теб няма ли налична такава ? тя е част от компресорната станция ..с пръскане на вода и такива ниски дебити тая машина няма охлаждане ,а като загрява и пада съществено ефективността

  12. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG
    Мнения
    2,341
    #10

    Отговор: DIPLOMAT MCH 8013 - принцип на действие - охлаждане с вода

    Да, и аз в много компресорни станции съм виждал термопомпени агрегати.

    Пусни на лични повече подробности както си писал. Топлообменникът масло-вода как е свързан? В правоток или в противоток? 10-те градуса са доста сериозна разлика, трябва да може да се постигне по-малка разлика. При теб нещата не опират само до температура, а и до мощност. 32 градуса е ОК, но явно мощността на топлообменника не достига.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отговори: 7
    Последно: 01-10-13, 13:42
  2. Отговори: 3
    Последно: 24-12-12, 17:57
  3. Отговори: 11
    Последно: 22-08-08, 11:20
  4. Old Homepage - отново в действие
    От Mr.TECHNO във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 1
    Последно: 22-06-08, 00:52
  5. Охлаждане на вода с елемент на Пелтие (Peltier)
    От Ivantt във форум Хладилна техника
    Отговори: 4
    Последно: 03-02-08, 21:42

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе