Резултати от 1 до 2 от общо 2

Липсва многоканален звук по HDMI при Win 7

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Apr 2013
    Мнения
    410
    #1

    Липсва многоканален звук по HDMI при Win 7

    Колеги, имам следния проблем, с който не мога да се справя:

    Компютърът ми е с Win 7 x64 SP1, с видеокарта HD6670 (с най-новия драйвер от AMD) и е свързан към ресийвър Sony STR-DH520 с кабел HDMI 1.3, а той - към телевизор с кабел HDMI 1.4. Единственият начин да имам многоканален звук, това е ако предварително включа ресийвъра, а след това включа компютъра да зареди ОС. Ако компютърът зареди и ресийвърът не е включен, ОС "вижда" само стерео-говорители в настройките на устройството за възпроизвеждане и подава само стерео звук (което е явно минималното по подразбиране) и няма никаква друга възможност да се премине към 5.1 / 7.1 звук в реално време. За да се случи това, трябва да рестартирам компютъра, докато ресийвърът е включен, и то на канала, по който идват данните от компютъра, в моя случай това е входът "Blu-Ray/DVD", просто там боднах кабела. Изглежда че тогава има някаква комуникация по ХДМИ-то и щом компютърът "види", че насреща има многоканален приемник, поддържащ, повече от две колони - тогава се сеща да си активира 5.1 конфигурацията, иначе - не.

    Ресийвърът е с функция "Stand-by pass through" - т. е. дори и да е на стенд-бай, картината и звука се предават към телевизора и не е нужно всеки път да включвам ресийвъра, за да виждам картината. Специално си търсих ресийвър с такава функция. Това ми е полезно, защото понякога само работя на компютъра и не ми трябва звук, а дори и да ми потрябва - има си го на телевизора. Но ако реша да гледам филм с многоканален звук - трябва да рестартирам ОС, за да може да "види" многоканалната конфигурация насреща и да и подаде звука, иначе нищо не вижда и пуска стерео по подразбиране в LPCM вид. Ако може тая промяна някак да става в реално време, би било много добре.

    Има ли някакъв начин да се справя с това? Искам винаги, като включа компютъра, да е активна конфигурацията 5.1, а ако не съм включил ресийвъра - тя дори не се вижда като опция. Или поне да може да се променя в реално време?

    Всичко си работи иначе - 3Д филми, концерти, МКВ-та, МП3-ки... единствено с уговорката, че първо трябва да включа ресийвъра, след това да зареди ОС, за да се активира 5.1, а ако не - слушам само стерео.

    В няколко форума четох за същия проблем, но предложените решения не водят до нищо, защото всички казват да се активира 5.1 от настройката на устройствата за възпроизвеждане. Е да, ама там като се вижда само "Стерео" и няма друго...

    Струва ми се доста глупаво да не са го измислили по някакъв нормален начин да си има винаги многоканален звук, все пак сме 2014 и не работим на Win 3.11. Дали е някакъв пропуск на Windows-a, дали е проблем в HDMI протокола, или пък самият ресийвър не е измислен добре...

    Ако може да помоля някой с подобна конфигурация дали ако зареди ОС без да включва ресийвъра си по време на зареждане, а след това - звукът му ще е многоканален или ще е само стерео, както става при мен?

    Извинявайте за по-дългото обяснение, но за да е по-ясно.

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Apr 2013
    Мнения
    410
    #2

    Отговор: Липсва многоканален звук по HDMI при Win 7

    Днес, след много рестартиране и пробване на всякакви настройки, открих, че целият проблем се получава, когато е включен каналът за обратно аудио от телевизора - ARC, а той работи ако е активирано HDMI-CEC. Отделно от това, ресийвърът има настройка през кои говорители да се чува звук, когато е в режим standby passtrough. Изборът е "AMP" или "AMP + TV". Когато е само на АМП, всичко работи както трябва, с изключение на това, че в режим Standby passtrough пропуска картината към телевизора, но не и звук, а когато е на TV + AMP - пропуска и звука, което изглежда логично. Проблемът е, че когато е на ТВ + АМП, и тогава се зареди ОС, компютърът нещо се обърква и звукът му спира да работи изцяло - нито Уинамп, нито км-плеър, изобщо - никакъв звук, наникъде. Оправя се само с рестарт.

    Когато ХДМИ-ЦЕЦ е включено, работи обратният аудио-канал от телевизора, а ресийвърът възпроизвежда звук от компютъра. При изключване на ресийвъра - прехвърля звука към телевизора, което също изглежда логично, и което търся аз като функционалност. Обаче ако не включа ресийвъра докато Оп. с-ма зарежда, се получава гореописаният проблем с липсата на многоканален звук, защото явно заради наличието на обратен аудио канал и режима standby passtrough - компютърът отчита телевизора като насрещно устройство, а той има само стерео-говорители, съответно и ОС така стартира - само с такъв режим.

    Вариантите ми за наличие на многоканалния звук, след всички направени опити, са:

    1. Включено ХДМИ-ЦЕЦ, и при включване на всичко, да спазвам следната последователност: първо включвам телевизора, после ресийвъра, после изчаквам малко, защото той автоматично превключва на input mode: ARC (TV) (и няма начин да се промени това, защото Сони са глупаци!), а аз да сменя на input mode: HDMI 1 (PC) , и след това да си включа компютъра.

    2. Изключено ХДМИ -ЦЕЦ, липса на обратен аудиоканал от ТВ, но за сметка на това - компютърът вижда насреща само ресийвъра и винаги подава 5.1 звук. Ако искам звук - включвам си ресийвъра и слушам. Макар че ми се искаше и звукът да си преминава, ама както казах - има някакъв проблем, когато настроя ресийвъра да подава звук и към ТВ, и към колоните си.

    Но пълно щастие няма. Изглежда нещо не е доизмислено съвсем, ресийвърът си работи по негов си начин, телевизорът - по свой, компютърът - и той по свой, и когато трите заедно се свържат, не могат да се разберат и всяко пречи на другите по малко. Поне открих как НА МЕН ми пречат най-малко - вариант 2. Тегля една майна на ARC, но поне останалото работи (почти) както се очаква. Поне не си играя да щракам с дистанционни като шашав.

    Моделът на ресийвъра ми е стар, но се надявам в по-новите модели тая неточна комуникация между устройствата да е отстранена.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Абсурден проблем със звук през HDMI
    От 3dfx във форум Телевизори
    Отговори: 11
    Последно: 16-11-14, 12:34
  2. Няма звук през HDMI
    От diss във форум Общ - софтуер
    Отговори: 0
    Последно: 20-03-14, 19:02
  3. Проблем със звук от HDMI - LG DM2352D
    От mexicaneca във форум LG телевизори
    Отговори: 0
    Последно: 02-12-13, 14:04
  4. Звук от телевизора по HDMI кабел в AV ресивър
    От borkosl във форум Телевизори
    Отговори: 2
    Последно: 27-09-12, 16:47
  5. помощ:липсва звук
    От powersupply във форум Телевизори
    Отговори: 2
    Последно: 29-12-10, 23:35

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе