Re: Коя марка на автомобил в БГ е синоним на антиавтомобил ??
roumen68, чувал съм, че французите са ни отрязали за Булгарреното, точно заради този износ, за който пише в статията - за това, че сме им подбивали цените! А иначе още ги има в движение тези автомобили.
Malone, не споделям, че сервото на волана трябва да е задължително включено в цената базовия модел на бюджетен автомобил. Достатъчно е да го има като опция. Ако направиш една справка за броя/процента на продадените коли без тази опция, ще видиш, че има и други на моето мнение. Не знам за кой от предните модели говориш, защото са няколко: Dacia 1310(Рено12), Dacia Liberta(в чест на свободата '89), Dacia Nova, Dacia Solenca, както и много разновидности на пикапи, включително и с двойно предаване. Моделът по R12 беше много сполучлив за времето си - румънците още тогава са ни изпреварили, като са взели по-перспективния модел! Имах такава и бях доволен, но заради откраднати документи я спях, и след няколкогодишен престой, лани я продадох за части на познат. За мое удивление, вместо да я разфасова, той я регистрира наново(на 20год) и е много доволен! При Логан има взаимстване в дизайна от Nova и особено от Solenca, но само в дизайна! Иначе те бяха изцяло румънски и бяха големи дръвчета. От Solenca също се внесоха много таксита( да нямаш тях в предвид?)
CrossBlade, ние все още не сме се сдобили с автомобил, чийто врати да се отварят "също като при всички останали коли" :)!
А някой може ли да цитира някакви цифри относно валутата, която изтича между пръстите ни, чистейки Европа от боклу?. Или пък за задоволяване на нуждата от служебни коли? Дайте да не се присмиваме на румънците, за да не излезем смешни ние!
Lazar, грешно си ме разбрал, въобще не се присмивам на румънците, напротив, давам ги за пример често, особено що се отнася до макроикономически решения на управниците им.
Мисля, че го писах някъде, много хора въобще нямат представа колко много румънски [произведени] неща употребяваме в ежедневния си живот.
Затова и заплатите им в повечето сектори [нямам предвид високотехнологични] са двойно по големи от българските.
Dacia Solenza и Nova отчасти имах предвид. За двигатели не мога да говоря, но относно купето [сглобка, качество на материалите] нещата наистина бяха плачевни, поне що се отнася до това, което аз съм пипал.
Видях една DAcia Logan дизелче на познати - егати , сам бих я одялал по-добре , ама така е със серийното производство . Който иска еВтино и бързо - това е.
Както ми каза колегата - "Кат не искаш - пазар голям, разходи се огледай се !"
Но наистина не е стабилна на завой - ако влезеш с по-голяма скорост буквално усещаш как почва да занася и съм 100% сигурен че ако я бях "изсучрил " на полигона , без проблем щяш да съм по таван.
Цитат:
Първоначално публикувано от dragozow
Кое Субару визираш защото Импресата е кукла за разлика от Форестер и новия им джип.
Старите - 5-6г и нагоре - все са ми мно'о грозни. Иначе новите ми харесват повечето.
Цитат:
Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
Видях една DAcia Logan дизелче на познати - егати , сам бих я одялал по-добре , ама така е със серийното производство.
Абе за 12 000 лева си е слънце. Има хора с по 2K месечна заплата.
Цитат:
Първоначално публикувано от MitkoS
Нека аз, нека аз.
На kris11 служебно са му взели служебната Алфа 155 и служебно са му връчили служебна Дачия-Логан.
Познах ли ?
Ей пепел ти на езика .
Не позна . Карам си все още самолета. Но в петък ме оборудваха допълнител с бялата птица "Орел" Комбо .
Бяха ме уплашили , че ще ми дадат допълнително Супер автомобил "Дачия Логан- Пикап " .
С "Дачия" та се уредиха колегите от Русе - като отидат до Букурещ- да ремонтират "Дачиата" за обратният преход :)))
Цитат:
Първоначално публикувано от Lazar
Дали са му нова кола? Ами това си е повод за черпене :Drinks:! Е трудно се преживява смяната на жребец с муле, ама...
CrossBlade, питам, защото никой не казва нищо конкретно - двигател ли, купе ли, интериор ли, кое и е ужасното. Не че искам да я хваля или превъзнасям, ама аз не съм забелязал чак такива кусури, че да и лепна епитета "ужасна"
Доколкото знам шасито е от Clio Simbol, двигателите са много добри, особено дизела е ценен,
Само дето ходовата част се скапва за нула време, дори и на Реното по нашите пътища. Попитай в "М сат" Варна какво им е мнението за Реното :)))
Не знам дали варналии го помнят това, дали са му обръщали внимание, но през 70-те и 80-те по улиците във Варна беше пълно с разни западни автомобили, вдигнати на трупчета. Моряците си купуват от запада кола, внасят я тук, карат я известно време докато се повреди нещо. И нали няма никакви резервни части - вдигат я на трупчета и това е. С това помня Варна от едно време - с всевъзможни необичайни западни автомобили - паметници. :)
Цитат:
Първоначално публикувано от Malone
, но предния модел на Dacia, в колкото и такива да съм влизал, все едно ги е сглобявал едноок и еднорък много пиян румънец. Нито копчетата му монтирани като хората, таблото скърца и хлопа, мокета изваден от декоративните лайсни и много, много други дребни неща, които мен лично страшно биха ме дразнили.
Може ли малко допълнение :)) за предният модел.
През 2005г оборудваха с "Дачия Пикап"дизел колегите от София . Кола на около 200км - купена на Пловдивският панаир .
Мотахме се в Пловдив 2 дни .Тръгват си колегите и заваля проливен дъжд .Обаждат се по GSM , че са закъсали . Отидоха да ги теглят. Чистачките тотално отказали - хайде в сервиза / и това кола само на 200км/.
Като се прибраха в София започнаха мъките :
1. Редовни посещения в сервиз за центроване на задна врата - / задната двойна врата да не е за ползване ?? само за гледане е .
Като се отваря и затваря в процеса на работа се разхлабват и разместват и ключалките и планките където се фиксират езиците. Поне веднъж в месеца докато беше в гаранция - посещение в сервиза за този проблем.
2. Колата е пикап и зад водача и пътник има ламарина. Но има и огледало за обратно виждане / обаче не е такова за виждане през ламарина :))
Не стига , че има огледало , ами като вали дъжд през него тече струйка вода / от антената на покрива :))
3. N на брой посещения в сервиз докато беше в гаранция за диференциал и скоростна кутия - а уж са на Рено ???
4. Кола с характер - на други екземпляри задният мост не се включва , обаче на този се включва в движение и няма изключване -- докато не се минат поне 30-40м на заден ход и така до следващото включване.
5. Идва клиент с "Дачия"пикап / "Сени" ООД вратата се отваря с такова скърцане като на 20-30 годишен ЗИЛ или Газка. Поразпитвам : как е колата и т.н. Отговора е ; не ме питай много е зле.И гори като танка - 12л нафта на градско успяват да и стигнат .
Е това , ако е кола....
kris11, понеже както казах съм бил доволен Дачия от стария модел('86) и съм се интересувал винаги и за новите модели по магазини сервизи, напълно съм съгласен, че всичките им авантюри сами да конструират автомобил в периода след 1990 са пълен крах. Но Логана не е румънски, както и старата Дачия 1310.
Не се сещам в момента Мsat какви Рена има (сещам се за Деута), но през фирмата ми са минали3-4 Трафика и навъртени към 500000 км с тях, така че отговорно мога да заявя, че е мит твърдението за калпавите предници на Рената. Просто в Турция има голямо производство на резервни части за Рено(не само де) и трябва да си факир, за да знаеш кое да избереш. Но поради факта, че може би най-силният търговец на такива части ми е личен приятел, съм си фен на Рено, макар в момента да нямам.
Цитат:
Първоначално публикувано от Lazar
kris11, понеже както казах съм бил доволен Дачия от стария модел('86)
Maй старият модел е доста преди 86 година :)) .Това си е Рено 12 / нови фарове , стопове , маска - нов модел не правят./ Доколко помня Рено 12 се появи някоя година след Рено 8 и 10 / и Булгаррено-то/ .Е беше 1200 къуб, ама голямата философия е да увеличиш кубатурата с 100 куб.см.
А да те питам виждал ли си на живо изчадието Дачия 650 :))) ??? Хем грозно като урод, хем нескопосано ,хем и калпав мотор. Цели 450км измина и му блокира двигателя . Даже има голямо постижение - чак от Букурещ до Варна се е предвижило на собствен ход.
През 96-97 седеше до гаража на 1 приятел .
Цитат:
Първоначално публикувано от kris11
Maй старият модел е доста преди 86 година :))
Не си ме разбрал - моята беше '86 :)
Цитат:
Първоначално публикувано от kris11
А да те питам виждал ли си на живо изчадието Дачия 650 :))) ??? Хем грозно като урод, хем нескопосано ,хем и калпав мотор. Цели 450км измина и му блокира двигателя . Даже има голямо постижение - чак от Букурещ до Варна се е предвижило на собствен ход.
През 96-97 седеше до гаража на 1 приятел .
Не съм - това трябва да е двуцилиндрова(1300:2=650). Ама купето сигурно е някоя специална румънска конструкция :)
@Lazar
Прав си че бше много специлана конструкция . Задните седалки бяха поне 2 пъти по-малки от тези допълнителните дето ги слагат на баничарките за да станат 7 местни.
А ТУК може да се проследи цялата история на автомобила в България и неговото производство тук, основни факти от която вече бяха изложени.
Сещам се че през 70-те се виждаха едни грозни триколки, целите покрити с кафяв брезент и с малко стъкло отпред, двутактови и пушещи. По-антиамтомобил трудно може да се сети човек :)