Страница 5 от 5 ПърваПърва ... 345
Резултати от 61 до 74 от общо 74

Въпрос за акумулатор

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич
    Мнения
    4,810
    #61

    Отговор: Въпрос за акумулатор

    Мдаа, това е начина. Иначе, както бях аз - 3г. и нов.

  2.  
     
  3. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,300
    #62

    Отговор: Въпрос за акумулатор

    Някои акумулатори да наистина запечатани и не могат да се отворят без трошене.

    Има немски macht и с 3 и с 5 г гаранция.

    А дизелов автомобил не може да изкара 8 или 10 г. с един акумулатор.

    Запечатаните с клапа ги зареждайте до 14.4 волта.Ьаоечатаните отварящи се може и до 14.7в.
    Зареждането трябва да е е зависимост от температурата на електролита, което е околната на акумулатора температура, освен ако не го сваляте и местите в закрито помещение.

    Затова имам и 2 то зарядно, което отчита температурната компенсация и гъчи до 15.5в .При температури от -20 градуса под нулата заредена се счита клетка до 2.78в.
    Около нулата 2.55-2.58 волта на клетка за 12 волтов акумулатор.


    На лидлъското зарядно ако имате време можете да зареждате акумулатора и на режим мотоциклет.

    Но 8 годиникумулатор на бензинов автомобил и повече може да изкара само акумулатор на бензинов автомобил и то ако колата е с базови оборудване.

    Ако е средно или високо ниво трудно ще изкара 8 години, само ако колата се кара извънградско повече.

    AMega да добри, но нямат моят размер.

    Сега съм с турски mutlu, след като колата умори един macht класик, който не е и за тази кола де, но предният собственик му е вършил работа, защото 98% от пробега е бил извънградско на дълги разстояния, а минмумът е бил 150-160 км в едната посока.

    На съвременните коли няма как акумулатор да изкара 8 години, освен ако е Дачия и то бензин.

    Бензиновите от 2001г започнаха да ги правят с директно впръскване, а немските от 2006-2009г. и там също е нещо подобно на общата рейка и повишено налягане на горивото.

    Има една камара консуматори които са постоянно жадни за ток...

    И аз на моят акумулатор му бих заряд в началото на декември, и сега пак, макар че е на 1 година, но тази година нямаше и зима де.При мен сняг не 3 задържал -само валя и остана до обяд по колите и се стопи.Нажасфалта изобщо нямаше.

    И аз зареждам акумулатора преди да ги сложа, но следващият ми аку ще е или отново Мутлу, или махат с 5г гаранция или такъв с тапи за доливаме.

    Акумулаторът с който купих колата не го зареждах, защото слушах малограмотни идиоти, които като работят нещо като жичкаджии си мислят че знаят, но се оказа че само "си мислят"...

    Ако бях зареждал майтап, можеше още да съм с него, макар че кола с консуматори си иска голям, тежък и корав акумулатор...

    С трици не става...
    Този пост е редактиран от justify; 17-02-20 в 10:41.

  4. Senior Member Аватара на dodo_pv
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    6,509
    #63

    Отговор: Въпрос за акумулатор

    Джъсти, бензиновият автомобил, дори да е с всички екстри, ако е произведен след 2000 година и е технически изправен, няма нужда от зареждане на акумулатора. Условията са да се кара или всеки ден, поне по 5 минути на едно палене, или след продължителен престой по около час за седмица. Алтернаторите им са над киловат (около 1,5kW средно) и могат да отдават тази мощност дори на празен ход. Стартирането на мотора става средно за 4 секунди, а бордовото напрежение кове на 14,2V при пълно натоварване. За автомобили, произведени след 2010 година, няма разлика между бензин и дизел. Друг е въпроса, че кочините в България за с незнайно оборудване и техническо състояние. Акумулаторите са непричëм

  5. Senior Member Аватара на Jack Krauser
    Тук е от
    Apr 2012
    Мнения
    5,735
    #64

    Отговор: Въпрос за акумулатор

    Цитат Първоначално публикувано от dwrbudr Виж публикацията
    Като пуснат зарядни пак на Лидл по 30лв си вземи, зареждат на 2A. За парите си са чудесни. Карах 7г с един Bosch S5. Сега с Varta Silver вече 5г което си е 1:1 с боша.
    Тея лидълските зарядни с дисплея май ще се окажат големи боклуци.
    Същото зарядно от лидъл стои неизползвано у дома в шкафа от миналата година.
    В гаража имам една Варта като резервен акумулатор(купуван е 2009-та, използван до 2017-та), тези дни покрай темата се присетих, че отдавна съм го зарязал и не е зареждан дълго време, и си викам, чакай да видя как ще работи лидълското зарядно... При включването показваше на дисплея към ~10 волта напрежение - явно от стоенето батерията се беше разредила напълно. Оставих го да зарежда, отне почти цял ден, докато напълни чертичките и накрая показваше към 13 волта на (уж)зареден акумулатор.

    Хрумна ми да закача един консуматор, за да видя в какво състояние е батерията. След 15 минути разряд само с 0,8 ампера(слабо натоварване), напрежението на батерията беше паднало под 10 волта. Викам си, "тази Варта е за боклука, никакъв ток не може да отдава, щом при такъв слаб товар окапва"... обаче нещо ме усъмни и ходих да взема старото зарядно на бащата.
    След като заредих Вартата с него, под товар вече си държи стабилно 12,3 волта, а аз мислех да я изхвърлям.

    Новите електроники се оказаха големи боклуци, като надеждност и ефективност не може да се сравняват със старите аналогови техники от социализма. На табелката на старото зарядно пише ДСО Респром - София.... Тази машинария е произведена преди десетилетия, но удря лидълския боклук в земята...
    Този пост е редактиран от Jack Krauser; 18-02-20 в 19:12.

  6. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,204
    #65

    Отговор: Въпрос за акумулатор

    Не знам какъв капацитет ти е акумулатора, какво му е състоянието и напрежението преди заряда.
    Лидълските са същите, като малките Bosch, само 2-3 пъти по-евтини.
    Времето за заряд зависи от капацитета и състоянието на батерията, както и на режима, на който зареждаш. Зимата се препоръчва този за AGM акумулатори с 14.4V.
    Отначало зарядното прави някакви тестове, после определя режим на заряд и т.н. Оставаш го поне 24h да си зарежда и като приключи минава в режим поддържащ заряд. Най-лесно можеш да провериш дали държи капацитет акумулаторът, след като си го заредил напълно през поне 20' измерваш напрежението на клемите. Ако падне за 1ч. някъде под 12.3 и по-ниско, акумулатора го пиши за смяна. Не ти трябва товар, товарна вилка и т.н.

    Мен при евтините микропроцесорни зарядни най-много ме дразни минималният праг, под който просто зарядното няма мощност (недостатъчен заряден ток) да заработи. За 12V мисля беше 7 или 7,5V, а за 6V - 3.8. Знам го, защото се опитвах да възстановя VRLA акумулатори от прожектор и UPS. Иначе има професионални (STEK например), кото се настройват. Но и цената им е като за настройчици, за съжаление.

  7. Senior Member Аватара на Jack Krauser
    Тук е от
    Apr 2012
    Мнения
    5,735
    #66

    Отговор: Въпрос за акумулатор

    Преди малко слязох долу да измеря Вартата.
    Напрежение в покой 12,96 волта
    Напрежение при товар 0,8 ампера след 20 минути, не пада под 12,3 волта.
    Не е зле за акумулатор на 10 и кусур години. Значи просто е бил разреден.

    - - - - - - - - - -

    Цитат Първоначално публикувано от Gena_bs Виж публикацията
    Отначало зарядното прави някакви тестове, после определя режим на заряд и т.н. Оставаш го поне 24h да си зарежда и като приключи минава в режим поддържащ заряд. Най-лесно можеш да провериш дали държи капацитет акумулаторът, след като си го заредил напълно през поне 20' измерваш напрежението на клемите. Ако падне за 1ч. някъде под 12.3 и по-ниско, акумулатора го пиши за смяна. Не ти трябва товар, товарна вилка и т.н.
    Точно същия ефект се получаваше след близо цял ден зареждане с лидълския боклук - като махна клемите напрежението в покой непрекъснато си падаше, от 13 волта постепенно пада и пада, даже под 12в, затова се подлъгах, че акумулаторът е заминал, за малко да изхвърля работещ акумулатор.
    Хем си играх да сменям различни зарядни програми първо го бях пуснал няколко часа на "режим мотор" после на "автомобил" и наистина си прави някакви тестове, отначало пуска голям ток, после го намалява, но в крайна сметка не можа да зареди както трябва батерията, въпреки че на дисплея показва "пълно до горе".
    Според мен единственото предимство на лидълския боклук е, че зимата ако ходиш някъде може да го хвърлиш в някоя чанта, ей така за всеки случай. Но за сериозна поддръжка на акумулатори тоз боклук не става.
    Този пост е редактиран от Jack Krauser; 18-02-20 в 21:52.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Nov 2005
    Мнения
    527
    #67

    Отговор: Въпрос за акумулатор

    Преди година и малко детето забравило лампичките в купето на едната кола включени и 10 годишен Ромбат заминал ненадейно. Комшията го пробва с неговото точно лидълско и не държеше след два пъти по цял ден зареждане. Купих нов. След време паднал акумулатора на скутера. Детето пак моли комшията и цял ден - не може да го запали с ключ. С манивела го подкарах и си зареди след 30 мин бръмчене насам-натам. И реших, че не му е наред зарядното, обаче той редовно си дозарежда 2 акумулатора - на колата и на техника. И си е ок всичко. Жената ми е купила подарък пак лидълско, но оттогава не ми се е налагало да зареждам и не знам дали работи

  10. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,204
    #68

    Отговор: Въпрос за акумулатор

    Няма време сега да чета упътването, но това, че дисплеят показва 4 стълбчета не означава, че акумулаторът е зареден до пълния (според състоянието му) капацитет.
    Почти цял ден заряд колко часа е това? Ако е под 12 часа, лидълското (Imax 3,8A, а то не зарежда постоянно с такъв ток) няма как да зареди акумулатор от 60Ah, какъвто аз лично съм пробвал. Минимум 24ч.

  11. Senior Member Аватара на dodo_pv
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    6,509
    #69

    Отговор: Въпрос за акумулатор

    Само да вметна, че при напрежение под 1,8V на клетка, започва процес на по-особена сулфатизация, при която зърната на оловния сулфат стават едри и не могят да се превръщат повече в оловен окис при зареждане. Освен ако не са защитени от такава сулфатизация. Така че, ако напрежението на класическия акумулатор е под 10,8V, е необходимо зареждане с токови импулси, за да се разрушат и изпадат надолу едрите зърна оловен сулфат, за да могат да се разтворят ситните при зареждането. Явно лидълското не го може този номер, защото зарядните за акумулатори не са хранителна стока.

  12. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2010
    Живее в
    Бургас
    Мнения
    1,271
    #70

    Отговор: Въпрос за акумулатор

    Тук има показано как зарежда лидл-ското паднали акумулатори на 7.5V - https://youtu.be/o1JIDYBmP7k?t=498
    Точно това за което Додо спомена, за 30 пари не знам какво повече се очаква.

  13. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,300
    #71

    Отговор: Въпрос за акумулатор

    Тоя акумулатор е свършил и е за боклука.Най-вероятно са започнали да му се откриват плочите защото е останал без електролит.


    А ЛИДЛското зарядно е зарядно, а не десулфатизатор за акумулатор.

    ЛИДЛското зарядно десулфатизира доста добре но само с импулси.

    Твърдо слуфатизирал акумулатор стоял година и повече в бездействие незареден само с импулси не става.Иска увеличаване на зарядното напрежение до над 15.5 волта, а най-добре до 16.4 волта с максимум 17.2 волта и да се зарежда на този волтаж 1 час.На максимум 16.4 волта може до 2 часа.Тогава се възстановява сравнително добре, но при 80-90 амперчаса акумулатор, няма да възстанови повече от 20-30 амперчаса.

    След това колкото и да се зарежда капацитета няма да се възстановява, а само ще опада активна маса докато даде късо и някоя клетка замине...

    Аз имам 2 зарядни и 2-те "умни" - ЛИДЛ-ско и Китайско Foxcon което зарежда до 15.5 волта и има функиця десулфатизация, която се стартира ръчно и ако не я изключиш след 24 часа преминава към заряд.


    Умните зарядни са по-добри защото щадят акумулатора и го пазят от кипене.В над 80% от случаите акумуаторът е сдал багажа, защото електролита е изсфирясал ...

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Мнения
    1,563
    #72

    Отговор: Въпрос за акумулатор

    Цитат Първоначално публикувано от justify Виж публикацията
    Китайско Foxcon което зарежда до 15.5 волта и има функиця десулфатизация, която се стартира ръчно и ако не я изключиш след 24 часа преминава към заряд.
    Може ли снимка или модел че ме заинтригува.

  16. Member
    Тук е от
    Nov 2010
    Мнения
    904
    #73

    Отговор: Въпрос за акумулатор

    Цитат Първоначално публикувано от justify Виж публикацията
    ...
    А дизелов автомобил не може да изкара 8 или 10 г. с един акумулатор.
    ....
    На съвременните коли няма как акумулатор да изкара 8 години, освен ако е Дачия и то бензин.
    ...
    Не зная кое се води съвременен автомобил, но Q7 от 2009 юли месец - 3000 TDI, изкара с оригиналния си акумулатор до предната седмица :D И го смених, не щото не палеше, ами един майстор ми каза, че имало натрупани грешки за ниско напрежение и не отивало на добре. През годините ми е птавил проблеми (не се кара редовно) палил съм с кабели, но никоха не съм го зареждал със зарядно. Мол беше оригиналния.
    На Ситроена ми 2014 го смених преди месец, но ъой от година прави номера,близо 5 години изкара (старт-стоп е) пак никога не съм го зареждал. Не съм мислил кал да го пазя, не мидля и за напред да слугувам на батерията, като умре - сменям и това е.

  17. Novice
    Тук е от
    Feb 2022
    Мнения
    7
    #74

    Отговор: Въпрос за акумулатор

    Да ти кажа 2 зими се мъчих с един източен акумулатор на моята. Значи всеки ден треперене дали ще запаля сутрин. На 2-3 пъти трябваше да спирам хора да ми дават ток. Накрая викам егати, взех един Бош акумулатор. Някъде 100-150 лева излезна, но ви казвам всякакви проблеми с паленето ми приключиха. Един два пъти ми се наложи на върти повече докато запали, но поне палеше :D (помогна и 100-октаново гориво 2-3 зареждания да прочисти)

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 5 от 5 ПърваПърва ... 345

Подобни теми

  1. Въпрос за ЛЕД лампа и зарядно за акумулатор....
    От hhumpff във форум Домашен майстор
    Отговори: 3
    Последно: 13-02-15, 13:40
  2. Зарядно за акумулатор
    От avenger във форум Автомобили
    Отговори: 14
    Последно: 09-02-14, 04:02
  3. Акумулатор
    От Kossowala във форум Автомобили
    Отговори: 13
    Последно: 04-06-12, 15:59
  4. Двуполярно захранване от акумулатор
    От nedkol2a във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 6
    Последно: 19-09-11, 15:38
  5. Изтощен акумулатор
    От roumen68 във форум Автомобили
    Отговори: 32
    Последно: 20-05-07, 22:24

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе