външна антена (за вила в балкана) ?
  Здравейте,
отскоро имам щастието да прекарвам повече време на една вила във Велинградския балкан, обаче с телевизора имаме проблем. Той си е нормално старичък, но антената е вътрешна, с някакъв усилвател и единственото, което хващам, са пикселизирани силуети. На бТВ мога да различа дали е мъж или жена :)

Явно ще трябва да сложа външна някъде на покрива или терасата на втория етаж.
Въпросът ми е - дали да търся обикновена антена с усилвател или DVB антена за цифров сигнал? Доколкото схващам, от първите се намира за 25-30 лева, а от вторите - за повече :) Засега цифровата ефирна е само в София, нали? Кога да я чакам и на вилата?

Мерси предварително.
     Re:външна антена (за вила в балкана) ?
  Във вилна зона ли си? Ако да, провери съседите ти как са се справили.
Според мен, най-удачно е да ползваш услугите на Булсатком, Тотал ТВ, а скоро и Виваком.

Цитат:

Първоначално публикувано от metesator  
 Здравейте,
отскоро имам щастието да прекарвам повече време на една вила във Велинградския балкан, обаче с телевизора имаме проблем. Той си е нормално старичък, но антената е вътрешна, с някакъв усилвател и единственото, което хващам, са пикселизирани силуети. На бТВ мога да различа дали е мъж или жена :)
Явно ще трябва да сложа външна някъде на покрива или терасата на втория етаж.
Въпросът ми е - дали да търся обикновена антена с усилвател или DVB антена за цифров сигнал? Доколкото схващам, от първите се намира за 25-30 лева, а от вторите - за повече :) Засега цифровата ефирна е само в София, нали? Кога да я чакам и на вилата?

Мерси предварително.

Какво точно гледаш и с какъв приемник, че имаш пикселизация? На кой канал (канали)? Какви са тия DVB антени за цифров сигнал???
  lupus,

DVB антената не ми ли е необходима, за да 'улавям' ефирната цифрова телевизия? Т. нар. "цифров мултиплекс" докъде се е разпрострял в България?

Иначе гледам с някакъв стаен боклук - скапана антена, която лови двойин образи и мътилка. Телевизора е стар.

Въпросът ми е по-скоро наистина докъде се е разпростряла цифровата ефирна телевизия и има ли нужда от специфична антена за нея или просто да сложа нещо с усилвател на покрива?

Съседите са с кабелна, но аз ходя там 4 пъти в месеца са по ден и половина и не ми се подписват договори с махленски кабеларки. А и нямам нужда от много програми.

пс - а това ще ми свърши работа за какво точно? 
 http://www.technomarket.bg/product_d...ct_id=09035311
?
  Купи си от Конрад (или от Метро) антена за 18 лв с вграден усилвател и мотор. Работи безупречно за парите си!
  Не се занимавай с цифрови антени, ако нямаш намерение да си купуваш и цифров тунер. Иначе ако не те мързи изкарай си телевизора на по горен етаж и виж има ли разлики. и Съответно послушвай съвета за антена от Конрад или Метро. Ти едва ли ще имаш избор от повече от 3 програми.
  Абе някой тук ще ми обясни ли що е то "цифрова антена" и по какво се различават антените за приемане на цифров и аналогов сигнал. Що за фолклор взе да ходи между народа? :)
  Мисля че е е маркетингов трик. Ако не е така ме поправете. От значение е подавания сигнал и тунера - цифров или аналогов. Антената си е антена!
  До 2012 щели да задължат всички оператори да преминат на цифрово излъчване. Вероятно ще ги "задължат" така, както "задължиха" всички интернет и телевизионни доставчици да си махнат паяжините между блоковете - пожелателно.

Колкото до цифров сигнал през антенен вход... Без коментар.
   Цитат:

Първоначално публикувано от Lupus  
 Абе някой тук ще ми обясни ли що е то "цифрова антена" и по какво се различават антените за приемане на цифров и аналогов сигнал. Що за фолклор взе да ходи между народа? :)

Няма такова чудо цифрова антена, както и сигнала който се излъчва по ефира е аналогов (модулиран от цифровия) - има антена подходяща за цифровата телевизия, тоест антена която усилва добре в дециметровия обхват.
   Цитат:

Първоначално публикувано от koleto  
 Няма такова чудо цифрова антена, както и сигнала който се излъчва по ефира е аналогов (модулиран от цифровия) - има антена подходяща за цифровата телевизия, тоест антена която усилва добре в дециметровия обхват.

Именно! Той въпроса ми беше риторичен! 
Но вече няколко пъти ми се случва да ме питат за "цифрови антени". :))