Езиков тест за Българско гражданство
Накратко резюме от news.bg
Цитат:
И Италия въвежда езиков тест
Италианският парламент работи по нови правила за получаване на италианско гражданство, включително езиков тест и съкращаване наполовина (т.е. до пет години) на срока за подаване на молба за гражданство, предаде АФП.
В новия текст е предвиден изпит по италиански език за ниво, отговарящо на пет години начално образование, достатъчни познания за живота в италианското общество, основни познания за италианската история и култура, гражданското поведение и конституцията на страната.
Според вас, редно ли е и в България да има такъв тест?
Аз лично се срамувам, когато гледам и слушам интервюта на Български министри, кметове, Журналисти и прочее длъжностни лица (няма да споменавам партия, да не стават крамоли) които не могат да свържат едно правилно изречение на български!
Re: Езиков тест за Българско гражданство
:016: - Абе да дават гражданство на всеки, и без това сме малко - first choice ...
а иначе , явно някой е решил че и без това имаме твърде много граждани, ако питаш полуидиотите в парла-мента те най добре биха се чувствали с 5-ма граждани ...
А, бе, те децата не знаят български, ти за чужденците си се загрижил...
Да, щом искат да имат Българско гражданство
Имайки предвид, че в самата анкета има стилистични и правописни грешки, предлагам да се отнеме българското гражданство на автора на темата... :))
Това, разбира се, беше шегичка, но: не се пише "ракий", а ракии. Освен това български език и гражданство не се пишат с главна буква, както и компютърна грамотност. И накрая: правилно е "наизуст", а не "на изуст".
бтв това в някои случаи е истински абсурд ... имам приятели в USA, които искат родените им там деца да имат българско гражданство - как ще докажеш, че едно 3-месечно бебе знае български?!?, та то не знае никакъв език ...
Само не знам за чей чеп им е на чужденците да знаят български език? Искат да си купят земя, къща или нещо друго - няма проблеми. Регистрират си фирма и купуват. Нито гражданство им трябва, нито нищо. Е, тогава за какво им е да стават български граждани? Защо им трябва да учат езика ни?
На 3 ракии съм и хич не ми пука
:))
но както каза dash :
и без това сме малко...,
- обаче, чудя се как иначе уж образовани хора продължават да се изказват, че сме били 8 милиона.
доста отдавна чужденците решават езиков тест и във България има даже цяла наредба с изисквания. Смятам че е правилно да имат някакъв минимум езикова култура - щом ще стават БГ граждани
Принципно съм съгласен, но е трудно изпълнимо като задължително условие.
А факта е, че в момента има хиляди, ако не десетки хиляди "българи", които не знаят повече от 10-15 български думи.
Едните живеят в Турция, другите в Молдова.