Re: Схема на "жак" петица.
DIN audio connector се казва. :) Може да потърсиш из google или направо виж http://pinouts.ru/Home/DinAudio_pinout.shtml.
Много благодаря :). Дано да стане нещото. Имам спомени, че на предишният компютър по някаква причина не искаше да работи през такъв усилвател, направо бодях колоните(пасивни:) в звуковата :016: Creative AWE64 и свиреха за страх, имаше кабел направен тогава, но сестрата го е потурчила някъде. Сега ще ползвам вградената звукува карта на Asrock AliveNG6-DVI.
За най-сигурно,понеже става въпрос за стар Бг-усилвател - включи колонките,дай да е активен входа и пробвай на кои дупки на 5-цата дава "брум",като докосваш,да речем с нещо метално тънко в ръката(оголено кабелче,игла).
Като погледнеш жака отдолу към пиновете които стърчат първите два са входове към усилвателя 3 - ти маса последните два са изходи от усилвателя , тях няма да ползваш
Кабела работи, но от компютърат се губят средните(вокалите почти не се чуват), като пусна MP3 player всичко си свири добре. Ще пробвам с нови драйвери за звука скоро, но не знам дали е от това само проблема. Дъното е Asrock AliveNG6-DVI, вграденият звук който ползвам е на Реалтек ALC888 . Нямах време да си играя тази вечер, но пък и нямам идея какъв може да е проблема. Пробвах и с Winamp и MediaPlayer, положението е същото, уиндоуса е чисто нов, без никакви луди филтри и подобни.
Ако средните, както казваш са глас или вокали и ти се губят когато гледаш филм с 5.1 звук, а си работят нормално когато слушаш стерео MP3, определено проблема не е в кабела или усилвателя а в настройките на звуковата ти карта или AC3 филтъра. Нагласи си звуковата карта да е на 2 канален звук ! Аз ползвам подобен усилвател с DIN 5-ца и нямам проблеми.
Доколкото си спомням това дъно има 7.1 звукова карта. Настройката се прави от Realteck Sound Manager, който има иконка до часовника която прилича на : (((.))) в тъмно синьо май беше ... от там задай на звуковата карта, че ще е само 2 канала.
Възможно е да бъркам името на програмата, но карам по спомен.
Оправи се с преинсталиране на драйверите. Като гледам ще трябва да се взима отделен бас, че не се справят горките колони, все пак са сигурно на 25 години някъде, с тези елипсовидни говорители не става много добре. И следващият ми въпрос е, препоръчайте ми някаква евтина бас каса, като гледам има прилични 2:1 системи за по 60-70лв., може би бас ще има за по-малко.
В настройките на звука ( контролния и панел ) има отметка "voice canselation - махни я и пробвай пак !