Разлика между импеданса на колоните и рисийвъра - проблем ли е?
Здравейте,
имам колонки останали от предишна аудио система - 5 броя и съб-ууфър. Всичките тези са с импеданс 3 ома.
Харесал съм си един рисийвър, който обаче има импеданс 4 ома на каналите.
Проблем ли ще е да вържа тези колонки към рисийвъра?
Благодаря.
Re: Разлика между импеданса на колоните и рисийвъра - проблем ли е?
Сериозно ли са на 3 ома? Ако не го увеличаваш много ресивера няма да има проблем. Имай предвид, че ако изгърми ресивера няма да ти признаят гаранцията заради тези колкони.
3 към 1 в полза на усилвателя! :bravo
Да, и мен много ме учуди това, но действително импеданса на всяка колона е 3 ома - поне така пише на етикета залепен на задната страна над буксите за кабела към рисийвър/усилвател...
Може да се опитам да видя дали ще върви, без да надувам рисийвъра до дупка. Колонките не са лоши, без да са нещо супер - поне ми спестяват някой и друг лев...
В общи линии ако не насилваш много копчето за усилване на ресивера, няма да имаш проблем. Интересно обаче защо тези колони са с такъв "нестандартен" импеданс. И дали наистина са с такъв, какъвто пише на лепенките?. Все пак, колонките се свързват с кабели към ресивера и това вероятно е и решението на твоя проблем, защото кабелите също имат някакво съпротивление. Като нищо съпротивлението на кабела може да бъде 1 ом (че и повече, ако е по-евтин и по-дълъг) и ето ти ги заветните 4 ома на колона. Предполагам, че и за това са направени колонките с такъв импеданс.
Цитат:
Първоначално публикувано от izwerga
Измери го.
Кое да измери? Импеданса няма как да измери поради липса на специализиран прибор, а съпротивлението на проводника също се съмнявам да успее - трябва му милиомметър.
Може да измери съпротивлението на тонколоната. Друг е въпроса, че не му върши работа.
ако толкова се плаши да върже по 1 ом съпротивление на всяка колонка!