Здравейте,

Докато си разчиствах мазето онзи ден, съвсем случайно открих един Technics RS-BX646, за който нямам спомен кога и как е попаднал там
Тъй като преди време имах идея да си взема втори дек за презапис на касети, но не останаха средства, много му се зарадвах на този и реших да го прегледам по-обстойно.
След като първо го изсуших (поне 7-8 години е стоял на влагата в мазето), почистих го основно отвън и отвътре, смазах механиката и оправих контактите за наличие и тип на касета, се оказа че дека е в почти идеално техническо и оптично състояние.
Всичко по него функционира нормално, с изключение на скоростта на лентата, която е, грубо казано, 1.5 пъти по-висока от нормалната (и не се влияе въобще от тримера за регулиране). След като разгледах service manual-a и премерих тук-там по платката, останах с впечатление, че е заминала регулировката на оборотите - тази, която е вътре в самия мотор.

Въпросът ми е дали на някой не му се намира същия или подобен мотор (или поне платката с регулатора) от някой заминал дек. Оригиналния мотор е Panasonic RFM133ZA DC MOTOR, но мисля, че и друг би свършил работа - доколкото имам спомен, тези мотори бяха, общо взето, стандартни.