Помощ за настройка на JAMO sub 300 СУБУФЕР
Здравейте колеги имам субуфер Jamo SUB 300 та въпроса ми е как да настроя субуфера за по добър бас!
В момента съм с тези настройки!
Cut off от 40Hz до 150Hz в момента е на средата.
Phase от 0 до -180 в момента е на средата.
Технически подробности |
Пикова мощност Работа | 300 W |
Честотните характеристики | 28 Hz - 150 Hz |
Мощност на субуфера | 300 вата |
Свързване | Кабелен |
Отговор: Помощ за настройка на JAMO sub 300 СУБУФЕР
Малко повече инфо е нужно, за да ти се даде приблизителен съвет.
Какви са основните ти озвучителни тела, какъв е честотният им диапазон (долната граница) и как си разположил всички озвучителни тела в помещението?
Ако Cut off е около 100Hz в общия случай при големина 10"-8" на woofer на основните колони горе-долу това е настройката. Ако са ти по-малки говорителите, увеличи горната честота.
Относно фазата - регулира се според помещението и разположението на озвучителните тела.
Най-добре става настройката с тестови нискочестотни сигнали и микрофон, но е голяма играчка.
Този sub няма ли някакво упъване? http://www.voxxintlcorp.com/docs/com.../SUB300_OM.pdf
Оле майко! То наистина нищо не е обяснено като хората, ако това е упъването!
Има някаква настрока Auto, но не знам какво върши и дали има някакъв положителен ефект от нея.
За cut off - от ресивъра 80-100 hz, всички колони ги сетваш като малки, от Jamoto crossover да е на max;
За фазата - към 0 ако е пред теб, на 180 ако е зад теб, най-добре на слух - пускаш нещо с як бас и се облягаш на суба, въртиш фазата като започваш от 0, в момента когато уфъра се сфазира с основните колони, баса е най-силен - ще го осетиш и с тялото ако ти е добра системата.
Здравейте колеги субуфера го ползвам с ресивърYAMAHA RX-V473 Колоните са ми JAMO S-606 HCS 3!Намира се фронтално срещу мен!
Колега,
Останалите колони променят коренно ситуацията и усложняват задачата.
Jamo : Home Cinema Systems : S606HCS3
1.Централните ти са с вграден sub 8". В общия случай не би трябвало да се нуждаеш от допълнителен такъв.
Ето едно ревю: Jamo S 606 HCS 3 Review – Floorstanding / Home Theater speaker system | Review Horizon
2.Разположи си правилно всички други колони без sub 300, съгласно упътването. Понеже всички са със заден бас-рефлекс, остави поне 50-60см свободно пространство зад тях. Дали вградените sub в основните колони да са навън или навътре - в упъването има указания какво се получава при двете положения.
Слушай внимателно звука в продължение на няколко дни при тази настройка, за да свикнеш.
3.Свържи sub 300 и сложи фазата му на 0, а cut-off на 100Hz. Ето и честотните им характеристики: http://www.voxxintlcorp.com/docs/jam...whitepaper.pdf
Понеже на всичкото отгоре този sub е downfiring, демек говорителя му е надолу, под него е желателно да няма меки настилки, килими и т.н. Също така не е препоръчително и да е нещо твърдо и лакирано, като ламинат. Най-добре е естествен паркет или добре направено дюшеме.
За фазата ще ти трябва помощник, който да променя настройката. Ти да си седиш и слушаш на нормалното си местоположение - фотьойл или диван. Когато ти хареса, оставяш го така и настройвате cut-off на sub.
4.Успех!