Отговор: Усилвател и тонколони
Може и да вдигна бюджета,но някой да разясни какви колони с какви усилватели е най-добре да се свързват,че не ми е ясно!
Въпрос от първи пост!Помогнете!Благодаря предварително!
аз съм с ямахата и съм повече от доволен:)пайнера е по-маломощен само 100вт,но вади качествен звук.и последно най-важни са тонколоните.с лоши колони и най-добрия усилвател няма да свири качествено.
Не е задължително да са с еднаква мощност, добре е колоните да са по-мощни, иначе рискуваш да гръмнат при по-голямо усилване.Импеданса на колоните трябва да е колкото на усилвателя или по-голям.Най-важното условие е да ги чуеш и да ти харесат.Усилвател и колони не се купуват без да се чуят, по възможност там където ще ги слушаш.
най-общо качествените усилватели са до 93-95г,сони ес серията ,ямаха ах пайнер а717/757/777,големите модели на денон.пайнера91.от онкио кенуд и техникс бягай далече.също гледай да са с крайни мосфет транзостори а не с интегали.килограми поне 15/качествено захранване.тонколони равни или с по голяма мощтност от усилвателя пти еднакво съпротивление.чуствителност на колоните поне 92дб,равномерна ачх при 20хз-20кхц.
Благодаря колеги доста ми помогнахте да се ориентирам!До колкото разбрах -
Значи Импеданс ОМА трябва да е еднакъв примерно 4 ома и на колони и 4 ома и на усилвател...не може едното да с е повече ома!
Мощността на колоните може обаче да е по-голяма - примерно 80 вата колони и 60 вата усилвател.
Поправете ме ако греша,че да не взема нещо и после да не работи коректно!
Цитат:
Първоначално публикувано от
arsenal1999
Значи Импеданс ОМА трябва да е еднакъв примерно 4 ома и на колони и 4 ома и на усилвател...не може едното да с е повече ома!
А бе, съпротивлението на колоните може и да не е равно на посоченото за усилвателя, но тогава задължително, на колоните трябва да е по голямо.
мерси!
общо казано колоните може да с повече мощност и по-голямо съпротивление.
Ako имаш, примерно, усилвател със 100W на канал при 4ома и му закачиш 100W колони на 8ома, имай предвид че мощността на усилвателя ще падне на около 50W на канал.
Попаднаха ми две хубави колони , 6 ома, 50-150W, марката не знам...Какъв усилвател да търся за тях, никъде не намирам усилвател на 6 ома?
Не е нужно усилвателя да бъде точно на 6 ома . И с 4 ома става .