Резултати от 1 до 4 от общо 4

Искам да модифицирам тонкоректора на Pioneer А-109

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2014
    Живее в
    Варна
    Мнения
    124
    #1

    Искам да модифицирам тонкоректора на Pioneer А-109

    Здравейте,
    Купих си едно усилвателче Pioneer А-109 с цел слушане на съвременна поп музика.
    Прилично се държи машинката с оглед бюджетния клас и претенциите към нея, но я използвам със старички колони, които са отворен обем, но си искат малко коригиране на ниските и особено в областта под 100Hz с оглед музиката, която ще се слуша. Изследвах оригиналния тонкоректор и констатирах, че честотната лента в която работи корекцията на баса е от 80Hz до 280Hz, ако не греша.
    На мен обаче ми се ще да сваля този диапазон малко надолу, за да получа по-ярко суббасово усещане, вместо гъгнене, с наличния материал. Пробвах колоните си с усилвател с активен тонкоректор на 35Hz-65Hz и резултата беше приятен. От цифров източник с еквалайзер също се получава добре, когато повдигна най-ниския диапазон - 32Hz. Не става обаче, когато съм на тунер или CD, а не искам да давам пари и за еквалайзер.
    Познавам доста схеми на еквалайзери и тонкоректори, които съм правил в миналото, но тази на Pioneer нещо не мога да я схвана, особено в НЧ участък с този транзистор. С усилвателя явно е организиран смесител, на който на инвертиращия вход се подава + корекция, а на неинвертиращия - корекция от избирателния двуполюсник. Ако не се лъжа, честотата на Treble се определя от R759 и C757. Обаче на Bass дали е от R761 и C759 или участва и R765 и C 763 ми убягва.
    Моля, ако някой може да обясни как точно работи или ако не му се занимава, просто да ме посъветвате чрез промяна на коя R-C група ще сваля надолу честотата на НЧ корекция.
    Прилагам снимка на схемата на тонкоректора, направена от Service manual-а на усилвателя.
    Предварително Ви благодаря за вниманието!
    Приятна седмица на всички!
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  2.  
     
  3. Novice
    Тук е от
    Dec 2018
    Мнения
    7
    #2

    Отговор: Искам да модифицирам тонкоректора на Pioneer А-109

    Цитат Първоначално публикувано от detronik Виж публикацията
    Здравейте,
    С усилвателя явно е организиран смесител, на който на инвертиращия вход се подава + корекция, а на неинвертиращия - корекция от избирателния двуполюсник. Ако не се лъжа, честотата на Treble се определя от R759 и C757. Обаче на Bass дали е от R761 и C759 или участва и R765 и C 763 ми убягва.
    Аз не мисля така.Като гледам схемата мисля че сигнала се подава на неинвентиращия вход а има направена обратна връзка която е честотно зависима.И оттам бъзикат усилването на честотата.По начало този начин няма дълбоки корекции но пък за сметка на това са качествени.Мисля и че R761/C759 R765/C763 и двете групи участват.Ама как точно ще влияят не мога да кажа.
    По начало ми се струва безсмислено начинание.Съмнявам се че ще се получи по добър звук.Очевидно баса ти липсва и вместо да го свири говорителя ти искаш да го докараш от корекции.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2014
    Живее в
    Варна
    Мнения
    124
    #3

    Отговор: Искам да модифицирам тонкоректора на Pioneer А-109

    Благодаря за съвета!
    За схемата сте прав, май наистина е така.
    Колоните обаче са си ОК. Имам друг усилвател Тechnics, с който ги пробвах и свирят прекрасно. Изследвах отново коректора на Pioneer-a. Честоптата на НЧ тонкоректор е 250Hz. Това показа и симулацията на схемата с LT Spice.
    При Technics-a НЧ тонкоректор е доста по-надолу и всичко е ОК. Получавам с много добър и мек бас, за разлика от Pionnera, който трябва да слушам с намален до мин. НЧ тонкоректор и включен Loudnes.
    Не напразно споменах, че на тази система се слуша съвременна поп музика, която има суббасово звучене. За джаз, рок, класика и т.н. системата звучи прекрасно, дори с изключени корекции. Как обаче се слуша техно на подобна система? Иска си малко коригиране, което правя и с Technics-a.
    Разбирам, че Pioneer са спазили правилото от преди години, че BASS корекцията трябва да е там където е спектъра на бас китарата, обаче съвременната музика промени правилата.
    При симулацията на LT Spice пробвах с кондензатори с два пъти по-голям капацитет и пика на характеристиката се премести на около 90Hz.
    Ще пробвам така, да видим какво ще стане.

  5. Senior Member Аватара на Rumb@ta
    Тук е от
    Mar 2011
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    1,709
    #4

    Отговор: Искам да модифицирам тонкоректора на Pioneer А-109

    После можеш да пробваш и капацитети с времеконстанта отговаряща на 50Hz.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отговори: 0
    Последно: 26-08-18, 13:38
  2. [ПРОДАВАМ] Pioneer TX 608 + Pioneer SA 608 + Pioneer PL-112D
    От lada2107 във форум Продава
    Отговори: 0
    Последно: 12-10-15, 21:47
  3. искам телевизор
    От bilian във форум Купува
    Отговори: 4
    Последно: 05-11-10, 16:48
  4. Отговори: 0
    Последно: 24-01-10, 14:20
  5. Отговори: 0
    Последно: 19-01-10, 13:46

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе