Мога ли да свържа аспиратора в комина?
Скоро трябва да се взима решение за мястото на печката и ме притеснява дали ще мога да свържа аспиратора в комина. Противоречиви отговори все получавам на този въпрос и съм объркан, едни казват, че ще стане въздушна възглавница и тези отдолу ще се удушат, други че няма проблем. Нека който има впечатления да сподели. Блока е старо строителство и съм на пети последен етаж.
Re: Мога ли да свържа аспиратора в комина?
Нямаш никакви проблеми, ако комина не се ползва по предназначение (не пали печка някой под теб). Аз така съм си го направил и работи перфектно. Ако и други ползват комина за същата цел се слага една клапа, която не позволява връщане на въздух (и миризми) обратно към теб. Тя се отваря когато се включи аспиратора под действието на налягането на изпомпвания въздух. Доброто решение е мощен аспиратор с електронно регулиране на оборотите на вентилатора. Имам такъв, до котлона имам и скара. И при най голямо количество пушек при печене на риба или месо в стаята не се усеща никаква миризма.
Цитат:
Първоначално публикувано от Lupus
Доброто решение е мощен аспиратор с електронно регулиране на оборотите на вентилатора. Имам такъв, до котлона имам и скара. И при най голямо количество пушек при печене на риба или месо в стаята не се усеща никаква миризма.
Каква марка и модел е това,че моя нещо не ме кефи как смуче.
Lupus, къде да търся такава клапа?
Цитат:
Първоначално публикувано от bucho
По железарските магазини, където продават печки и кюнци. Имам една излишна, ако не намериш обади се. Но имай в предвид че са с различен диаметър и зависят от размера на розетката за комина.
Цитат:
Първоначално публикувано от bucho
освен това някои марки си идват окомплектовани с въпросната клапа.....
Благодаря на всички за отговорите!
Остава да разбера дали съседите отдолу палят печки.