Монтаж на хоризонтален бойлер на лявата страна? Проблем ли е?
Здравейте! Закупих този бойлер на Елдом - https://eldominvest.com/bg/product/551.html . Това беше единствения 80л бойлер, който можеше да се събере на ограниченото пространство, което имам в банята. Буквално нямах друг избор.
Проблема е, че захранването ми, както електрическо, така и ВиК се пада от дясната страна при хоризонтален монтаж. Инструкциите са, че бойлера трябва да се монтира легнал на дясно, като така захранването му остава от лявата страна и ще бъде тегаво да го захраним. Майстора ми твърди, че няма да има проблем, ако бойлера бъде монтиран на обратно. Т.е. да бъде легнал на лявата страна и така захранването да остане от дясно, където ще го захраним по-лесно и естетически добре. Не съм много убеден в това, обаче, и ми се иска да потърся второ мнение. Благодаря предварително за информцията!
1 Прикачен файл(ове)
Отговор: Монтаж на хоризонтален бойлер на лявата страна? Проблем ли е?
Отговарям със снимка от инструкциите за монтаж ма бойлера. Може да си ги изтеглиш и прочетеш подробно от сайта им.
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=41238&stc=1
Тези инструкции ги прочетох. Въпроса е каква е причината за това и какво е физическото обяснение зад тази задължителна инсталация? Не намирам смислена информация по въпроса.
Цитат:
Първоначално публикувано от
bajotierra
При тези ограничения, защо не сте купили хоризонтален бойлер с изводи отдясно? Какъв е смисълът да се прави нещо, което производителя не разрешава? Ако го монтирате грешно, в случай на авария, кой ще носи отговорност - застрахователя няма да поеме щети.
Бойлерът трябва да лежи на дясно, за да може тръбата за студена вода да е отдолу, а за топлата- отгоре. По този начин, когато пуснеш топлата вода, тя изтича от горната страна, където се събира най- нагорещената, тъй като е по- лека от студената. А студената вода влиза отдолу и остава там, тъй като е по- тежка от горещата вода. Ако обърнеш посоките, ще объркаш тотално процесите. Затова по принцип е най- добре бойлерът да се монтира вертикално, тъй като при хоризонталното монтиране е много намалено разстоянието между най- долната и най- горна точка и топлата и студена вода много бързо се смесват.
Цитат:
eleena
Бойлерът трябва да лежи на дясно, за да може тръбата за студена вода да е отдолу, а за топлата- отгоре. По този начин, когато пуснеш топлата вода, тя изтича от горната страна, където се събира най- нагорещената, тъй като е по- лека от студената. А студената вода влиза отдолу и остава там, тъй като е по- тежка от горещата вода. Ако обърнеш посоките, ще объркаш тотално процесите. Затова по принцип е най- добре бойлерът да се монтира вертикално, тъй като при хоризонталното монтиране е много намалено разстоянието между най- долната и най- горна точка и топлата и студена вода много бързо се смесват.
Благодаря ви за точното техническо обяснение! Сега са ми по-ясни причините. На ясно съм, че вертикалното разположение е за предпочитане. За съжаление е невъзможно при мен.
Цитат:
bajotierra
При тези ограничения, защо не сте купили хоризонтален бойлер с изводи отдясно? Какъв е смисълът да се прави нещо, което производителя не разрешава? Ако го монтирате грешно, в случай на авария, кой ще носи отговорност - застрахователя няма да поеме щети.
Както вече споменах, това беше ЕДИНСТВЕНИЯТ 80л бойлер, който можех да събера в малкото пространство, което имам. Хоризонталните модели с изводи от дясно са в различен размер от този и щях да си удрям главата в него, влизайки в банята.