Персонален климатик на терасата?
от в. 24 часа http://24chasa.bg/Default.asp?statid...&id=28&iy=2007
В изпепеляващата жега хит у нас става нов вид охлаждане
Персонален климатик на терасата
От 50 до 2000 лв. излиза прохладата
Сахарската жега провокира научно-техническия гений на българина за спасение от ужасяващите температури. От ухо на ухо се разнасят съвети как да се спасим от прегряването.
Сред най-популярните методи е охлаждането чрез разпрашаване на вода. Системата е американска, с помпа на 36 волта налягането се повишава до 8 атмосфери при нормални 2-3 във ВиК мрежата, обясни Евгений Андреев, собственик на "Аква кор". Подобно устройство може да се инсталира на балкона и да се захранва с вода от чешмата. Уредът има 2 дюзи, които разпръскват водата на ситни капчици. Цената на "персоналния климатик" е 32 лв. и може да се намери в специализираните магазини. Подобна система е широко разпространена по заведенията на открито.
Някой да има повече информация за тези системи. виждъл съм такава пред MrBricolage. Интересувам се от къде може да се закупи
Re: Персонален климатик на терасата?
Нищо ново под слънцето. Разпрашената вода трябва да се обдухва с вентилатор. Така ще работи най ефвктивно. Лиано аз тези системи не съм ги виждал никъде пък и да ги видя няма да им обърна внимание. Ако се направи така, че водата да се е изприла преди да е паднала на земята ще е най добре. За изпарението на водата е необходима топлина, която се отнема от околния въздух. Ако е в затворено помещени ще трябва непрекъснато да влзиза свеж въздуу иначе всичко ще стане във вода.
Евтин метод, но уви за градовете с влажен въздух (като крайморските и крайречните) е неприложима, тъй като във въздуха и без това си има достатъчноколичество влага. Но ако си в еин Плевен или Търново, където е сух пек - супер е
тази система съм я виждал във Варна - магазин MrBricolage. Магазина отпред има козирка. По периферията и има тънко маркуче. Когато застанеш под него се чува леко свистене , т.е има някакви дюзи и водата излиза под налягане. като мъгла е. и е леко прохладно.
Това не е нищо ново-от няколко години се прилага по кафенетата на главната в Пловдив,но няма ефект,освен,че привлича любопитни погледи.За домашна употреба не става.