Re:Свързване на електромер към климатик
ОК де, фаза от мрежата в най-левия вход на електромера, нула от мрежата в нула на електромера.
Фаза към климатика от изхода на фазата на електромера, нулата от нулата на електромера (обща клема е) и така. Като от нулата на електромера пускаш и едно кабелче към зануляващата пластина на контакта, в който вече ще включиш климатика (или правиш мостче в самия контакт, а може и да има такова). Нищо сложно.
Много бързо се отказваш, ЗЗЗ! Пробвай поне, де. Схемичката е проста. Фаза до фаза, нула до нула. Ако ти само за кратковременно ползване може и мостче да не правиш. Пази околните! А иначе в Бургас да няма електронен електромер, не вярвам. Не си търсил.
Ако може да не е Олимпия, има някакви други за 40-50лв в Конрад.Олимпията според мен показва много занижени стойности при ниска мощност на инвертора - не отчита коректно косинус фи
В Бургас провери на ул.,,Пробуда" 81, /Радимекс/.
Цитат:
Първоначално публикувано от bicubic
Ако може да не е Олимпия, има някакви други за 40-50лв в Конрад.Олимпията според мен показва много занижени стойности при ниска мощност на инвертора - не отчита коректно косинус фи
Ти да не мислиш че тези електронни измервателчета на мощност отчитат косинус фи?
Цитат:
Първоначално публикувано от Julian
Ти да не мислиш че тези електронни измервателчета на мощност отчитат косинус фи?
Мнда. Или го оттчитат, или генерират достатъчно правдоподобна случайна стойност.
Цитат:
Първоначално публикувано от zzz
става много сложна отказвам се да експериментирам :Drinks:
Никак не е сложно.А и за климатика няма да има последствия ако сбъркаш в свързването на електромера.Най-много да не тръгне да работи или пък елекртомера да не работи коректно.Давай смело.Моя е така вързан вече втора година.
Цитат:
Първоначално публикувано от bicubic
За какъв чеп ти е така наречения фактор на мощността.Може би ти се налага компенсирането му чрез кондензаторна батерия или........
я в гугъла напиши електромери и ще видиш колко фирми има за продажба и какви пари струват.Аз преди по някъкво вътрешно грешно за себе си убеждение си бях внушил че не се продават електромери-една позната от ЧЕЗ и извадих душата да търси и накрая тя ми каза ами напиши си модела на електромера в гугъла и ще видиш къде и колко струва- Предимството на електромера е е има много висок % на точност спрямо Олимпията и други подобни! За това щом ти е мерак да си засичаш,беж до ел таблото и си запиши модела на ел-мера после в гуглето и после снимка тук-после гледай колко готини типове има тук те ще ти кажат как да си свържеш един контакт и щепсел и си номер едно-със 100% точност колкото твоя външен ел-мер.Успех!
Цитат:
Първоначално публикувано от Kasap
Мнда. Или го оттчитат, или генерират достатъчно правдоподобна случайна стойност.
Не разбирам защо намесвате фактора на мощността "косинусфи".Електромерите за битови нужди отчитат само потребената активна енергия и тя се заплаща...
Каква е тази грижа за реактивната енергия, която изобщо не ви бърка в джоба..
Въпроса беше, мерят ли косинус фи електронните електромерчета. Отговора е - мерят го. И макар че битовите електромери отчитат само активна мощност, за по-прецизни измервания, е честно да се отчете и реактивната компонента.
П.С. Извинявам се за правописната грешка
Цитат:
Първоначално публикувано от Kasap
Въпроса беше, мерят ли косинус фи електронните електромерчета. Отговора е - мерят го. И макар че битовите електромери отчитат само реактивна мощност, за по-прецизни измервания, е честно да се отчете и реактивната компонента.
Нещо си в грешка.Повтарям: електромерите за битови нужди отчитат само АКТИВНАТА енергия.Реактивната енергия се отчита от електромери за реактивна енергия при промишлени потребители с привидна/пълна/ мощност над 100 кVA При тези потребители добрия или лош фактор на мощността /косинус"фи"/ е усреднен за периода на отчитането.
Ако искаш "честно да отчиташ" и фактора на мощността това става с лабораторен уред "косинусфимер" или както вече е прекръстен от учЕните на "фазомер"
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%...BC%D0%B5%D1%80
Цитат:
Първоначално публикувано от naydenov69
За какъв чеп ти е така наречения фактор на мощността.Може би ти се налага компенсирането му чрез кондензаторна батерия или........
Ами много просто, след като не отчита точно косинус фи значи не отчита точно и активната енергия.Имам предвид, че не отчита вярно косинус фи при ниска мощност на инверторния климатик /иначе при чисто активен товар си показва 1/
Бая се задълбахте в тия косинуси . Когато човек си купува такъв уред , просто да ги накра в магазина да му го включат към някой източник на консумация и да гледа горе-долу да отчита и това дето го пише и на консуматора . Аз по този начин си избрах едно китайско ТS-JD ( на това ли викате Олимпия не знам ) , което сравнено с по-скъпите си събратя от 40-50 лв ми показа по - близка стойност на 72В осветление . Сега съм го пъхнал в един преносим стар ел-мер и показват точно 1 към 1 никва разлика , само дето нн ми показва всеки път коректно часовете на товар - забравя ги нещо , ама тва да му е кусура за моментни стойности си върши идеална работа
А вярно ли е че старите електомери консумират 75 вата