Re:Часът на истината 2010 г. - България със сибирски студ
Цитат:
Първоначално публикувано от Alexi
justify ти тая лихва по депозитите да не мислиш че 30 години ще стои на 8% ,банките са закъсали за пари за това е такава ,още най много година две да е височка вече почна да пада .. до скоро имаше лихви по депозитите до 11%
Като гледам не са започнали да се оправят банките и държат лихвите по депозитите, ама като стана дума има и държавни ценни книжа-облигации(вътрешен държавен дълг) които се продават на сконтов(твърд процент) и дисконтов плаващ % за няколко години напред.Има дори за 15 -20 години напред.Купувал съм сконтови облигации и съм играл на този пазар та знам.Така, че депозитите на банките не са единствените, да н е говорим, че вече не сме ограничени(откъм информация и възможности) защото сме 1 от 27-те членки на ЕС.
Прокредит имат и такава възможност за депозит при която лихвата за 3 години напред я получаваш в момента на откриване на депозита...тази лихва също може да я депозираш на 8% лихва...
Това коевто беше преди септември 2008година може и да се върне като общ размер предоставени кредити от Банките в България и условия за кредитиране, ама в най добрия случай ще е след 7-8 години, а според мен не по-малко от 15 години/Едва ли ще има отново такъв ръст на строителството какъвто имаше.Тази криза е по-лоша от Виденовата, защото тогва беше само в България, а сега е в цял свят...
ПО Виденово време българите от чужбина пращаха пари, сега една част от тях се върнаха поради липса на доходоносна работа.има познати в доста държави, но за пример ще дам Испания, мой познат е там от 10 години и ми каза че в туристическия сектор в който той работи заплатите на испанците са паднали от 3000-3500 евро на 900-1200 евро.Испанците им било много нанагорно и испанските работодатели карали работноците си "доброволно" да подписват споразумения за намаляване на заплатата, ако не искат при първото съкращение :095:
При мен в студовете никакви грижи (чукам на дърво да е така и занапред) имам конвенционален General 12-ка (сега не мога да му се сетя точният модел) в стая 25 м2 е с прозорци на юг и изолация на същата тая стена, май беше 5 см. фибран, другата външна е запад и няма изолация, апартамента е тухла. Сложен е на 18, но реално ги държи около 22, защото помещението е дълго и тясно, а вътрешното е на късата стена и съм му вдигнал максимално нагоре жалузите, и на практика нагнетява топлият въздух в другия карай на помещението.Слънцето помага денем, като го има, но нощем когато е и най-студено, и няма помощ от никакъв друг уред се справя прекрасно, и си поддържа зададеното, обикновено го пускам при когато вкъщи се задържи под 18 няколко дена наред и го спирам като външната се закрепи около 16-17 няколко дни подред т.е. горе-долу периода ноември-април, за това време се спира само в случаите, когато му чистя филтрите.
Цитат:
Първоначално публикувано от zomane
При мен в студовете никакви грижи (чукам на дърво да е така и занапред) имам конвенционален General 12-ка (сега не мога да му се сетя точният модел) в стая 25 м2 е с прозорци на юг и изолация на същата тая стена, май беше 5 см. фибран, другата външна е запад и няма изолация, апартамента е тухла. Сложен е на 18, но реално ги държи около 22, защото помещението е дълго и тясно, а вътрешното е на късата стена и съм му вдигнал максимално нагоре жалузите, и на практика нагнетява топлият въздух в другия карай на помещението.Слънцето помага денем, като го има, но нощем когато е и най-студено, и няма помощ от никакъв друг уред се справя прекрасно, и си поддържа зададеното, обикновено го пускам при когато вкъщи се задържи под 18 няколко дена наред и го спирам като външната се закрепи около 16-17 няколко дни подред т.е. горе-долу периода ноември-април, за това време се спира само в случаите, когато му чистя филтрите.
какъв разход ти дава че и моя general 12ub e при същите условия и средо ми харчи между 10-12 киловата за 24ч. за сега бачка супер само ме дразни че като спре да почива вентилатора на вътрешното тяло работи на съвсем минимални обороти и лъха хладен въздух и при теб ли е така
Цитат:
Първоначално публикувано от pas
... само ме дразни че като спре да почива вентилатора на вътрешното тяло работи на съвсем минимални обороти и лъха хладен въздух и при теб ли е така
Почти всички климатици са така.
При колко гр. започнаха да се задъхват вашите. Моя под -15 беше точно с COP 1
Аз до -25° не видях проблем.
деяне, и при -25 какъв моментен разход ти отчитаха електромерите?
На Деиан не отчитат моментен разход. При мен е 900-1080w.
Е не отчитат моментен, ама като го засечеш как цял час работи без да спира и без да прави дефрост си е доста близо до моментния разход, не мислиш ли :)
От 650 до 700 W за съжаление, но няма как. Студ е.
deian, аз говорех за general 12ub.
Извинявам се, малко неясно зададох въпроса.
UB е желязна машина. Не съм те разбрал наистина.
Цитат:
Първоначално публикувано от Kasap
Ми... една проста сметка...
За 50м2 къща са необходими 100м2 изолация х 40лв. Или 4к лв.
Ако допуснем, че се отоплява с 20kW на денонощие, това прави по 450лв. за отоплителен сезон /5 месеца/.
Приемаме, че излоацията ще реализира икономия от 20% - или 90лв. Тоест, инвестицията се изплаща за 44,44 отоплителни сезона. :016:
Да сметката е много вярна при едно дребно уточнение : Sanyo-тода изкара кпоне до към 40 - тата година, но според мене между 4-та и 6 -та експлоатационна година ще имаме изненада, отчасти причинена от тежки експлатационни условия и ще се наложи ремонт или проста замяна, което погубва всяка коректност на сметката.
Нещо което втълпявам на моите потенциални клиенти: климатика си е набутване, не по-малко като капризи от лекия автомобил.
Но няма как - всеки обича комфорта. Темата "Коло ми харчи климатика" е все едно "Колко ми струва ракията която си я варя сам" Ама никой не отказва почерпка с шотландско уиски нали?
Re:Часът на истината 2010 г. - България със сибирс
Мнооого добра вметка, колега. Признавам! А Санчовците се надявам поне 10-15 годинки да изкарат без ремонт. /Да не им е уруки!/
Ракията, дето си я варя сам е друга бира. :Drinks:
Няма по-добра в София-окръг. Заповядай, да я опиташ!
П.С. Виски не обичам, та ще ти откажа. Без да се обиждаш, нали!
Цитат:
Първоначално публикувано от pas
какъв разход ти дава че и моя general 12ub e при същите условия и средо ми харчи между 10-12 киловата за 24ч. за сега бачка супер само ме дразни че като спре да почива вентилатора на вътрешното тяло работи на съвсем минимални обороти и лъха хладен въздух и при теб ли е така
Не съм му смятал разхода, тъй че не мога да кажа.Духането хладно си е неизбежно, така си прекарва въздух през вътрешният датчик и следи температурата в помещението, за да знае кога да се включи, но то почти не се усеща освен ако не застанеш много близо до него, защото както сам каза оборотите са много минимални.
Как е при вас.При мен е постоянно под нулата и сега отново заваля сняг :081:.Аман от тоя студ.Не могат да ми монторат външните ролетни щори :2guns:.Изискванята за монтажа били да се монтира при температури над нулата за да стане всичко както трябва. :taz.Сложете някоя друга снимка да намажа окото и да се успокоя, че на само при мен е така :monster :))
Какво ти под нулата, ставам тази сутрин и втрещен виждам термометъра навън: -12°. До обяд беше -10°, после -8°, голям студ пак.