Съвет за избор на климатици
  Здравейте,
Обръщам се за професионален съвет от хората във форума. Предстои ми да климатизирам жилище и се чудя каква техника да използвам. В сегащното ми жилище имам една Нокриа и един Дайкин 100В, като съм безкрайно доволен от втория без да се оплакам от първия също.
Новото жилище е:

Дневна 31 кв.м. с една външна стена и 5см изолация. 10кв.м прозорци и западно изложение.
Спалня 12 кв.м. вътрешна 6кв.м прозорци - запад
Спалня 13 кв.м. с външна стена, 5см изолация и 3кв.м прозорци- изток.
Коридори около 10 кв.м.

Външни тела мога да поставя само на едната тераса, така че не мога да имам повече от 2 външни тела, което значи поне един мултисплит.

Като варианти съм си харесал МЕ 35 зубадан за голямата стая и 40 мултисплит за спалните или новата уруру сарара 25 и пак 40 мултисплит Дайкин.
Според вас дали мощността ще бъде достатъчна за отопление. 1/2 от зимата преобладава мъгливо време с висока влажност. Отворен съм за всякакви съвети и предложения. 

По горе споменах, че съм възхитен от 100 волтовите климатици, но за съжаление никой на внася такива мултисплитове.

Предварително благодаря на всички за помощта.
     Отговор: Съвет за избор на климатици
  "1/2 от зимата преобладава мъгливо време с висока влажност" - помисли за Дайсекай на Тошиба.
  Разгледах темата за Дайсекай 8 и ми хареса като идея, дали 13-ка ще е достатъчна за 31кв.м. или да търся Японска Тошиба на 100в?
  Мисля,че ще се справя.Лично аз ползвам Fuji(tsu),ME i MHI и съм доволен(а,и една мидеа - само за охлаждане на барбекюто).На есен ми предстои поставяне на нов и съм решил да е Дайсекай :033:,5,6,8 - ще видим.При нас няма често мъгли,но когато има - всички се мъчат яко!Дайсекая като че ли е най-подходящ за влажно време!
  С риск да бъда оплют от половината форум предлагам това:

Климатик Самсунг AR12HSSDAWKNEU за хола, а като цена според мен ще е от порядъка на E12PKE
 Външно тяло мултисплит Самсунг AJ040FCJ2EH/EU външно тяло за мулти за спалните
Вътрешните по избор, още не са ги качили новите модели, като дизайн, екстри и параметри не се отличават от сингъл сплита. Има и по-евтини версии и по-скъпи версии.

А без риск от оплюване това:
 Климатик Панасоник E12QKE за хола
 Външно тяло Панасоник CU-2E15PBE външно мулти, същото като Е12 по габарити
Вътрешните са ясни, като на Е12, при Панасоник няма различни видове вътрешни тела, освен уж евтиното RE, което е почти колкото Е

Тошиба също не е никак лош вариант.
  Ами човека почна от Зубадан и се замисли над Дайсекай. Явно търси върховите модели.Защо - това си е негова работа! Така че, и според мен Самсунга не му е тука мястото.Иначе "AC_From_Hell "  си е прав да предложи алтернатива.

- - - - - - - - - -

От мултита не разбирам,защото нямам опит ,но за мен бих си взел SCM 40 ZJ-S или SCM 45 ZJ-S  на MHI.
 http://www.condex.bg/en/detail/id/22/cid/5 
  А да попитам Дайкин 3MXS68G с една Нексура50 и 2 по 25 дали ще се справи с тези площи или да гледам за по-мощна хладилна част. В 70% от денонощието ще работят само 50-та и една 25-ца.
  ако парите не са проблем най добре е нови височки модели на 100 волта ,намират се .. ако Зубадана го гласиш за спалня се откажи освен ако пуфкането и бученето при дефрост на всеки 2 часа няма да са ти проблем
   Цитат:

Първоначално публикувано от 
eae  
 А да попитам Дайкин 3MXS68G с една Нексура50 и 2 по 25 дали ще се справи с тези площи или да гледам за по-мощна хладилна част. В 70% от денонощието ще работят само 50-та и една 25-ца.

Ще се справи, но по-скоро вместо 2*25 сложи 2*20 за спалните, няма смисъл от 25ци.

Мждудругото пак горещо ти препоръчвам да разгледаш мултитита на Самсунг, тъй като по абсолютно нищо не отстъпват на Дайкин, дори има тела по 16 децибела, с Wi-Fi и всякакви интересни екстри. Има доста обекти с такива машини и се появяват все повече и повече, което според мен е предостатъчно доказателство за тяхното качество.
  Аз съм ужасно доволен от 100В ми машина и вярвам, че това е най-доброто. Тези за висок монтаж започнаха да ги правят много големи и тумбести а ,и не успях да видя нещо по-красиво от вградена в стената при монтажа Nexura. За съжаление от тях няма 20-ки и ще се купува 25-ци.Дано малко да им падне цената. Някой знае ли дали за такава комбинация мога да кандидатствам по REECL?
  Цената няма да падне със сигурност, най-много да се качи. 

По рийкъл с тази комбинация няма да можеш да кандидатстваш, тъй като дори и само с 2 тела това външно не покрива минималните изисквания за SEER и SCOP (5.6 / 4.0), ето как изглеждат нещата:

3MXS68G / FTXS20K / FTXS50K - SEER - 4.93 (B), SCOP - 3.83 (A)

За справка, подобна конфогурация, но с любимия Самсунг, единствената разлика, че едното тяло е 9-ка, а не 7-ца:

AJ068FCJ3EH / AR09HSSDBWKN / AR18HSSDBWKN - SEER - 6.02 (A+), SCOP - 4.00 (A+)
  А кое е по-важно да гледам като параметър КОП или годишната консумация на отопление. Първото ми изглежда като консумацията на автомобила посочена от производителя а второто като тест драйв в реални условия. Аз май се спрях с троен мултисплит с Емури. 35-та ще може ли да стопли 75м3? 
Весели празници на всички.
  коп,цоп,троп..............гледай каква МОЩНОСТ  ЗАПАЗВА ПРИ НИСКИ ТЕМПЕРАТУРИ
  "гледай каква МОЩНОСТ ЗАПАЗВА ПРИ НИСКИ ТЕМПЕРАТУРИ" :Drinks: - сметни си ги на -15С например,за да си сигурен.И си добави още малко,защото производителя ти го дава на макс. вентилатор и компресор!!! Първото ти прави торнадо,второто скапва компресора(и други работи). Или по друг начин казано - леко преоразмеряване - ама при -15С - и си ти!