Климатик без вентилатор Evaporator coil
  Здравейте,

нужно ми е да охлаждам/затоплям въздух в тръба, който  идва от рекуператор, като дебита може да е фиксиран или променлив в  интервала от 75 до 170 куб.м./час. Номиналния дебит ще е 130 куб.м./час.
Тъй  като каналните климатици имат вентилатор, дори и на най-ниската степен  на вентилатора, дебита на климатика ще надвишава 170 куб.м./час, затова  ми трябва климатика да работи без вентилатор.
Допълнително тръбата, по която се движи въздуха е вертикална т.е. климатика трябва да е за вертикален/стенен монтаж.
След търсене намерих:
-  вертикален канален подов/стенен климатик, но той е стандартен т.е. с  вентилатор и не ми върши работа. За който му е интересно ето го модела:  https://atclima.bg/bg/product/Daikin...25n9-3052.html
-  решение което отговаря на нуждите ми, но то изглежда се предлага само в  щатите, няма го нито в България, нито в Европа. Нарича се Evaporator A  coil като А е формата на изпарителя, ето пример: 
 https://iwae.com/shop/1-5-ton-14-see...w-ha11429.html

Някой може ли да ми предложи решение на тези сложна задача, което може да се закупи в България ?
     Отговор: Климатик без вентилатор Evaporator coil
  Това което го гледаш в щатите не е това което си представяш.
Най-добре му сложи само електрически нагревател.
Иначе се прави точно с канален климатик.Трябва ти каналната машина поне с 500-600м3/ч. Пресния въздух от рекуператора да не е повече 30% от дебита на машината. Останалия въздух 600-170=430м3ч е рециркулационен.
п.п Въздуховоди, решетки, окачен таван. Вертикален монтаж не става.
  Опцията за ел. нагревател е добра идея и ще осигури поне  отопление, но няма да е достатъчно за най-студените месеци.
Не съм предвидил рециркулация, зашото трябват големи тръби и ще ми падне много нивото на тавана. Вариант е да се направи с повече малки тръби.
С климатика Дайкин, който съм дал в първия ми пост трябва да е възможен вертикален монтаж.
Ето едно решение, което намерих (воден охладител): https://www.bpcventilation.com/quiet...comfort-cooler
Какво ще се случи ако на един канален климатик му се спре захранването на вентилатора, но през него минава въздух понеже рекуператора го движи, макар и с по-малък дебит ? Т.е. дали има обратна връзка отчитаща, че вентилатора няма обороти, която да изключи климатика ?
Според мен ако няма обратна връзка трябва климатика да работи без да дефектира, като външното тяло ще работи по-малко.
  Няма ли някой, който да каже какво ще се случи с климатика ако вентилатора на вътрешното тяло неработи ?
Никой ли не се е сблъсквал в подобен проблем ?
  Как ще излъжеш електрониката, че върти мотора? Иначе компресора бързо ще си ограничи мощността на минимум.
  Може да свали турбината и да си остави мотора да си се върти. Компресора ще се ориентира по информацията от тръбния и въздушния датчик.
  Искам да благодаря за добрата идея, но сега се реших да променя проекта и да направя вентилацията с рециркулация.
Хубаво ако някой има възможност да провери дали това предложение е приложимо т.е. да свяли турбината на климатик и да осигури въздушен дебит през климатика с вентилатори преди да го пусне.
  Имаш ли рисунка как си го замислил? Въздуха в едно или няколко помещения ще го подаваш?
  Жилището има 3 спални, 1 голям хол с кухня и 4 сервизни помещения (2 бани, мокро и гардеробно). Всичките помещения са свързани със стълбищен коридор.
Въздух ще се подава в 3-те спални и в хола. Хола ще има самостоятелно засмукване на отработен въздух в зоната на кухнята.
Отработения въздух на 3-те спални ще се засмуква от 4-те сервизни помещения.
Рециркулационния въздух ще се засмуква от коридора и ще влиза в климатика заедно със свежия въздух който идва от рекуператора.
Ще има отвор между хола и коридора за рециркулационен въздух.
  Не знам какъв ти е рекуператора, но от системите които познавам и по описанието сигурно става въпрос за високо ефективен рекуператор. Безсмислено е да търсиш охлаждане на въздух 100м3/ч, който ще го разпределиш в 4 помещения. Обикновено такъв тип рекуператори си имат вграден или опционален електрически нагревател, който работи много малко време и не е съществен разхода. Струва ми се, че не си разбрал концепцията на подобен тип домашни вентилационни системи.