1 Прикачен файл(ове)
Въпрос за заземяване на вътрешно тяло на климатик Star Light
Здравейте,
Задължително ли е заземяването на вътрешното тяло чрез сигналния кабел към външното? Купих 4-жилен кабел за връзка между вътрешното и външното тяло, но при отваряне на капака се оказа, че клемите са пет: W-L-N-S и Ground. Външното тяло е заземено / занулено в щепсел щуко 3х1.5 кв.мм.
Отговор: Въпрос за заземяване на вътрешно тяло на климатик Star Light
Ако е нямало нужда нямаше да я сложят клемата. Заземяването не е чрез сигналния кабел, а чрез отделен кабел. Това че сигналния кабел е с жълт цвят не значи че е заземителен кабел.
Заземителния кабел е жълт със зелена ивица.
Може да са се презастраховали. Вътрешното тяло е изцяло от пластмаса и едва ли има нужда от защита на корпуса. Сега трябва да търся кабел 5х1.5 кв.мм или да пускам отделен едножилен само заради това земно. Някой свързвал ли e вътрешно тяло без заземяване?
Моите японци са без зануляване и двата. Няма и да ги зануля! Обяснявал съм защо.
Ако си сигурен, че няма кой да пипа освен теб, може.
На въшното имам 150V, но с обувки не се усещат. Бос пощипва, но не е толкоз опасно.
Не мисля да влизам в спорове, всеки си решава.
майтапчийска тема .. 150 волта не се усещало ,нямало кой да пипа .. животите са си ваши :))
Без заземяване или защитно зануляване го правят само "баш майсторите", които си нямат на идея какви последствия може да има.
Благодаря за отговорите. Намерих 5-жилен кабел и ще го свържа както е дадено по схемата.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Alexi
майтапчийска тема .. 150 волта не се усещало ,нямало кой да пипа .. животите са си ваши :))
Правиш ли разлика между напрежение и ток?
Цитат:
bialk
Здравейте,
Задължително ли е заземяването на вътрешното тяло чрез сигналния кабел към външното? Купих 4-жилен кабел за връзка между вътрешното и външното тяло, но при отваряне на капака се оказа, че клемите са пет: W-L-N-S и Ground. Външното тяло е заземено / занулено в щепсел щуко 3х1.5 кв.мм.
Дори и без допълнителен проводник, вътрешното тяло е свързано с корпуса на външното посредством тръбния път, който е от мед. Безмислено е да пускаш допълнителни кабели.
Цитат:
Lupus
Правиш ли разлика между напрежение и ток?
аз съм 4та група ел техник чадо ..
Когато външното тяло е на покрива е предвидено допълнително земно към мълниепроводника.Иначе ще си вкарате мълнията по жилищата
Цитат:
Jack Krauser
Дори и без допълнителен проводник, вътрешното тяло е свързано с корпуса на външното посредством тръбния път, който е от мед. Безмислено е да пускаш допълнителни кабели.
Клемата за земемяване сигурно я слагат за да може фирмите да набутват клиентите с по-скъп кабел.