1 Прикачен файл(ове)
Отговор: Избор на климатизатор '2026 година
Здравейте! Ще се радвам, ако някой може да ми помогне с избор на 2 бр. климатици за "ваканционен" апартамент в Бургас... апартаментът е старо строителство (50-те години), тухла, санирана е цялата сграда преди 3-4 години с EPS 10-см (мисля).
Дограмата е нова, Rehau Synego, 4 сезона троен стъклопакет. На етаж 3, с постоянно обитавани апартаменти отгоре и отдолу. Изложението е чист югозапад (левите прозорци на чертежа, на дневната и кухнята, гледат на югозапад). Височината на помещенията е 2.70
Търся климатик за спалня 2 - 13.4 квадрата, 36 кубика (спалня 1 вече има от по-рано), както и за дневната - 31 квадрата, 83 кубика (която е от две съединени помещения, с отворена изцяло през повечето време портална врата между тях).
Апартаментът ще се ползва главно между Май и Октомври. В останалото време - за по 2-3 дни максимум. Т.е. говорим предимно за охлаждане - отоплението през зимата може и да е на конвектори, тъй като ще е инцидентно, но ще е добре да могат климатиците да се пускат дистанционно предварително, за да затоплят преди пристигане. Гони се температура от около 22-23 градуса лятото.
Освен в спалнята, разтегателен диван, който ще се ползва от време на време за спане ще има и в дневнатa (на стената, която е 361см широка - най-горе в ляво). Когато се ползва така, порталът между двете помещения ще се затваря, т.е. помещението става 17 квадрата или 46 кубика.
Основно гоня комфорт по време на сън при работещ климатик (т.е. тих режим, опция за изключване на всички светлини, "windfree") и тишина - както на вътрешното тяло, така и на външните. Вграден WiFi е задължителен (макар че то май вече почти няма такива без). Читави филтри, PM 2.5 ще е голям бонус, за да не се ползват отделни пречистватели за въздуха. Много харесвам функцията Midea Follow Me за контрол на температурата спрямо позицията на дистанционното, но знам, че това е по-скоро важно при отопление, поправете ме ако бъркам...
Маркирал съм предвидените позициите на телата. Основното ми притеснение е какъв размер да има в дневната, предвид опцията да се затваря половината пространство... дали 18 или по-малко (спалнята ще е 9).
Не търся бюджетно решение, а такова, което да осигури комфорт и дълги години работа (предишните Хитачи-та работеха над 20 години безотказно, само с редовно почистване). Предлагат ми GREE Airy, Midea All Easy Pro Nordic или Mitsubishi Electric MSZ-AY, но не знам дали много ме кефи това, че последните се правят в Турция...
Много благодаря на прочелите до края!
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=43424&stc=1
Aquadark, аз Ви съветвам да помислите върху тази комбинация. За всекидневната - Midea CB1-18HRFN8-I(B)/CB1-18HFNX-O(B) Breezeless E, а за спалнята - Midea CB1-09HRFN8-I (B)/CB1-09HFNX-O (B) Breezeless E. Моделите изцяло покриват Вашите изисквания, както и условията на помещенията. Правилно монтирани, ще се радвате на комфорт и ще бъдете удовлетворен от покупката.
Здравейте. Отдавна не съм се включвал, но ето че ми се налага да питам и аз за съвет. Тези дни моята Nocria 14 издъхна, още не съм викал сервиз, най-вероятно не си струва сервиза. Грашката която дава е липса на отговор от външното тяло, допълнително беше паднал и предпазителя на контакта, така че явно си е заминало. Самият климатик е на преклонна възраст, над 15г., и е използван почти непрекъснато през това време. Напълно съм доволен от модела, никога не е правил проблем, освен сега. Сигурно ще викна сервиз, въпреки че е почти сигурно че ще е напразно, а и моделът е толкова стар, че и да намерят проблема едва ли ще има части. Ще видим, не е спешен въпрос, в момента минах на отопление с парно през газов котел.
Иначе веднага бих купил същия модел нов климатик и бих сменил старата машина, но както знаете този модел отдавна не се произвежда, вече над 10г. Затова и се замислям за друг модел, но тук не мога нищо да измисля. Търся подобен модел като мощност, нещо между 14-ка и 18-ка като мощност, като съм ограничен откъм размер на вътрешното тяло по височина, защото ще е монтирано на греда над прозорец, която греда е около 29-30см. на височина. Нокрията беше 25см. високо тялото и я бях залепил на 3-4 см. от тавана, беше перфектно, тя се водеше като стенно-таванен модел. Е да ама вече няма подобнни модели, поне аз не видях като порових. Има ли нещо подходящо за моя случай и да е поне средно ниво, ако може по-високо ниво ще е по-добре?
Другият вариант е директно да сложа един таванен модел, но нямам никакви наблюдения върху такива. Като характеристики идват идея по-шумни, а говорим за хол, където седим по цяла вечер. Но ако няма вариант и на това съм готов. Нещо като Mitsubishi Heavy FDE50VH/SRC50ZSX-W може би, но нямам идея колко е шумно това нещо.
Идеи и съвети?
Crystal CHI/CHO 12H-KA Quartz, - височина 25.5 смHisense KF35XR0EG/KF35XR0EW Energy Expert - височина 25.6 см
но няма как да се каже дали ще покриват изискванията тъй като не казвате квадратурата нито дали ще го ползвате само за охлаждане или искате и за отопление, бюджета също е важен, това са нискобюджетени машини и няма място за сравнение с модела, който сте имали.
Квадратурата е около 30 (хол) + 15 (коридор) кв.м. Досега с 14-ата Нокрия беше идеално. Основно за отопление се ползваше, като го пуснем Октомви чак до Великден не го спирахме. Лятото рядко охлаждахме, много рядко. Бюджета не е важен, по-скоро търся нещо над средното ниво, да е добро и да изкара пак поне 15г. Поддържам си редовно техниката, разбира се, но всяко нещо си има живот. Благодаря за Crystal-a, добър размер, но нивото е ниско. Идея за нещо по-висок клас?
Идеи много, но с тази височина няма как да монтирате вътрешното тяло. Имате ли възможност за подово вътрешно тяло? Да изкара 15 г. при съвременното качество на техниката е доста оптимистично, не е невъзможно но лично аз не бих се надявал на повече от 10.
Не, няма удобно място за подово тяло, под прозореца има голям радиатор на парното. Рядко го ползвам, парното де, но то ми е един вид резерв ако стане -20 градуса или ако се повреди климатик, както сега. Учудих се, как за толкова години не са направили нещо подобно на Нокрията като вид и размери, все си мислех че ще има подобни варианти. Значи маи ще трябва да избирам между това вътрешното тяло да се подава едни 5см. на прозореца, което ще грозно, или да слагам таванен климатик, като гледам ще пасне добре на мястото. Но таванния ме притеснява, че май ги дават основно за офиси и магазини, т.е. са по-шумни и не знам дали ще е удобно за дом. От друга страна май са по-добри модели, поне като цена така изглежда. Явно ще трябва да почета. Като си спомня как за 2 дни избрах и сложихме Нокрията навремето, както и останалите машини из дома ми, хич не си мислех, че може да е толкова труден изборът на климатик.
Живея близо до Варна. И от друг град да е машината, все ще намеря монтаж, гаранцията не ме бърка.
Жалко, за София и Пловдив има кой да ви препоръчам да ви консултира професионално но не и за Варна. Изчакайте да чуете мнението на Aleksandars тъй като случая ви е специфичен, таванните вътрешни тела са по-шумни и може да не ви хареса, отделно от това като гледам са все по-големи машини и може да ви дойдат преоразмерени. В случай, че изберете този вариант погледнете тази машина - FDE 40 VH / SRC 40 ZSX-W1, хардуера и е много солиден и няма да има проблем да се справи с помещението, стига шумовите и показатели да ви устройват( помещението е голямо и според мен ще е приемлив шума).
1. За ĸaĸъв вид помещение ще се ползва ĸлимaтизaтopa:
· жилищно;
2. За охлаждане, за отопление или и за двете
3. Апартамент, среден етаж,ново строителство една стая 34кв.м. и една стая 15квм.
4. B ĸoя част на България Пловдив
6. Имa ли изoлaция Външна изолация на цялата сграда
7. Имa ли eлeĸтpичecĸи ypeди в пoмeщeниeтo в ĸoeтo щe ce мoнтиpa ĸлимaтизaтopa и ĸaĸви? В Голямото помещение има поместена и кухня
8. Kaĸъв е бюджета за покупка на ĸлимaтизaтopа 3500-3700лв
Здравейте, след много четене и разговори с магазини ми е тотална каша в главата. Изискванията са ми максимална за бюджета тишина и комфорт и все пак топлене. От последния магазин ми предложиха следните 2 варианта:
Daikin FTX25/RXF25 + FTX50/RXF50
Или
Mitsubishi AY25 + AY50 (като по-бюджетен вариант HR25)
Въпреки, че Митцубишитата са доста над възможностите ми, си казах, че ще се понапъна за тях, защото от едно време им се носи славата на тихи и комфортни... докато не отворих форума тук и не изчетох много негативни мнения за някакви дефрости, които са супер на често... и излиза, че хем ще взема нещо над възможностите ми, хем тишината и комфорта няма да ги има. Та Ви моля за съвети и мнения...
Mitsubishi Heavy Industries SRK35ZS-W/SRC35ZS-W2 Premium + Mitsubishi Heavy Industries SRK20ZS-W/SRC20ZS-W Premium
Midea MSOPBU-12HRFN8-QRE3GW/MOX330-12HFN8-QRE3GW Oasis Plus Nordic + Midea CB1-09HRFN8-I (B)/CB1-09HFNX-O (B) Breezeless E
Toshiba RAS-B16S4KVG-/RAS-16E2AVG-E Yukai+ + Toshiba RAS-B10S4KVG-E/RAS-10E2AVG-E Yukai+
Здравейте!
1. Вид помещение: магазин
2. За охлаждане и отопление
3. 32 кв.м, 100 куб.м.
· двоен aлyминиeв cтъĸлoпaĸeт 21 кв.м.;
· външни стени с изолация: 22 кв.м.;
· изложение нa пoмeщeниeтo - ъглово, на запад и север гледа към улицата, другите две стени са вътрешни;
· партер, с врата към улицата.
5. Температура: 26 лято, 20 зима.
6. Изолация - само тавана няма, но отгоре е жилищен етаж.
7. Няма ел. уреди
8. Бюджет 1700 евро с монтаж.
9. Външна температура: лято 38, зима -10
10. Помещението е 8 x 4 метра, като витрините са 4 метра от запад и 4 метра от север (до тавана са почти).
Код:
север
|---витрина---врата-|
| |
| |
| |
X2 |
| |
в |
и |
т |
р |
и |
н |
а |
|---X1--------------|
С X1 и X2 са отбелязани двете възможни места за климатик.
Изчислих максималните топлинни загуби на помещението на 3.6 kW през зимата (при -10 градуса на вън и +20 вътре) .
Загубите от витрините и външните стени съм изчислил отделно по съответния коефицент за тях. Добавих и 0.5 kW за навлизане на външен въздух при отваряне на вратата. Предвидих и 8°C температурна разлика за тавана ако да кажем че донякъде топлим и съседа отгоре.
През лятото изчислих че входящата топлина при 38 градуса е 1 kW от топлия въздух и 3.7 kW от директните слънчеви лъчи когато огреят витрината). Общо 4.7 кW в най-горещите часове на деня.
Климатика който си харесах е Hitachi airHome 400 RAC-DJ50PHAE (18000 BTU, 6kW отдавана мощност при отопление)
Въпросът е дали ще е достатъчен за зимата (дават го за препоръчителен обем на отопление - 110 куб.м.)
Според температурната таблица на производителя, при -10 градуса, навън и +20 вътре, отдаваната мощност пада на 4.4 kW. Производителя предвижда да падне с още 20% ако се налага размразяване на външното тяло и така отдаваната мощност става 3.5 kW.
Т.е. загубите на помещението (3.6 kW) се изравняват с мощността на климатика при -10 градуса и висока влажност.
Такава ситуация предполагам ще се случва рядко и предимно нощем когато няма да се ползва помещението. Но когато се случи какво ще стане с климатика? Ще топли но с висок разход на ток или няма да може да поддържа 20 градуса?
Заради няколко такива екстремни дни заслужава ли си да взема следващия размер климатик RAC-DJ60PHAE (21000BTU, 7kW)? Интересното е че той е с видимо по-високо външно тяло и 17 кг по-тежкo и 50% по-скъп. Прочетох във форума че не е добре и да е по-мощен от необходимото.
Кой е подходящият климатик и дали да се постави на позиция X1 или X2? При -10 градуса по разписание ли ще влиза в defrost или само ако е висока влажността и се се заскрежи?
Благодаря предварително за помощта!
Цитат:
Първоначално публикувано от
panayotb
Здравейте!
Благодаря предварително за помощта!
Midea Oasis Plus Nordic - MSOPBU-12HRFN8-QRE3GW
panayotb, като позиция х1 е по-добрия вариант. Като модели:Midea CB1-18HRFN8-I(B)/CB1-18HFNX-O(B) Breezeless E
Fuji Electric RSG18KMTЕ/ROG18KMTA Standard Range
Mitsubishi Heavy Industries SRK50ZS-W/SRC50ZS-W Premium