Конденз по пакета - нормално ли е?
  Колеги,имам въпрос.Понеже съм малко бос в сферата на климатиците.Нормално ли е да се образува конденз по стените на тръбния път(по бандажната лента),при режим на охлаждане на климатика или тръбите трябва да са напълно сухи?Онзи ден забелязах,че има малко влага. Забелязах и нещо,което ме обезпокои повече-там,където е свръзката на тръбния път и външното тяло на климатика на една от тръбите постоянно има влага,даже по едно време се беше заледило и след като климатика спря се изпари веднага.Това конденз ли е или изпускане на фреон?Да не би да не е пристегната връзката добре и да изпуска нещо? И как въобще може да се разбере системата дали изпуска течност или газ или там каквото е?
Надявам се да съм изразил правилно въпроса. Климатика е Midea MSG 12 HR.
     Re: Конденз или изпускане???
  Пропуските в системата се откриват с пропускотърсач(leak detector)
  Ааааа, конденза ако е върху изолацията на тръбата не е нормално, макар че при тези външни температури може да се получила необходимата температурна разлика за конденз.
  За да стане по-евтин монтажа повечето фирми спетяват туй-онуй. Възможно е да са сложили най-евтината тръбна изолация (например ямболската Гомапласт е пълен боклук), с малка дебелина, с лоши коефиценти и т.н. и от там да идва конденза - просто има загуби по трасето.
  Възможно е,аз забелязах това точно в най-големите жеги тези дни и не е всекидневно явление.Пък и те монтажниците си свършиха работата надве-натри-нали ги знаете...
  имаш ли бандаж върху тръбите
относно замръзването постоянноли е