Re:Монтаж на климатици - цени и отговорности
Здравейте, предсто ми монтиране на 2 климатика (ME) в апартамента. Интересува ме какви точно процедури трябва да се извършат от монтажистите за да съм сигурен, че монтажа е качествен и най-важното, че климатиците ще работят ок, особенно при минусови температури през зимата. Пълен лаик съм в областта затова ще ви помоля да ми ги обясните като на такъв.
Благодаря предварително!
Цитат:
Първоначално публикувано от nut001
Здравейте, предсто ми монтиране на 2 климатика (ME) в апартамента. Интересува ме какви точно процедури трябва да се извършат от монтажистите за да съм сигурен, че монтажа е качествен и най-важното, че климатиците ще работят ок, особенно при минусови температури през зимата. Пълен лаик съм в областта затова ще ви помоля да ми ги обясните като на такъв.
Благодаря предварително!
Прочети тази тема https://forum.setcombg.com/index.php/topic,41935.0.html
nut001, Първо, трябва да видиш дали диаметъра на медните тръби е такъв какъвто трябва, защото в тази криза поради опити за икономии при тръбата с по-голям диаметър вместо да сложат правилната такава слагат с по-малък.
Второ, трябва да видиш и проследиш дали захранващият кабел, както и този между двете тела е с необходимите квадрати на жилото по инструкция за монтаж. Отново с цел икономии се слага кабел с по-малки квадрати на жилото, защото е по-евтин. Междинни свързвания на кабела също са нещо опасно, ако не са направени както трябва. Рядко, но е възможно подобни изпълнения да доведат до запалване.
Останалите съвети ги има и в другите теми.
Здравейте,
Предстои ми монтиране на климатик Daykin FTX50 GV в къща с 10 см. външна изолация. Монтажистите ми предлагат външните стойки да бъдат монтирани върху изулацията ,незнам дали това за напред няма да ми създаде проблеми .Кой от методите е по добър, върху изулацията ли ,или на стената след обработка на изулацията или няма голямо значение .
Колко трябва да е диаметъра на медните тръби ?
Благодаря
sosobg275 Имай в предвид, че външното тяло тежи 48кг. А и с 10 см изолация ако е върху нея, да не стане така след време да ''потънат'' стойките в долната си част. Все пак каквито и крепежи да сложат, последните 10 см ще са във ''въздуха''.
Климатик може ли да се монтира докато вали дъжд?
Може, но не е много желателно.
А за стойките върху 10 см изолация... все някой ден ще поддаде, а и така сякаш повече се усещат вибрациите. Аз бих изрязал само където ще влизат стойките в стената, но за целта трябва да вземеш 10 см по-дълги стойки.
Ако го правят върху изолацията, гледай дюбелите хубаво да влязат в стената.
Цитат:
Първоначално публикувано от sosobg275
Здравейте,
.......... в къща с 10 см. външна изолация. Монтажистите ми предлагат външните стойки да бъдат монтирани върху изулацията ,незнам дали това за напред няма да ми създаде проблеми .
Благодаря
Гаранция, че при отдалечаване на товара на 10-11 см от мястото на анкериране, то анкерната връзка ще работи на опън, а не на срязване. Болта ще е натоварен на огъване, но това няма да е проблем при правилен избор на диаметър. За бетон е въпрос на якостно изчисление до каква степен е приложимо. Ако монтираш на тухлена стена има опасност анкерирането да "изтърве".
Приведено | |
натоварване | |
климатик | | |
\/ | |
----------X------|--Х <- Реакция на опън
| |
| |
Монтаж на изолация върху тухла е доста гадно. Трудно хващат дори качествени дюбели с дължина 20см. А изолацията да я срежеш е най добре но никой не дава и дума да стане.
Цитат:
Първоначално публикувано от VeleV.Klima
Монтаж на изолация върху тухла е доста гадно. Трудно хващат дори качествени дюбели с дължина 20см. А изолацията да я срежеш е най добре но никой не дава и дума да стане.
Силикон, силиконово лепило или силиконов пълнител за уплътняване на ламинат(цветен е с различни цветове и става много твърд) не върши ли работа???
Пълниш дупката наполовина или третина или мажеш дюбела и тогава го набиваш в стената.Мисля, че тогава няма да има проблем с изпуснали дюбели или винтове/болтове.
Кога ще изсъхне тоя силикон и кога ще монтираме климатика?
Те и да хванат дюбелите, това е 10 см изолация. Не е чак толкова твърда, че да не поддаде, а и това външно тяло не е 30-тина кг, а доста повече. Да не стане след време с наклон към улицата ;)
Здравейте, ако се набият шпилки в стената и на равнището с изолацията се ограничат с гайка и планки-да не поддава навътре,няма ли да се получи?Пробвал ли е някой така?
Цитат:
Първоначално публикувано от VeleV.Klima
Кога ще изсъхне тоя силикон и кога ще монтираме климатика?
В такива случаи ако е необходимо да отиде само един човек предния ден, дупчи и набива дюбели и на другия ден монтаж.Ако има желание се намира и начин.Според мен при сегашното време не е необходимо повече от 15 минути за престой надюбела намазан със силикон или силиконово лепило.Достатъчно е малко да стегне и да захване дюбела, силикона е да пази от изхлузване на дюбела, а не да крепи всичко).Онзи ден "лепих" макар, че този силикон е по-скоро универсален, но разбира се не дюбели на външно тяло.
все пак зависи от мазилката.При мен например "мазаха"(буквално) веднъж и след една яка градушка която изпочупи външните ролетни щори на целия град се получиха побитости в мазилката и веднага рекламация и втори опит-втора мазилка доста по качествена и добра от първата, мисля че е влачена или нещо такова, та с 1-вата мазилка заедно двете(мрежички за полагането и двете мазилки ) няма да се изненадам ако общо са 4-5 сантиметра.