Re: Монтаж на климатици цени и отговорности
Четох, четох.....та се замаях. И "клиентите" и "монтажниците". И едните имат известно право и другите. angel
Ама някак никой не ми се видя обективен. Само "дърпане на чергата", което донякъде е нормално.
Ама я някой да каже като как да се заплаща монтажа /на каквото и да е, но в случая става въпрос за климатици/, при следните условия:
- нова или запазена/м/у 2 и 5 години/ кола, подходяща за целта, не двуврата каруца
- Качествено оборудване от класа на Хилти, Бош, Ревко, Данфос, СпС, ИТЕ, Ротенбергер и т.н. в т.ч. и вакуумпомпи, тестери, везни, отсмукващи апарати и др.
- хубави материали, далеч от Изогома и Металснаб
- над средно ниво крепежни елементи и консумативи
- добре облечени, обути и нахранени хора, със или над средно образование, които еднакво добре пробиват дупка и ремонтират платка
- нива на заплащане около и над средното, но по реални разценки, а не статистически
- с осигуровки, далеч над минимална заплата
- със застраховки, вкл. и живот
Може и да пропускам нещо, но това е основно май.
Като екстра може да добавим и едно лаптопче с полагащия му се лицензиран софтуер и специализирани програми, че вече бая машинки имат възможност да се "боднеш" и да ти каже болката без да разпориш цялата система.
Някой каза, че не трябва да се има предвид автомобила и оборудването. Мммм........ми като си продаваш старата кола, нали не твърдиш как е била нова преди 10 години, ами я предлагаш в това състояние дето е сега. А кво си правил с нея? Возил си си дупарата......или си я ползвал за работа! :)
За пример - наскоро оборудвах едно място с офис техника. Ами купих си нещата от фирмата изпълнител /не са вносители/, направиха структурното окабеляване, монтираха и настроиха всичко, че и бонус изкарах. Ми ако бях тичал като гламав няколко седмици можеше и да спестя 3-4%, но нивата на отстъпки от вносителя или дистрибутора нямаше как да постигна. А и кой щеше да ми направи останалото, при положение, че нямам нужните знания и умения? Затова си платих и съм доволен.
Така ги виждам нещата, а дали съм прав, не знам. Всеки гледа от своята камбанария.
: jamaika
Патрашков-това е и моята теза,че с монтаж от 120-130 лв няма скоро да се видим в нови коли и с лаптопи.Колкото и да ми се иска групите ми да са така,не мога да отговоря на всички точки,които са си верни в същността си.Като добавим и факта,че банките затегнаха яко отпускането на кредити-ще събираме с години.
абе то хубаво, ама проблема е, че у нас може да платиш за качествен монтаж, а да получиш некачествен, особено ако не разбираш много. може и да платиш за некачествен, пък да получиш качествен, и това се случва, но доста по-рядко. и къде е гаранцията, че от монтажа за 300 лв с парите които изкарате отгоре ще инвестирате в техника и персонал, а няма да похарчите за друго, и следващата година пак да искате монтаж за 400 лв, защото пак няма за кола, техника и прочее? Ако аз искам да дам 500 лв за монтаж, ще получа ли монтаж за 500 лв? Едва ли.
Разбирасе че ще получиш обади се като цяло си ги правим хубави монтажи та на 500лв няма да откажем да монтираме и дори ще идваме да ти чистим филтрите. :ole
Монтажа може да бъде 120,130лв.,може да бъде и 200,250,че даже и 300,но колеги това е пазарна икономика.В бакалията има 30марки салам с 30 различни цени, всеки си прави сметката сам.Но логиката казва,че едно нещо колкото е по скъпо,толкова по качествено.Не може "Иванчо" да си пусне 50 от50 обяви във вестника,че монтира климатици,без фирма без офис-сервиз,без да плаща данъци да бъде на нивото на утвърдили се фирми.ИМЕТО МИ Е ПАЦЕФИЛ,А НЕ Е ПЕЙСФИЛ.
Пацефил логиката е едно, а действителността особено в България е съвсем друго.Всеки новоизлюпен, така да се каже бизнесмен, иска на втората година вече да има нова кола, почивка навън, работници, на които да им дава 200-300 лв заплата и куп балъци за клиенти.
Цитат:
Първоначално публикувано от vanko68
Патрашков-това е и моята теза,че с монтаж от 120-130 лв няма скоро да се видим в нови коли и с лаптопи.Колкото и да ми се иска групите ми да са така,не мога да отговоря на всички точки,които са си верни в същността си.Като добавим и факта,че банките затегнаха яко отпускането на кредити-ще събираме с години.
Абе и аз искам да карам нова кола,ама дръжки.Карам 16 годишна.И аз искам да вземам заплата 1500 Ейро, ама пак дръжки.Моя колега в ЕУ ги взема,че и по-вече..Все пак сме в БГ.Така,че господа "Майстори" съобразявайте се с действителноста в БГ.За мен монтаж от 120-130 лв е поносим.Както и за повечето клиенти.Изобщо не ми пука дали пристигате с 16 годишно Рено рапид или 0.5 годишно Рено Кангу.Дали ми дупчите панелката с Райдър или Хилти и т.н.Интересува ме крайната цена.И качеството.Мога да кажа ,че съм доволен от моите монтажисти за 130 лв.
Е да това еточно така,напрактика.Преди време един такъв се зарече да вчернини бизнеса на всички нас-неговата конкуренция,и какво стана накрая,направиха Техномаркет,Технополис и др.световноизвестни вериги магазини и този новоизлюпен бизнесмен накрая от големите магазини и ниските цени се превърна в гаражен търговец.Хората са казали"толкова атове минаха прах не вдигнаха,че едно кирливо магаре ли ще вдигне" или с 2 думи алчноста е грях и не бива да и се поддаваме.С малката лъжичка,малко но редовно,компромиси с клиента постоянно,но безкруполност и алчност никога.
------------------------
Найденов,щом тази цена те устройва ,това си е твоя работа.Дали ще си покриваш масрафите от търг. надценка или ще компенсираш монтажите за сметка на печалбата си е твой бизнес,важното и ти да печелиш добре и клиентите да са доволни.Но думата ми беше за "Иванчо" от вестника,който няма фирма и т.нт.,този щом така се крие може ида е държавен служител и след работа да бута монтажчета.Може да е полицай,може да е в някой държавен сектор параджия, с две думи човек чиято заплата ние всички тук му я даваме,а той подбива моят и твоят бизнес.
Mod.valen1: Следващите ти последователни постове ще се изтриват.
Цитат:
Първоначално публикувано от pacefil
Найденов,щом тази цена те устройва ,това си е твоя работа.Дали ще си покриваш масрафите от търг. надценка или ще компенсираш монтажите за сметка на печалбата си е твой бизнес,важното и ти да печелиш добре и клиентите да са доволни.Но думата ми беше за "Иванчо" от вестника,който няма фирма и т.нт.,този щом така се крие може ида е държавен служител и след работа да бута монтажчета.Може да е полицай,може да е в някой държавен сектор параджия, с две думи човек чиято заплата ние всички тук му я даваме,а той подбива моят и твоят бизнес.
Аз съм един клиент.Не се занимавам с климатици.Работя в сферата на транспорта. :Drinks:По-точно в в железопътния транспорт. :Drinks:
Найденов извинявай ,поста ми е насичен към add,но важи за свички нас ,клиенти или търговци.
Ха то станало интересно тук. Може би трябва да уточни нещо:
1. Винаги ще има хора катоНайденов69- те очевидно търсят ниската цена преди всичко- и ще я намерят в ТМ, ТП, Зора и т.н, Интерсеното е, че в предишната ми фирма повече от 50% от монтажите бяха на стойност над 350-400 лева – това включва вкопаване на тръби, тръби по н на брой метра,конденз отведен еди къде си и т.н. И нямах недоволни клиенти било от качество, било от цена. T.e. има група хора, която знае какво иска и горе долу колко струва – и според мен всички добре и качествено работещи колеги трябва да се насочат към нея. За останалите, извинявайте, ама си има големите вериги с ниските цени. Моля, уважаеми клиенти не мислете, че като отидете в гаража на “Иванчо климатика” ще получите най-ниската цена – това е Услуга – а навсякъде услугите са скъпи. Интересно защо никой не роптае като си купува мебели и му искат по 20 лв на етаж едни прости хамали да му качат мебелите, а роптаете за цената на монтаж – като тя включва и хамалие обикновено безплатно на около 150-180 кг неща. Така,че колегите работещи на 130 лева би следвало малко да се позамислят също.....
много ми е интересно тези които искат да докажат че поставянето на климатика е едва ли не къртовски труд и невероятно умствено напрежение как разсъждават когато попаднат на автомонтьор или на тенекиджия.(е..х мама му тя колата не струва толкоз) :-memnon.айде стига се възвеличавате.като сте намерили някой за 300лв вземете ги то си е ваша работа .нали знаете че рано или късно всичко си идва на място.успех
Да се върнвм от начало,защото се въртим в кръг.
Какво е качествен монтаж и какво е некачесрвен монтаж?
Всички монтажи са качествени и се работи с качествени материяли които имат сертификати за съответствие,всички които дават гаранция вакумират системите.
Мотажите от 13-160 лева се водят стандартен монтаж и не включват екстри като запълване на дупка,местене на мебели ,почистване,втора дупка ,пренасяне на климите на етаж над 2рия.полагане на канали ,вкопаване в стена и профилактиката не е включена в цената.
Има клиенти които искат стандартен монтаж и си запълват дупките сами или други които плащат 10 лева да им се запълни дупката.
Други плащат 300 лева и пак им се прави същото но с екстрите.
За колите оптималната възраст на автомобила е 10 -15 години на 150 000 километра.Монтажен автомобил не изминзва средно повече от 50 километра дневно и няма смисал да е нов, не е такси да вози пасажери.
Харектеристиките на инструментите се измерва в жаули, няма значение далие Раидер или Хилти, Бош все е тая работим с всички няма разлика само дето Раидера струва 150 лева а останалите няколко пъти повиче.Срока на експлоатация е по дълаг и не се повреждат,по надежниса,но ние ги повреждаме с лашкане изтърване,губене,мокрене.
За хубава дупка трябва хубаво свредло и сила на въртене и на удара,както казах се измерва в жаули.
Има ма 2 техники на пробиване;
1.С бор-корона или голямо свредло,става хубава дупка но вдига много прах и като срешне арматура не може да я пробива.
2.С тънко свредло се разпробиват 4 дупки на квадрат и с секача се оформат,пак става хубава дупка и не вдига много прах.
С боркорона не става,изисква водно охлаждане и става мазало.А какво да правим,ако по втората техника срещнем арматура по средата на квадрата?
Цитат:
Първоначално публикувано от vanko68
С боркорона не става,изисква водно охлаждане и става мазало.А какво да правим,ако по втората техника срещнем арматура по средата на квадрата?
прекарваш тръбите по отделно :035: