Инсталация на външно тяло в подземен гараж - Заслужава ли си?
Здравейте съфорумци!
Една идея ми се завъртя в главата:
Живея на приземен етаж и моя подземен гараж се намира в съседство на гаража под мен.
Искам да си инсталирам външното тяло на климатика там.
Тръбния път би се получил около 8-9 метра.
Гаража е отворен над вратата към общото голямо помещение и отам навън.
Винаги има 5-6 градуса температурна разлика от на открито
Заслужава ли си да си инсталирам външното тяло там?
Ще се отрази ли по дългия тръбен път на работата на компресора?
Re:Инсталация на външно тяло в подеземен гараж - Заслужава ли си?
Заслужава си ако пренебрегнеш факта,че ще отнемаш топлина от общите помещения,крадейки от съседите си.Не е много етично....
Re:Инсталация на външно тяло в подземен гараж - Заслужава ли си?
Цитат:
Първоначално публикувано от vanko68
Заслужава си ако пренебрегнеш факта,че ще отнемаш топлина от общите помещения,крадейки от съседите си.Не е много етично....
Едва ли ще крада от съседите си, при положение че общия гараж не е под сградата а извън нея.
Ако отчетем и факта, че има солидна изолация на всички части под сградата съседите ми няма да са ощетени.
Да не забравяме че и спестявам на съседите шум на фасадата.
Темата я пуснах с надежда някои да ми каже какво точно ме очаква с този дълъг 9-10 метра тръбен път.
Имате ли опит с такъв?
Променя ли се СОР-а на климатика?
Ако се променя СОР-а - дали това което ще спестя с тяло в гаража няма да избяга при дългия тръбен път?
Трябва ли да се дозарежда с фреон?
Благодаря предварително
Re:Инсталация на външно тяло в подземен гараж - Заслужава ли си?
Единствения недостатък е, че ще се натовариш с една не-малка сума за монтажа. Разбира се, компресора ще се товари малко повече, и ефективността на машината ще е по-ниска /но не толкова, че да се притесняваш за това/. Дозареждането с фреон, зависи от конкретния модел, и е описано в сервизното ръководство. При много машини не се налага.