Монтаж на външно тяло върху външна изолация
Въпросът е как най-правилно е да се извърши монтажа на външното тяло върху външна изолация от стиропор (дебелина 10 см)?
Притеснявам се от слягане на стойките в долния край в стиропора.
Колкото и да ме убеждават, че това няма да се случи - слягането вече е факт при мой приятел след облягане върху климатика при монтажа.
Според мен монтажа трябва да стане чрез набивен анкер и шпилка, а да се навие още една гайка с шайба между стойката и стената. Да не позволи тялото да влиза в изолацията.
Или пак на шпилки, но да се набие дистанционна втулка над шпилката в изолацията - този вариант въобще не ми допада - повече метал през изолацията.
Моля за съвети
Отговор: Монтаж на външно тяло върху външна изолация
Зависи от майстора на изолацията ти.Моята, която си правих ще издържи и 100кг. тяло без проблем.Сложи ки химически анкер, ако те съмнява, че шпакловъчния ти слой и мазилката няма да издържат натиска.Набивен анкер ползвай, ако анкерираш в бетон или тухли единички от старите.
Най-лесният вариянт е да се подложи в долния край на стойките правоъгълен изрязък от 2 мм поцинкована ламарина (или неръждавейка, или грундирана и боядисана в подходящ цвят) с площ, отговаряща на натиска. Така той ще се разпредели на по-голяма площ и няма да се получи деформация.
Стената е бетон, изолацията е с най-голямата възможна плътност, мазилката е дебела. Но все пак цялото усилие се съсредоточава на малка площ, като включим и стареенето - по-добре марки от рано.
Идеята на dodo_pv ми допадна, ще помисля как да я направя.
Ако нямаш ламарина, може и с винт. Но ще трябва да се подложи гайка с шайба, между стойката и изолацията, в долната и част. Винтът се навива дотогава, докато опре в бетона, под изолацията.
Аз съм монтирал Нокрия 18-ка върху 10-ка EPS .Дюбел 12x220 с лек наклон и няма никакъв натиск върху изолацията.Преди да я сложа увиснах на стойките за 10-тина сек. и не видях абсолютно никакъв натиск върху изолацията.Сега ако някой реши да седне на тялото или сложи нещо тежко може и да се получи пропадане.
И ние десетки пъти сме монтирали тела по 110-120кг върху изолация и не съм имал такива проблеми.
1 Прикачен файл(ове)
Ето на какво изпълнение на изолация се натъкнах Цялата мазилка на 3 етажна кооперация като я чукнех играеше като пътека.Как се държеше за стената не знам.Явно са шпакловали директно върху мрежата ,а не са положили първо лепилото ,и после да притиснат мрежата в него.Впрочем забелязвам ,че почти всички така действат.
Масово е така, добре че има климатици да държат мазилката по фасадите. ;)
това се прави за да диша сградата :))
Цитат:
Първоначално публикувано от
bobovo
Ето на какво изпълнение на изолация се натъкнах Цялата мазилка на 3 етажна кооперация като я чукнех играеше като пътека.Как се държеше за стената не знам.Явно са шпакловали директно върху мрежата ,а не са положили първо лепилото ,и после да притиснат мрежата в него.Впрочем забелязвам ,че почти всички така действат.
Поправи ме ако бъркам, но това е гладък фибран - подов, затова така е станало :D
На моя алпинист, като го накарах първо шпакловка и веднага мрежа и отгоре отново да шпаклова ме гледаше изтрещяно. После вика че по принцип така се правело, ама за по-бързо...
Да не кажа, че от 6 фирми на които звънях - само 2 ми предложиха адекватно решение - освен ние ги монтираме директно на мазилката. Ако изолацията е XPS - ок, твърд е няма да слегне. Но на стиропор е въпрос на шанс това да се случи при някакъв натиск отгоре.
Стойките под изолацията въобще не го считах за вариант - по причина, че се обезсмисля цялата изолация с тия дебели термомостове. Особено при 2 климатика на стената.
Натиск отгоре може да има, само в случай, че климатикът се монтира по кретенски начин без достъп до вентилите и капачката за кабелите, а и до предните болтове. В такива случаи монтажникът буквално ляга върху тялото и това причинява смачкването на изолацията. И всичко това може да се предотврати с качествен монтажен екип и елементарен инструмент (например висока стълба при по-ниските етажи, която апропо 85% от монтажниците нямат). Няма абсолютно никаква нужда от никакви допълнителни мероприятия (освен намотаване на малко изолация по края на стълбата например, защото тя наистина може да унищожи мазилката).
Опита покава, че когато мазилката е качествена няма проблем с цепене и пропадане. Подлагане на дистанционери води понякога (често) до резонанс от машините през стойката и дистнационера към стената. Най-елегантно е предложението на Dodo, но ние използваме гумени подложки в основата на стойките, ако мазилката е зле.