Монтаж на климатик - вътрешен диаметър на тръбите
Здравейте,
Интересувам се дали е възможно да се използват тръби с по-голям диаметър от този, който е даден от производителя и ако да, колко по-голям може да бъде. Приемаме, че бихме добавили допълнителното количество фреон в следствие на разликата между обемите. Интересувам се, дали и как би повлияло това на ефективността на машината и шума от фреона. Някой експериментирал ли е в рамките на 3 до 9 метра дължина?
Отговор: Монтаж на климатик - вътрешен диаметър на тръбите
Додо, каква машина искаш да слагаш с по-дебели тръби?
Не знам още, някаква (някакви) с около 2 до 3 киловата студоотдаване. Крановете нямат значение, бих могъл да заваря медни конуси за преход от правилните за крановете тръби към по-дебелите. Въпросът е теоретичен. Не ми е ясно какво точно ще се случва с потока на фреона и дали няма да стане по-зле, защото веднъж е газ, друг път не...
Идеята е за домашен климатик ли говорим, или за хладилна машина някаква?
За климатик става въпрос, който ще топли и охлажда. Моносплит, за домашно ползване, среден клас, вероятно без (достатъчно) фабрични заглушители на фреона.
9-ка, или 12-ка спокойно можеш да я пуснеш с 12-ка тръба.
Додо по-лошия вариант е обратния,с по-малки тръби да свържеш по-мощна машина.
До скоро 12-ки с 3,8kw.бяха с 12-ка тръба, вече 4.5kw. са със 10-ка тръба.Подкрепям Мега няма да има проблем.
В много от сервизните на 100/200 V машини Японците дават че може да се монтират и с 9.52мм и 12.7мм , като отбелязват разликите които се получават в мощностата . Разликата е около 5% в полза на 12.7. Винаги съм се чудил , след като разликата в мощността не е толкова голяма , дали Японците не монтират с различен диаметър в зависимост от дължината на тръбния път ( по- къс път по-голям диаметър) за по-комфортна работа .
И аз работя с тръби, наясно съм с диаметрите, дължините, броя на колената и т.н. Но само за газовете и течностите. При фреоните законите са други, не съм много наясно.