Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 16 до 29 от общо 29
Like Tree7Одобрявам

Място за монтаж на външно тяло

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member Аватара на frick
    Тук е от
    Apr 2011
    Мнения
    502
    #16

    Отговор: Място за монтаж на външно тяло

    MitkoS, никеде не съм писал, че може без земно. Казваш, че при 4жилния има фаза, нула и комуникация, а четвъртото жило за какво служи или стои за резерва?IMG_20220612_155407.jpgIMG_20220612_155601.jpg
    Втората снимка е вариант с 5 жилен кабел.
    Този пост е редактиран от frick; 12-06-22 в 16:37.
    Mega одобрява това.

  2.  
     
  3. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #17

    Отговор: Място за монтаж на външно тяло

    Мерси много за картинката Aleksandars.

    Нещо не се разбираме - говорим за случая, когато захранването е през контакт тип шуко.
    А когато говорим за контакт тип шуко, то това означава, че някой винаги може да извади щепсела, да го завърти на 180 градуса (нарочно или без да иска) и след това пак да го натика в контакта.
    Единствения шанс да запазим захранването през контакт и това с въртенето да не се случва, е контакта да не е шуко, а да е UTE и щепсела също да поддържа UTE.

    В случай, че климатика е на твърда връзка и без да се минава през контакт, то тогава няма проблем да е четири-жилен кабела между двете тела.

    ---------------------------------
    ПП.
    Доколкото виждам схемата, вероятно е задължително неутралния захранващ проводник да е точно там където е посочено. Което означава, че ако завъртиш щепсела и го ръгнеш в контакта, то според класа на климатика може да се случи едно от следните три неща - да изгори, за се включи защита, за се включи защита + аларма за обърнат поляритет в захранването.
    Виждал съм такива UPS-устройства, които изискват задължителна посока на поляритета на захранването и при обръщане се включва защита и пищи аларма. А обръщане при тях може да се случва лесно тук в България, щото контактите масово са шуко, а щепсела на тези UPS поддържа и шуко и UTE

    -------------------
    UTE


    -----------------------------------------------------------------------

    ПП.
    Относно първия въпрос - за конкретния климатик за който питах, оказа се, че в неговия Installation Manual е описано, че разстоянието между стената и задната повърхност на външното тяло, трябва да е 30 см.
    Затова въпроса се изменя така:
    Какво да се очаква, ако при монтажа разстоянието не е спазено и вместо посочените от производителя 30 см са оставени 20 см ?
    И да добавим например , че стойките са къси и не допускат преместване на външното тяло навън
    Прикачени изображения Прикачени изображения
    Този пост е редактиран от MitkoS; 13-06-22 в 01:01.

  4. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #18

    Отговор: Място за монтаж на външно тяло

    Вътрешно тяло - 5 клеми (на картинката)

    А при външното клемите са 6 и отделно още една за заземяване - утре ще го снимам.

    Прикачени изображения Прикачени изображения

  5. Moderator Аватара на Aleksandars
    Тук е от
    Jan 2008
    Живее в
    Plovdiv
    Мнения
    9,759
    #19

    Отговор: Място за монтаж на външно тяло

    На стойките може да се монтират удължения и разстоянието да се спази. А при посочената от мен схема и монтаж на щепсел, бъди сигурен, че нищо не се случва при въртенето му... Тази клема е от Midea предполагам и ако е така, може да захраниш и вътрешното тяло и външното тяло. Ако има пуснат четири жилен кабел, заземяването го забравяш. Заземяване ще има само захранващия кабел. Реално, зелено жълтия кабел е свързан с изпарителя, корпуса на електрониката и реално с цялото тяло.

  6. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010
    Мнения
    2,772
    #20

    Отговор: Място за монтаж на външно тяло

    Цитат Първоначално публикувано от MitkoS Виж публикацията
    Какво да се очаква, ако при монтажа разстоянието не е спазено и вместо посочените от производителя 30 см са оставени 20 см ?
    Кой е модела на климатика, качи тази схема на която искат 30см? 20см са напълно достатъчни за обикновен сплит и нормален монтаж (при който единствената стена/преграда е само стената отзад). За да изискват 30см или повече отзад обикновено става въпрос за монтаж при който има в близост до него други прегради или монтаж на няколко външни тела.

  7. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #21

    Отговор: Място за монтаж на външно тяло

    Климатика е Мидея и ми е подарък от тъщата (не се подигравайте, вярно е). Мястото е едно село на 5 км от голям град в Югозападна Бъргария. Довършвам основен ремонт на помещение (втори етаж) и затова реших че искам да скрия вътрешния тръбен път зад гипскартона на външните стени, който така или иначе извършвах в момента.
    Климатика ще се ползва основно за отопление.

    По първоначален план трябваше да монтирам едно Митсубиши (14), за което почти се бях договорил с фирма от Перник - продажба, монтаж, гаранция. Като коментирахме две техни посещение - едно за дупка + полагане на тръбен път + стойки. След което аз щях да довърша гипскартона + външна изолация няколко квадратни метра около стойките и външните тръби. И чак тогава да дойдат втория път, да свържат телата и да пуснат климатика в експлоатация.
    Междувременно тъщата ми подари тази Мидеа 24 и почнах да търся местен монтажник. Оказа се, че местния партньор на Мидеа е много зает човек и каза че може да дойде чак след месец и половина. А и никак не остана очарован, когато му казах, че говорим за скриване на тръбния път под гипскартона и че двете тела са на две различни външни стени. Казах още, че под гипс картона имаме не повече от 4,8 см дълбочина, т.е. дупката (която идва странично на стената) може да е ф6см, но при влизането на тръбния път под гипскартона трябва да се направи по начин който не е кръгъл, а резплескан.
    Почти в прав текст каза "това не може да стане".
    Аз много добре знам, че може да стане и че той всъщност имаше предвид или "аз не мога" или "не може да стане бързо, както съм свикнал"... и с двете съм съгласен.
    И понеже не мога да чакам с недовършен гипскартон по стените цял месец и половина, реших да направя нещата (поне) с тръбния път и стойките.

    Намерих опътване за монтаж на английски още преди да съм разпечатал кашоните. А като ги разпечатах, вътре на хартиен носител има упътване за потребителя на български и същото упътване за монтаж така както е на английски. Та там в упътването за монтаж е посочено 30 см отзад



    Стойките още не са монтирани. Наличните са със стърчаща част 60 см. Ще потърся по-дълги, но не видях на пазара такива - максималните които видях да се предлагат са 60 см.
    Външното тяло в основата си е 35 см (при захващането) като добавим и 5-6 см изолация с фибран отвън, то оставащото разстояние е малко по-малко от 20 см.

    Дупката - провъртях първо под лек наклон (съгласно упътването) контролна дупка отвътре навън с дълга бургия, после провъртях голямата дупка с боркорона ф6 отвън навътре, като направих отместване отвън от контролната дупка, така че да не се налага тръбите да се свиват под прав ъгъл отвън където излизат.

    Положих тръбния път (вчера). Всичко стана точно както го искам и вече мога да пристъпя към довършване на гипскартона.
    Бандажирането е само във външната част плюс часта в дупката.
    И нали съм си прилежен зубрач и тома неверни, то ПУСНАХ И ПЕТО ЖЪЛТО-ЗЕЛЕНО ЖИЛО със сечение 2,5мм, каквото е сечението и на четирижилния кабел.
    ... тръбите ги фиксирах за стената с неметални материали (умишлено). Бях приготвил едни каиши от стара чанта за лаптоп, но се оказа че съм ги загубил и трябваше да импровизирам с един стар чаршаф (никога не ползван за нищо).
    Под гипскартона ще има доста плътна вата, така че сегашнто фиксирането няма да има почти никаква фиксираща роля впоследствие.
    ... след полагането, коригирах отвеждащата тръбичка така че да е най-одтолу още при излизането от дупката. Снимките са отпреди корекцията.

    Прикачени изображения Прикачени изображения
    Този пост е редактиран от MitkoS; 13-06-22 в 10:58.
    Kasap одобрява това.

  8.  
     
  9. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #22

    Отговор: Място за монтаж на външно тяло

    Цитат Първоначално публикувано от Aleksandars Виж публикацията
    ... А при посочената от мен схема и монтаж на щепсел, бъди сигурен, че нищо не се случва при въртенето му...
    Е случва се нещо - на клемата посочена за нула вече има фаза. Имам предвид клемата за захравнането при външното тяло. ... а на клемата посочена за фаза има нула.

    Конкретния климатик за който говориш, явно се справя.
    Но на мен сърце не ми дава на клема посочена и означена за нула (в съответната инструкция) да допусна възможност за свързване с фаза (при обръщане на щепсел).
    Този пост е редактиран от MitkoS; 13-06-22 в 11:10.

  10. Senior Member Аватара на mimojef
    Тук е от
    Jul 2007
    Мнения
    2,292
    #23

    Отговор: Място за монтаж на външно тяло

    На всички ел. Уреди има обозначени L, N. Дори на печките с реотан и на сешоарите. Въртиш си щепсела както си искаш. Ако уреда е правен по Европейски стандарти е задължително да няма никакви проблеми.
    dokkito одобрява това.

  11. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #24

    Отговор: Място за монтаж на външно тяло

    Какво да правя, да ги удължавам ли стойките ?
    Не намерих на местния български пазар по-дълги от 60 см. А на мен ми трябват 70-72см съгласно "Installation Manual".
    Силно подозирам, че този въпрос въобще нямаше да възникне, ако местния партньор не беше толкова зает и беше дошъл да извърши монтажа.

    Това което ме притеснява, е да не допусна отклонения, които впоследствие да направят така, че климатика да харчи повече ток. Предпочитам сега еднократно да дам малко пари в повече, отколкото същите пари да да ги давам да кажем на всеки две години заради повишена сметка за ток.
    Стената на външното тяло е северозападна и ако ставаше въпрос само за охлаждане през лятото, то нямаше да го мисля - щях веднага да ползвам наличните стойки, нищо че са малко по-къси от инструкциите.
    Но климатика ще се ползва основно за отопление и всякакви такива несвършени добре дреболийки вероятно ще му понижават ефективността.
    Тоя климатик на охлаждане е А+++, но на отопление е едва А+.
    Този пост е редактиран от MitkoS; 15-06-22 в 02:00.

  12. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница
    Мнения
    7,804
    #25

    Отговор: Място за монтаж на външно тяло

    Цитат Първоначално публикувано от MitkoS Виж публикацията
    Какво да правя, да ги удължавам ли стойките ?
    Не намерих на местния български пазар по-дълги от 60 см. А на мен ми трябват 70-72см съгласно "Installation Manual".
    Вероятно ще е единствения климатик от този модел /в страната/, който ще е монтиран според инструкцията. Слагай си стойките както са си и не го мисли толкова!
    bobivg одобрява това.

  13. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #26

    Отговор: Място за монтаж на външно тяло

    Цитат Първоначално публикувано от mimojef Виж публикацията
    На всички ел. Уреди има обозначени L, N. Дори на печките с реотан и на сешоарите. Въртиш си щепсела както си искаш. Ако уреда е правен по Европейски стандарти е задължително да няма никакви проблеми.
    Страхотен пример - печка с реотан или сешоар (пак реотан но плюс нещо си).
    Ако не ти е известно, на реотана можеш да пуснеш прав ток, крив ток, с правоъгълно напрежение, със синусоидално, с колкото си искаш дефекти в графиката.
    При реотана няма значение на кой електрод какво си пуснал - фаза или нула.

    Не че напълно не съм съгласен с теб, но примера ти с реотана е ужасен.
    А където има процесор (всяка съвременна пералня и т.н.) има и захранващ блок пред него, от който излизат съответните напрежения. Та в захранващите блокове най-отпред винаги има някакъв вариант на трансформатор, така че и там на входа на захранващия блок няма значение размяната на фаза и нула.

    Но аз в моя професионален живот, съм виждал устройства, при които не можеш да пуснеш фаза на електрод означен с N !
    И за мен е нормално най-малкото да го отбележа това, че така както върви тук дискусията, е възможна размяна на фаза и нула.
    Що се отнася до моя конкретен случай, то реших да изкарам контакт при вътрешно тяло (а не твърда връзка, както беше най-най-първоначалния план), като задължително ще сложа контакт тип UTE, така че да е невъзможно да се завърти щепсела.

    -------------------------
    ПП
    Гипскартона вече е затворен.
    Предстои довършване в тоя участък на шпакловката и латекса. ... Така както се моткам, точно ще мине месец и половина.



    А външната част на тръбния път, заедно с частта в дупката, допълнително ги "облякох" с още една изолация върхи бандажирането



    Още снимчици от процеса на затварянето на гипскартона
    Прикачени изображения Прикачени изображения
    Този пост е редактиран от MitkoS; 17-06-22 в 14:33.

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2022
    Мнения
    48
    #27

    Отговор: Място за монтаж на външно тяло

    Сигурно 90% от домашните климатици са със обикновен щепсел тип шуко. Хората едва ли помнят точно как да ги включат за да съвпадат L и N. Мисля че това се опитват да ти кажат, а и в тоя форум много се тачат ватметрите( с тоя вариант дето си замислил дали ще може да включиш) и те така...[emoji6]

    Изпратено от моят SM-A528B с помощта на Tapatalk

  16. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #28

    Отговор: Място за монтаж на външно тяло

    Много мерси бате за коментара.

    Признавам си, (и аз) имам слабост към теоретичните постановки.
    Само че го намирам за безсмислено да теоретизираш накрая с ватметър - в смисъл ако ще теоретизираш, то направи го навреме когато все още можеш да променяш нещата, дори когато става въпрос за аналог на "изрязала си ноктите и си мисли че е отслабнала".
    ... С ватметъра можеш само да константираш нещо, което вече е извън възможностите ти за контрол на фундамента, в смисъл, че с ватметъра можеш да променяш/коригираш поведение при експолатацията (т.е. да правиш компромиси с комфорта), но не и да промениш изработката. А пък аз в момента оглеждам и изработвам фундамента, като на всяка министъпка си задавам въпроса "ако го направя/променя така, то ватметъра после ще показва по-хубави стойности" ... признах си вече (второто изречение)
    Този пост е редактиран от MitkoS; 17-06-22 в 14:51.

  17. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #29

    Отговор: Място за монтаж на външно тяло

    Снощи монтирах планката и го виснах външното тяло на стената ... че вече трябва да измия пода с маркуч и тялото много ми пречеше.


    Прикачени изображения Прикачени изображения
    Този пост е редактиран от MitkoS; 06-07-22 в 23:07.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Подобни теми

  1. Избор на място за монтаж на вътрешно и външно тяло
    От blazarov във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 1
    Последно: 18-09-15, 18:53
  2. Монтаж на външно тяло в мазе ?
    От zzz във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 16
    Последно: 09-10-11, 21:33
  3. Място за монтаж на вътрешно тяло
    От UW във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 8
    Последно: 24-03-11, 12:09
  4. Място на външно тяло
    От ops5 във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 2
    Последно: 23-12-10, 18:19
  5. Съвет за място за монтаж на външно и вътрешно тяло
    От Relute във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 24
    Последно: 23-11-07, 15:51

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе