От мулти сплит към 2 климатика-възможно ли е?
  Здравейте.Строителя от когото купих жилище е сложил тръби за мулти сплит и въпроса ми е възможно ли е вместо мулти сплит да сложа 2 климатика?Ценово ще ми излезе същите пари,но 2 машини е по-добре от 1.Спрял съм се за стая 24м2-toshiba daisekai 10,и за стая 16м2-MHI-7 или 9ка.Благодаря на отговорилите.
     Отговор: От мулти сплит към 2 климатика-възможно ли е?
  Да, няма проблем да се сложат две отделни машини, стига там където са изкарани тръбните пътища да имате място за две външни тела.
  По-добре е от гледна точка на това, че като се развали едната машина другата ще работи. От друга страна мултисплита е по-икономичен от две отделни маши.
   Цитат:

Първоначално публикувано от 
bobivg  
 По-добре е от гледна точка на това, че като се развали едната машина другата ще работи. От друга страна мултисплита е по-икономичен от две отделни маши.

:offtopic: Кои са най-успешните модели при Мултисплитовете? В една тема Мега говореше че двойния мултисплит на Тошиба е много добър.
  Ако едната машина е хиперинвертор,а другата инвертор ,горе-долу и ценово еднакво струват /сравнено с мултито/,а и като консумация еднакво консумират ток.
   Цитат:

HRS9  

На този въпрос отговора е много лесен.
Ще цитирам по спомен отговора. 
На един семинар вносителя задава въпрос към аудиторията. За вас дистрибуторите кое е най-важно? Складовата наличност, ниската дефектируемост на машините, бързата доставка на резервни части, и т.н.
За момент настана мълчание,но някой се изцепи от края на залата. " процента отстъпка".
  Цитат:

pavel1985  
 Ако едната машина е хиперинвертор,а другата  инвертор ,горе-долу и ценово еднакво струват /сравнено с мултито/,а и  като консумация еднакво консумират ток.

Ми не е така според производителите. При частично натоварване мултито работи по-ефективно и като теглиш чертата накрая на годината излиза с едни гърди напред.
  " процента отстъпка".

В това не се и съмнявам, но все пак какво казва практиката поне при теб от личен опит, кои мултита излизат най-читави? Не смятам, че Мега го е казал от гледна точка на комисиона, човека винаги е бил обективен от това което съм чел в коментарите му и поне аз оставам с чудесно впечатление от него.
  Аз нито монтирам нито сервизирам климатици.
  HRS9, на база опит, мога да ти кажа, че най-много монтирани мултита имаме на MHI и на Toshiba. И при двете марки, проблеми нямаме.
   Цитат:

Aleksandars  
 HRS9, на база опит, мога да ти кажа, че най-много монтирани мултита имаме на MHI и на Toshiba. И при двете марки, проблеми нямаме.  
    Благодаря
  Ако се ползва през половината от времето само едно от двете вътрешни тела на мултисплит система пак ли е по-ефикасен от два отделни които са еквивалетни на него?
  Най-ефективно е да не се ползват и двата.