Избор на електрически верижен трион - помощ!
Здравейте,
моля препоръчайте ми електрически верижен трион.
Ще го използвам за:
1. оформяне на плодни дръвчета и храсти, например лешници - максимален диаметър на клоните за срез = 100 мм;
2. изрязване на стари дървета - максимален диаметър = 150 мм;
3. рязане на дърва за камина.
Като интензивност на използване мога да определя тридесетина дръвчета по пет среза на всяко годишно и нарязване на тези отпадъци на подходяща дължина за изгарянето им в камина. Също и еднократно кучето на съседа, което ме лае постоянно и препикава цялата ограда.
Една приятелка ми предложи да взема саблен /прав/ трион, но не съм сигурна дали ще се справи /в смисъл триона, а не приятелката/.
Няма ограничение за средствата, но не желая да купувам излишни "екстри".
Благодаря предварително на отзовалите се.
Отговор: Избор на електрически верижен трион - помощ!
купих на баща ми ел. трион от тая марка .. почти не е ползван ,въпреки това 1 месец след изтичането на гаранцията му изгоря ротора който е 90 лв ,със смяната над 100 ( след разговор с разни майстори се оказа ,че това е масово при тия триони ) ... изхвърлих боклука в коша и му вземах един бензинов Щил .. евтино и хубаво няма
Купих RTR , не съм доволен.
Благодаря за мненията. Да отбягвам РТР и МакКалъч и да се насоча към Щил. Най-малкият модел ще ми свърши ли работа?
MSE 170 C-BQ - Лек електрически верижен трион (1,7 kW) с устройство за бързо опъване на веригата (B)
Ще ти свърши без проблеми.Шината е достатъчно дълга за домашна употреба - 35 см. е.Ако търсиш по-евтин вариант, за домашна употреба са добри и машините на БОШ.
Истината е, че няма добри такива триони.Няма и как да има.Необходимата мощност за рязане на дърво с шина надминава 3кв освен ако не са тънки клончета.
Размерите на електромотора не позволяват качествено изпълнение.Образно казано моторчето е колкото два юмрука.
Недостига желязото, а от там няма сила и магнитното поле.Сещам се и за още няколко подобни причини.при 2кв мощност се иска дебел проводник, поне 1кв, но освен това пък са необходими и брой навивки, а това е пак място.Кое от двете изисквания да се спази място за желязо или за навивки?
Твърде много компромиси.Затова и горят роторите.Имам едно такова трионче, ползвам го рядко и знам, че по принцип е пътник.Каквото стане с него.Затова го взех и евтин - 75лв.И да изгори - майната му.
Цитат:
Първоначално публикувано от
детелина
не знам дали електрическия Щил превъзхожда с нещо другите марки .. тая резачка е 500 лв .. за тия пари се взима сносен бензинов модел на Щил който гарантирано ще върши работа
Цитат:
badr
Необходимата мощност за рязане на дърво с шина надминава 3кв
Имам руски електропил от комунистическо време, мисля марката беше Нарва, който е 2,2 КВт, и няма проблем с ротора, сменил съм няколко шини, веригите нямат чет, водещо колело също, но с двигател проблем не е имало, макар че съм рязал черници и орехи с 60 см диаметър. Цитат:
badr
Недостига желязото, а от там няма сила и магнитното поле.Сещам се и за още няколко подобни причини.при 2кв мощност се иска дебел проводник, поне 1кв, но освен това пък са необходими и брой навивки, а това е пак място.Кое от двете изисквания да се спази място за желязо или за навивки?
Твърде много компромиси.Затова и горят роторите.
С това съм напълно съгласен, разчита се вентилацията, редки и краткотрайни натоварвания. Та в тоя ред на мисли,моя електропил тежи най малко 5 пъти повече.
@ badr С това не съм съгласен
"Истината е, че няма добри такива триони.Няма и как да има.Необходимата мощност за рязане на дърво с шина надминава 3кв"
От доста години имам ел.Гризли 1800/1850 Вт. Събарял съм много дървета с дебелина над 60 см /круши,бадеми и по тънки череши,круши,сливи...
Никакъв проблем не съм имал , но веригата винагио е ЗАТОЧЕНА добре.Имам и много дърт ,ама много Сакс Долмар 1300 Вт -много удобен за кастрене на клони с една ръка.
От септември имам и моторен МакКалъч SC340, за да избегна разпъването на кабелак в далечината.
Важна е изработката на самата машина. Сегашните ел. масово са изнесено производство в Китай .
Към автора на темата В НИКАКЪВ случай не купувай с бързо обтягане на веригата /странична врътка. Ще събираш много ядове. Търси класиката с 2 водача за обтягане и челен винт / от предната страна на машината ,където се закрепва шината/ за обтягане. Машината трябва да реже без натиск, започнеш ли да натискаш -веригата е захабена.При захабена верига се товари и ел.двигателя, нагрява се шината ,топи се пластмаса.
- - - - - - - - - -
Пак към автора - погледни брошурата на Бриколаж има добри цени както на ел, така и на моторни. Пр. моторен Партнер 1,93 к.с. -189 лв, не е с бързо обтягане, 5г. гаранция
Ел / но са бързо обтягане / Green TOOLs 1800Вт -90 лв; McCulloh 1800W -149 лв 5 г.гаранция; Май Орегон -2400Вт 149 лв
Здравейте отново. Така като чета, не че разбирам от мощности и ротори, ме съветвате да взема моторен трион.
Тъй като аз ще го ползвам се насочих към електрически такъв защото ми се струва по-малък и по-лек, както и няма нужда от гориво, пък как ще го паля.... изобщо тъмна магия ми се струват тези моторните. Май ще взема утре някой с максимална гаранция пък каквото стане.
Благодаря на всички. Приятна вечер!