2 Прикачен файл(ове)
 Влага под прозореца. Как да я спра преди обличане.
  Здравейте,

Миналата година си направих вътрешна изолация на вградения към спалнята балкон. Преди това бяха плочки.

На стеничката ги изкъртих и и сложих графитен стиропор. На пода не къртих плочките и сложих фибран 7мм.

Идеята ми беше да залепя на стената с монтажно лепило ХДФ 3мм, както съм направил на другите стени,но за момента още изчаквам, за да се уверя, че няма влага.

Наблюдавам цяла зима и под прозореця постоянно има влага. На снимките, които съм направил не е чак, толкова голямо количество, тъй като предполагам сега е по-топло навън.

Прикачен файл 15828Прикачен файл 15829

Искам този перваз да го облека с ХДВ заедно със стената, но не знам как да се справя с тази влага и ако го облека дали няма да стане мазало после.

Бихте ли ми предложили какво може да направя?

На мен ми хрумна да му лепна стиропор или фибран и отгоре да си сложа ХДФ-а, но не съм сигурен дали ефекта няма да е лош :)

Благодаря ви предварително
     Отговор: Влага под прозореца. Как да я спра преди обличане.
  Този перваз си е бая стабилен термомост, трябвало е да го махнеш.Според мен следва отвън за изолираш, за да не ти пренася перваза ниските външни температури и да не кондензира влагата.Ако това не е възможно, може и чрез повишаване на повърхностната температура на перваза с XPS залепен с пяна, но никой не може да гарантира, че няма да кондензира под изолацията.
  Наистина май е трябвало да го махна, но като нямаше кой да ме посъватва ... :( :))

Може би ще опитам със XPS-a, има ли нещо по-специално при лепенето, което трябва да се направи ?
Ако не се получи, ще трябва да прибегна и до външна изолация, но като за начало ще опитам XPS-a
  Лепи с пяна, нищо по-специално няма.
  Имаш два подхода към проблема.
Това че има конденз се определя от % влажност в помещението и от температурата на студените повърхности в него.

1. бориш се със студените повърхности. Полагане на изолация
 вариант отвътре на перваза - студената точка се мести от повърхостта към вътрешността на конструкцията. Целта е влагата да не стига до там което значи добре хидроизолирано и влаго/паронепропусклива топлоизолация (ХПС).
 вариант отвън. Нормална топлоизолация ХПС/ЕПС/Вата варианти бол. Тук стената е топла зашото е отвътре и студената точа е някъде в топлоизолацията. А има възможност да се сложи нормална дебелина изолация в см а не цитираните мм.  За пример за покриване на изискванията за термоизолация за нови жилища от 2009г. външната изолация на стена контактуваща с въздух и помещение с необходима температура >20* съотвества на 7см ЕПС (стиропор).
За мен това е доброто решение, обличаш го отвън с 10см стиропор и 5см странично обърнати към дограмата и никакъв конденз няма да се появи повече. Така и така ще слагаш изолация дебелината не е от съществено влияние за цената. 

2. бориш се с влагата - обезвлажнител електрически до изчезване на конденза. И премахване на причината (цветя/пране/готвене) - това решение не помага за топлинните загуби.
  Здравейте,

Благодаря много Орлине.

Вариант 2 като цяло отпада, тъй като нито се държи пране там, нито има причини за влага :) Тези кърпи, които се подават съм ги проснал на успоредката след фитнес :)

За вариант едно, и аз това мисля да направя, но се чудя, тези отворчетата за водата на дограмата, като се направи изолация отвън и се скрият няма ли да е проблем ?
Също така отвътре мисля както колегата предложи, да изолирам със XPS, обаче ще е 20мм, и се чудя преди това дали водно стъкло ще помогне ако намажа ?
Изолацията външната мисля на пролет да я правя

Благодаря отново на всички за предложенията.
   Цитат:

Първоначално публикувано от 
CoverMe  
 но се чудя, тези отворчетата за водата на дограмата, като се направи изолация отвън и се скрият няма ли да е проблем ?
Също така отвътре мисля както колегата предложи, да изолирам със XPS, обаче ще е 20мм, и се чудя преди това дали водно стъкло ще помогне ако намажа ?

Проблем ще е. тези отвори са за оттичане на конденза и трябва да стоят отворени. Демек каквото изолираш трябва да е макс. до отворите. За 20мм ХПС отвътре това според мен ще е повече играчка отколкото полза но не би вредило в никакъв случаи, а и до някъде ще помогне на конденза защот ХПС-то е с ниска пропускливост на влага и донякъде ще задържа влагата да не отива към студената стена отдолу. Само фугите м/у плочите ще изпускат повече. При 2см няма вариант плочите да са с перо и нут така че прилепяш плътно и ако може слагаш на фугата някаква лента да не влиза много въздух.
За водното стъкло нямам опит и не мога да преценя ползи и вреди.

По отношение на акумулирането на влага в помещението. Това което съм чел е, че човек в спокойно състояние отделя до 2л. на денонощие. При физически упражнения това предполагам се увеличава доста.