Регулиране обороти на вентилатор (не за PC)
В тоалетната имам монтиран вентилатор (на окачения таван), свързан с въздуховод към отдушника.
Мога ли по някакъв начин да му регулирам оборотите на въртене?
Подробности за вентилатора
Aliberti E-100, 220V, 16W, 2750rpm
Продават ги навсякъде!
P.S. Едно време в ТУ-София по Електротехника трябва да съм го учил това, ама явно не съм внимавал много.
А и едно е теория, друго е практика.
Re: Регулиране обороти на вентилатор (не за PC)
Един регулатор за осветление ще ти свърши работа.
И на мен това ми беше идеята. Даже ходих в магазин за осветителни тела и исках да си купя такъв регулатор, но продавача като разбра за какво ми трябва започна да развива теории (казвам теории, защото на теория наистина беше прав) първо да видя какъв е двигателя - едни се регулирали с напрежение, други с фаза и не знам с какво още. В крайна сметка се отказах, а той не успя да си продаде стоката :)
Реших първо да попитам знаещите хора в любимия ми форум. Ще си купя един регулатор пък да видим ...
Цитат:
Първоначално публикувано от nommo
......
Реших първо да попитам знаещите хора в любимия ми форум. Ще си купя един регулатор пък да видим ...
А ако не стане за вентилатора, свържи го на лампата. Можеш да си правиш осветлението интимно.
Но и според мен трябва да стане...
Цитат:
Първоначално публикувано от nommo
И на мен това ми беше идеята. Даже ходих в магазин за осветителни тела и исках да си купя такъв регулатор, но продавача като разбра за какво ми трябва започна да развива теории (казвам теории, защото на теория наистина беше прав) първо да видя какъв е двигателя - едни се регулирали с напрежение, други с фаза и не знам с какво още. В крайна сметка се отказах, а той не успя да си продаде стоката :)
Макар и да са с фазово управление тези регулатори ще ти свършат работа за маломощен мотор.Другия начин е с преобразуване на честотата.И това е по-добрия метод,само дето честотния преобразувател струва колкото ремонт на банята.
Регулирам оборотите на вентилатора в тоалетната точно с такъв димерен ключ за осветление.
Онзи ден си купих някакъв турски димер за 7,50лв.
Монтирах го. Вентилатора сега работи перфектно.
Мерси много на всички!